Valikko
Kulttuuri

Pelillisyys tekee tuloaan myös teatteriin – Immersiivisessä teatterissa draama syntyy katsojan tajunnassa

Immersiivisessä teatterissa voi vaikka kiivetä saunanlauteille syömään omenaa.

Mitä olisi teatteri ilman katsomoa ja näyttämöä, ilman ainoatakaan vuorosanaa? Se selviää astumalla sisään rakennustyömaan kupeessa Vallilan teollisuusalueella sijaitsevasta ovesta, jossa lukee ”13. tunti”.

Oven takaa aukeaa dekadentti satumaailma, joka tuo mieleen 1800-luvun viktoriaanisen estetiikan. Pitsiä, samettia ja paljetteja. Viskiä, huumeita ja salonkitansseja. Intohimoa, prinssejä ja prinsessoja.

Teatteri Vapaan vyöhykkeen 13. tunti on kunnianhimoinen immersiivinen esitys, jossa katsoja valitsee, mitä näkee ja kokee – ja missä järjestyksessä.

Mutta mitäs hemmettiä se immersiivisyys oikein tarkoittaa?

Helpoiten asian voi hahmottaa kuvittelemalla videopeliä. Sen sijaan, että katsojan eteen heijastettaisiin maailma, katsoja liikkuu maailman sisässä. Esityksessä ei ole yhtä suurta draamankaarta, vaan monta pientä. Rajat katsojan ja esiintyjän välissä ovat muuttuvia.

Toisin kuin pelissä, teatterissa kokija ei kuitenkaan vaikuta ympäristöönsä – valinnat eivät muuta maailmaa, vaan ainoastaan kokemusta siitä. Draama rakentuu katsojan omassa päässä.

Lavastajalle (Sanna Levo) immersiivisen esityksen maailman luomisen voisi kuvitella olevan unelmatyö: 13. tunnin tapauksessa yli 550 neliötä tilaa, johon upottaa katsoja. Lopputulos on yhdessä äänisuunnittelun (Jussi Österman) ja valosuunnittelun (Lauri Lundahl) kanssa vaikuttava kokonaisuus.

Käsikirjoituksen ja ohjauksen osalta esityksen luominen on sen sijaan haastava palapeli, jossa näyttämökuvan hahmottaminen yhdestä perspektiivistä ei riitä – on katsottava esitystä kaikilta etäisyyksiltä, näkökulmista, tasoista. ”Ilman jaettua tietoisuutta esityksen rytmistä kokonaisuus ei toimi. Ajoitus on sekuntipeliä”, kertoo esitysdramaturgiasta ja ohjauksesta vastannut Lija Fischer.

13. tunti syntyi Fischerin ja näyttelijä Henna Tanskasen päässä jo vuosia sitten molempien nähtyä brittiläisen alan teatterin pioneerin, Punch­drunk-ryhmän Sleep no moren.

Fischeriä immersiivisyydessä kiehtoo kerroksisuus ja monimutkaisten tarinallisten rakenteiden mahdollisuus. 13. tunnissa hän halusi heijastella uniku­viaan ja painajaisiaan. Inspiraa­tion lähteenä toimivat sadut, joista Fischer ja Tanskanen erottivat itseään kiinnostavia teemoja: halut, pakkomielteet, vallankäyttö rakkaussuhteissa.

Esiintyjille teos on haastava: jokaisen hetken on kestettävä katsetta sekä läheltä että kaukaa.

”Myös hetkelliset esiintymiset tyhjille seinille on kestettävä ilman että rooli tipahtaa”, Tanskanen kertoo.

Yleisö ei ole passiivi vaan aktiivi: uteliaisuus kuuluu asiaan. Fischer selittää, ettei kyse ole osallistavuudesta: ”Vuorovaikutusta esiintyjien ja katsojien välillä voi syntyä, mutta se tapahtuu katsojan ehdoilla.”

Tanssissa ja kuvataiteissa immersiivisyys on paikkansa vakiinnuttanut termi, mutta teatterissa se tekee vasta tuloaan Suomeen. 13. tunti on melkoinen aikaansaannos vapaalta ryhmältä. Apurahojen avulla toteutetussa monitaiteisessa hybridissä on elementtejä myös nukketeatterista, sirkuksesta ja tanssista.

Mustasukkaisuus, intohimo, itsetuhoisuus, kateus ja petos ovat kuitenkin vahvoja teemoja, ja puolentoista tunnin jälkeen suurten tunteiden draamaa alkaa olla raskasta seurata.

Silloin voi tehdä kuten eräs kanssakatsoja: kiivetä saunanlauteille syömään omenaa tai heittäytyä prinsessan vuoteelle tuijottamaan kattoa.

Teatteri Vapaa Vyöhyke: 13. tunti. Konsepti ja käsikirjoitus: Lija Fiscer, Maija Linturi, Henna Tanskanen. Ohjaus: Lija Fischer.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  6. 6

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  9. 9

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  10. 10

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää