Valikko
Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Soil Girl on pimeiden viettien tanssia, joka muistuttaa katsojaa kuolevasta lihasta ja sitä pystyssä pitävästä luurangosta

Tanssijat pitävät sanamukaisesti yllä kestohymyä norjalaisessa vierailuesityksessä.

Tanssi.

Soil girl. Sivuas­kel-festivaalin vierailuesitys Zodiakissa. Konsepti, koreografia ja esiintyjät Kristin Helgebostad, Ida Wigdel ja Ingeleiv Berstad. Dramaturgi Huy Le Vo.

Ensimmäiseksi Soil Girl -esityksen kolmen naistanssijan kasvoilta huomaa hymyn. Jokaisen tanssijan kestohymyä pitää yllä hampaidenvalkaisuun tarkoitettu laite.

Irvistyshymy muistuttaa ilosta mutta samalla myös kuolemasta. Laite paljastaa hampaat niin anatomisesti, että katsoja tulee väistämättä ajatelleeksi kalloa ja luurankoa.

Soil Girlin viehättävät, nuoret esiintyjät eivät anna hetkeksikään mahdollisuutta unohtaa kuolevaa lihaa ja sitä pystyssä pitävää luurankoa. Kuolemaa lähestytään kuin karnevalistista kuolleidenpäivää.

Sivuaskel-festivaalilla vierailevat, norjalaiset esiintyjät Kristin Helgebostad, Ida Wigdel ja Ingeleiv Berstad ovat enemmän kuin tervetullut trio kolean talven pimeään iltaan.

Soil Girl on saanut alkunsa Maria Tryti Vennerodin Jordjenta-runosta, jota naistrio tulkitsee mahdollisimman konkreettisesti. Runo kertoo nuoresta miehestä, joka halajaa jotain ylimaallista. Hän löytää sen tunkiolle haudatusta tytöstä.

Soil Girl -esityksessä naistrio yrittää ilmaista, mitä yhteistä heillä on runon hahmojen kanssa.

Kuoleman läheisyys ja ihmisen tuntemattomat, pimeät vietit saavat jokaisesta esiintyjästä esiin yhtä aikaa voimallista ja haurasta sekä energistä ja herkkää ilmaisua.

Esiintyjät pitävät kirkkaita lamppuja välillä kasvojensa alla ja rakentavat itse itseään ja toi­siaan valaisten koko ajan liikkeessä olevan lavastuksen. Välillä he sukeltavat stryroksiin ja laulavat ja ääntelevät.

Välillä he katoavat pimeyteen kunnes kohoavat sieltä jälleen uhmaamaan kohtaloaan. Tila virittyy joka hetki uudella tavalla.

Naiset ovat pukeutuneet lököttäviin farkkuihin ja 90-luvun alun ulkoilupusakoihin. Ulko­asut voisivat viitata syrjäytyneeseen ja surkeaan, mutta naiskolmikko ei tyydy ilmeisiin ja helppoihin ratkaisuihin.

Liikkeet ovat usein tahallisen kömpelöitä ja umpimielisiä. Kömpelyys ei tietenkään näyttäisi miltään, jos esiintyjät eivät olisi niin tavattoman taitavia liikkujia ja kuvien luojia.

Sivuaskel-festivaali on jo monena vuonna onnistunut esittelemään aivan erilaisia tapoja olla ja esiintyä kuin mihin kotimaisella tanssikentällä on totuttu. Usein lähtökohtana on ollut provosointi.

Tänä vuonna ainakin Soil Girl ei provosoi vaan ponnistaa erilaisesta, juuri nykypäivän yhteiskunnalliseen ilmapiiriin sopivasta ajattelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssifestivaalit
 • Tanssi
 • Tanssiarvostelut
 • Kantaesitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  3. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  4. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  5. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  6. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  7. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  8. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  9. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  10. Tunti sitten
  11. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  12. Soulin kahviloissa sinkku saa sovitella morsiuspukuja ja kaupunkilainen nuuhkia lammasta – Etelä-Koreassa on maailman hulvattomin kuppilatarjonta
  13. Näytä lisää