Valikko
Kulttuuri

Flow-festivaalille saapuvan Ryan Adamsin patoportit avautuivat Trump-kysymyksestä: ”Mordorin syvyyksistä noussut hirviö”

HS oli todistamassa, kuinka amerikkalainen laulaja-lauluntekijä teki protestilaulun Yhdysvaltain presidentistä ja esitti sen vielä samana päivä keikallaan.

Tarvitaan vain yksi kysymys ja tuntuu kuin patoportit avautuisivat.

Amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Ryan Adams on saapunut Lontooseen markkinoidakseen uutta albumiaan. Haastattelun loppupuolella mainitsen vaivihkaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

Tätä Adams on selvästi odottanut. Hän syöksyy kymmen­minuuttiseen monologiin eikä säästele raivoaan: Trump on vuoroin ”turhamainen diktaattori”, ”julma vitsi” tai ”Mordorin syvyyksistä noussut hirviö”.

Presidentin toimet ovat saaneet lukuisat laulajat takajaloilleen. Adams on sanavalinnoissaan poikkeuksellisen kärjekäs. Miksi?

”Kuten olemme jo ehtineet nähdä, Trump tuhoaa monien ihmisten elämän”, hän vastaa.

”Mikä surullisinta, ensimmäisiä uhreja ovat ne samat ihmiset, jotka häntä äänestivät. He luulivat, että heidän asiansa ovat huonosti, mutta heidän tilanteensa tulee vain huononemaan. He joutuvat pärjäämään ilman terveydenhuoltoa eikä kukaan pidä huolta heidän ikääntyvistä vanhemmistaan. He menettävät oikeuksiaan, jopa sellaisia, jotka on määritelty perustuslaissa, kuten sananvapaus.”

Adams pitää hiljaisen hetken ja valmistautuu lopulliseen tuo­mioonsa.

”Trump on kuin pikkupoika, joka haluaa miellyttää isäänsä, joka ei ole mihinkään tyytyväinen”, hän jatkaa. ”Ja koska hän ei voi saavuttaa haluamaansa, hänestä on tullut kiero ja heikko mies. Hän on valmis näkemään äärettömästi vaivaa kostaakseen niille, jotka ovat häntä vastaan. Hän on kostaja.”

”Amerikassa kutsumme hänen kaltaisiaan ihmisiä kusipäiksi. Hän on kusipää.”

Adams ei ole ensisijaisesti profiloitunut poliittisena lauluntekijänä, mutta poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Aiotko tarttua Yhdysvaltain nykytilanteeseen ja istuvaan presidenttiin tulevissa lauluissasi?

”Ehkä”, hän vastaa arvoituksellisesti. ”Maailmantilan kommentoiminen on aina kuulunut taiteilijoille. Esimerkiksi Picasson Guernica on mitä tyrmäävin taideteos sodan tuhosta ja kauhuista. Dead Kennedysin levyillä voit kuulla mitä kauneimmalla tavalla ärsyyntyneiden ihmisten äänen.”

Vastaus jää leijumaan, mutta siihen tulee selvyys, kun Adams nousee yleisön eteen muutama tunti haastattelun jälkeen. Palataan siihen myöhemmin.

Myös Ryan Adamsin henkilökohtainen elämä on ollut myllerryksessä. Hän erosi puolisostaan muutama vuosi sitten, ja levy-yhtiö tyrkyttää tällä viikolla ilmestyvää Prisoner-albumia ­”Ryan Adamsin erolevynä”. Prisoner on täynnä lauluja rakkauden päättymisestä.

Sitä ei voi kiistää, ettenkö olisi eronnut, Adams pohjustaa, mutta sanoo levyn kertovan ensisijaisesti hänestä itsestään.

”Laulan maailman muuttumisesta ympärilläni, kotimaani muuttumisesta ja ikääntymisen tuomista muutoksista”, Adams, 42, luettelee. ”Monien mielestä ihminen pysähtyy ikääntyessään paikoilleen, mutta ei se niin mene. Elämästä tulee vain erilaista. Prisoner on levy rikkoutuneesta maailmasta, pettymyksistä, seksistä, tunteista, vanhenemisesta – ja myös avioerostani.”

Kuinka vaikeaa näin henkilökohtaisista aiheista kirjoittaminen on?

”En haluaisi puhua itsestäni kolmannessa persoonassa, mutta haluaisin huomauttaa, että kysyt tuota Ryan Adamsilta”, hän sanoo ja hymyilee leveästi. ”Se on minun työtäni, ihan kirjaimellisesti. Minun tehtäväni on tutkia itseäni, kaivaa esiin kaikki kuona ja löytää ne aiheet, joista täytyy puhua ja joilla on merkitystä.”

”Mutta ei pidä paikkaansa, että helvetillinen elämäntilanne tekisi taiteen tekemisestä helpompaa”, Adams viittaa eroonsa. ”Kun tunsin oloni oikein surkeaksi, siitä tuli vain ylimääräinen taakka, yksi seinä lisää minun ja taiteen välille.”

Ryan Adamsin sooloura käynnistyi Heartbreaker-albumilla vuosituhannen alkajaisiksi, minkä jälkeen hän on saanut kantaa harteillaan ”sukupolvensa lahjakkain lauluntekijä” -määrettä. Tahti näyttää hidastuneen: edellisen kerran Adams julkaisi omia laulujaan kolme vuotta sitten.

Oletko oppinut ottamaan rennommin keski-iän kynnyksellä?

”En, olen oppinut kuuntelemaan manageriani. Lauluja syntyy ihan yhtä paljon kuin ennenkin, usko pois, mutta olen oppinut valikoivammaksi. Pyrin poimimaan joukosta ne kappaleet, joilla voisi olla merkitystä juuri tällä hetkellä.”

”Se tuntuu toimivan ja olen saavuttanut urallani tyydyttävän pisteen, vaikka minusta ei olekaan tullut Tom Pettyn tai Bruce Springsteenin kaltaista supertähteä.”

Esikuvistasi puheen ollen: He nousivat huipulle 1980-luvulla, jolloin juureva kitararock eli kunniansa päiviä. Tuntuuko sinusta koskaan, että sinun urasi osui väärälle vuosikymmenelle?

”Ei todellakaan! Vanhalla pöydällä on uusi jalka, ja se olen minä. Minun tehtäväni on pitää pöytä pystyssä ja olla se tyyppi kitaran kanssa, jolla on jotain sanottavaa. Siitä aion pitää huolen.”

Illan konsertti on Bethnal Greenin vanhassa valtuustosalissa kutsuvierasyleisön edessä. Ryan Adams on myöhässä, mutta se ei johdu siitä, että hän sekoilisi takahuoneessa. Ne ajat ovat takana.

Lopulta hän astelee saliin ja konsertti alkaa. Hän on myöhässä, koska illan ensimmäinen laulu on syntynyt samana päivänä. Se on vastaus aiemmin esitettyyn kysymykseen.

”Ihmiset vihaavat sinua jopa enemmän kuin oma vaimosi”, Adams laulaa ja kuulijat arvaavat jo, kenestä on kyse. Kerto­säkeessä siitä ei ole mitään epäselvyyttä.

”Mikset siis suksi kuuseen, Donald Trump”, hän laulaa, kiltisti suomennettuna.

Olemme todistamassa uuden protestilaulajan ensiaskeleita.

Ryan Adams esiintyy Flow-festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa sunnuntaina 13. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

  6. 6

   Venäjän sotalaiva ja helikopterit häiritsivät Yhdysvaltain lipun alla kulkenutta rahtilaivaa Itämerellä

  7. 7

   Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

  8. 8

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  9. 9

   ”Kirkkoveneet” työntekijöitä vastassa maanantaiaamuna – päiväkoti sotkettiin Sipoossa juhannuksena

  10. 10

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää