Valikko
Kulttuuri

Sanni Seppo ryhtyi vegaaniksi kesken ruoasta kertovan valokuvanäyttelyn kokoamisen – erityisesti yhden possun katse oli hänelle liikaa

”Some on täynnä kivaa ruokakuvastoa, mutta päätimme, että emme ota sitä näyttelyyn vaan keskitymme ruoantuotantoon”, Sanni Seppo sanoo.

Henkilökohtainen on poliittista ja harva asia on yhtä henkilökohtaista kuin ruoka.

Tämä lienee ollut mielessä Poliittisen valokuvan festivaalin järjestäjillä, kun he alkoivat pohtimaan tämän vuoden teemaa. Nyt valmiina on perjantaina avautunut näyttely, joka nostaa esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia.

Somesta tutut reseptipostaukset ja annoskuvat jätettiin sen sijaan pois.

Ratkaisu on tietoinen.

”Some on täynnä kivaa ruokakuvastoa, mutta päätimme, että emme ota sitä näyttelyyn vaan keskitymme ruoantuotantoon”, festivaalin toinen taiteellinen johtaja, valokuvataiteilija Sanni Seppo kertoo.

Toinen johtaja on professori Anna-Kaisa Rastenberger Taideyliopistosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Ruoantuotantoa siis. Paljon seinillä onkin kuvia kärsivistä eläimistä.

On ahtaaseen tilaan ahdettuja lampaita, verisiä norppia, verkkoihin kuolleita pyöriäisiä. Selvästi vastakkain ovat mainoskuvien iloisena aamusumuisella kukkaniityllä temmeltävät lehmät ja eläintensuojelujärjestöjen kuvissaan tarjoama todellisuus.

Järjestäjät kertovatkin pohtineensa, kuinka paljon näyttelyvieras sietää. Tutkimuksilla kun on todistettu, että järkyttävien kuvien katsominen ei muutu toiminnaksi vaan ihmiset torjuvat kärsimyksen.

Lopulta päätös oli, että on uskallettava näyttää.

”Toki voisimme näyttää iloisia kuvia porkkanoista, joita jaetaan somessa, ja saada ihmiset innostumaan kasvissyönnistä”, Seppo sanoo. ”Olen kuitenkin sitä mieltä, että emme voi ummistaa silmiämme siltä, mitä tapahtuu eläintuotannossa. Sehän on ihan holokaustiin verrattava asia.”

Seppo on erityisen tuohduksissaan MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan lausunnosta Berliinissä pari viikkoa sitten. Tuolloin Marttila kehui suomalaisen ruokatuotannon pilviin.

”Eläinten hyvinvointi ja ruuan turvallisuus ovat Suomen vahvuuksia, jopa niinkin suuria vahvuuksia, että Suomi on sikojen ihmemaa”, puheenjohtaja ylisti.

Poliittisen valokuvan festivaaleilla ihmemaa näyttäytyy kuitenkin melkoisena infernona.

Taiteellisen johtajaan itseensä erityisesti yksi kuva on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Mennään siihen kuitenkin vasta myöhemmin.

Näyttelyssä kun on paljon muutakin nähtävää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Saatesanojen mukaan festivaali käsittelee vaikutuksia, joita ruoan tuotannolla on ympäristöön, valtasuhteisiin, talouteen, politiikkaan ja epätasa-arvoiseen varallisuuden jakautumiseen.

Paljon erilaisia näkökulmia niihin on löytynytkin:

Pablo Piovanon kuvat kertovat torjunta-aineiden käytön aiheuttamista traagisista seurauksista viljelysten lähellä eläviin ihmisiin Argentiinassa.

Freya Najade on kuvannut tietokoneohjattuja kasvihuoneita, joissa tuotetaan toiveittemme värisiä ja muotoisia kasviksia.

Filippo Zambon on kerännyt helsinkiläiskauppojen roskiksista elintarvikkeita, joita esittelee kauniina asetelmina.

Henk Wildschut on kuvannut teknologisesti edistyneitä ruoantuotantolaitoksia, joiden käytännöt voivat johtaa energian säästämiseen ja parantaa eläinten hyvinvointia.

Tim Franco tallensi kiinalaista cityviljelyä pilvenpiirtäjien kupeessa.

Kukka Ranta puolestaan kuvasi Afrikasta tulleita kalastajia, joiden oli paettava Eurooppaan kalakantojen romahdettua pyyntialusten harjoittaman liikakalastuksen takia.

Ja paljon muuta.

Taiteellinen johtaja vakuuttaakin, että pyrkimys on ollut tuottaa jotain enemmän kuin mustavalkoisen tuomitsevia kuvia ruokabisneksestä.

Silti vastakkain ovat selvästikin mainoskuvien iloisena aamusumuisella kukkaniityllä temmeltävät lehmät ja eläintensuojelujärjestöjen kuvissaan tarjoama todellisuus.

”Nimenomaan ruoantuotannossa kuvat ovat hyvin politisoituneita”, hän sanoo ”Mainoskuvat kertovat onnellisista eläimistä, joita ei tehotuotannossa ole oikeasti olemassa. Mielikuva ruoasta onkin jatkuvaa taistelua tiedosta, jota käydään pitkälti valokuvien avulla.”

Seppo myöntää, että koko ihmiskunnan tasollakin valinnat ovat vaikeita. Lopulta vastakkain voivat olla nälänhätää kärsivä ihminen ja sukupuuttoon kuoleva eläinlaji.

Valitse siinä sitten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Possuista puheen ollen, palataan vielä siihen possukuvaan. Kyseessä on Oikeutta eläimille -järjestön kuvaajan Kristo Muurimaan otos yksinään makaavasta possusta.

Mikä siinä teki niin suuren vaikutuksen?

”Minusta se vain on järkyttävä kuva. Kuvaajan mukaan se possu on heitetty syrjään kuolemaan kaikessa hiljaisuudessa. Sitä ei ole välitetty edes lopettaa, se ei ole edes sen arvoinen. Tunkiolle vaan.”

”Myös katse on todella pysäyttävä. Se kysyy, että miten ihminen voi olla näin julma ja itsekäs.”

Kotona Sanni Seppoa odottaa Kamu, valokuvaajan puolanalankopaimenkoira.

Kuvassa makaava sika on koiraa älykkäämpi eläin.

Sen nimellä vain ei ole kenellekään merkitystä.

 


Poliittisen Valokuvataiteen Festivaali Suomen valokuvataiteen museossa 3.2.–29.4.2017, Stoassa 4.2.–30.3.2017 ja Virka-galleriassa 22.2.–28.5.2017.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää