Valikko
Kulttuuri

Kuvataiteilija Riiko Sakkinen pöyristyi pakolaispolitiikasta – ”Rajojen sulkemista on naurettavaa vaatia, koska ne ovat jo kiinni”

Donald Trumpia Sakkinen pitää taivaanlahjana Euroopalle, koska hänen rinnallaan vanha manner näyttäytyy hyviksenä. Sakkisen näyttely Rajat kiinni aukeaa Mäntän Gösta-museossa perjantaina.

Ehkä Riiko Sakkinen on tällä kertaa tosissaan.

Toinen vaihtoehto olisi, että Mäntän Serlachiuksen Gösta-museossa tänään aukeava Rajat kiinni -näyttely, sen Lesboksen pakolaissaarelta kerätyt kellukkeet, seinän päällä pyörteilevä piikkilanka ja valtavat piirrossuurennokset olisivat vain groteskia pilkkaa moralistisesta pakolaiskeskustelusta.

Sellaistakin Sakkiselta voisi odottaa.

Vähintään yhtä tärkeässä osassa kuin teokset on tähän asti ollut se, kuinka niiden tekijä pystyy vedättämään mediaa vetääkseen huomion itseensä.

Sakkinen on huiputtanut tätä lehteä esittämällä haastattelussa tanskalaista nykytaiteilija Tal R:ää, suunnitellut kakuttavansa Venetsian biennaalin kuraattorin ja piilottanut viisieuroisia Rikhardinkadun kirjastoon.

Mutta ehkä nyt Sakkisen ei ole tarvinnut keksiä mitään sen kummempaa kuin sopiva aihe ja haastatteluja varten muutama sopiva tarina moottoritietä pitkin kävelevistä perheistä ja kengättömistä pakolaisista belgradilaisessa puistossa. Sillä me toimittajathan rakastamme pakolaisia ja maailmanparantamista.

”Ei varmaan joo. En usko, että tässä tarvitsee julkisuuskikkoja joo”, Sakkinen sanoo kuin ei tietäisi, mitkä sanat kannattaisi valita. Ratkaisu: nopea aiheenvaihto. On parempi selittää, kuinka tosissaan hän on.

Aiemmin Riiko Sakkinen on vältellyt yhteiskuviin haluavia kulttuuriministereitä niin järjestelmällisesti, että Paavo Arhin­mäki oli kuulemma viimeisinä ministerivuosinaan naureskellut saaneensa Sakkisen ”kiikkiin” löydettyään hänet.


”Olin vielä sen ministeri-Audin kyydissäkin, kun mulla oli niin hirveä kiire, että se heitti mut.”

Mutta nyt Sakkinen on niin ­oikeassa ja tärkeän asian äärellä, että hän haluaa oikein kutsua poliitikot paikalle.

”Mä haluaisin sanoa niille saman, minkä Picasso sanoi aikanaan. Se oli Ranskassa, natsiupseerit tuli sen asuntoon ja siellä oli seinällä valokuva Guernicasta. Natsiupseeri katsoi luonnosta ja kysyi Picassolta, teitkö sinä tämän. Picasso vastasi: ei, te sen teitte.”

Trump on taivaanlahja Euroopalle. Nyt Eurooppa näyttäytyy taas jotenkin hyviksenä, kun on joku vielä hullumpi.”

Sakkinen haluaa kaikkien ymmärtävän, että Euroopan rajat eivät ole koskaan olleet niin kiinni kuin nyt – ja siksi vaatimukset rajojen sulkemisesta ovat niin naurettavia.

Sen hän näki omin silmin viime syksynä matkustaessaan Serlachiuksen museonjohtajan Pauli Sivosen kanssa ensin Afrikan puolella sijaitseviin espanjalaiskaupunkeihin Ceutaan ja Melillaan, sitten Lesbokselle Kreikkaan ja siitä manner-Kreikan, Makedonian ja Serbian kautta Schengen-Unkariin.

Alun perin Sakkinen sanoo vielä suunnitelleensa syyrialaisen taiteilijaystävänsä aviomiehen salakuljettamista Eurooppaan auton peräkontissa. Vasta rajoilla hän huomasi, että siitä ei olisi tullut yhtään mitään. Niin tarkkaan kaikki syynättiin.

”Kaikkein hurjin oli se, kun me mentiin Serbiasta Unkariin. Asun Schengen-alueella, olen Schengen-maan kansalainen, tulin Schengen-alueelle sisään ja minulta kysyttiin, mistä olet, mihin menet, miksi tulet, mitä aiot tehdä, kuinka kauan aiot viipyä”, Sakkinen kertoo.

”Olisin halunnut sanoa, että kotiin olen tulossa, mutta piti vain ruveta kiltisti vastaamaan.”

Riiko Sakkinen sanoo, että hänen teoksensa ovat kuin kolumneja, joilla hän haluaa sanoa yhden asian kerrallaan.


Teokset tuovat mieleen Palefacen räpit. Asiat kerrotaan luettelemalla nimiä ja vääntelemällä logoja, viittauksia, jotka eivät viittaa mihinkään, vaan ovat luomassa tunnistettavaa kuvastoa.

Sakkisen teokset opettavat usein yhden ja ainoan totuutensa, ilman sen kummempaa iro­niaa tai piilomerkityksiä.

Itse Sakkinen sanoo yrittävänsä neutraalisti selittää, mitä Euroopassa tapahtuu.

Töitä katsoessa se tuntuu hienoiselta understatementiltä.

EU-lippu ilman tähtiä.

Piikkilangasta tehty EU:n tähtikehä.

Videoteos Oodi ilolle, jonka alussa pyydetään hiljentymään kuuntelemaan EU:n kansallislaulua, jota seuraa minuuttitolkulla Marokosta Espanjaan jonottavien autojen tööttimyrskyä.

Europen Final Countdownin seiskasingle ja sanat paperilla. Pakolaisille omistettuna. Otsikolla Song for Refugees (Final Countdown of the European va­lues).

Tilan keskellä on iso vuosi­tuhannen vaihteen Volga. Se on yksi huutokaupatuista, joilla Sallaan saapui turvapaikanhakijoita Venäjältä.

Tuulilasiin kiinnitetyllä näytöllä pyörii syyrialaismiesten ilmoituksia paikallisesta deittipalvelusta.

Piti saada ”iso veistos keskelle”, Sakkinen sanoo ja käskee erikseen katsomaan ­auton sisään.

Kojelaudalla on tyhjä pullo Baikal-vodkaa ja serbialainen tupakka-aski – kuin ne kaikkien tuntemat nuket Tšernobylissä.

Sakkinen tosin sanoo, että rekvisiitta on aitoa.

”Jätin ne sinne muistutukseksi siitä, että Lähi-idästä tulee Suomeen myös maallistuneita ja kristittyjä.”

Sitten on tietysti parimetrisiä, vieri viereen ahdettuja mainosmaisia piirroksia, perinteisintä sakkista.

”Human rights with European characteristics”, lukee yhdessä. Alla puskutraktori, jollaisella Calais’n Viidakko, pakolaisleiri Luoteis-Ranskassa, jyrättiin.

Toisessa on kaksi liikennemerkkiä: rajalta tuttu EU-kyltti ja mutkavaroitus arabiankielisellä lisäkilvellä. On kuvakaappaus Amazonilla myytävästä lasten pakolaisteemaisesta naamiaisasusta ja Burger Kingin mainos Etelä-Espanjasta: kaikki hampurilaisemme ovat nyt halal.”Kapitalismi on sellainen, että se toivottaa uudet kuluttajat ja halvan työvoiman tervetulleeksi. Reagoi siihen, mikä myy.”

Teokset eivät kuitenkaan ole maalauksia, vaan piirustuksia, jotka sitten on suurennettu. Piirustuspaperit Sakkinen otti reissuilla hotellihuoneista, joten teoksissa on myös hotellien nelitähtisiä logoja ja yhteystietoja ties minne Serbiaan.

”Pauli [Sivonen] sanoi, että pitää saada seinät täyteen isoja teoksia. Mä sanoin, ettei se ole mahdollista tässä ajassa.

Sitten keksin, tehdä printeille, niin säilyy myös ne hotellipaperit. Niissä papereissa näkyy se valkoisen miehen etuoikeus, me ollaan siellä pakolaisleirituristeina, mutta nukutaan oikein mukavissa designhotelleissa.

Ja tässä tulee sellainen, että meidän oli pakko olla yötä niissä neljän tähden hotelleissa, kun huonommissa ei ole sitä logopaperia”, Sakkinen sanoo.

”Voisko sen katsoa ironisena?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  6. 6

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää