Valikko
Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Pohjalaiset naiset ovat aina vahvoja

Uusi tulkinta Madetojan oopperaklassikosta irtautuu 1800-luvun realistisesta maaperästä.

Klassinen

Leevi Madetojan Pohjalaisia Tampere-talossa. Musiikinjohto Anna-Maria Helsing, ohjaus Tuomas Parkkinen, lavastus Sampo Pyhälä, puvut Pirjo Liiri-Majava, koreografi Osku Heiskanen, valot Jussi Kamunen, kuoron valmennus Heikki Liimola. Tampere Filharmonia ja Tampereen Oopperan kuoro. Tuotanto Tampere-talo.

Maija, Liisa ja Kaisa ovat Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperan kolme vahvaa suomalaista naista. Tuomas Parkkinen on halunnut nostaa heidät pääosaan ohjauksessaan.

Näkökulmassa ei ole mitään uutta.

Enpä muista nähneeni Pohjalaisia, jossa Maija, Liisa ja Kaisa olisivat jääneet statisteiksi miesten varjoon.

Naisten keskeinen merkitys on sisäänrakennettu Madetojan oopperaan, joka alkaa Maijan valituksella ja päättyy Liisan suruun.

Nykyaikainen ohjaaja haluaa irtautua 1800-luvun realistisesta pohjalaisesta maaperästä ja siirtyä tyylitellylle ja etäännytetylle tasolle.

Parkkinen on sijoittanut tapahtumat 1920-luvun elokuvateatteria muistuttavan tilan paljaalle, vaalealle näyttämölle, jolla henkilöhahmot erottuvat selvärajaisesti eräänlaisia suomalaisina arkkityyppeinä.

Naiset korostavat voimaansa kiukkuisuudellaan. Heissä on samantapaista tappelunhalua kuin miehissäkin.

Näyttämöä valaistaan etupäässä pastellimaisen hempein sävyin, joiden tarkoituksena on ilmeisesti luoda myyttistä hohdetta vahvojen naisten ympärille.

Esityksessä on paljon musikaalimaisia aineksia lähtien koreiksi tyylitellyistä pohjalaispuvuista ja tarkkaan suunnitellusta asemoinnista ja kuoron ryhmittelystä ja liikkeistä.

Viihdyttäviä musikaalimaisia kohtauksia ovat kuoron lennokas kansantanssi ja kiiltäväliivisen, rehvakkaan häjyjoukon esiinmarssi.

Kekseliäisyyttä ja visuaalista mielikuvitusta Parkkiselta ja hänen tiimiltään ei ole puuttunut. Kokonaisuus on omalla tavallaan tyylikäs ja näyttävä show.

Draamallinen logiikka vain ontuu. Alkuperäisen tarinan kanssa syntyy ristiriitoja, kuten modernisoinneissa aina käy.

Itse musiikkia ei saa onneksi millään repäistyä irti sen juurista, eteläpohjalaisesta maaperästä, tummista pohjavirroista ja kansanlauluista.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing loihtii orkesterista vahvoin ja iskevin ottein musiikillisen draaman verenkäynnin: synkkyyden ja valon, elämänilon ja synnintunnon, huumorin ja ahdistuksen ja äkillisten rajujen purkausten vaihtelun.

Madetojan tärkein vokaalinen ilmaisukeino on on resitatiivi, joka noudattaa joustavasti pohjalaisen sananparren poljentoa ja painotuksia.

Mitä pitemmälle ooppera etenee, sitä voimakkaammin musiikki näyttämön ihmisten luonnetta kohti perinteistä maanläheistä ja juurevaa pohjalaisuutta. Erinomaiset laulajat sytyttävät musiikin täyteen voimaansa ja elämäänsä.

Ville Rusasen Jussi ryntäilee aluksi riehuen edestakaisin kuin adhd-tapaus. Tässä on siis väkivaltaan taipuvainen kuumakalle.

Päästessään keskittymään laulamiseen Rusasen Jussi kuitenkin rauhoittuu ja miehistyy ja hänen upea baritoninsa kajahtaa tumman uhmakkaasti.

Kun Jussi rakastuu kuin salamaniskusta Liisaan, äänessä on jo romanttista lämpöä. Huumorintaju on tästä Jussista kokonaan unohtunut.

Sopraano Marjukka Tepposen Liisa on aluksi kuin omaa olemassaoloaan häpeävä, harmaa piikatyttö. Rakastuminen saa Liisan puhkeamaan täyteen kukkaansa. Enpä muista ennen kuulleeni ja nähneeni näin viehättävää ja eläväistä, heleän kauniisti säteilevää Liisaa.

Päälleliimattuja efektejä on Jussin ja Liisan rakastelukohtaus, joka on sinänsä toteutettu kauniisti.

Kyseenalaista tehontavoittelua on myös vallesmannin tappo, jonka Jussi viimeistelee verta roiskuvalla kurkunkatkaisulla.

Tiina-Maija Koskelan talontytär Maija paransi lauluaan pitkiin ensi-iltaa. Alkupuolella jotkut korkeat sävelet jäivät kiinni kurkkuun, mutta hän sai vähitellen sopraanonsa soimaan tumman vakaasti ja linjakkaasti.

Maijassa on väkivaltaan taipuvaisia piirteitä kuten Jussi-veljessäkin. Kerran hän kiukuspäissään läimäyttää veljelleen kunnon korvapuustin – vaikeasti käsitettävästä syystä.

Hämmentävältä vaikuttaa takautumana esitetty kohtaus, jossa Maija suutelee intohimoisesti muuatta miestä. Mustasukkainen Antti-sulhanen puukottaa miehen kuoliaaksi.

Körtti-Maija ei siis olekaan ainakaan Parkkisen mielestä mikään siveyden sipuli.

Sopraano Päivi Nisula on omiaan tomeraksi ja reheväksi, energiaa ja kiukkua pursuavaksi Kaisa-piiaksi. Luontaisia koomikon kykyjään hän pääsee käyttämään vasta vallesmannin kuulustelussa.

Jyrki Anttila uhoaa komealla tenorillaan synkästi Antin vanginpuvussa ja kahleissa. Baritoni Waltteri Torikalla on oma shownsa itserakkaasti keikaroivana Karjanmaan Köystinä. Hän elehtii ja vääntelee kuin paraskin rokkikukko.

Vallesmannia esittää virolainen Kristjan Mõisnik. Hänellä on järeästi jyrähtävä, luja basso. Vallesmannin hahmo on lainattu sodanjälkeisen ajan rikoselokuvista. Jussia hän hakkaa pesäpallomailalla tsaarinajan ruoskan asemesta.

Ilkka Hämäläisen Salttu ja Jere Martikaisen Kaappo eivät saa irti huumoria humalaisesta huutokisastaan. Anssi Hirvosen mainio kriivari voisi hänkin olla humoristisempi. Jaakko Hietikon Harrin isäntä ja Juha Kotilaisen herastuomari ovat rehtejä ja vahvoja kunnon pohjalaishahmoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera-arvostelut
 • Tampere Filharmonia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  6. 6

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  10. 10

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää