Valikko
Kulttuuri

Suomalainen huippumuusikko haluaa tehdä Keravasta kansanmusiikin pääkaupungin

Esko Järvelä on markkinoinut tekemisiään aina lähinnä ulkomaille. Nyt hän päätti katsoa kotiseudun suuntaan. Kerava saa uuden konserttisarjan ja kansanmusiikkifestivaalin.

Suomalaisen kansanmusiikin keskeisiin tekijöihin lukeutuva viulisti Esko Järvelä suunnittelee suuria: Järvelä ilmoittaa haluavansa tehdä Keravasta ”kansanmusiikin pääkaupungin”.

Ainakin aloitus näyttää hyvältä:

Kerava saa saman tien oman kansanmusiikkiin keskittyvän konserttisarjan. Kesällä sinne tulee myös oma kansanmusiikkifestivaali.

Mutta onko Järvelä ihan tosissaan pääkaupunkiajatuksensa kanssa?

”Miksipä ei”, hän naurahtaa.

”Niin paljon tulee markkinoitua omia juttuja lähinnä ulkomaille. Nyt ajattelin, jos tekisikin välillä toisin päin: katsahtaisi kotiseudulle ja katsoisi, mitä täällä saisin aikaiseksi.”

Alun perin Kaustiselta lähtöisin oleva Järvelä on asunut Keravalla perheineen kuusi vuotta. Tie on vienyt esimerkiksi Frigg-yhtyeen kanssa keikoille pääasiassa ulkomaille.

Mutta nyt siis tapahtuu suuri muutos. Järvelä alkaa järjestää helmikuusta alkaen kotikaupungissaan omaa konserttisarjaa, jonne hän tuo kansainvälisiä vieraita.

Esiintyjät ovat Järvelän omia muusikkotuttuja, ”omia muusikkosuosikkeja” – jotka sattuvat samalla olemaan maailman huippuja kansanmusiikin saralla.

Ideana on, että Järvelä muodostaa jokaisen vieraansa kanssa duon.

”Samalla demonstroidaan, miten tiivis kansanmusiikin kenttä on ympäri maailmaa. Olemme samaa suurta perhettä”, Järvelä sanoo.Konserttisarja järjestetään Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa. Ensimmäinen vieras on Ruotsista, maailmankuulun ruotsalaisen kansanmusiikkiyhtyeen Väsenin kitaristi Roger Tallroth.

Muita vieraita ovat toukokuussa Baltic Crossing -yhtyeen multi-instrumentalisti Andy May sekä syyskuussa Viron tämän hetken tunnetuimman yhtyeen Curly Stringsin valovoimainen viulisti ja laulaja Eeva Talsi.

”Eeva on muuten minun vanha oppilaani. Kävin opettamassa häntä pari vuotta Tallinnassa. Seuraavan kerran kun näin Eevaa, hän oli yhtäkkiä Viron kutakuinkin suosituin muusikko. Hyvin meni opit perille”, Järvelä vitsailee.

Lisäksi syksylle on luvassa Järvelän oma, vanha yhtye Es&Co. Siinä soittaa muusikoita Ruotsista, Norjasta ja Suomesta eli Nils-Petter Ankarblom, Gjermund Larsen, Tuomas Lógren ja Esko Järvelä.

Mutta miksi ihmeessä Esko Järvelä haluaa musiikkia juuri Keravalle?

Hän tunnustaa, että aluksi mielessä olikin Helsinki. Mutta Keravalta löytyi paljon ihmisiä, jotka olivat valmiita auttamaan. Järvelä on suunnitellut tapahtumia yhteistyössä Keravan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtajan Jari Paavonheimon sekä Keravan kulttuurituottajan Teija Alaraappanan kanssa.

”Oli paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa järjestää sarja täällä.”

Sitä paitsi Kerava ei ole kansanmusiikin suhteen mitenkään vähäpätöinen paikka. Pohjaa löytyy ennestäänkin.

Keravan kulttuuritoimi esimerkiksi järjestää toistuvasti monenlaisia konsertteja kirjastossa. Ne ovat kaikki ilmaisia.

”Täällä käy säännöllisesti kansainvälisiä vieraita, marginaalibändejäkin kansanmusiikin ja jazzin saralta. Täällä tapahtuu paljon”, Järvelä kertoo.

Paikkakunnalla on myös järjestetty aiemmin joka kesä Näppärikurssia eli niin kutsuttuun näppäripedagogiikkaan perustuvaa pienten pelimannien suosittua soittokurssia. Kurssin nimi on ollut Tekijä esiin – joka taas tulee Keravan takavuosien kansanmusiikkitapahtuman nimestä.

Nyt Näppärikurssin yhteyteen perustetaan Järvelän ja Keravan kulttuuritoimen yhdessä visioima uusi festivaali. Kesäkuun 17. päivä Keravalla järjestetään ensi kertaa TE!-niminen kansanmusiikkitapahtuma, joka alkaa Näppärikurssin jättimäisellä päätöskonsertilla.

Muita esiintyjiä ovat Suomen ykköskansanmusiikkiyhtyeisiin lukeutuva Frigg, raikas kansanmusiikkinelikko Enkel ja sekä haitaristi Antti Paalanen. Lisäksi kuullaan isoja pelimanniorkestereita Perinnearkun pelimanneja sekä Orivesi All Starsia.

”Tarkoitus on myös kerätä Uudeltamaalta pelimanniporukkaa, joka esittäisi paikallista musiikkia”, Esko Järvelä kertoo.

Kerava kansanmusiikin pääkaupunkina ei ole maantieteellisestikään mitenkään älytön ajatus. Kaupungin tavoittaa helposti. Varsinkaan helsinkiläisille ei ole minkäännäköinen ongelma tulla Keravalle, Järvelä vinkkaa.

”Juna tulee Keravalle 21 minuutissa, ja kirjaston kävelee kahdessa minuutissa.”

Entä ne muusikkovieraat maailmalta, mitä he tuumivat Keravasta?

”He eivät välttämättä tiedä lainkaan, mihin ovat tulossa”, Järvelä nauraa.

Ensimmäinen konsertti on Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa 11.2. Esko Järvelän vieraana on silloin Väsenin Roger Tallroth.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanmusiikki
 • Kerava
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää