Valikko
Kulttuuri

Otso Kantokorpi on taidekentän mörisevä omatunto

Kriitikko oppi vastarannankiiskeksi jo nuorena.

Kun museoilta leikataan, Otso Kantokorpi jyrähtää. Kun turkulainen taidemuseo ripustaa seinänsä täyteen väärennettyä venäläistä taidetta, Kantokorpi paljastaa sen. Kun kaupunkiin pyrkii amerikkalainen museoketju, hän ruotii hanketta väsymättä blogissaan.

Lehtijuttujen, Ylen Kultakuume-kolumnien ja Alaston kriitikko -blogin kautta Otso Kantokorpi on tullut tunnetuksi suomalaisen taidekentän vasemman laidan mörisevänä omanatuntona.

”Olen vähän myös sen vanki. Välillä tulee tunne, että minulla on rooli ärtsynä Kantokorpena”, hän sanoo.

Taipumus taidemaailmaan on lähtöisin lapsuudesta, ja niin on rooli vastarannankiiskenäkin.

Kantokorpi kasvoi kahden kuvataiteilijan lapsena. Kolmannen polven helsinkiläiseksi syntynyt poika vietiin isän töiden perässä Etelä-Pohjanmaalle. ”Se on elämäni ikuinen trauma”, Kantokorpi väittää.

Alavudella kuvaamataidon opettaja kuului kirkonkylän kermaan, jonka pojista tuli lääkäreitä ja juristeja. Se maailma ei Kantokorpea kiinnostanut.

”1970-luvun lopulla luulin, että minusta tulee Suomen merkittävin runoilija”, hän sanoo ja nauraa. Martti Anhava ei kuitenkaan ottanut debyyttikokoelmaa Otavan ohjelmaan.

Uraansa Kantokorpi luonnehtii ajelehtimiseksi. Runoilua painokkaammin hän harkitsi akateemista uraa. Hän opiskeli niin arabiaa, kulttuuriantropologiaa, teoreettista filosofiaa, poliittista historiaa kuin estetiikkaakin. ”Rupesi ahdistamaan se maailma, jossa skabataan kavereiden kanssa pienistä resursseista.”

Mutta kirjat ovat aina olleet Kantokorvelle ”sikatärkeitä”. Hän on työskennellyt kirjastossa ja antikvariaatissa sekä pyörittänyt pientä kustantamoa.

Ja sitten on kirjoittaminen. Sitä hän on tehnyt koko ikänsä. ”Sillä tavalla jäsentelen minulle tärkeitä asioita”, hän sanoo.

Harva muistaa, että ennen taideuraansa Kantokorpi kirjoitti blues-, reggae- ja dekkarikriitikkejä. ”Se vähän hävettääkin.”

Vuonna 1998 hän tuli valituksi Taide-lehden päätoimittajaksi, omien sanojensa mukaan vahingossa. ”Eihän minulla ollut taidekirjoittajan uraa siinä vaiheessa lainkaan”, hän sanoo.

Se oli Kantokorven elämässä käännekohta. ”Oli vihdoin tilaa kirjoittaa ja sain siitä palkkaa, eikä tarvinnut miettiä jatkuvasti, että miten klaaraan arjen. Rakastin sitä työtä ihan mielettömästi.”

Kahdeksan vuoden jälkeen hän siirtyi päätoimittamaan Kritiikin uutisia. Hän myös kirjoitti kritiikkiä muun muassa Ilkkaan, Alma Aluemedian lehtiin ja Kauppalehteen. Sen hän lopetti 2013 protestina avustajaehtoja ja kritiikkien kierrätystä kohtaan.

Nykyään Kantokorpi elättää itsensä vapaana kriitikkona. Johtoajatuksinaan hän pitää oikeudenmukaisuutta ja uteliaisuutta.

Vaikka Kantokorpi on instituutiokritiikissään periksiantamaton, näyttelykritiikissään hän on usein lempeä. ”Jos näen vanhemman taiteilijan näyttelyn, josta näkee, ettei siitä enää oikein ole tähän, en minä sano sitä ääneen. Että mikä minä olen hitto soikoon tätä 70-vuotiasta tyyppiä mollaamaan, kun se on tehnyt niin komean uran.”

Uteliaisuus näkyy siinä, että Kantokorpi oli ensimmäisiä katutaiteeseen tosissaan suhtautuneita taidekirjoittajia. Yhä enemmän Kantokorpi myös pyrkii sijoittamaan näyttelykokemuksensa yhteiskunnalliseen kontekstiin, jotta taide nähtäisiin osana laajempaa keskustelua.

Olen onnellinen mies, kun olen saanut tehdä tätä, hän sanoo. Taide on tuottanut hienon elämän. Taiteilijaystävien kanssa saa keskustella kiinnostavista asioista päivittäin.

”Mutta silti olen ahdistuneempi kuin koskaan.”

Syy siihen löytyy valtioneuvoston linnasta. Kantokorpea ahdistaa ja suututtaa Sipilän hallituksen ”kyyninen välinpitämättömyys” ja se, mitä se aiheuttaa.

”Olen baarien mies, istun rööperiläisessä kuppilassa raksamiesten, telakkalaisten ja työttömien kanssa. Näen sen todellisen arjen.”

Vasemmistolainen Kantokorpi sanoo olleensa 13-vuotiaasta asti. Vasemmistoliiton listoilla hän on ollut sekä kunta- että eduskuntavaaleissa. ”Kun maailma on näin paska paikka, pakkohan minun on tehdä jotain.”

Otso Kantokorpi täyttää 60 vuotta 20. helmikuuta.

Kolme nopeaa

Järisyttävimät taidekokemukset1 Vilho Lammi Helsingin Taidetalossa 1980

”Vaikka se ei välttämättä ollut hirveän hyvä näyttely, silloin tajusin, kuinka voi­mak­asta maalaus voi olla.”

 

2 Rubljovin ikonit Pietarin Venäläisessä museossa 2010

”En ole koskaan ollut mi­kään ikoni-ihminen, mutta kun näin nämä livenä, se oli aivan häkellyttävää. En ole yhtään uskonnollinen ihminen, mutta kyllä se vertautuu uskonnolliseen kokemukseen.”

 

3 Raoul Kurvitz Tallin­nan Kumussa 2013

”Olen usein lumoutu­nut ikäisteni taiteilijoiden retro­spektiiveistä. Aika usein paras taide-elämys on sellainen, jossa tunnistan pienen taiteilijan itsessäni, että jotain tällaista olisin itsekin halunnut tehdä.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • merkkipäivä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää