Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Fasistipappi Simojoki kuului Vihan veljiin, juoni fasistista vallankumousta Viroon ja piti sormeaan purrutta venäläistyttöä ”ihanana vihassaan”

Uusi elämäkerta kuvaa moni-ilmeisesti Elias Simojokoea, jonka nöyrää palvelualttiutta korostava ihanteellisuus tuskin maittaa nykyisille katujen fasisteille.

Elämäkerta

Miika Siironen: Mustan lipun alla. Elias Simojoen elämä ja utopia. Atena. 328 s.

Miika Siirosen Mustan lipun alla kuvaa Elias Simojokea (1899–1940, ent. Simelius). Hän oli 1920- ja 1930-luvuilla sekä ihailtu että ivailtu julkisuuden hahmo, kiihkeä sekä pappina että Suur-Suomen asiaa ajaneena äärioikeiston karismaattisena johtomiehenä. Kuolema talvisodassa sinetöi legendan.

Tuskin monetkaan enää muistavat Simojokea. Jussi Niinistö, nykyinen puolustusministeri, esittelee hänet jäyhän lyhyesti kirjassaan Suomalaisia soturikohtaloita (1998). Simojoki oli vapaus- ja heimosoturi 1918–22, Akateemisen Karjala-seuran (AKS) perustajia 1922, Isänmaallisen Kansanliikkeen (1932, IKL) kansanedustaja ja sen Sinimustat -nuorisojärjestön johtaja.

Siirosen mukaan yltiönationalistit näkevät hänessä ”profeetan, joka oraakkelina valmisti nuoria tulevaan sotaan”. Siiroselle nuo piirit ovat ”sixpack-patriootteja”, keitä se sitten tarkoittaneekin. Hän viittaa myös aikamme ääriliikkeisiin ja fundamentalisteihin, jotka lähtevät maailmalle sotimaan.


Simojoesta voisi piirtää karikatyyrin kuten Väinö Linna opettaja Rautajärvestä Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa (III osa, 1962). Molempien puheissa taisteltiin Hämeen hangilla.

Onneksi Siironen tekee moni-ilmeisemmän muotokuvan tarkastelemalla Simojoen ristiriitaista luonnetta suhteessa körttiläiseen uskonnollisuuteen ja isänmaalliseen kiihkoon. Juha Siltala on aikaisemmin kartoittanut tätä uskonnollisen ja kansallisen heräämisen yhteyttä.

Siironen liittää suomalaisen vuoden 1918 sodan jälkeisen ”äärivalkoisuuden” fasismin nousuun Euroopassa, samaan malliin kuin tutkijat Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius kirjassaan Suomalaiset fasistit (2016). Romaniassakin fasistinen liikehdintä vetosi uskontoon, Siironen muistuttaa. Kansaa hälytettiin kirkonkellojen soitoin. Simojoen edustama herännäisyys edellytti hiljaista nöyryyttä ja ohjelmallista itsensä alentamista.

Nöyryyden ja armon uskonopit Simojoki joutui sovittamaan hyökkääviin, hypnoottisiksi koettuihin julkisiin puheisiinsa. Vanhasta Testamentista löytyi esimerkkejä säälimättömästä väkivallasta Jumalan nimissä, ja Simojoki muistutti Jeesuksen sanoneen, ettei hän tuonut rauhaa, vaan miekan.

Siironen kuvaa elävästi myös Simojoen uutteraa toimintaa Kiuruveden kappalaisena. Hän auttoi köyhiä ja antoi ”vaikka housut jalastaan”.

Lähimmäisenrakkaus ei estänyt kappalaista kuulumasta Vihan veljet -salaseuraan, joka eli ”ikuisessa ryssänvihassa”. Suomen puolesta piti uhrautua ja vihata.

Vihan veljien luoja oli Elmo E. Kaila, suomalaisen äärioikeistolaisen juonittelun suuri takapiru, josta kertoo Martti Ahti perustutkimuksessaan Ryssänvihassa – Elmo Kaila 1888-1935 (1999). Simojoki oli Kailan ystävä.

Vapaussotaansa Elias Simojoki lähti lukiolaisena Oulusta ja taisteli heimosodat Aunuksessa ja Vienassa.

Levottoman papinpojan opinnot sujuivat hyvin, mutta sitten seurannutta sotaväkiaikaa hän piti kiusaamisena. Jälleen paradoksaalisesti hän oli siinä asiassa Pentti Haanpään (Kenttä ja kasarmi, 1928) linjoilla, vaikkei tietenkään ryhtynyt kirjasodassa Haanpäätä puolustamaan.

IKL:n kansanedustajana Simojoki mokasi 30-luvun puolivälissä perusteellisesti, kun sotkeutui Viron äärioikeistolaisten vapsien vallankaappaushankkeeseen.

Hän yllytti ja järjesteli aseellista tukea, mutta hanke meni plörinäksi.

Poliisikuulusteluissa Simojoki kiisti tienneensä mitään kaappauksesta, mutta joutui sitten myöntämään toimintansa. Kansanedustaja oli puuttunut toisen valtion sisäpolitiikkaan, ja liberaali lehdistö, Helsingin Sanomat tietysti kärjessä, riepotteli häntä kunnolla.

Eduskunnassa naurettiin, kun sosiaalidemokraattien Väinö Hakkila kertasi suomalaisen fasismin historiaa ja Simojoen eduskuntapuheissaan harjoittamaa ”moraalista valmennusta”.

Simojoki loi omat moraalisääntönsä ja asettui lain yläpuolelle. Omalaatuinen teko oli vuonna 1924 hyökkäys venäläisemigranttien orpokodin hyväksi pitämään konserttiin. Jussi Niinistökin mainitsee sen.

Niinistö kertoo myös, että eräs venäläistyttö puri sormeen Simojokea, joka kommentoi myöhemmin: ”Minun täytyy sanoa, että se oli ihana vihassaan.”

Kommunisti Aarne Hiltusen muilutukseen työpaikaltaan Kuopiossa vuonna 1930 Simojoki myös osallistui. Kummassakin käytiin raukkamaisesti joukolla heikomman kimppuun ja sitten ylvästeltiin. Se oli Lapuan liikkeen tapa.

Edellisen kirjansa Valkoiset (2011) Siironen teki vuoden 1918 sodan voittajista Iisalmessa. Hän nimittää Simojokea ja kumppaneita ”äärivalkoisiksi”.

Oliko myös ”ääripunaisia”? Siironen ei kerro, mutta mainitsee lyhyesti, että kommunistien maanalainen toiminta oli torjuttu 1930-luvun alussa.

Lyhyesti mainitaan, että Simojoki nosti inkeriläisten pakkosiirrot esiin vuodesta 1931 kirjoituksissaan ja puheissaan, samoin itäkarjalaisten hädän.

Näitä asioita olisi voinut valaista enemmän. Tuolloin vasemmistolainen älymystö vaikeni Neuvostoliiton terrorista, kun äärioikeisto puolestaan katsoi ohi Saksan natsien terrorin.

Sanaa fasismi käytetään nykyään sekä tieteellisenä terminä että poliittisena leimana. Mehän olemme kaikki fasisteja, jos Putinin Venäjän propaganda yltyy niin twiittaamaan.

Toivottavasti merkitykset eivät sekoitu. Siironen osoittaa suomalaisen ja eurooppalaisen fasismin sukulaisuuden, mutta sivuuttaa rinnastukset Neuvostoliiton militarismiin ja totalitarismiin. Kirjailija Vasili Grossman toi esiin yhtäläisyyden jo nelisenkymmentä vuotta sitten.

Mustan lipun alla kertoo paljon Suomesta 1920- ja 1930-luvuilla, ei kuitenkaan kaikkea.

Siironen kirjoittaa, että ”sadattuhannet kansalaiset jakoivat tässä kuvatut ihanteet”. Se on väljästi sanottu, kun on kuvattu monituisia ihanteita kristillisestä körttiläisyydestä heimokansojen vapauttamiseen ja natsismiin. Eduskunnassa fasistinen IKL jäi pikkupuolueeksi ja kokoomus heitti Paasikiven johdolla ”hitleriläiset” ulos 1930-luvulla.

Enemmistö taisi olla niitä, jotka olivat samaa mieltä kuin F.E. Sillanpää Suomen Sosialidemokraatissa Joulukirjeessään diktaattoreille 1938: Te, Hitler, Stalin ja Mussolini olette samaa, oikeastaan säälittävää sakkia ettekä sovi meille.

Kieltä Siironen käyttää sujuvasti joistakin tiedekiemuroista huolimatta. Simojoki lienee innoittanut värikkyyteen, joka menee yli, kun Saksan marssittua Itävaltaan 1938 ”unelmaa Suur-Suomesta alettiin reivata takaisin mastoihin”.

Reivattaessa purjeita vähennetään, ja kieltäkin voi hillitä.

Karismaattinen, ihanteellinen ja puberteettinen Simojoki alkoi Siirosen mielestä aikuistua 1930-luvun lopulla. Hän meni naimisiin ja poika syntyi vähän ennen kuin hän lähti Kiuruveden miesten pappina talvisotaan.

Siironen ei tyydy vain selostamaan saati kauhistelemaan äärivalkoisen vaikuttajan toimintaa, vaan tekee syventyneen luonnekuvan, joka auttaa ymmärtämään Simojokea ja hänen aikaansa.

Etulinjassa Laatokan koillispuolella Simojoki toimi rohkeasti ja velvollisuudentuntoisesti. Miehet pitivät hänestä. Hän oli aina vaatinut Suomen nuorilta uhrautumista, mutta nyt hän vain yritti auttaa.

Tammikuussa 1940 hän uhrautui itse, kun lähti päivänvalossa jäälle vihollisasemien eteen ja lopetti tuskaisesti huutavan hevosen. Sitten vihollisen luoti tappoi hänet jäälle.
Vesa Karonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonto
 • Tietokirjat
 • Suomen historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää