Kulttuuri    |   Teatteri

Anna Viitalan näytelmä Kauheat lapset kertoo rajoista ja liian pitkälle menevistä tilanteista, joka muuttaa ihmisten suhteet

Teatteri Takomon uutuusnäytelmä pohtii esimerkiksi sitä, milloin lakkaamme olemasta lapsia.

Teatteri Takomon näyttämön mustat sivuseinät on koristeltu värikkäin, lapsenomaisin piirroksin. Yhdessä tikku-ukko itkee silmistä pitkäksi venyviä kyyneleitä. Piirustukset ovat 15. helmikuuta ensi-iltansa saavan Kau­heat lapset -esityksen työryhmän omien ja tuttavalasten laatimia.

Työryhmä on yhtä kuin ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Viitala, näyttelijät Laura Malmivaara, Armi Toivanen, Sohvi Roininen ja Jarkko Niemi ja äänisuunnittelija Markus Lindén ja valosuunnittelija-lavastaja Ada Halonen.

Piirustukset muistuttavat alakoulun kuvaamataidon tunneista, joilla paperi väritettiin kirjavilla vahaliiduilla ja päälle laitettiin kerros mustaa. Sitten pintaa raaputettiin. Lopputulos muistutti neonvaloilla pimeyteen piirrettyjä viivoja.

Siltä näyttää esityksen niukka lavastuskin: pimeyden ja kirkkaanvärisinä vilkkuvien koristevalojen välinen rytmi piirtää tilaan aavemaisia rajoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rajoista on kyse lavallakin. Kauheat lapset on Anna Viitalan, 37, näytelmä. Se kertoo tekijänsä mukaan niistä rajoista, joiden yli mentäessä ihmisten välisissä tilanteissa tapahtuu käänne. Tilanteista, jotka menevät liian pitkälle. Mistään juonellisesta tarinasta ei ole kyse. ”Minua kiinnostaa vain tilanne ja siinä ihmisten välille syntyvä dynamiikka”, Viitala sanoo.

Kauheat lapset sai innoituksensa Jean Cocteaun romaanista Les Enfants Terribles, 1929 (suom. Kauhukakarat). Kirja kertoo symbioottisessa suhteessa elävistä sisaruksista, Elisabethista ja Paulista, jotka vanhempiensa kuoltua kieltäytyvät kasvamasta aikuisiksi ja jatkavat outoja lapsuuden leikkejään salaperäisessä ”huoneessa”, joka on rakennettu vastamaan heidän lastenkamariaan.

Viitalaa kiehtoo Cocteaun tapa leikitellä lapsuuden käsitteellä. Kysymyksellä siitä, missä kohtaa lakkaamme olemasta lapsia ja alamme olla aikuisia.

Teksti on Viitalan viides näytelmäkäsikirjoitus. Tai oikeastaan mitään lopullista näytelmän käsikirjoitusta ei vielä kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa ole olemassa. Viitala kirjoittaa harjoitusten aikana lisää materiaalia, ja kohtaukset löytävät lopullisen järjestyksensä harjoituksissa.

Viitalasta olisi ”ihan järjetön ajatus” kirjoittaa kronologisesti etenevää kohtauslistaa. Intuitiiviselle kirjoittajalle se on turhan pragmaattinen lähestymistapa. Tarkan kohtauslistan marssijärjestykseen Viitala joutui kuitenkin nöyrtymään Zaida Bergrothin kanssa juuri nyt tekeillä olevaan elokuvaan Marian lapset.

Viitala kirjoitti alun perin ­aiheesta samannimisen kehutun näytelmän Kokkolan kaupunginteatteriin 2014. Se kertoo unissasaarnaaja Maria Åker­blomista ja tämän lahkon seuraajista, tilanteesta, jossa ihmisten väliset rajat ovat vaarallisella tavalla hävinneet. Elokuva on vielä tuotantoprosessissa, eikä sen ilmestymisajankohdasta ole tietoa.

Freelancerin työkavereiksi on valikoitunut usein samoja ihmisiä. Ja luonnollisesti pienessä maassa ”ihan kaikki teatterilaiset tuntevat toisensa”.

Myös Viitalan kolmesta siskosta kaksi on alalla. Pikkusisko Pihla Viitala on näyttelijä. Kolmanneksi vanhin sisar Kaisla on elokuvatuottaja.

”Kaveripiiri on sama, ja tietysti puhumme paljon työasioita. Nuorin sisko, joka ei ole alalla, välillä siihen hermostuu.”

Laura Malmivaaran kanssa Viitala on työskennellyt Kom-teatterissa, jonne hän dramatisoi Riikka Pulkkisen Totta-romaanin vuonna 2011 ja Markus Nummen Karkkipäivän 2012. Armi Toivanen näytteli Viitalan näytelmissä Jumalista (2011), Korjaamolla ja Orlando (2009) Puoli-Q:ssa.

Valosuunnittelija Ada Halonen on tärkeä yhteistyökumppani, jolle Viitalan ei tarvitse turhaan selitellä visioitaan. Kauheat Lapset on heidän viides yhteisprojektinsa. Ensimmäinen oli Viitalan kirjoittama 7/1 veljestä (2008.) Aleksis Kivi -mukaelmassa Jussi Nikkilä esitti vimmaisesti seitsemän veljeksen ainoaa jäljelle jäänyttä, asuntoonsa sulkeutunutta Juhania.

Nikkilä liittyy myös Viitalan viimeisimpään työhön, parhaillaan Kansallisteatterissa pyörivään Shakespearen Richard III:een. Viitala dramatisoi ja Nikkilä ohjasi vaikuttavan esityksen.

”Lopulta nautin kovasti siitä, että pääsin siivoamaan ja leikkaamaan tekstistä kaiken, mikä on minusta tässä ajassa epäoleellista ja draamallisesti toimimatonta. Kiinnostavinta minusta on Richardin yksinäisyys.”

Viitala kertoo aina harrastaneensa kirjoittamista, mutta alanvalinnasta on ainakin jossain määrin kiittäminen opettaja-äitiä. ”Muutin lukion jälkeen Pariisiin ja viihdyin siellä melkein pari vuotta tarjoilijana. Äiti kai pelästyi, että jään sinne, ja alkoi lähetellä pääsykoeoppaita.”

Teatterikorkean dramaturgilinjalle Viitala pääsi 2001.

Vieläkin hän kirjoittaa ”ihan koko ajan”. Läppärin materiaalikansioihin kertyy näytelmäkirjailijan mieltä kiehtovia tilanteita, lauseita ja mielikuvia.

Kauheat lapset -kansion kohdalla siellä lukee ”Onko lapsuuden loppu pelkkää illuusiota?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Haastattelu
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää