Valikko
Kulttuuri

Klassikkokirja naisten ruumiit hyötykäyttöön alistavasta diktatuurista nousi Trumpin Yhdysvalloissa myyntilistoille – Tällainen on Orjattaresi-romaani

Margaret Atwoodin dystopiassa on nähty ennusteita siitä, mihin Donald Trumpin uusi hallinto maata ajaa.

Uskonnolliset fundamentalistit ovat vallanneet Amerikan. Kansa on jaettu luokkiin, joiden aseman kertoo vaatetuksen väri. Vain terveet ja työkykyiset saavat elää.

Lisäksi, kuten uskonnollisissa diktatuureissa on tapana, naiset on alistettu miesten omaisuudeksi ja heidän ruumiinsa otettu hyötykäyttöön.

Paremmin ei tosin mene suurella osalla miehistäkään: salainen poliisi valvoo, moni joutuu sotimaan ja poikkeavat hirteen.

Mistä on kyse?

Fiktiosta toki, mutta presidentinvaihdoksen jälkeisessä Yhdysvalloissa sen verran toden tuntuisesta, että se näkyy maan kirjamarkkinoillakin. Myyntilistojen kärkeen on noussut kanadalaisen Margaret Atwoodin 1985 ilmestynyt tummanpuhuva romaani Orjattaresi.

Se ei ole ainoa dystopiaklassikko, joka kiinnostaa juuri nyt.

Myös George Orwellin Vuonna 1984 -romaanin painokset myytiin loppuun tammikuussa. Alun perin 1949 julkaistussa romaanissa nähtiin selviä yhtymäkohtia Donald Trumpin politiikkaan: kansalaisia valvotaan elektroniikan avulla, ja heille syötetään propagandaa, jossa tosi ja valhe vaihtavat paikkaa.

HS-analyysin Orwellin romaanin ja todellisuuden yhtäläisyyksistä voit lukea tästä.Nyt Atwood on mennyt Orwellista ohi. Tammikuun lopussa Washingtonin valtavalla naisten mielenosoitusmarssillakin nähtiin julisteita, joissa se mainittiin: Orjattaresi ei ole ohjekirja, sanoi yksi, ja toinen: Tehdään Atwoodista taas kaunokirjallisuutta.

Kanadalainen Margaret Atwood (s. 1939) oli jo ennen Orjattaresi-romaania kansainvälisesti vakiintunut laatukirjailija, mutta kun se ilmestyi 1985, tunnettuus nousi siitäkin kohisten. Saksalainen Volker Schlöndorff teki romaanista Hollywood-elokuvan 1990, tanskalainen Poul Ruders oopperan 2000.

Juuri nyt yhdysvaltalainen Hulu-suoratoistopalvelu tekee tv-sarjaa, jonka pääosissa ovat Mad Men -televisiosarjasta tuttu Elisabeth Moss ja William Shakespearea ja Martin Lutheria elokuvissa esittänyt Joseph Fiennes.

Sarjasta on jo nähty ensimmäiset mainoskuvatkin:Yhtymäkohdat todellisuuteen on siis huomattu. Syynä on se, mitä Orjattaresi kertoo naisten kohtelusta ja asemasta äärikonservatiivisessa maassa. Nyt kyse ei kuitenkaan ole islamistien hallinnosta vaan paikasta, joka muistuttaa Yhdysvaltoja.

Voi toki ajatella, että romaani menestyi jo 1980-luvulla siksi, että siinä riittää väkivaltaa ja seksiä.

Ei tosin järin viihteellisesti, sillä uskovaisten valtakunnassa Gileadissa nekin on valjastettu palvelemaan Raamattua. Seksuaaliset tarpeet ja nautinnot ovat hävettäviä, piilotettavia ja rangaistavia. Toisaalta Gileadissa on myös bordelleja niille, joilla on varaa maksaa.

Teokratiassa kaikki valta on tietysti miehillä. Yläluokan naisista tulee vaimoja, mutta muutkin tervekohtuiset – eli orjattaret – pannaan synnyttämään lapsia herroilleen. Lisääntymiskyvyttömät kouluttavat orjattaria tai toimivat palvelijoina. Tottelemattomat ja muuten toivottomat tapaukset joutuvat ulkotöihin tai prostituoiduiksi.

Kirja on paitsi tarkka diktatuurin kuvaus, myös yhden orjattaren tarina.

Ennen fundamentalistien vallankaappausta päähenkilöllä on ollut oma perhe ja työ, nyt hän on vain synnyttävä kohtu. Nimikin on otettu pois.

Nainen ei ole kuitenkaan unohtanut entistä elämäänsä, ja siksi Orjattaresi on myös trilleri ja tarina vastarinnasta.Romaani oli Atwoodin ensimmäinen laaja kokeilu dystooppisella tieteiskirjallisuudella, johon hän 2000-luvulla sukelsi syvälle. Oryx ja Crake aloitti 2003 trilogian, jota jatkoivat 2009 Herran tarhurit ja 2014 Uusi maa.

Itse hän tosin kutsuu kirjojaan mieluummin spekulatiiviseksi fiktioksi. ”Ne eivät kerro hirviöistä tai avaruusaluksista vaan asioista, jotka voisivat oikeasti tapahtua”, hän on monesti selittänyt.

2000-luvun trilogia kuvaa tehokkaan kulkutaudin jälkeistä maailmaa, jonka väkiluku on murto-osa entisestä. Todellisuutta ovat geenimuunnokset, tekoäly, korruptoituneet turvallisuusyritykset ja toisiaan vastaan taistelevat rikollisjengit.

Näissä kirjoissa Atwoodin näkökulma on selkeän ekologinen.

Kaksi vuotta sitten, vieraillessaan Tallinnan HeadRead-kirjallisuustapahtumassa, hän puhui niin valtamerien kuin sademetsien hälyttävästä tilasta ja kiitti Elon Muskin lanseeraamaa, aurinkosähköä varastoivaa akkujärjestelmää. Voit lukea Atwoodin haastattelun tästä.

Orjattaresi-romaanin aikoihin aktivismin kärki oli vielä toisaalla. Luin kirjan heti, kun se suomennettiin keväällä 1986, ja päivittelin Atwoodin vilkasta mielikuvitusta: ei kai Yhdysvaltain kaltaisessa maassa voisi naisille käydä näin!


Pian kuitenkin Suomen televisio näytti dokumentin yhdysvaltalaisista, kiihkouskovaisista abortinvastustajista, jotka räjäyttelivät pommeja terveyskeskuksissa. Oli kuin todellisuus olisi ottanut fiktion kiinni.

Syksyllä 1986 Atwood kävi Suomessa, ja tein haastattelun.

Hän kertoi, ettei romaanissa ole mitään sellaista, ”mikä ei olisi jo tapahtunut”.

”Monet valtiot kärsivät väkiluvun laskusta ja yrittävät eri tavoin välttyä katoamasta maan pinnalta. Väkiluvun kasvattamisen kannalta on tärkeintä valvoa naisia, ja se käy tehokkaimmin uskonnon avulla.”

”Olen oleskellut Iranissa ja Afganistanissa, olen seurannut uskonnollista kiihkoa Pohjois-Amerikassa”, Atwood kertoi.

Juuri tästä syystä Orjattaresi on pompahtanut myyntilistoille myös nyt, kun Donald Trumpin presidenttikautta ei ole kestänyt vielä kuukauttakaan.

”Tässä historiallisessa tilanteessa Yhdysvalloissa aika monia hirvittää, että ollaan menossa sen näyttämään suuntaan”, Margaret Atwood kommentoi asiaa vastikään julkisen palvelun radiokanava NPR:n haastattelussa.

Hänen mukaansa amerikkalaiset olivat huolestuneita jo 1980-luvulla.

”Romaanin ilmestyessä 1985 britit sanoivat, että onpa villi tarina. Kanadalaiset pohtivat, voisiko sama tapahtua joskus heidän maassaan. Yhdysvalloissa taas mietittiin, kauanko menee, että niin käy amerikkalaisille.”

Nyt monet ajattelevat, että meni tammikuuhun 2017: liki ensimmäisenä työnään presidenttinä Trump allekirjoitti asetuksen, joka kieltää rahoituksen kaikilta järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin.

Asetus satuttaa suoraan kehitysmaiden naisia, sillä se vaikeuttaa myös ehkäisyvälineiden saantia ja hi- ja zikavirusten vastaista työtä.


Sekä Trump että varapresidentti Mike Pence suhtautuvat kielteisesti aborttiin myös Yhdysvalloissa, samoin raskausajan tarkastuksiin ja syöpäseulontoihin. Siksi ehkäisyneuvonta ja oikeus aborttiin voivat pian kadota useastakin osavaltiosta.

Trumpin alentuva ja vihamielinen suhde naisiin on ollut tiedossa jo pitkään, ja sama pätee hänen lähipiiriinsä, kuten päästrategi Stephen Bannoniin ja uuteen oikeusministeriin Jeff Sessionsiin.

Vastikään kongressissa senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell keskeytti senaattori Elizabeth Warrenin puheen, kun tämä syytti Sessionsia rasismista ja siteerasi kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther Kingin leskeä.

Tekoa on tulkittu niinkin, että nainen pantiin nyt paikalleen.

Uudeksi opetusministeriksi nimitetty Betsy DeVos miljardööriperheineen on puolestaan tukenut avokätisesti sekä kristillisiä kouluja ja kreationismin opetusta että homoseksuaalien ”eheyttämistä”.

Trump itse käytti Hillary Clintonista vaalikampanjan aikana termiä nasty woman eli ilkeä nainen.

Se on alkanut elää ihan omaa elämäänsä feministisissä iskulauseissa, kuten monessa mielenosoituskyltissä Washingtonin marssilla tammikuussa nähtiin. Ilkeät naiset taistelevat ja Tulevaisuus on ilkeä, ne julistivat.

Kylttejä kantaneet yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin huolissaan. Siksi heitä oli marssilla yli puoli miljoonaa.

Suomessakin Orjattaresi-romaanin ajankohtaisuus on huomattu.

Käännösoikeudet ovat Tammella, joka julkaisi pokkarin viimeksi 1998. Uudesta painoksesta ei ole nyt tehty päätöstä.

”Ehdottomasti harkitaan”, kustannuspäällikkö Päivi Koivisto-Alanko kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Feminismi
 • Donald Trump
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  4. 4

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  8. 8

   Nyt se on laskettu: maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia ja peräti puolet siitä kolmentoista viime vuoden aikana – silti tuotanto vain lisääntyy entisestään

  9. 9

   ”Suomen pisimmät portaat” puretaan Saana-tunturilla – ”Jos jalka menee läpi, voi käydä pahasti”

  10. 10

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  6. 6

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää