Valikko
Kulttuuri    |   Draama

Tänään televisiossa: Uudessa kotimaisessa Presidentti-sarjassa omapäinen populisti voittaa vaalit

Viihdyttävä sarja kuvaa kähmintöjä vallan kulisseissa.

Sarjauutuus Presidentti on harvinaisuus suomalaisessa televisiossa: nykyaikaan sijoittuva kotimainen poliittinen draama.

Kirsti Mannisen ja Antti Pesosen käsikirjoittama sarja ajoittuu vuoteen 2018. Populistisen Liike-puolueen ehdokas, bisneselämässä kannuksensa hankkinut kansansuosikki Henri Talvio (Samuli Edelmann) voittaa presidentinvaalit. Uutta poliittista kulttuuria ja tekemisen meininkiä edustava Talvio saa eliitin varpailleen. Opportunismi ja kaunat nostavat päätään.

Presidentti Talvion rinnalla sarjassa saavat tilaa erityisesti nuori pääministeri Petra Pennanen (Inka Kallén), presidentin lehdistöpäällikkö Arto Rahkonen (Tommi Eronen) sekä uuden roolinsa kanssa kipuileva presidentin rouva Anna Talvio (Laura Malmivaara). Heidän lisäkseen ympärillä häärii liuta huippupoliitikkoja, sisäpiiriläisiä ja mediaa.

Asetelmasta olisi pienellä viilauksella saanut helposti jälleen yhden satiirin, mutta Manninen ja Pesonen sekä ohjaaja Lauri Nurkse ovat valinneet vakavamman lähestymistavan. Huumoria sarjassa ei ole dialogin paria napakkaa oivallusta lukuunottamatta.

Presidentin esikuvana voi pitää tanskalaista Vallan linnaketta. Päällisin puolin ne muistuttavatkin toisiaan: politiikan maailma kuvataan jatkuvana šakkina, sahaavat jouset tihentävät hektistä tunnelmaa, ja yksityiskohtiin on panostettu.

Sarja ei kuitenkaan malta keskittyä sisäpoliittisiin valtapeleihin pitkään kerrallaan. Kierroksia nostetaan turhan nopeasti: kun alussa jännitetään välikysymystä, sotketaan pian jo mukaan salasuhteita, ihmissuhdesotkuja, heppoista ulkopoliittista jännitettä ja presidentin henkeen kohdistuvaa uhkaa.

Siinä missä Vallan linnake kuvasi hyvin, miten valta ja elämä politiikan ytimessä muuttaa ihmistä, ei Presidentissä tunnu olevan samaa ulottuvuutta. Kaksitoistaosaisen sarjan puoleen väliin mennessä hahmoissa ei tapahdu juuri kehitystä: pressa on hyvä jätkä ja pohjimmiltaan valtiomiesainesta vaikka onkin omapäinen ja pukki.

Tosin valtaoikeuksistaan riisuttu presidentti on ylipäätään hieman erikoinen päähenkilö poliittiselle draamalle, olkoonkin, että Talvio tavoittelee muutosta. Konflikti Talvion agendan ja totuttujen valtarakenteiden välillä onkin sarjan kiinnostavin puoli. Se vain jää usein muun vyörytyksen alle.

Vaikka Presidentti etääntyy kovaksi keitetystä poliittisesta draamasta jakso jaksolta, se viihdyttää. Mukana on useita eturivin näyttelijöitä.

Luonnosmaisista hahmoista onnistuvat parhaiten tekemään omansa Rea Mauranen kuivakkana kansliapäällikkönä ja Antti Virmavirta pelin hengen omaksuneena valtiosihteerinä.

Presidentti alkaa TV1:ssä klo 21.05.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • draamasarja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää