Valikko
Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Pohjalaiset naiset ovat aina vahvoja

Uusi tulkinta Madetojan oopperaklassikosta irtautuu 1800-luvun realistisesta maaperästä.

Klassinen

Leevi Madetojan Pohjalaisia Tampere-talossa. Musiikinjohto Anna-Maria Helsing, ohjaus Tuomas Parkkinen, lavastus Sampo Pyhälä, puvut Pirjo Liiri-Majava, koreografi Osku Heiskanen, valot Jussi Kamunen, kuoron valmennus Heikki Liimola. Tampere Filharmonia ja Tampereen Oopperan kuoro. Tuotanto Tampere-talo.

Maija, Liisa ja Kaisa ovat Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperan kolme vahvaa suomalaista naista. Tuomas Parkkinen on halunnut nostaa heidät pääosaan ohjauksessaan.

Näkökulmassa ei ole mitään uutta.

Enpä muista nähneeni Pohjalaisia, jossa Maija, Liisa ja Kaisa olisivat jääneet statisteiksi miesten varjoon.

Naisten keskeinen merkitys on sisäänrakennettu Madetojan oopperaan, joka alkaa Maijan valituksella ja päättyy Liisan suruun.

Nykyaikainen ohjaaja haluaa irtautua 1800-luvun realistisesta pohjalaisesta maaperästä ja siirtyä tyylitellylle ja etäännytetylle tasolle.

Parkkinen on sijoittanut tapahtumat 1920-luvun elokuvateatteria muistuttavan tilan paljaalle, vaalealle näyttämölle, jolla henkilöhahmot erottuvat selvärajaisesti eräänlaisia suomalaisina arkkityyppeinä.

Naiset korostavat voimaansa kiukkuisuudellaan. Heissä on samantapaista tappelunhalua kuin miehissäkin.

Näyttämöä valaistaan etupäässä pastellimaisen hempein sävyin, joiden tarkoituksena on ilmeisesti luoda myyttistä hohdetta vahvojen naisten ympärille.

Esityksessä on paljon musikaalimaisia aineksia lähtien koreiksi tyylitellyistä pohjalaispuvuista ja tarkkaan suunnitellusta asemoinnista ja kuoron ryhmittelystä ja liikkeistä.

Viihdyttäviä musikaalimaisia kohtauksia ovat kuoron lennokas kansantanssi ja kiiltäväliivisen, rehvakkaan häjyjoukon esiinmarssi.

Kekseliäisyyttä ja visuaalista mielikuvitusta Parkkiselta ja hänen tiimiltään ei ole puuttunut. Kokonaisuus on omalla tavallaan tyylikäs ja näyttävä show.

Draamallinen logiikka vain ontuu. Alkuperäisen tarinan kanssa syntyy ristiriitoja, kuten modernisoinneissa aina käy.

Itse musiikkia ei saa onneksi millään repäistyä irti sen juurista, eteläpohjalaisesta maaperästä, tummista pohjavirroista ja kansanlauluista.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing loihtii orkesterista vahvoin ja iskevin ottein musiikillisen draaman verenkäynnin: synkkyyden ja valon, elämänilon ja synnintunnon, huumorin ja ahdistuksen ja äkillisten rajujen purkausten vaihtelun.

Madetojan tärkein vokaalinen ilmaisukeino on on resitatiivi, joka noudattaa joustavasti pohjalaisen sananparren poljentoa ja painotuksia.

Mitä pitemmälle ooppera etenee, sitä voimakkaammin musiikki näyttämön ihmisten luonnetta kohti perinteistä maanläheistä ja juurevaa pohjalaisuutta. Erinomaiset laulajat sytyttävät musiikin täyteen voimaansa ja elämäänsä.

Ville Rusasen Jussi ryntäilee aluksi riehuen edestakaisin kuin adhd-tapaus. Tässä on siis väkivaltaan taipuvainen kuumakalle.

Päästessään keskittymään laulamiseen Rusasen Jussi kuitenkin rauhoittuu ja miehistyy ja hänen upea baritoninsa kajahtaa tumman uhmakkaasti.

Kun Jussi rakastuu kuin salamaniskusta Liisaan, äänessä on jo romanttista lämpöä. Huumorintaju on tästä Jussista kokonaan unohtunut.

Sopraano Marjukka Tepposen Liisa on aluksi kuin omaa olemassaoloaan häpeävä, harmaa piikatyttö. Rakastuminen saa Liisan puhkeamaan täyteen kukkaansa. Enpä muista ennen kuulleeni ja nähneeni näin viehättävää ja eläväistä, heleän kauniisti säteilevää Liisaa.

Päälleliimattuja efektejä on Jussin ja Liisan rakastelukohtaus, joka on sinänsä toteutettu kauniisti.

Kyseenalaista tehontavoittelua on myös vallesmannin tappo, jonka Jussi viimeistelee verta roiskuvalla kurkunkatkaisulla.

Tiina-Maija Koskelan talontytär Maija paransi lauluaan pitkiin ensi-iltaa. Alkupuolella jotkut korkeat sävelet jäivät kiinni kurkkuun, mutta hän sai vähitellen sopraanonsa soimaan tumman vakaasti ja linjakkaasti.

Maijassa on väkivaltaan taipuvaisia piirteitä kuten Jussi-veljessäkin. Kerran hän kiukuspäissään läimäyttää veljelleen kunnon korvapuustin – vaikeasti käsitettävästä syystä.

Hämmentävältä vaikuttaa takautumana esitetty kohtaus, jossa Maija suutelee intohimoisesti muuatta miestä. Mustasukkainen Antti-sulhanen puukottaa miehen kuoliaaksi.

Körtti-Maija ei siis olekaan ainakaan Parkkisen mielestä mikään siveyden sipuli.

Sopraano Päivi Nisula on omiaan tomeraksi ja reheväksi, energiaa ja kiukkua pursuavaksi Kaisa-piiaksi. Luontaisia koomikon kykyjään hän pääsee käyttämään vasta vallesmannin kuulustelussa.

Jyrki Anttila uhoaa komealla tenorillaan synkästi Antin vanginpuvussa ja kahleissa. Baritoni Waltteri Torikalla on oma shownsa itserakkaasti keikaroivana Karjanmaan Köystinä. Hän elehtii ja vääntelee kuin paraskin rokkikukko.

Vallesmannia esittää virolainen Kristjan Mõisnik. Hänellä on järeästi jyrähtävä, luja basso. Vallesmannin hahmo on lainattu sodanjälkeisen ajan rikoselokuvista. Jussia hän hakkaa pesäpallomailalla tsaarinajan ruoskan asemesta.

Ilkka Hämäläisen Salttu ja Jere Martikaisen Kaappo eivät saa irti huumoria humalaisesta huutokisastaan. Anssi Hirvosen mainio kriivari voisi hänkin olla humoristisempi. Jaakko Hietikon Harrin isäntä ja Juha Kotilaisen herastuomari ovat rehtejä ja vahvoja kunnon pohjalaishahmoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera-arvostelut
 • Tampere Filharmonia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  5. 5

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Toimi näin, jos kohtaat terrori-iskun: Poliisi antaa videolla ohjeet yllättäviin vaaratilanteisiin

  8. 8

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  9. 9

   Ranskan ilmavoimien komentajalla oli kiire viettämään viikonloppuja – lensi toistuvasti suihkuhävittäjällä veronmaksajien piikkiin

  10. 10

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää