Valikko
Kulttuuri

Tommi Grönlund ystävineen toi teknon Suomeen

”Levyjen ostaminen on yhä yksi elämän suurista nautinnoista”, kuvataiteilija ja Sähkö-levy-yhtiön perustaja Tommi Grönlund, 50, sanoo.

”Tehkää ja tehkää nyt!”, opasti kuvataiteilija Tommi Grönlund nuoria opiskelijoita viime syksynä Kuvataideakatemiassa, jossa hän jakoi omia kokemuksiaan kolmatta kuukautta vierailevana professorina.

Rauhallisen miehen tiukka kehotus ei kummunnut kuitenkaan ärtyneestä tuskastumisesta vaan vilpittömästä kannustamisesta.

”Minä ymmärrän oikein hyvin halun tavoitella jotain pysyvämpää – ehkä jotain aikansa ylittävää ja jopa yleispätevää”, sanoo Grönlund toimistossaan Punavuoressa, betonibrutalismia edustavan talon pohjakerroksessa.

”Mutta en usko, että taiteen merkityksellisyyttä voi järkeillä ennakkoon. Se selviää vasta ­aikaa myöten sekä yleensä vain tekemällä, tekemällä ja tekemällä. Jos edes silloinkaan.”

Tommi Grönlund on toteuttanut tätä yksinkertaista ohjetta omissa tekemisissään palkittuna kansainvälisenä kuva­taiteilijana ja sinnikkäänä, omia mieltymyksiään seuraavana elektronimusiikin julkaisijana.

Edellisellä kentällä hänet ­tunnetaan tiedettä, tekniikkaa ja taidetta yhdistelevistä omaperäisistä installaatioista, joita hän tekee arkkitehti, professori Petteri Nisusen kanssa.

Jälkimmäisellä kentällä Grönlund kuuluu myös omaan laatuluokkaansa levyillä, joita on julkaissut pyörittämänsä Sähkö-yhtiön neljällä alamerkillä nyt jo yli 120.

Sen pitkäaikaisimpia ja tunnetuimpia artisteja ovat persoonallista musiikkiaan tehneet Jimi Tenor ja Mika Vainio, molemmat kotimaisia edelläkävijöitä.

Grönlundin ensimmäisistä julkisista taideteoksista ja ensimmäistä levyjulkaisuista tulee tänä keväänä kuluneeksi 24 vuotta.

Ajan nopea riento ja sattumuksellisuus hämmentävät hieman häntä itseäänkin.

”Ehkä kyse on kyvystä tarttua tilaisuuksiin tai ohjata itseään sopivien sattumien suuntaan. Mitään tällaista en silti suunnitellut”, sanoo Turussa syntynyt ja varttunut Grönlund.

Vaikka oli hänellä yksi suunnitelmakin.

Turkulaisessa arkkitehtitoimistossa koululaisena avustaneesta kuvataiteiden harrastajasta piti tulla arkkitehti. Syksyllä 1986 Tampereella alkaneet opinnot jäivät kuitenkin vähän vajaaksi, viiteen vuoteen.

Osittain siitä voi ”syyttää” ­musiikkia, Suomeen 1980-luvun loppupuolella rantautunutta housea, erilaisia rytmisiä tyylejä risteyttänyttä elektronista tanssimusiikkia.

”Olin siitä mielettömän innostunut enkä ole päässyt yli vieläkään”, sanoo Grönlund silmät syttyen ja silmäilee toimiston ­levysoitinten eteen laskemaansa laukkua. Siinä ovat hänen ­viimeisimmät hankintansa, kolmisenkymmentä kaksitoista­tuumaista vinyylilevyä.

”Levyjen ostaminen on yhä yksi elämän suurista nautinnoista. Ja nyt netissä niin helppoa: yhdessä illassa voi käydä viidessä kaupassa eri puolilla maailmaa”, sanoo Grönlund ja vaihtaa tilaa käyttävän ja tilaa täyttävän vanhan ambient-albumin ­levysoittimessa toiseen.

Grönlund ei kanavoinut varhaista innostustaan kuitenkaan musiikin tekemiseen vaan aikakaudelle tyypillisten ”laittomien” varastobileiden eli reivien järjestämiseen.

Tarinan mukaan Grönlund ja hänen levyjä soittaneet ystävänsä Mika Vainio ja Esko Routamaa olivat edelläkävijöitä: teknona myöhemmin tunnettu musiikki tuli Suomeen Turun kautta.

”Laskin juuri, että järjestimme muutamassa vuodessa toista sataa laitonta ja laillista tapahtumaa, joissa soitimme levyjä enimmäkseen itse. Ne kaikki koulivat oma-aloitteisuuteen, omaan visioon.”

Itse järjestetyt reivit antoivat sytykkeen myös Sähkö-yhtiölle, jonka musiikillista ja visuaalista muotokieltä voi luonnehtia keskitetyn pelkistetyksi, minimalistiseksi.

”Levy-yhtiötä enemmän Sähkö on minulle taideprojekti, ehkä yksi tärkeimmistä. En ole osannut mieltää sitä koskaan ­liiketoiminnaksi, jota pitäisi edistää. Mukavaa silti, että tuolla jossain on yhä yleisöä, jota kiinnostaa tällainen musiikki”, Grönlund sanoo. Hän täyttää tänään 50 vuotta.

”Aika on aihe, joka on kiinnostanut minua kauan sekä musiikissa että kuvataiteissa: kuinka se kuluu, kuinka se kestää ja ­mitä se ylipäätään merkitsee. Mutta mitä on viisikymmentä vuotta ihmiselle? En tiedä.”

Hän arvelee silti, että syvempi tietoisuus rajallisuudesta vaikuttaa tekemisiin. Kannattaa vain valita vähän tarkemmin, mitä ­tekee nyt.

Kolme nopeaa

Tärkeät taide-elämykset


1 Arkkitehtuuri: Pekka Pitkänen: Pyhän Ristin kappeli (1967)

”Pitkäsen suunnittelema Turun Pyhän Ristin kappeli on Suomen kaunein bruta­lis­tinen rakennus. Minulla oli onni olla sekä koululaisena että arkkitehtiopiskelijana hänen toimistossaan harjoittelijana.”

 

2 Musiikki: Robert Ashley: Automatic Writing (1979)

”Ashleyn teoksista paistaa läpi syvä ihmisyyden ym­mär­rys ja intiimiys. Tämäkin Lontoosta 1993 ostamani albumi kuulostaa siltä, kuin se olisi äänitetty peiton alla.”

 

3 Kuvataide: James Turrell: Ars 83 (1983)

”Ars 83 oli ehkä Suo­men kaikkien aikojen merkit­tävin taidenäyttely. Erityisen voimakkaan vaikutuksen minuun teki Turrellin taianomainen harmaa aukko Ateneumin seinässä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Syntymäpäivät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   IS: Annikki Tähti on kuollut

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  7. 7

   Petya-kiristysohjelma murtautui suomalaisen lääkeyhtiön tietojärjestelmään – ”Pyrimme minimoimaan vahingot”

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

  9. 9

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  10. 10

   Toimi näin, jos kohtaat terrori-iskun: Poliisi antaa videolla ohjeet yllättäviin vaaratilanteisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää