Valikko
Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Kauan odotettu Aki Kaurismäen uusi elokuva on koottu kierrätysmateriaalista

Toivon tuolla puolen -elokuvassa ohjaajan ideat tuntuvat olevan vähissä.

Draama

Toivon tuolla puolen. Ohjaus Aki Kaurismäki. Päärooleissa Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen. 98 min. K12

★★★

Aki Kaurismäestä on usein sanottu, että hän tekee koko ajan samaa elokuvaa. Tämä tuntuu pätevän ainakin 2000-luvulta alkaneeseen elokuvien sarjaan, jonka ensimmäinen oli Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002. Laitakaupungin valoissa (2006) ja Le Havressa (2011) Kaurismäki toi luomaansa maailmaan uusiakin elementtejä: modernia kaupunkikuvaa, ranskalaista mielenmaisemaa ja yhä enemmän nykyajan karua ja kaunistelematonta todellisuutta.

Uusin elokuva Toivon tuolla puolen kuljettaa perisuomalaisen ja perikaurismäkeläisen tarinan rinnalla syyrialaisen miehen pakomatkaa, joka päätyy Suomeen ja Helsinkiin.

Tarinat yhtyvät vasta elo­kuvan puolivälin tienoilla eli varsin myöhäisessä vaiheessa. Siihen saakka ne vaikuttavat vain irrallisilta.

Toisen tarinan päähenkilö on Sakari Kuosmasen esittämä keski-ikäinen kauppamatkustaja Wikström, joka kantaa suomalaisen miehen traagista taakkaa, kun mikään ei ole enää entisellään.

Hän jättää vaimonsa (Kaija Pakarinen) ryyppäämään keittiön pöydän ääreen ja lähtee vielä kerran kauppaamaan pakattuja miesten paitoja, vaikka kukaan ei sellaisia enää kaipaa.

Kati Outinen on pienessä roolissa ”vaatetusliikkeen omistajattarena”, jonka kanssa Wikström käy lyhyen filosofisen keskustelun. Molemmat ovat päätyneet samaan lopputulokseen. Elämä on otettava vielä kerran haltuun.

Mistä Wikström haaveilee? Helppo arvata. Tietenkin hän ostaa laitakaupungilta surumielisen ravintolan, ja kauppaan kuuluu myös henkilökunta (Ilkka Koivula, Nuppu Koivu ja Janne Hyytiäinen).

Syyrialainen Khaled (Sherwan Haji) on uusi hahmo Kauris­mäen henkilögalleriassa, joskin hän ajaa samaa asiaa kuin Le Havren pakolaispoika. Sukupolvensa edustajana Kaurismäki pitää sinnikkäästi kiinni poliittisuudestaan ja siitä, että mielipiteet pitää nostaa elokuvissakin pintaan. Ennen hän puolusti suomalaista työläistä. Nyt huomion keskipisteenä ovat pakolaiset.

Fiktio on aina fiktiota, ja Kaurismäen tyylilajiin kuuluu naiivi kärjistäminen. Silti on outoa, että hän ei piittaa ollenkaan tosiasioista.

Khaled ei saa Suomesta turvapaikkaa vaan hänet palautetaan Turkin kautta Syyrian rajalle. Perään leikataan kuvaa Aleppon pommituksista, pitkään. Suomen maahanmuuttopolitiikassa on paljon arvosteltavaa, mutta emme sentään elä Trumplandiassa. Sotivaan Syyriaan ei ole käännytetty ketään.

Temaattisesti Toivon tuolla puolen toistaa samaa solidaarisuuden jatkumoa, jota Kaurismäki on aina hellinyt. Pienissä yhteisöissä ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan, kukin empatiakykyjensä mukaan.

Elokuvasivistynyt Kaurismäki viittaa uusimmassaan vain omiin elokuviinsa. Toivon tuolla puolen vetäytyy kuoreensa. Siitä välittyy väsymystä ja ideoiden puutetta. Dialogista puuttuvat helmet.

Työryhmä on pitkälti sama kuin aina ennenkin. Kuvauksesta vastaa Timo Salminen, mutta leikkaajaksi on vaihtunut nuoremman polven Samu Heikkilä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Pakolaiset
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää