Valikko
Kulttuuri

Ars Fennica -taidepalkinnosta kilpaillaan tänä vuonna valokuvin, puukaiverruksin, veistoksin ja pikkutarkoin maalauksin

Suomen merkittävimmän taidepalkinnon ehdokkaat esittäytyvät syksyllä Kiasmassa avautuvassa näyttelyssä.

Ars Fennica -taidepalkinnosta kilpailevat tänä vuonna Maija Blåfield, Perttu Saksa, Kari Vehosalo, Camilla Vuorenmaa sekä taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyä.

Ars Fennica on Suomen suurin kuvataidepalkinto. Sen myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö. Palkinnon suuruus on 40 000 euroa.


Voittajan on perinteisesti valinnut ulkomaalainen taidevaikuttaja. Tänä vuonna palkinnonsaajan valitsee Amsterdamin Stedelijk-museon johtaja Beatrix Ruf.

Ehdokkaiden yhteisnäyttely avautuu Kiasmassa 13. lokakuuta, ja voittaja julkistetaan sen aikana.


Ehdokkaista Camilla Vuorenmaa (s. 1979) on ollut hyvässä nosteessa. Vuonna 2015 hän voitti Suomen Taideakatemian palkinnon.

Kari Vehosalo (s. 1982) on ehdokkaista nuorin. Arvion hänen näyttelystään Galerie Anhavassa 2014 voi lukea täältä.

Konkariosastoa edustaa valokuvataiteilija Perttu Saksa (s. 1977), joka tunnetaan suurikokoisista, dramaattisista, eläimen ja ihmisen suhdetta käsittelevistä teoksistaan.

Maija Blåfieldin (s. 1973) teoksia on nähty viime vuosina muun muassa Valokuvataiteen museossa ja lukuisilla elokuvafestivaaleilla.

Teija ja Pekka Isorättyän monenlaisista aineksista koostuvat, kantaaottavat veistokset herättävät usein ihastusta, niin myös Galleria Sculptorissa vuona 2015.

Ehdokkaat nimesi palkintolautakunta, johon kuuluvat Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiön edustaja Leena Niemistö, Kiasman johtaja Leevi Haapala sekä taiteilijat Jussi Kivi ja Elina Merenmies.


Ars Fennica -palkintoa on jaettu vuodesta 1991 lähtien. Viimeksi, vuonna 2015, palkinnon voitti Mika Taanila ja tuomarina toimi brittiläinen museonjohtaja Charles Esche. Palkinto myönnetään tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.


Tavallisesti palkinto on jaettu vuosittain, mutta 2016 jäi väliin. Se johtui näyttelypaikaksi suunnitellun museon aikataulujen muuttumisesta, kertoo Ars Fennica -palkinnosta vastaava asiamies Pirkko Siitari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taidepalkinnot
 • Nykytaide
 • Ars Fennica

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää