Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Homojen käräyttäminen poliisille oli sodanjälkeisessä Suomessa joillekin kunnia-asia

Natsi-Saksasta omaksuttu homopelko kovensi asenteita homoja kohtaan 50-luvulla – Tom of Finlandin iloiset kuvat syntyivät kovassa yhteiskunnallisessa paineessa.

Maailma tarvitsee enemmän kuin koskaan avointa mieltä ja Touko Laaksosen kaltaisia vapauden puolestapuhujia, jotta emme palaisi menneisyyden pimeisiin aikoihin.

Näin julisti elokuva­ohjaaja Dome Karukoski Tom of Finland -elokuvansa maailman­ensi-illassa Göteborgin elokuvajuhlilla viikko sitten perjantaina Variety-lehden mukaan.

Tom of Finland kertoo Suomessa varjoelämää eläneen mutta Yhdysvalloissa menestystä jo eläessään niittäneen homopornotaiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) tarinan. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 24. helmikuuta ja on yksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden elokuvista.

Elokuva herättää varmasti myös kriittistä keskustelua. Mikä on oikea kuva suomalaisen homokulttuurin historiasta?

Tom of Finlandin taiteen siirtämistä kahvipaketteihin ja keittiöpyyhkeisiin on pidetty alkuperäisten teosten kuohintana. Eläessään taiteilija oli Suomessa aina kaapissa. Nyt hänen aikanaan vallankumouksellisiin kuviinsa kuivataan keittiössä kädet.

Antaako K12-ikärajalla varustettu elokuva silotellun kuvan homojen historiasta? Onko se typistetty pelkäksi draaman kaareksi piilotteluineen, hyväksynnän puutteineen mutta myös juhlineen ja rakkaustarinoineen, kunnes koittaa happy end?

Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa lauletaan: Hei miksei, hauskaa on olla gay. Kuitenkin aika, jolloin Tom of Finlandin taide syntyi, oli homoille kaikkea muuta.

Homojen julkinen vaino ja häpäisy oli osalle suomalaisia vielä jokin aika sitten kunnia-asia. Syksyllä tuli kuluneeksi 50 vuotta yhdestä suomalaisen lehdistöhistorian oudoimmasta häpeäpilkusta.

Ilta-Sanomien toimittaja ja kuvaaja paljastivat 10. elokuuta 1966 julkaistussa jutussa helsinkiläisen ”homoseksuaalipesän”.

”Homoseksualismi on saamassa yhä avoimempia ja vaarallisempia muotoja Suomessa”, jutussa kirjoitettiin. Jutun mukaan ”homoseksualistit” vaanivat ja pyydystävät saaliikseen pahaa-aavistamattomia miehiä – erityisesti armeijan upseereita ja alipäällystöä.

Juttu syntyi niin, että IS:n toimittaja soluttautui homoksi tietämänsä ihmisen asuntoon, juotti tälle alkoholia ja nauhoitti salaa tämän kertomuksia. Asunnosta oli myös kerätty salaa ihmisten nimiä ja osoitetietoja, ja ne oli luovutettu poliisille.

Helsingin Sanomat julkaisi seuraavana päivänä jatkojutun. ”Homoseksualismi ei tiettävästi ole kovin yleistä pääkaupungissa, sillä poliisin tietoon tulee vuosittain noin 20–30 tapausta, kertoi apulaispäällikkö Veikko Korkealehto keskiviikkoiltana lehdellemme”, HS toppuutteli kohun aihetta.

”Haureus samaa sukupuolta olevan kanssa” oli rikos vuoteen 1971 asti. IS:n paljastaman ”homoseksuaalipesän” eli vallilalaisen asunnon omistaja Holger Glan sai jutun seurauksena kahden vuoden ehdollisen tuomion.

Skandaalijuttu ”homopesästä” oli vanhanaikainen jo syntyessään 60-luvun puolivälin Suomessa. Samana vuonna 1966 erityisesti Helsingin opiskelijaliikkeessä pyyhkivät seksuaalisen vallankumouksen tuulet, ja homoseksuaalisuutta ymmärtäviäkin lehtijuttuja oli Suomessa jo julkaistu.

Niinpä vastareaktiokin jutulle oli nopea. 60-luvun radikaali liike otti homojen tasa-arvon parantamisen yhdeksi ajamiensa asioiden joukkoon.

Kaksi päivää homopesäjutun ilmestymisen jälkeen Hufvudstadsbladet julkaisi vetoomuksen otsikolla Ändra homosexlagen, jossa 89 suomalaisen kulttuurielämän nuorta nimeä Claes Anderssonista, Kaisa Korhosesta ja M.A. Nummisesta Hannu Taanilaan ja Pekka Tarkkaan vaativat lopettamaan homojen tuomitsemisen.

Yli tuhat miestä sai rikostuomion homoseksuaalisuuden takia Suomessa vuosina 1894–1971 al­kaen siitä, kun Suomen ensimmäinen rikoslaki tuli voimaan aina siihen asti, kun homoseksuaalisuuden kriminalisoiva pykälä kumottiin.

Homoseksuaalisuudesta annettuja rikostuomioita tutkinut historioitsija Sandra Hagman on todennut, että sotien jälkeen homorikostuomioiden määrässä näkyy piikki. Erityisen paljon tuomioita suhteessa väestön määrään jaettiin Helsingissä.

Sodan jälkeen Suomessa oli vahvistunut teoria synnynnäisen homouden lisäksi homouteen kääntymisestä viettelyn seurauksena. Tällaisen viettelyn ja käännytyksen pelko vuoden 1966 kohu­jutussakin kuultaa taustalla.

Hagmanin mukaan sodan jälkeen Suomeen oli rantautunut natsi-Saksan homoseksuaalisuus­tulkintoihin pohjautuva jyrkentynyt pelko homoutta kohtaan eli kiristynyt linja verrattuna sotia edeltäneeseen agraari-Suomeen.

Helsingin poliisi jahtasi 50-luvulla homoja iltaisin puistoissa. Homojen käräyttäminen poliisille – jopa kiinniottaminen – oli joillekin tavallisille suomalaisille tapa kohottaa kansalaisylpeyttä. Osa kansan enemmistöstä oli aggressiivisesti kääntynyt vähemmistöä vastaan.

IS:n käräytysjuttu oli kuitenkin käännekohta, joka antoi voimaa vastaliikkeelle. Kun haureus samaa sukupuolta olevan kanssa poistettiin rikos­laista 1971, jotkut päättäjätkin totesivat Suomen tulevan jälkijunassa eurooppalaisessa kehityksessä.

Myöhemmin Holger Glan nousi Setan edeltäjän Psyken puheenjohtajaksi ja antoi haastattelujakin elämästään homona.

”Homoseksuaalinen rakkaus on parhaimmillaan vähintään yhtä kaunista kuin heteroseksuaalinenkin rakkaus on, ja moni homoseksuaalinen suhde on kestänyt vuosikymmeniä kuten tavallisetkin avio­liitot. Tätä teidän lienee kuitenkin vaikea uskoa ja ymmärtää”, hän sanoi Hymyn haastattelussa vuonna 1970.

Reino Paasilinnan ohjaamassa dokumentti­elokuvassa Viimeisellä rannalla (1967) Glan kertoi homojen lainsuojattomuudesta ja siitä, miltä tuntui olla poliisien vainon kohteena: ”Kiristäjät ja kaikki jotka käyttävät poikkeavia hyväkseen, pääsevät niskan päälle, ja poliisit ovat heidän puolellaan. Poikkeavilla ei ole mitään sanomista. Poliisi sanoo, että te olette hintti ja sillä siisti.”

Glan sanoi myös, että mielisairaalat ovat täynnä ”poikkeavien” vainon seurausten takia ja itse­murhatilastot kertovat siitä omaa kieltään.

Paasilinnan dokumenttielokuva tehtiin juhlistamaan itsenäisen Suomen 50-vuotista historiaa. Nyt 100-vuotisjuhlavuonna on aihetta juhlaan ja iloiseen karnevaalitunnelmaankin, jota Tom of Finland tarjoaa.

Silti Paasilinnan perusteet, miksi hän teki synkän dokumenttinsa, eivät ole vanhentuneet: ”Että muistettaisiin kaikki itsenäisyyden osaset. Nekin, jotka eivät itse pysty siitä muistuttamaan, tai jotka on pantu ihan tarkoituksella syrjään.”

Lähteet: Sandra Hagman: Seitsemän kummaa veljestä, kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta (Gaudeamus); Tuula Juvonen: Kaapista kaapin päälle (Vastapaino)

Luetuimmat
 1. 1

  HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 2. 2

  Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

 3. 3

  Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

 4. 4

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 7. 7

  Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

 8. 8

  Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

 9. 9

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 10. 10

  Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 2. 2

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

 5. 5

  7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

 6. 6

  Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

 7. 7

  Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

 8. 8

  Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

 9. 9

  Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

 10. 10

  En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 8. 8

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 9. 9

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 10. 10

  Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

 11. Näytä lisää