Valikko
Kulttuuri

Sanni Seppo ryhtyi vegaaniksi kesken ruoasta kertovan valokuvanäyttelyn kokoamisen – erityisesti yhden possun katse oli hänelle liikaa

”Some on täynnä kivaa ruokakuvastoa, mutta päätimme, että emme ota sitä näyttelyyn vaan keskitymme ruoantuotantoon”, Sanni Seppo sanoo.

Henkilökohtainen on poliittista ja harva asia on yhtä henkilökohtaista kuin ruoka.

Tämä lienee ollut mielessä Poliittisen valokuvan festivaalin järjestäjillä, kun he alkoivat pohtimaan tämän vuoden teemaa. Nyt valmiina on perjantaina avautunut näyttely, joka nostaa esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia.

Somesta tutut reseptipostaukset ja annoskuvat jätettiin sen sijaan pois.

Ratkaisu on tietoinen.

”Some on täynnä kivaa ruokakuvastoa, mutta päätimme, että emme ota sitä näyttelyyn vaan keskitymme ruoantuotantoon”, festivaalin toinen taiteellinen johtaja, valokuvataiteilija Sanni Seppo kertoo.

Toinen johtaja on professori Anna-Kaisa Rastenberger Taideyliopistosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Ruoantuotantoa siis. Paljon seinillä onkin kuvia kärsivistä eläimistä.

On ahtaaseen tilaan ahdettuja lampaita, verisiä norppia, verkkoihin kuolleita pyöriäisiä. Selvästi vastakkain ovat mainoskuvien iloisena aamusumuisella kukkaniityllä temmeltävät lehmät ja eläintensuojelujärjestöjen kuvissaan tarjoama todellisuus.

Järjestäjät kertovatkin pohtineensa, kuinka paljon näyttelyvieras sietää. Tutkimuksilla kun on todistettu, että järkyttävien kuvien katsominen ei muutu toiminnaksi vaan ihmiset torjuvat kärsimyksen.

Lopulta päätös oli, että on uskallettava näyttää.

”Toki voisimme näyttää iloisia kuvia porkkanoista, joita jaetaan somessa, ja saada ihmiset innostumaan kasvissyönnistä”, Seppo sanoo. ”Olen kuitenkin sitä mieltä, että emme voi ummistaa silmiämme siltä, mitä tapahtuu eläintuotannossa. Sehän on ihan holokaustiin verrattava asia.”

Seppo on erityisen tuohduksissaan MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan lausunnosta Berliinissä pari viikkoa sitten. Tuolloin Marttila kehui suomalaisen ruokatuotannon pilviin.

”Eläinten hyvinvointi ja ruuan turvallisuus ovat Suomen vahvuuksia, jopa niinkin suuria vahvuuksia, että Suomi on sikojen ihmemaa”, puheenjohtaja ylisti.

Poliittisen valokuvan festivaaleilla ihmemaa näyttäytyy kuitenkin melkoisena infernona.

Taiteellisen johtajaan itseensä erityisesti yksi kuva on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Mennään siihen kuitenkin vasta myöhemmin.

Näyttelyssä kun on paljon muutakin nähtävää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Saatesanojen mukaan festivaali käsittelee vaikutuksia, joita ruoan tuotannolla on ympäristöön, valtasuhteisiin, talouteen, politiikkaan ja epätasa-arvoiseen varallisuuden jakautumiseen.

Paljon erilaisia näkökulmia niihin on löytynytkin:

Pablo Piovanon kuvat kertovat torjunta-aineiden käytön aiheuttamista traagisista seurauksista viljelysten lähellä eläviin ihmisiin Argentiinassa.

Freya Najade on kuvannut tietokoneohjattuja kasvihuoneita, joissa tuotetaan toiveittemme värisiä ja muotoisia kasviksia.

Filippo Zambon on kerännyt helsinkiläiskauppojen roskiksista elintarvikkeita, joita esittelee kauniina asetelmina.

Henk Wildschut on kuvannut teknologisesti edistyneitä ruoantuotantolaitoksia, joiden käytännöt voivat johtaa energian säästämiseen ja parantaa eläinten hyvinvointia.

Tim Franco tallensi kiinalaista cityviljelyä pilvenpiirtäjien kupeessa.

Kukka Ranta puolestaan kuvasi Afrikasta tulleita kalastajia, joiden oli paettava Eurooppaan kalakantojen romahdettua pyyntialusten harjoittaman liikakalastuksen takia.

Ja paljon muuta.

Taiteellinen johtaja vakuuttaakin, että pyrkimys on ollut tuottaa jotain enemmän kuin mustavalkoisen tuomitsevia kuvia ruokabisneksestä.

Silti vastakkain ovat selvästikin mainoskuvien iloisena aamusumuisella kukkaniityllä temmeltävät lehmät ja eläintensuojelujärjestöjen kuvissaan tarjoama todellisuus.

”Nimenomaan ruoantuotannossa kuvat ovat hyvin politisoituneita”, hän sanoo ”Mainoskuvat kertovat onnellisista eläimistä, joita ei tehotuotannossa ole oikeasti olemassa. Mielikuva ruoasta onkin jatkuvaa taistelua tiedosta, jota käydään pitkälti valokuvien avulla.”

Seppo myöntää, että koko ihmiskunnan tasollakin valinnat ovat vaikeita. Lopulta vastakkain voivat olla nälänhätää kärsivä ihminen ja sukupuuttoon kuoleva eläinlaji.

Valitse siinä sitten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Possuista puheen ollen, palataan vielä siihen possukuvaan. Kyseessä on Oikeutta eläimille -järjestön kuvaajan Kristo Muurimaan otos yksinään makaavasta possusta.

Mikä siinä teki niin suuren vaikutuksen?

”Minusta se vain on järkyttävä kuva. Kuvaajan mukaan se possu on heitetty syrjään kuolemaan kaikessa hiljaisuudessa. Sitä ei ole välitetty edes lopettaa, se ei ole edes sen arvoinen. Tunkiolle vaan.”

”Myös katse on todella pysäyttävä. Se kysyy, että miten ihminen voi olla näin julma ja itsekäs.”

Kotona Sanni Seppoa odottaa Kamu, valokuvaajan puolanalankopaimenkoira.

Kuvassa makaava sika on koiraa älykkäämpi eläin.

Sen nimellä vain ei ole kenellekään merkitystä.

 


Poliittisen Valokuvataiteen Festivaali Suomen valokuvataiteen museossa 3.2.–29.4.2017, Stoassa 4.2.–30.3.2017 ja Virka-galleriassa 22.2.–28.5.2017.
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  8. 8

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  9. 9

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  10. 10

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  9. 9

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  10. 10

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää