Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Onko tämä vitsi muslimeista, Allahista ja viinanjuonnista rasistinen?

Stand-up-koomikko Tomi Walamies kertoo, kuinka aran aiheen vitsistä loukkaantuivat pelkästään kantasuomalaiset, maahanmuuttajien puolesta. Tutkijan mukaan loukkaantujat syyllistyivät itse rasismiin.

Aloitetaan vitsillä! Jutussa esiintyvät muslimit, Allah ja viinanjuonti, ja kertojana toimii stand-up-koomikko Tomi Walamies:

”Pidän outona väitettä, etteivät maahanmuuttajat sopeudu. Sopeutuvat todella hyvin! Esimerkiksi kaikki tuntemani miespuoliset muslimit, jotka asuvat Suomessa, käyttävät alkoholia. Olin asiasta hämilläni: ’Eikö teidän uskontonne kiellä tuon?’ Jokainen vastasi samalla lailla: ’Ei ole niin ­tarkkaa’.”


”Rupesin tutkimaan asiaa, ja selvisi, että he saavat juoda. Kun muslimi on länsimaissa, hän on ­Allahin selän takana. Aika kätevää. Mutta sikäli outoa, että Allah on kaikkivoipainen, mutta ei osaa kääntyä.”

Hyvä lukija, puhkesitko nauramaan? Vai loukkaannuitko?

Kumpainenkin reaktio on Walamiehelle tuttu. Hän on kertonut vitsiään keikkayleisön edessä ­usean vuoden ajan, ja yleensä ihmiset nauravat. Heidän mielestään juttu on siis hauska.

Mutta on niitäkin, jotka pahastuvat. Onhan aihe arka – islaminuskoisten tavat ja heidän jumalansa.

Loukkaantuvien mielestä vitsi on rasistinen, ja kerran kävi niinkin, että tästä syystä keikkajärjestäjä yritti jättää Walamiehen esiintymispalkkion maksamatta.

Pahastujat ovat varmaankin muslimeja?

Eivätpä suinkaan. Ovat kantasuomalaisia.

Jokainen muslimi, jolta Walamies on saanut vitsistä palautetta, on kehunut.

Neekeri- ja rättipäävitsit ovat useimmiten keino sortaa, ja sellaisten levittäminen on typerää ja moraalisesti väärin.

Mutta eivät kaikki räävittömätkään kaskut vieraista kulttuureista ole rasistisia. Kuten Walamiehen viinanjuontivitsistä saamat kehut osoittavat.

Tuo vitsi ei lyö ketään. Päinvastoin – se on ”ihmismyönteinen”. Tälle kannalle asettuu tutkija Jarno Hietalahti Jyväskylän yliopistosta. Siteeraukseni Walamiehen viinanjuontivitsistä lainasin tuoreesta kirjoituskokoelmasta Rasismi ja filosofia, jossa Hietalahti pohdiskelee rasistista huumoria.

Hietalahti kirjoittaa, että tätä vitsiä kertoessaan Walamies kohtelee yleisön mahdollisia muslimikuuntelijoita ihmisinä ja nauravana yleisönä. Ei fundamentalisteina.

”Vitsin tarkoituksena ei olekaan loukata ketään muslimia erityisesti tai pilkata Allahia vaan nostaa esiin yleisinhimillinen taipumus oikeuttaa ja rationalisoida asiat omalta kannalta parhain päin”, hän kirjoittaa.

Hietalahden mukaan vitsi väittää, että niin muslimit, kristityt kuin uskonnottomatkin ovat kaikki ensisijaisesti ihmisiä eivätkä erilaisten uskomussuuntien edustajia.

”Vitsi korostaa inhimillistä yhteyttä, ei pikkutarkkoja eroja.”

Erityisen kiinnostavaa on se, mitä tutkija päättelee niistä, jotka loukkaantuivat vitsistä.

Jarno Hietalahden mukaan rasistisena vitsiä pitävät ihmiset eivät välttämättä löytäisi kaskusta rasismia, jos kohteena olisi kristinusko. Toisin sanoen vitsistä loukkaantuva olettaa muslimien olevan kiihkeämpiä uskontonsa suhteen kuin vaikkapa kantasuomalaiset.

Loukkaantuja siis ajattelee, että muslimit ovat yhtenäinen ihmisryhmä, jonka edustajilla on yhdenlainen luonne ja taipumus suhtautua vaikkapa uskontoon. Että kaikki he ovat herkkänahkaisia kiihkoilijoita.

No mitäs se tällainen yleistäminen sitten on?

Aivan oikein: rasismia.

Suvaitsevaisetkin ihmiset siis syyllistyvät rasismiin. Se voi tapahtua tiedostamattakin.

Eikä ihme. Rasistinen ajattelu on vuosisatojen saatossa juurtunut syvälle länsimaiseen yhteiskuntaan ja kieleen. Kätkeehän jo suvaita-verbikin ripauksen rasismia. Toisen ihmisen erilaisuus pitää hyväksyä – ei suvaita eli sietää.

Koomikko Walamies sanoo, että ihmisillä on paljon ajattelumalleja, jotka ”lukitsevat meidät ahtaaseen tilaan”.

Yksi lukitseva ajatus on, että etninen tausta ­jotenkin automaattisesti liittäisi ihmisiä toisiinsa.

”Ei se niin mene. Esimerkiksi ammatti yhdistää huomattavasti enemmän kuin etninen tausta. Minulla on belgialaisen stand-up-koomikon kanssa paljon enemmän yhteistä kuin kantasuomalaisen kaupanmyyjän.”

Ja huumori on oivallinen keino purkaa näitä lukkoja. Walamiehen metodina on repäistä kuulija etäälle arkimaailmasta ja -rutiineista.

”Vähän kuin jos tyyppi ei olisi ikinä käynyt toisella puolen kaupunkia, haluan pudottaa hänet sinne ja laittaa selviytymään. Ja huomaamaan, ettei se ole mitenkään outo tai vaarallinen paikka.”

Walamies tähdentää, rasistinen vitsi on aivan eri asia kuin vitsi rasismista. Ensin mainittu solvaa ihmisryhmää ja jälkimmäinen nauraa ihmisten ennakkoluuloille. Vitsejä rasismista Walamies harrastaa esityksissään runsaasti.

”Nämä kaksi menevät ihmisillä joskus sekaisin”, hän sanoo.

Maahanmuuttajilla ja muilla etnisillä vähemmistöillä silmää erottamiseen kuitenkin on.

”Maahanmuuttajat ovat niin usein pilkan kohteena, että he ovat mestareita tunnistamaan ­oikeasti rasistisen huumorin”, Walamies sanoo.

Voisiko koomikko antaa yleisohjeen? Milloin vitsi on rasistinen ja milloin ei?

Siihen on mahdotonta vastata tyhjentävästi. ­Jokaisen viestin merkitykseen vaikuttaa ilmiasun lisäksi lukuisat seikat kuten kuka sanoo kenelle ja missä. Siis asiayhteys.

Walamies kertoo esimerkin:

”Olin esiintymismatkalla New Yorkissa. Ennen keikkaa backstagelle oli kerääntynyt kollegoita valmistautumaan esitykseen. Viimeisenä bäkkärille astui musta koomikko. Hänen katseensa kiinnittyi vitivalkoiseen ihooni. Olinhan selvästi valkoisempi kuin New Yorkin valkoiset ihmiset, siis todella valkoinen. Mies ei edes esittäytynyt vaan päätti testata minua heittämällä: ’Olet niin valkoinen, että saat ihosyövän välittömästi’.”

”Vastasin hänelle, että olen näin valkoinen, koska en ole viettänyt koko päivää ulkona keräämässä puuvillaa.”

Huoneeseen laskeutui hiljaisuus. Sitä kesti monta sekuntia, kunnes mies räjähti nauramaan. Sitten muut koomikot yhtyivät nauruun.

Oli tapahtunut dissaus, vastadissaus ja kliimaksi – kahden stand-up-koomikon kohtaaminen. Ikään kuin virallinen tervehtiminen. Sen jälkeen Walamies ja musta kollega ryhtyivät vaihtamaan alansa kuulumisia.

Jos mustien orjuuttamisesta erehtyisi vitsailemaan kadulla tuntemattomalle tummaihoiselle, New Yorkissa, saisi todennäköisesti kuonoonsa.

Tuollaiset vitsit onkin viisainta jättää ammatti­laiselle.

Rasismi ja filosofia, toimittanut Jari Sinokki. Eetos Ry 2017. 304 sivua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumori
 • Stand up
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  7. 7

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  8. 8

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää