Valikko
Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Kauan odotettu Aki Kaurismäen uusi elokuva on koottu kierrätysmateriaalista

Toivon tuolla puolen -elokuvassa ohjaajan ideat tuntuvat olevan vähissä.

Draama

Toivon tuolla puolen. Ohjaus Aki Kaurismäki. Päärooleissa Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen. 98 min. K12

★★★

Aki Kaurismäestä on usein sanottu, että hän tekee koko ajan samaa elokuvaa. Tämä tuntuu pätevän ainakin 2000-luvulta alkaneeseen elokuvien sarjaan, jonka ensimmäinen oli Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002. Laitakaupungin valoissa (2006) ja Le Havressa (2011) Kaurismäki toi luomaansa maailmaan uusiakin elementtejä: modernia kaupunkikuvaa, ranskalaista mielenmaisemaa ja yhä enemmän nykyajan karua ja kaunistelematonta todellisuutta.

Uusin elokuva Toivon tuolla puolen kuljettaa perisuomalaisen ja perikaurismäkeläisen tarinan rinnalla syyrialaisen miehen pakomatkaa, joka päätyy Suomeen ja Helsinkiin.

Tarinat yhtyvät vasta elo­kuvan puolivälin tienoilla eli varsin myöhäisessä vaiheessa. Siihen saakka ne vaikuttavat vain irrallisilta.

Toisen tarinan päähenkilö on Sakari Kuosmasen esittämä keski-ikäinen kauppamatkustaja Wikström, joka kantaa suomalaisen miehen traagista taakkaa, kun mikään ei ole enää entisellään.

Hän jättää vaimonsa (Kaija Pakarinen) ryyppäämään keittiön pöydän ääreen ja lähtee vielä kerran kauppaamaan pakattuja miesten paitoja, vaikka kukaan ei sellaisia enää kaipaa.

Kati Outinen on pienessä roolissa ”vaatetusliikkeen omistajattarena”, jonka kanssa Wikström käy lyhyen filosofisen keskustelun. Molemmat ovat päätyneet samaan lopputulokseen. Elämä on otettava vielä kerran haltuun.

Mistä Wikström haaveilee? Helppo arvata. Tietenkin hän ostaa laitakaupungilta surumielisen ravintolan, ja kauppaan kuuluu myös henkilökunta (Ilkka Koivula, Nuppu Koivu ja Janne Hyytiäinen).

Syyrialainen Khaled (Sherwan Haji) on uusi hahmo Kauris­mäen henkilögalleriassa, joskin hän ajaa samaa asiaa kuin Le Havren pakolaispoika. Sukupolvensa edustajana Kaurismäki pitää sinnikkäästi kiinni poliittisuudestaan ja siitä, että mielipiteet pitää nostaa elokuvissakin pintaan. Ennen hän puolusti suomalaista työläistä. Nyt huomion keskipisteenä ovat pakolaiset.

Fiktio on aina fiktiota, ja Kaurismäen tyylilajiin kuuluu naiivi kärjistäminen. Silti on outoa, että hän ei piittaa ollenkaan tosiasioista.

Khaled ei saa Suomesta turvapaikkaa vaan hänet palautetaan Turkin kautta Syyrian rajalle. Perään leikataan kuvaa Aleppon pommituksista, pitkään. Suomen maahanmuuttopolitiikassa on paljon arvosteltavaa, mutta emme sentään elä Trumplandiassa. Sotivaan Syyriaan ei ole käännytetty ketään.

Temaattisesti Toivon tuolla puolen toistaa samaa solidaarisuuden jatkumoa, jota Kaurismäki on aina hellinyt. Pienissä yhteisöissä ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan, kukin empatiakykyjensä mukaan.

Elokuvasivistynyt Kaurismäki viittaa uusimmassaan vain omiin elokuviinsa. Toivon tuolla puolen vetäytyy kuoreensa. Siitä välittyy väsymystä ja ideoiden puutetta. Dialogista puuttuvat helmet.

Työryhmä on pitkälti sama kuin aina ennenkin. Kuvauksesta vastaa Timo Salminen, mutta leikkaajaksi on vaihtunut nuoremman polven Samu Heikkilä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Pakolaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  5. 5

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää