Valikko
Kulttuuri

Brexit-bonus Suomelle: Brittien kiinnostus kulttuuriyhteistyötä kohtaan alkoi kasvaa EU-eron alla

Suomen Lontoon Instituutin johtajalle Pauliina Ståhlbergille satelee kutsuja, kun britit varautuvat EU-eroon. Kahdenvälinen kulttuuriyhteistyö palasi kunniaan brexitin alla. Brexit asettaa luovien alojen yhteistyön jatkumiselle myös isoja haasteita.

Lontoo

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Britannian tuleva EU-ero on ollut kauhistus luovien alojen ihmisille, mutta brexitiin liittyy myös positiivisia ilmiöitä.

Suomen Lontoon Instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg on pannut merkille selvän brexit-bonuksen: brittiläinen kulttuuriväki on äkkiä tavattoman innostunut vahvistamaan kahdenvälisiä suhteita.

Siitä on hyötyä Suomelle.

”Kutsuja eri tilaisuuksiin satelee. Britit kyselevät, että mitä voisimme tehdä yhdessä”, Ståhlberg kertoo.

Ståhlberg aloitti instituutin johdossa vuoden 2015 alussa. Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana Britannian kansainvälisistä kulttuurisuhteista vastaava British Council ei ollut lainkaan kiinnostunut vaalimaan suhteita Suomeen päin.

Ääni kellossa muuttui täysin sen jälkeen, kun kansanäänestys päätyi viime kesäkuussa EU-eron kannalle. Nyt British Council lähestyy Ståhlbergiä parikin kertaa kuukaudessa.

”He ovat hyvin aktiivisia ja kyselevät, että miten voisivat auttaa.”

Suomi hyötyy uudesta tilanteesta ehkä jopa enemmän kuin muut Pohjoismaat.

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jolla on Lontoossa instituutti auttamassa luovan alan ihmisiä – taiteilijoita ja tutkijoita – solmimaan kansainvälisiä suhteita. Skandinaavit ja islantilaiset hoitavat kulttuurisuhteet yksinomaan suurlähetystöjensä kautta.

Ståhlberg onkin usein ainoa pohjoismaalainen, joka kutsuttu yhteistyöverkostojen kokouksiin.

”Samalla saan vastailla kaikkiin pohjoismaisiin kysymyksiin tanskalaisten puutuolin viennistä aina ruotsalaiseen eläinlääkärien opiskelijavaihtoon.”

Britannian tulevaan EU-eroon liittyy samalla paljon epävarmuutta niin kulttuurin kuin tutkimuksenkin alalla.

”Nyt täytyy miettiä, minkälaisia projekteja voi aloittaa. Monivuotisiin ei voi lähteä”, Ståhlberg kertoo Lontoon suuressa Southbank-kulttuurikeskuksessa, jossa on käynnissä koko vuoden kestävä pohjoismainen Nordic Matters -teemavuosi.

Yksi teemavuoden monista suomalaisosallistujista on taiteilija Jasmin Anoschkin, jonka näyttävät puuveistokset ovat esillä käynnissä olevilla lastenfestivaaleilla.

Anoschkin ja hänen teoksensa matkasivat Lontooseen ilman sen ihmeellisempiä järjestelyjä, yhteismarkkinoilla kun eletään.

”Brexitin jälkeen tämä voi muuttua hankalammaksi. Kukaan ei tiedä, tarvitaanko jatkossa tulleja ja viisumeja”, Ståhlberg sanoo.

Iso huoli on myös siitä, kuinka EU-ero vaikuttaa korkeakouluyhteistyöhön. Nyt siihen pannaan paukkuja, jotta tulevaisuuden huippuosaajilla olisi kontakteja eri puolille Eurooppaa.

Esimerkiksi lontoolaisesta Westminsterin yliopistosta lähtee toukokuussa 20 arkkitehtiopiskelijaa Punkaharjulle tutustumaan suomalaiseen puurakentamiseen. Opiskelijoiden on määrä suunnitella Luston metsämuseon eräreitille taukomaja.

Yliopisto tukee opintomatkaa rahallisesti, ja suomalaiset saavat tilaisuuden esitellä erityisosaamistaan. Brexitin jälkeen vastaavien projektien järjestäminen voi vaikeutua.

Suomen Lontoon Instituutti on yksityinen säätiö ja osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoa. Instituutteja on 17.

Henkilökuntaa Lontoossa on kymmenen, joista kolme kokopäiväisiä, kaksi osa-aikaisia ja viisi harjoittelijoita. Harjoittelupaikat ovat tärkeä työkalu kytkeä nuoria suomalaisia brittiläisiin piireihin.

Suurin osa instituutin rahoituksesta tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Budjetti on hieman alle miljoona euroa vuodessa, ja siitä noin kolmannes menee suoraan projekteihin eli esimerkiksi suomalaistaiteilijoiden näkyvyyden edistämiseen Britanniassa.

”Meidän tehtävämme on reagoida nopeasti, jos vainuamme hyvän hankkeen.”

Ståhlbergillä on jopa erityinen ”nopean toiminnan rahasto” erityistä vikkelyyttä vaativiin projekteihin.

Kulttuuriyhteistyötä edistää myös Suomen Lontoon suurlähetystö. Tavoitteissa on kuitenkin eroja. Suurlähetystö on aina enemmän sidoksissa maakuvan ylläpitoon ja julkisuusdiplomatiaan.

”Suurlähetystö edistää maabrändiä, me taiteilijabrändejä”, Ståhlberg kiteyttää.

Työnjako on toiminut hyvin. Siinä missä suurlähetystö hoitaa muun muassa musiikkipuolen ja joulupukin, lankeavat instituutin kontolle nykytaide, tasa-arvon edistäminen sekä rasismin vastainen työ.

Ståhlberg on taustaltaan toimittaja. Hän on ehtinyt myös kouluttaa journalistiikkaa afganistanilaisnaisille Kabulissa.

Lapsena ja nuorena Ståhlberg asui Tansaniassa, Filippiineillä, Portugalissa, Pakistanissa ja Yhdysvalloissa diplomaatti-isänsä työn takia. Britanniaan muutto ei siis ollut varsinainen kulttuurišokki.

Ståhlberg kertoo hakeutuneensa Suomen Lontoon Instituuttiin, koska halusi antaa panoksensa ”ketterälle kulttuuriviennille”. Brittien brexit-päätös on tuonut työhön aivan uudenlaisia haasteita.

Hyvää on se, että brittiläinen kulttuuriväki ei ole jäänyt apaattisena odottelemaan EU-eron toteutumista. Ståhlberg on ollut muun muassa parlamentissa järjestetyssä paneelissa kertomassa, miten tulevaa yhteistyötä voisi rakentaa.

”Britit ovat nyt huolissaan. Heidän viesti on ollut, että ’kertokaa, please, kotimaissanne, että eivät rankaisisi meitä brexitin takia’.”

Taustalta löytyy Ståhlbergin analyysin mukaan hieman syyllisyyttäkin. Britit ovat olettaneet tähän asti, että kulttuuri- ja tiedeyhteistyö Eurooppaan sujuu omalla painollaan.

British Council sulki Erottajan-toimipisteensä ja -kirjastonsa jo 1992. Leikkuri kävi myös muissa pohjoismaissa. Voimavarat suunnattiin silloin Itä-Eurooppaan. Kulttuurivaikutuksen pääpistealueet ovat nykyään selvästi Euroopan ulkopuolella.

”Britit tavallaan hylkäsivät eurooppalaisiin naapurinsa. Hyviä suhteita pidettiin itsestäänselvyytenä.”

Brexit-päätös muutti asenteet kertaheitolla.

EU-kansanäänestyksen lopputulos oli Ståhlbergille iso pettymys kuten useimmille muillekin britanniansuomalaisille. Brexitiin täytyy kuitenkin sopeutua. On toiveajattelua, että päätös peruuntuisi.

Ståhlbergin tyttärien lontoolaiskoulussa pienet 8-vuotiaat tulivat pahoittelemaan äänestystulosta luokkatovereilleen. ”Tytöistä on pidetty sen jälkeenkin huolta.”

Ståhlbergin naapurustossa monikulttuurisessa Luoteis-Lontoon Harrow’ssa häneltä on jokusen kertaa kysytty, että milloin Ståhlberg aikoo palata kotiin. Kysyjät ovat olleet aasialaistaustaisia toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia.

”He myös avoimesti kertovat kannattavansa brexitiä.”

Oikaisu kello 12.05 maanantaina 13. helmikuuta: Vaikka British Council sulkikin avoimen Erottajan-toimipisteensä ja -kirjastonsa 1992, jatkui toiminta muualla supistetuilla resursseilla.

Kuka

Mustan vyön karateka


 Pauliina Ståhlberg aloitti Suomen Lontoon Instituutin johtajana vuoden 2015 alussa.

 Hän työskennellyt aiemmin mm. Ylellä toimittajana, ohjaajana ja tuottajana sekä

Ateneumissa.

 Ståhlberg on opettanut Afganistanissa naisille journalistiikkaa.

 Hänellä on musta vyö karatessa sekä aviomies, neljä lasta ja koira.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  7. 7

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää