Valikko
Kulttuuri

Sekä amerikkalaiset, ranskalaiset että puna-armeija syyllistyivät julmuuksiin – liittoutuneiden joukkoraiskausten kohteeksi joutui niin saksalainen naiskommunisti, puolalaisnunna kuin nuori mieskin

Saksassa naiset olivat niin neuvostoarmeijan kuin muiden liittoutuneiden uhreina – ja vaikenivat vuosikymmeniä. Raiskausten seurauksena syntyi sodan jälkeen tuhansia vauvoja, joista kertoo tuore elokuva.

Elokuvateattereissa pyörii parhaillaan Viattomat-niminen filmi, joka perustuu tositarinaan. Elokuva kertoo puolalaisista nunnista, jotka neuvostosotilaat raiskasivat toisen maailmansodan lopulla.

Sota-aikana ja pian sen jälkeen tapahtuneista raiskauksista vaiettiin pitkään. Piti odottaa 1990-luvulle tai oikeastaan 2000-luvulle saakka, ennen kuin aiheesta alettiin puhua enemmän.

”Silti tutkimukset ovat edelleen alussa. Tämä on kompleksinen aihe”, sanoi Berliinin Freie Universitätin apulaisprofessori Sevasti Trubeta viime syksynä.

Kävin yliopistossa kurssilla, joka käsitteli naisten sotamuistoja. Saksassa kun oltiin, näihin muistoihin kuuluivat olennaisena osana juuri raiskaukset.

Opettajani mielestä aihe on edelleenkin eräänlainen tabu. ”Se ei ole sopinut sotahistorian narratiiviin. Voittaja ei voi ylpeillä raiskauksilla historiankirjoissa.”

Sotahistorian tutkimuksessa on kuitenkin tapahtunut diskurssin muutos. ”Tutkimuksessa on siirrytty ’suurista kertomuksista’ marginaalien ääniin. Eli myös niiden ääniin, joita ei ole ennen kuultu.”

Näihin hiljaisiin ääniin kuuluvat myös raiskatut naiset.

Sodan lopussa Saksa oli raunioina. Naiset, lapset ja vanhukset asuivat romahtaneissa taloissa ja pommisuojissa.

Huhut kiersivät, pelko levisi. Monet osasivat arvata, mitä vihollisen saapuminen tarkoitti.

Ei ihme, että jotkut naiset naamioituivat miehiksi puna-armeijan lähestyessä. Äidit piilottelivat tyttäriään.

Jo sota­historioit­sija Antony Beevor arvioi, että noin kaksi mil­joonaa saksalais­naista rais­kattiin sodan loppu­mainingeissa. Jotkut moneen kertaan.

Beevorin kirjassa Berliini 1945 (2002) on sivukaupalla kuvauksia seksuaalirikoksista. Eräs nainen raiskattiin 23 kertaa peräkkäin, minkä jälkeen hän joutui sairaalaan ommeltavaksi.

Tuntui että neuvostosotilaat eivät säästäneet ketään. Yhtä hyvin raiskatuiksi tulivat saksalaiset naiskommunistit, naispuoliset keskitysleirivangit kuin nuoret pojatkin. Ja siis jopa puolalaiset nunnat.

Saksassa pakkotyössä olleita venäläistyttöjäkin raiskattiin, Beevor kertoo.

Beevorin mukaan joskus kävi niinkin, että naispuoliset neuvostosotilaat seisoivat vieressä ja nauroivat, kun saksalaisnaisia revittiin miesten eteen.

Alkoholilla oli usein osuutta asiaan. Vodka virtasi rauniokaupungeissa. Joidenkin väitteiden mukaan Stalin antoi voittoisalle armeijalleen kaksi viikkoa aikaa tehdä, mitä huvittaa.

Juutalaisen Marie Jalowicz Simonin onnistui piileskellä koko sodan ajan Berliinissä. Sitten hänetkin raiskattiin.

Simon kertoo tapauksesta pari vuotta sitten ilmestyneessä elämäkerrassaan Sitten juoksin pakoon (2015). Hän kuvailee lakonisesti: ”Venäläiset kiersivät kaikissa taloissa raiskaamassa naisia. Tietysti minunkin vuoroni tuli.”

Toisaalta eivät kaikki venäläissotilaat käyneet naisiin käsiksi.

”Jotkut miehistä olivat myös hyvin avuliaita, liikuttavan kilttejä lapsille ja vanhuksille”, Simon myöntää.

Eikä raiskauksia tehnyt pelkästään neuvostoarmeija. Myös muut liittoutuneiden joukot syyllistyivät seksuaaliseen väkivaltaan. Saksalaisnaisia raiskasivat yhtä hyvin amerikkalaiset kuin ranskalaisetkin – jostain syystä vain britit harvemmin.

Miriam Gebhardtin kirja Ja sitten tulivat sotilaat (2015) on viimeisimpiä aiheesta tehtyjä tutkimuksia. Teos ilmestyi viime vuonna suomeksi.

Puna-armeijan barbaarimaisista raiskauksista on tullut Saksassa stereotypia, Gebhardt sanoo.

”Useimmat tämän päivän saksalaiset syyttävät sotaan liittyneistä seksuaalirikoksista yksinomaan neuvostosotilaita.”

”Vain harvat tietävät, että joukkoraiskauksiin syyllistyivät myös Yhdysvaltain joukot, samoin Ranskan armeijan sotilaat. Toisin kuin puna-armeijan rikokset, nämä väkivallanteot eivät ole juurtuneet saksalaisten yhteiseen muistiin.”

Länsi-Saksassa vaiettiin amerikkalaisten ja muiden länsiliittoutuneiden tekemistä raiskauksista. ”Vuodesta 1945 lähtien vallinneet poliittiset valta-asemat estivät pitkään raiskausten käsittelyn julkisuudessa. Raiskaajathan olivat samalla myös vapauttajia ja uusia liittolaisia”, Gebhardt muistuttaa.

Itä-Saksassa puolestaan vaiettiin puna-armeijan rikoksista. Gebhardtin mukaan DDR lakaisi ”isoveljensä” hirmutyöt maton alle. “DDR:n kommunistinen SED-puolue esti uhrien vähäiset yritykset saada äänensä kuuluville.”

Oma lukunsa olivat raiskauksista seuranneet raskaudet.

Marie Jalowicz Simonin ystävä alkoi odottaa lasta venäläissotilaan yöllisen käynnin jälkeen. Hänelle tehtiin raskaudenkeskeytys.

Natsi-Saksassa oli ollut aborttikielto (joka tosin ei koskenut esimerkiksi niitä, joilla oli perinnöllisiä sairauksia), mutta nyt asenteet muuttuivat. Ympäri Berliiniä perustettiin väliaikaisia aborttiklinikoita.

Riippui kuitenkin alueesta, miten aborttiin suhtauduttiin. Katolisessa Baijerissa luvan saaminen oli vaikeampaa. Niinpä naisia kuoli laittomiin abortteihin. Jotkut raskaaksi tulleet tekivät itsemurhan.

”Lääkärit saattoivat mielensä mukaan joko suostua aborttiin tai kieltäytyä siitä”, Gebhardt kertoo.

Raiskattuja kohdeltiin karkeasti. ”Tahdittomat gynekologit ja säälimättömät lakimiehet päättivät heidän abortti- ja vahingonkorvausanomuksistaan.”

Raiskausten seurauksena syntyi myös tuhansia lapsia.

Monilla heistä oli surullinen kohtalo. Osa joutui lastenkotiin tai adoptoitavaksi. Värillisistä lapsista näki heti, että heidän isänsä olivat olleet mustia amerikkalaissotilaita. Heillä ei ollut helppoa sodanjälkeisessä Saksassa.

Lapsen yksin saaneet naiset olivat tukalassa asemassa, sillä heidän piti itse vastata lapsen elatuksesta. Vasta vuonna 1956 liittovaltio alkoi maksaa heille pientä tukea.

Samalla kuitenkin pelättiin, että naiset alkaisivat sankoin joukoin valehdella, että heidät on raiskattu. Niinpä uhrien tarinat käytiin läpi säälimättömän pikkutarkasti, eikä kaikkia anomuksia hyväksytty.

Onneksi oli toisenlaisiakin kohtaloita. Monet äidit pitivät vauvan ja rakastivat tätä tapahtumista huolimatta. He ajattelivat, ettei lapsi ole syyllinen siihen, miten se oli saanut alkunsa.

”Kerrotaan myös isistä, jotka kasvattivat raiskauksesta syntyneen lapsen kuin omanaan”, Gebhardt kirjoittaa.

Saksassa on oma käsite näitä lapsia varten: Besatzungskinder, miehitysajan lapset.

Toki osa miehityslapsista syntyi myös vapaaehtoisten suhteiden seurauksena. Saksalaisnaiset pitivät hyvin syöneistä amerikkalaissotilaista, joilla riitti savukkeita ja nailonsukkia.

Mikä liittoutuneiden sotilaisiin oikein meni, kun he halusivat häpäistä saksalaisnaiset näin valtavalla volyymillä?

Tietenkin kyse oli vallankäytöstä. Kun vihollisen nainen raiskattiin, se nöyryytti myös näiden naisten miehiä. Saksalaissotilaat olivat itse syyllistyneet raiskauksiin idässä, muista rikoksista puhumattakaan.

Sodan jälkeen naiset vaikenivat. Toiset häpesivät ja pelkäsivät leimautumista. Toiset pelkäsivät, että aviomies jättää.

Monet kokivat, että heitä syyllistettiin asiasta. Ehkä kuitenkin itse aiheutit raiskauksen? Vastustelitko tarpeeksi?

Asiasta oltiin hiljaa myös siksi, etteivät raiskatut naiset pystyneet itse puhumaan aiheesta. Monet yrittivät vain pyyhkiä kipeän muiston pois mielestään.

Traumat ovat kuitenkin tulleet esiin myöhemmin. Gebhardt kertoo, että saksalaisissa vanhainkodeissa on annettu ohjeita henkilökunnalle, miten vanhoihin naisiin pitää suhtautua. Osa heistä pelkää liian riuskoja otteita tai miespuolisia hoitajia, eivätkä anna muiden riisua itseään.

Raiskauksista vaiettiin pitkään myös siksi, että aiheesta puhumisen pelättiin johtavan ajatukseen, että samalla kuitataan saksalaisten omia hirmutekoja.

Gebhardt nostaa esiin tärkeän asian: myös rikollinen voi olla uhri. Raiskausten uhreista pitää voida puhua, unohtamatta silti heidän osuuttaan kansallissosialistien rikoksiin. ”Näin seitsemänkymmentä vuotta sodan jälkeen on vain pakko hyväksyä tilanteen kaksijakoisuus.”

Ikävintä on, ettei tämä nöyryyttävä sodankäynnin muoto päättynyt toiseen maailmansotaan. Myös esimerkiksi Bosnian sodassa oli naisten joukkoraiskauksia.

Viime vuonna tapahtui kuitenkin pieni, mutta sitäkin historiallisempi käänne. Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) päätti ensimmäistä kertaa, että raiskaukset täyttävät sotarikosten ja ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten tunnusmerkit.

Viimeinkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toinen maailmansota
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää