Valikko
Kulttuuri

Dingo palaa: ”Kaffettelua”, tekstiviestejä ja heti yhdeksän tunnin treenit Porissa – Näin Suomi-rockin legenda päätyi yhteen 15 vuoden välirikon jälkeen

Dingo palaa ensi kesänä lavoille festivaaleilla, mutta paluu ei välttämättä jää siihen: soittajilla on nyt ”henki päällä”.

Äidin kanssa ”kaffettelu” ja kitaransoitto kaverin kanssa kesäisellä pihamaalla.

Vaikuttaa siltä, että Suomen yhden tunnetuimman ja odotetuimman kokoonpanon – vuosien 1984–86 Dingon – paluu tiivistyy niinkin yksinkertaisiin ja pieniin asioihin.

Tästä Jonttu Virran ja Neumannin viimekesäisestä lämpimästä soittohetkestä lähti kiertymään tapahtumaketju, joka konkretisoituu lopulta tulevana kesänä. Dingon kultavuosien kokoonpano Neumann, Pepe, Pete, Quuppa ja Jonttu palaavat silloin yhteen. Viime kerrasta on 15 vuotta.


Ensi alkuun luvassa on kimppu keikkoja isoilla kesäfestivaaleilla: Tahkolla, Jämsässä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Lokakuussa matkataan Fuengirolan Fugefestiin.

Tämän lisäksi tekeillä on kirja. Toimittaja ja tietokirjailija Santtu Luoto on tehnyt Dingosta kirjaa Johnny Knigalle jo kymmenisen vuotta, ja nyt kirjaan saadaan loppukaneetti.

Näyttää siltä, että jo kuopatuksi kuviteltu Dingo, se ”oikea”, ennen kokematonta hysteriaa Suomessa levittänyt Dingo, on sittenkin täällä. Ja isosti.

Mutta miten ihmeessä riitaisa, jo kuuttakymmentä lähentelevien miesten joukko sai koottua rivinsä?

Sillä vielä hetki sitten kukaan ei olisi tällaista uskonut. Eiväthän he edes puhuneet toisilleen.


”En enää ikinä aio tehdä mitään sen kaverin kanssa. Hän kusi meidän hommat siihen malliin, etten käsitä, miten hän voi kuvitella minun olevan edelleen Dingossa”, latasi Jonttu Virta Ilta-Sanomissa vuonna 2002.

Klassinen Dingo-kokoonpano oli tehnyt jo toisen paluun vuosituhannen vaihteessa, mutta 2002 erottiin jälleen. Eikä nytkään hyvissä merkeissä.

Neumann oli ollut menossa keikkailemaan Viroon Saku-halliin, mutta kukaan muu soittajista ei ollut halunnut lähteä keikalle. Silti keikkaa mainostettiin legendaarisen Dingon keikkana, vanhalla kuvallakin.

”Jos emme olisi menneet sinne, he olisivat ottaneet Aerosmithin”, Dingon solisti ja tavaramerkin omistaja selitti IS:ssa.

Muut jäsenet suuttuivat. Sen koommin ei ole yhdessä soiteltu.


Bändin rumpali Juha ”Quuppa” Seittonen on työskennellyt viimeiset vuodet Helsingissä vanhusten parissa lähihoitajana.

Kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta on esimerkiksi pitänyt Porissa bändipajoja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Basisti Pertti ”Pepe” Laaksonen on työskennellyt edelleen äänen parissa: hän on tehnyt dubbauksia elokuviin ja piirrossarjoihin, kääntänyt, ohjannut ja äänittänyt.

Veli-Pekka ”Pete” Nuotio on työskennellyt Porissa it-alalla, vuoteen 2003 asti hänellä oli oma alan firmakin. Nuotio on soittanut jo vuosia pasuunaa muun muassa Pori Big Bandissa.

Neumann kertoo, ettei ole ollut osan kanssa missään tekemisissä vuosiin. Esimerkiksi Quupan kanssa ainoa tapaaminen oli neljä vuotta sitten radiohaastattelussa, jossa sananmukaisesti paiskattiin kättä ”kaiken sonnan jälkeen”.

Näiden vuosien aikana Neumann on laulanut edelleen Dingon solistina, mutta soittajat ovat olleet aivan toisia. Vähän aikaa sitten bändissä oli jopa virolainen soittajakunta.

Vanhan Dingon paluu tuntui utopialta.


Kunnes tuli kesä 2016, Pori Jazz ja Brian Setzerin konsertti. Viiden lenkin ketju lähti kiertymään yhdeksi yksi lenkki kerrallaan.

Neumann tapasi konsertissa sattumoisin Jonttu Virran.

Samalla reissulla kaksikko tapasi vielä uudelleen, nyt Neumannin äidin kotona Vanhasssa-Ulvilassa Porin kupeessa.

”Loppuviimeks oltiin mun äidin luona kaffettelemassa. Ihan tämmösiä perusjuttuja. Soitettiin skittaa yhdessä ulkona”, Neumann kertoo.

Hän selvästi vähän herkistyy, soittelu tuntui niin hyvältä. Vanhat hyvät ajat palasivat mieleen.

”Tuli jopa vähän taianomainen fiilis. Ja kun Jontun kanssa ei koskaan kauheesti puhuta mitään. Se on enemmänkin henkien keskustelu -osastoa.”

Siitä lähti ajatus: jospa Jonttu ja Neumann lähtisivätkin soittelemaan duona. Tai peräti triona, sillä Dingon Pepe Laaksonenkin oli sopivasti ”siinä huudeilla”. Hän ja Neumann olivat pitäneet koko ajan yhteyttä.

”Se lähti sitten lapasesta”, Neumann nauraa.

Ketju lähti kiertymään yhteen yksi lenkki kerrallaan


Kolmikko päätti, että Pepe olisi yhteydessä Dingon vanhaan rumpaliin Quuppa Seittoseen. Tarkoitus oli selvittää, missä kunnossa kätensä rumpujensoitolla pahasti rikkonut Quuppa nykyään oikein oli.

”Äijä hakkasi kätensä aika huonoon happeen silloin aikoinaan, kun kierrettiin”, Neumann kertoo.

Ranteiden kanssa on tosiaan ollut ongelmia, Seittonen kertoo puhelimessa. Mutta varsinainen syy soittamisen lopettamiseen oli täydellinen väsymys soittoon.

”Kapulat oli täysin levossa viisi, kuusi vuotta. En koskenutkaan kannuihin.”

Runsas kolme vuotta sitten hänet oli kuitenkin onnistuttu houkuttelemaan irlantilaista musiikkia soittavaan bändiin. Ja kun Pepe Laaksonen lähetti tunnustelevan tekstiviestin, Seittosen ei tarvinnut liikoja miettiä.

Kun Dingo oli vasta pitänyt ensimmäisen ja alustavan palaverinsa konserttijärjestäjä Live Nationin ja promoottori Risto Juvosen kanssa, Quuppa oli marssinut palaverista suoraan kauppaan ja ostanut itselleen rummut.

”Quuppa on kone”, Neumann luonnehtii.

Katso Ylen Elävästä arkistosta, kuinka Dingo nostatti hysteriaa Kaivopuistossa 1984:


Mutta vielä ketjusta puuttui yksi lenkki: kosketinsoittaja Pete Nuotio.

Bändissä pohdittiin, mitä rockhommista mahtaa tuumia kaveri, joka on ”101-prosenttisesti uskossa”.

”Se asetti uudenlaisen kulman. Keskustelimme paljon, miten se maailma kohtaa musiikkimaailman raadollisuuden”, Neumann sanoo.

Nuotiolla ei kuitenkaan ollut mitään paluuta vastaan, toisin kuin 1993, jolloin hänet korvasi bändin ex-tuottaja Pave Maijanen.

Nuotio oli itse asiassa koko ajan tiennyt takaraivossaan, että sieltä se soitto vielä jokin päivä tulee.

”Koko hommasta oli heti positiivinen intuitio. Ja elämässäni oli nyt hyvä hetki tälle, kun lapset ovat lähteneet kotoa. Joten miksi ei,” Nuotio kertoo puhelimessa.

Dingon ensimmäinen paluu vuosina 1993–4 oli menestyksekäs mutta nopea. Tuloksena oli jopa uusi levy, Via Finlandia.

Myös toinen paluu vuonna 1998 oli valtava yleisömenestys. Ensi keikka oli Hartwall-areenalla, ja sen jälkeen kansa janosi keikkoja yhä vain lisää.


Keikkoja tehtiin niin paljon, että mukana tuli lieveilmiöitä.

”Mulla vähän petti suhteellisuudentaju”, Neumann myöntää nyt. ”Mä olin kaiken keskipisteenä. Väsyin ja turhauduin siihen.”

Myös paineet olivat silloin pahat. Vanhalta Dingolta odotettiin taas uutta materiaalia.

Bändi yritti, raivoisasti. Se vietti paljon aikaa treenikämpällä, hieroi ja hieroi materiaaliaan. Mutta ei sieltä mitään uutta tullut.

”Me vaan alettiin kuulostaa enemmän Pink Floydilta kuin Pink Floyd itse”, Neumann sanoo.

Katso HS:n juttu Dingon paluusta vuodelta 1998:

Nyt kolmannella paluukerralla on uusi ääni kellossa.

Neumann sanoo topakasti, että Dingon kolmas paluu ei tule olemaan enää mikään nostalgiatrippi. Uutta materiaalia työstetään, ja sitä helpottanee Neumannin lupaus: hän lupaa antaa periksi omasta ”rautakansleriotteestaan”.

”Joku muukin voi tehdä nyt biisejä. Olen ollut ehkä liian mustavalkoinen näiden asioiden kanssa”, hän sanoo.


Silti hän on tehnyt jotain jo itsekin, päästyään Pave Maijasen rohkaisemana valkoisen paperin kammostaan. Ja kyllä Dingon muillakin jäsenillä on pöytälaatikossa jotain.

”Mutta ne ovat kiusallaan pantanneet niitä multa. Ne eivät ole soittaneet mulle mitään”, Neumann valittaa.

Seittonen vähän toppuuttelee puheita uudesta materiaalista. ”Jyrkkä ehkä. Se roikkuu ilmassa”, Seittonen sanoo.

Juuri nyt halutaan keskittyä kesän keikkoihin. ”Siellä vedetään hittipotpuri läpitte. Tähdätään siihen, että jengi saa laulaa”, Seittonen sanoo.

”Ja jos tämä homma lähtee lämpiämään siihen suuntaan mihin tämä nyt tuntuu lämpiävän, niin katsotaan sitten.”

Muutama viikko sitten Dingon viisi jäsentä kokoontuivat yhteen soittimien kanssa, ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Se tapahtui Porissa, vanhoilla tutuilla kulmilla. Paikkana oli Porin vanhat veturitallit, joissa Jonttu Virta opettaa.

Ensimmäiseksi Quuppa laski treeneissä käyntiin Dingon ensisinglen vuodelta 1984. Se oli Sinä ja minä.

Saman tien soitettiin yhdeksän tuntia.

Se oli ihmeellistä. Soitto soi aivan kuin välissä ei olisi ollut vuosia eikä toraa. Seittonenkin oli niin innoissaan, ettei muistanut pistää korviinsa edes tulppia.

”Magic”, kuvailee myös Neumann ensi tunnelmiaan treeneissä.

”Olen soittanut monien eri muusikoiden, hyvienkin, kanssa, mutta tuossa on vaan jokin ihme juttu. Mä kutsun sitä kemiaksi. Ollaan tehty monet sadat keikat yhdessä. Se on selkäytimessä, eikä se sieltä mihinkään lähde.”

Soittokaverit olivat ihmistyyppeinäkin ihan niitä samoja kuin silloin pillihousuaikoina 80-luvun puolivälissä.

”Quuppa on se sama moottoriturpa kuin aina. Jonttu on se oma intiaaninsa, joka ei paljoa puhu, mutta kun se sanoo jotain, kannattaa kuunnella. Pepe on edelleen se sama vanha astrologi, tähtitieteilijä”, Neumann luonnehtii.

Omalta kohdaltaan suurimmaksi muutokseksi Neumann laskee uudenlaisen yhteyden Pete Nuotioon. Hänen kanssaan on puhuttu paljon hengellisyydestä ja henkisyydestä. Välit ovat nyt läheisemmät kuin koskaan.

”Ja jumalaut, kyl me ny sentään 80-luvulla oltiin jos ei ny avioliitossa ni avoliitossa.”

Jos jokin Dingossa on miesten ulkonäön lisäksi muuttunut, on se asenne työntekoon.

Quuppa Seittosen mukaan bändissä keskusteltiin ja tehtiin asioita joskus ”vähän vasurilla”.

Nyt ei. Nyt keskustellaan ja nyt treenataan, niin paljon kuin se päivätöissä olevilta ihmisiltä vain onnistuu.

Seuraavaksi bändi on lähdössä soittamaan viikonlopuksi maalaismaisemiin. Neumann sanoo hakevansa kitarastaan uusia sointimaailmoja jopa öisin.

Syy nykyiseen ahkeruuteen on Seittosen mielestä se, että kaikilla on kova halu näyttää.

Parasta olisi, jos bändi pääsisi keikoilla lähelle sitä, mitä se parhaimmillaan joskus oli. Ja että keikkoja kovasti odottaneet ihmiset saisivat kunnon korvauksen välivuosista.

Sillä se, mitä Dingon keikoilla tapahtuu, on soittajilleen sittenkin kaiken tämän tarkoitus.

”Rahamassi on mukavaa, mutta paras palkka on se, kun ihmismyrsky lähtee käyntiin”, Seittonen kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Dingo
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää