Valikko
Kulttuuri

Päätoimittajat: Toimituksille annettavat linjaukset eivät ole sananvapauden rajoittamista, vaan työn johtamista

Arno Ahosniemen mukaan päätoimittajien yhdistyksen kannanotto ei liity Ylen tilanteeseen.

Suomen päätoimittajat muistuttavat kannanotossaan päätoimittajien asemasta mediassa.

Päätoimittajien yhdistys julkaisi tiistaina kannanoton, jossa kuvaillaan päätoimittajien tehtäviä ja asemaa sananvapauden käyttäjinä. Kannanotossaan päätoimittajat määrittävät rajaa pää- ja rivitoimittajien välille.

”Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta”, kannanotossa todetaan.

”Sananvapautta tiedotusvälineissä ei kuitenkaan ole se, että yksittäiset toimittajat voisivat julkaista työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa.”

Päätoimittajien kannanotto julkistettiin Yleä ravistelleen kuohunnan keskellä.

Kolme toimittajaa on irtisanoutunut Ylestä lyhyen ajan sisällä. Irtisanoutuessaan he ovat syyttäneet Yleä ja päätoimittajaansa Atte Jääskeläistä muun muassa tiedon pimittämisestä yleisöltä.

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi kuitenkin korostaa, ettei kannanotto liity suoraan Ylen tilanteeseen. Jääskeläinen ei myöskään ollut sitä laatimassa.

”Mutta jos joku kokee viittaavan sen Yleen, hänellä on tietenkin oikeus ajatella näin. Kaikki päätelmät pitää jokaisen tehdä omassa päässään”, Ahosniemi sanoo.

Päätoimittajien yhdistyksen tiedotteen ovat allekirjoittaneet puheenjohtaja Ahosniemi sekä varapuheenjohtaja, MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Sen on laatinut yhdistyksen johtokunta, johon kuuluvat johtajiston lisäksi Arvopaperin entinenpäätoimittaja Eljas Repo, Maaseudun tulevaisuuden Jussi Martikainen, Vasabladetin Stig Nygård, STT:n Minna Holopainen, Ylen radiopäällikkö Marja Keskitalo sekä yhdistyksen pääsihteeri, Pohjalaisen eläkkeellä oleva päätoimittaja Kalle Heiskanen.

Miksi päätoimittajat kirjoittivat kannanottonsa juuri nyt?

Yksi syy on Ahosniemen mukaan se, että päätoimittajien asemaa on viime aikoina, ”valemedioiden aikana ja Yhdysvaltoja myöten”, kyseenalaistettu. Toinen syy oli se, että julkisuudessa on esiintynyt erilaisia käsityksiä sananvapaudesta kuin päätoimittajilla.

”Koimme tarvetta tuoda esiin oman kantamme”, Ahosniemi sanoo.

Ahosniemen mielestä osa on nähnyt päätoimittajien työnjohdolliset ratkaisut sananvapauden rajoittamisena. Hän korostaa, että päätoimittajilla on oikeus ohjata toimituksia, sillä päätoimittajilla on vastuu sisällöstä.

Aiemmin päätoimittajilla oli totaalinen vastuu sisällöstä, mutta uudistetussa sananvapauslaissa vastuuta on siirretty myös toimittajille.

Ahosniemen mukaan muutos ei oleellisesti muuta päätoimittajan vastuuta.

”Ei siitä mihinkään pääse. Samoin sananvapauslaissa mainitaan vastaavan toimittajan rooli, ja sehän se päätoimittajalla on”, Ahosniemi sanoo.

Yle-jupakan aikana on viitattu erityisesti journalistin ohjeiden ensimmäiseen kohtaan, jonka mukaan ”journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen”.

Onko huoli yleisöstä sitten koskaan perusteltu?

”Se voi muodostaa ongelman, jos päätoimittaja tekee sen jotenkin vilpillisesti ja pyrkii saamaan etua”, Ahosniemi sanoo. ”Jos päätoimittaja ei noudata journalistin ohjeita tehdessään päätöstä, on aivan mahdollista, että se voi vaarantaa yleisön etua.”

Ainoa kestävä tapa toimia on Ahosniemen mukaan se, että päätoimittaja pystyy perustelemaan tekemänsä ratkaisut ja luo niin luottamuksellisen suhteen toimitukseensa, että toimitus voi ratkaisut hyväksyä.

Ahosniemi sanoo, että päätoimittajilla ei ole aiemmin ollut tasavertaista mahdollisuutta osallistua keskusteluun, jossa on käsitelty yksittäisiä tapauksia.

”Päätoimittaja ei voi puhua kovin vapaasti yksittäisistä tapauksista työnantajan vaitiolovelvollisuuden ja tietosuojan takia”, Ahosniemi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää