Valikko
Kulttuuri

Äänestä Fingerpori-suosikkiasi hulvattomista vaihtoehdoista – Pertti Jarla aloitti sarjan tasan 10 vuotta sitten Hesarissa

Jutun lopussa voit äänestää omaa suosikkiasi valituista Fingerpori-stripeistä.

Päivälleen kymmenen vuotta sitten, Tarja Halosen hallitessa Suomea ja George W. Bushin Yhdysvaltoja, muuan Pertti Jarla, maanviljelijäperheen poika Nastolan Uudestakylästä, ryhtyi pitämään Helsingin Sanomissa päivittäistä sarjakuvaa.

Halosen seuraajalle varmaan jossain jo mietitään seuraajaa. Bushin seuraajalla on jo seuraaja. Mutta Fingerpori pysyy.

Kaikkiaan Jarlan strippejä on ilmestynyt noin 3 030, eikä loppua näy.

Pidempi, sunnuntaisin ilmestyvä Jäätävä Spede -sarja aloitti lokakuussa 2015. Se ammentaa tekijänsä vuonna 1971 alkaneesta elämästä – jossa ei ole tapahtunut ihmeempiä.


Kenenpä elämässä loppujen lopuksi olisi. Siksi kansa haluaa jokapäiväisen naurunsa, ja sen se saa.

Alkujaan Fingerpori oli Karl-Barks-Stadt. Kolmas palkinto Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa vuonna 2006 toi saman vuoden marraskuuksi paikan Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana.

Helsingin Sanomien silloinen sarjakuvatoimittaja Eeva Lepistö kiinnitti Karl-Barks-Stadtiin huomiota ja pyysi Jarlaa omille palstoilleen.

”Kulttuuritoimituksen esimies Saska Saarikoski oli sitä mieltä, että Karl-Barks-Stadt on vähän liian vaikea nimi”, Pertti Jarla, 45, muistelee. ”Ja onhan se, vaikka oikeastaan se nimi oli koko sarjakuvan idea.”

Se sijoittuu nykyaikaan, mutta jokseenkin jämähtäneessä ja jopa säälittävässä paikassa. Paikkakunnan asukkaat eivät ole pahoja, itse itsensä pahimpia esteitä kyllä, ja kaikenlaista tapahtuu.

Fingerpori saattaa olla Uusikylä.

Ensimmäiset parikymmentä vuotta Nastolassa ovat jättäneet Jarlaan syvemmät jäljet kuin seuraavat parikymmentä Helsingissä, saati pari viimeistä idyllisessä Porvoossa, jonne hän muutti nykyisen puolisonsa tähden.

”Kohdatessa nastolalaisilla on tapana alkaa puhua, mitä kaikkea noloa kotiseudulla on tapahtunut”, Jarla kertoo. ”Siis ihan hyvässä mielessä puhua, sillä kyse ei ole inhoamisesta vaan humoristisesta suhtautumisesta siihen, miten kurjaa touhu välillä on.”

Syntyy jatkuvaa pientä naureskelua. Sellaista Jarlan kanssa puhuminen on, vakavistakin aiheista.

Pohjalaisten tuntema kotiseutuylpeys on hänelle outo ja hämmentävä ilmiö.

Sen sijaan kaikenlainen ”kuivuus” kiehtoo. Kuten vaikkapa Kekkosen ajan kunnallispolitiikka, joka pyöri hänen mielessään sarjan syntyvaiheissa.

”Uusikylä on yhä olemassa ja siellä tapahtuu. Mutta kun päätie suljettiin molemmista päistä betoniporsain, niin hiemanhan se siinä hiljeni.”

Hesarin palstoilta Fingerpori levisi pian lukuisiin muihin lehtiin. Viime vuoden 20 myydyimmästä kotimaisesta sarjakuva-albumista Jarla teki peräti yhdeksän, enimmäkseen erilaisia Fingerpori-kokoelmia.

”Ensimmäinen vuosi Fingerporia muutti minut noubadista dinosaurukseksi”, hän muotoilee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Hän oli aiemmin tehnyt pitkää työpäivää piirtämällä tilaustöitä monille liikeyrityksille aina Nokiaa myöten. Ulkopuolisille näitä luottamuksellisia kuvia ei saanut näyttää, joten juuri kukaan ei tuntenut häntä, eikä palautettakaan tullut.

”Ja sitten äkkiä Hesari-kiinnityksen myötä alkoivat ne puheet, että kukaan ei lue mitään muuta kuin Jubaa ja Jarlaa. Minä en ehtinyt olla missään vaiheessa jännä, nouseva kuuma nimi!”

Oletko instituutio, itseoppinut ihmisen pienuuden näyttäjä Pertti Olavi Jarla?

”Sillä lailla olen, että ihmiset, jotka eivät juuri lue sarjakuvia, saattavat tietää minut. Siitä tulee vähän vaivaantunut olo, koska tässä maassa on kovia tekijöitä, joita ei tunneta.”

Ensimmäisenä hänen suustaan putoavat nimet Hanneriina Moisseinen, JP Ahonen ja Ville Ranta.

Ennen suurta suosiotaan Jarla saattoi sarjakuvantekijöiden Kvaak-foorumilla haukkua sumeilematta kollegoitaan. Se – sekin – nyt lähinnä naurattaa häntä.

”Nykyään täytyy miettiä sanomisiaan vähän eri tavalla. Mutta se tulee luonnostaan, en joudu pidättelemään mitään.”

Fingerporin stripeissäkään hän ei pidättele mitään. Ne tekevät selväksi, että niiden piirtäjä ei ole ainoastaan suvaitsevainen vaan varsinainen emäsuvakki.

Toisin tuumivia yksittäisiä poliitikkoja hän ei kuitenkaan mollaa stripeissään.

”Yksi syy on Fingerporin syndikointi”, Jarla selittää. ”Saattaa kulua useampi vuosi ennen kuin tänään piirrokseni ilmestyy joissakin lehdissä, ja voi olla, että nyt pinnalla oleva poliitikko ei silloin enää kiinnosta ketään. Puolueiden nuorisojärjestöjen edustajat saattavat olla hirveitä kohutyyppejä, mutta kuukauden päästä he unohtuvat.”

Ajatus siitä, että hän tulee siten piirtäneeksi ikään kuin ikuisuutta varten, luonnollisesti naurattaa häntä.

Jarla toteuttaa joko omia tai lukijoidensa ideoita, jotka huvittavat häntä itseään, eikä mieti mitä muut mahtavat ajatella.

”Suvakkimainen maailmankatsomukseni vie siihen, että minulla ei ole itsesensuuriongelmia. Minulle ei yksinkertaisesti tule rasistisia ideoita mieleen.”

”Sellainen ongelma on ollut, että jos olen kuvannut skinheadin ja hänen ajatuksensa, lehtien toimituksissa ei ole välttämättä tykätty.”

Vihapostia ei tule ollenkaan. Mikä on yllättävää, sillä suvakki ei jätä stripeissään kiveäkään rajakkien maahanmuuttajavihan muurien päälle.

Parina ensimmäisenä vuotena sentään huomauteltiin uskonnollisten arvojen pilkasta, mutta sitten sekin palaute loppui.

”Luulen, että ihmiset, jotka silloin pahastuivat, ovat saaneet sanansa sanottua – ja tajunneet, että ehkä heidän ei kannata lukea strippejäni.”

Tasapuolisesti kaikkien pilkkaaminen ei ole Jarlan menetelmä, vaan hän piirtää ihan mitä mieleen tulee.

Toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisella Lars Vilksillä hänellä ei ole tullut mitään mieleen profeetta Muhammedista.

”Ei minulla ole velvollisuutta piirtää Muhammedista mitään. En tunne islamilaista kulttuuria niin hyvin, että osaisin pilkata sitä. Koraania en ole lukenut pätkääkään, kun taas Raamattua tuli uteliaisuuttaan lueskeltua nuorempana.”

Luultavasti Jarlan strippejä pidetään siksi, että ne ovat ilkeydessäänkin rakastavia.

”En tiedä onnistuuko se, mutta aina pitäisi olla jotain sympatiaa kaikkia kuvaamiaan henkilöitään kohtaan. Jonkin ihmisryhmän halveksunta on huono lähtökohta. Ylimielisyys paistaa läpi.”

Jarla kuvaa kaikki yksilöt ja ryhmät naurettavimman kautta, pahimmillaan. Sellaista on huumori, yliampuvaa mutta tarkkaa.

Itsensä hän on piirtänyt, muun muassa, vanhaksi maassa makaavaksi raakiksi, jolle oma koira kakkaa suuhun. Taustalla verevä vaimo pitää peliä nuoren atleetin kanssa.

”Vaikka ihmiset ovat nykyisin taipuvaisia loukkaantumaan kovasti, minä saan anteeksi paljon.”

Varmaan juuri itseivan tähden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.Usein sanaleikkiin perustuvan stripin tekemiseen menee vajaat kaksi tuntia. Viikon mittaan sähköpostiin kertyy satoja lukijoiden ehdotuksia, eikä Jarla kiireisinä aikoina millään kerkiä vastata kaikille.

”Koko ajan ei viitsi viljellä sanaleikkejä, vaikka lukijat ehdottavat oikeastaan vain niitä. Edes sanaleikkien ystävät eivät tykkää, jos saavat joka päivä jonkin kaksimielisyyden. Teen välillä kilttejä juttuja, jotta pikku rivoudet iskevät sitten taas paremmin.”

Ärhäkkää yhteiskunnallista näkemyksellisyyttä Jarla purkaa blogiinsa.

Mihinkään puolueeseen hän ei ole sitoutunut, mutta kannatti kyllä Timo Harakkaa demarien puheenjohtajaksi. Hän piirsi kuvankin Harakan kampanjaan.

”En pystyisi tekemään tilaustyötä poliitikolle, jota en kannata. Kun kohta tulee kuntavaalit, niin varmaan minä taas piirrän jotain vihreille.”

Punavihreä kupla haisee!

”Niin”, Jarla hihittelee. ”Piirsin kotona kuvaa Harakalle ja kuuntelin jatsia. Sen punavihreämpää ei voi olla!”

Myöhemmin tänä vuonna ilmestyvään Fingerporin 10-vuotisjuhlakirjaan syntyy yksi pidempi kertomus. Samaan aikaan ”sekä kammottava että inspiroiva” Donald Trump suorastaan syöttää pilapiirtäjän lapaan otollista materiaalia.

Mutta:

”En usko siihen, että kun on kamala hallinto, niin kulttuuri terävöityy. En usko, että niin käy Amerikassakaan. Tiedän kyllä, että Margaret Thatcherin aikana Englannissa syntyi hyvää satiiria, mutta ei ole mitenkään sanottua, että nyt käy niin. Kun on tyhmä meininki, niin välttämättä ei synny mitään hyvää.”

Neljännesvuosisata sitten Nastolassa Pertti Jarla ei osannut edes unelmoida, että piirtämällä voisi elättää itsensä. Mauri Kunnas, Tarmo Koivisto ja Juba ovat avanneet tietä.

Nyt hän on autoileva perheellinen mies, jolla on koiria ja vene. Yhdessä vaimonsa sarjakuvataiteilija Emmi Valveen ja kuvataiteilija Sakari Vilminkon kanssa hän pyörittää Porvoossa sarjakuvataiteelle omistettua Kreutz-galleriaa.

”En tiedä, mitä teen kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Mutta olisi kyllä kivaa, jos pystyisi Fingerporien ohella tekemään jotakin sellaista, jota voi myydä ulkomaille. Silloin siinä ei siis olisi pelkkiä sanaleikkejä, eikä pelkkää huumoria.”

”Olisin pettynyt, jos tekisin vain noita strippejä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuva
 • Haastattelu
 • Pertti Jarla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  10. 10

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää