Valikko
Kulttuuri    |   Kommentti

Berliini ihastui Aki Kaurismäen uutuuteen, Suomessa moni kriitikko oli nuiva – syynä lienevät aivan erilaiset odotukset

Aki Kaurismäeltä odotetaan Suomessa eri asioita kuin ulkomailla. Esimerkiksi hymyttömät suomalaiset ovat muulle maailmalle hyvä vitsi vuodesta toiseen, mutta suomalaisia kaavakuva saattaa jo ärsyttää, kirjoittaa HS:n Veli-Pekka Lehtonen Berliinin elokuvajuhlilta.

Berliini

Kun Aki Kaurismäki esitteli Toivon tuolla puolen -elokuvansa Berliinin elokuvajuhlilla, yleisö vaikutti hyvin innostuneelta ja ensi-iltanäytöksen jälkeen osoitettiin suosiota minuuttien ajan. Jotkut ulkomaalaiset kriitikot povasivat elokuvalle jopa pääpalkintoa.


Suomessa puolestaan elokuva sai ilmestyttyään nuiviakin arvosteluja, eikä se ole aiheuttanut teattereihin samanlaista rynnistystä kuin Kaurismäen edelliset työt.

Miksi innostus Kaurismäen elokuvaa kohtaan on ulkomailla suurempaa kuin kotimaassa? Mistä se kertoo?

Mitä ilmeisimmin siitä, että Suomessa Kaurismäeltä odotetaan aivan eri asioita kuin maailmalla.

Suomessa Kaurismäen nähdään usein hinkkaavan elokuvasta toiseen samaa nostalgista maailmaansa, kertovan samasta menneestä, kuvitellusta Suomesta. Kaurismäen elokuvat sekoittavat satua ja realismia eivätkä vastaa sellaisenaan sitä kuvaa, mikä monilla meistä on Suomesta ja suomalaisista.

Suomessa Kaurismäen odotetaan myös uudistuvan elokuvantekijänä. Miksi? Koska juuri hänen harteilleen usein asetetaan koko suomalaisen elokuvan kansainvälinen maine ja menestys. Paineet ovat Kaurismäellä, vaikka muutkin elokuvantekijät ovat jo löytäneet maailmalta yleisöä.

Eli kuten muuan suomalainen elokuva-ammattilainen asian vastikään ilmaisi: ”Onhan se surullista, että suomalaisen elokuvan uudistaja ei pysty itse uudistumaan.”

Maailmalla Kaurismäen ystävät eivät ilmeisesti odota häneltä uudistumista ollenkaan. Päinvastoin: hänen faninsa kiittävät elokuvasta toiseen samoja asioita Kaurismäen maailmassa – näin ainakin Berliinin reaktioiden pohjalta. Berliinissä elokuvan humanistinen sanoma yhdistettynä kaurismäkeläiseen huumoriin teki tehtävänsä.

Ensi-iltayleisö näytti suoraan sanoen rakastavan Kaurismäen baarihuumoria, hänen elokuviensa fyysisiä gägejä ja visuaalisia yllätyksiä.

Otetaan esimerkki: kun Harri Marstio laulaa Toivon tuolla puolen -elokuvassa kovasta ja kivisestä maasta, viesti ymmärretään maailmalla eri tavalla kuin kotipuolessa. Tai toinen esimerkki: Kaurismäen elokuvien hymyttömät suomalaiset ovat muulle maailmalle hyvä vitsi vuodesta toiseen, meitä suomalaisia kaavakuva saattaa jo ärsyttää.

Maailmalla Kaurismäki ei edustakaan niinkään Suomea tai suomalaista elokuvaa, vaan omaa maailmaansa. Hän on osa kansainvälisempää elokuvaperhettä, yksi arthouse-elokuvan supertähdistä, jos niin voi sanoa.

Siinä Kaurismäki-maailmassa retro-Suomi on yksi osa, murretut värit ja tiukasti vinoon heitetyt varjot toinen. Kolmas on humanismi ja pienemmän puolelle asettuminen, neljäs nerokkaasti kirjoitettu dialogi sekä lakoninen huumori, jota Kaurismäki viljelee sanallisesti ja visuaalisesti. Viidentenä vielä Kaurismäen elokuvien usein toistuva teema: yksinäisyys.

Innostus Berliinissä kertoo myös Berliinin kaltaisista elokuvajuhlista itsestään. Ne ovat oma kuplansa, joissa innostutaan nopeasti ja kovaa. Festivaaliyleisö ja tapahtumasta raportoiva media ovat usein kulttuurin eliittiä, lähempänä alan sisäpiiriä kuin tavallista elokuvankatsojaa.

Eivät kaikki tietenkään Kaurismäen elokuvista pidä ulkomaillakaan. Mutta niiden perusmaksiimit uppoavat maailmalla: Kaurismäen 2000-luvun elokuvat ovat katsotuimpia suomalaisia elokuvia kansainvälisesti. Niitä suositumpia ovat olleet vain lastenelokuvat: Angry Birds sekä Niko-animaatiot.

Voikin kysyä, miten perusteltua on vaatia taiteilijaa muuttamaan tyyliään. Olisi tietenkin kiinnostavaa nähdä Kaurismäki tieteiselokuvaa tekemässä tai ylistämässä suomalaista metsämaahista historiallisessa epookissa.

Eräällä tavalla Kaurismäki kommentoikin uudistumispakkoa uudessa elokuvassaan. Siinä perinteinen suomalainen ruokaravintola muutetaan sushipaikaksi. Huonostihan siinä käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  3. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  4. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  5. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  6. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  7. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  8. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  9. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  10. Tunti sitten
  11. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  12. Soulin kahviloissa sinkku saa sovitella morsiuspukuja ja kaupunkilainen nuuhkia lammasta – Etelä-Koreassa on maailman hulvattomin kuppilatarjonta
  13. Näytä lisää