Valikko
Kulttuuri

Joka viides teatterissa katsottu elokuva on 3d – kolmiulotteinen televisio on kuollut, myöntävät valmistajat

Joka viides Suomen melkein yhdeksästä miljoonasta elokuvakäynnistä katsottiin 3d-näytöksessä viime vuonna. Televisiossa 3d on nyt epäonnistunut, mutta elokuvateatteriala yhä uskoo uuteen tekniikkaan.

Viihdealan joitakin vuosia sitten ajama 3d-buumi on rauhoittumassa, ja ainakin olohuoneissa huuman voi julistaa kuolleeksi.

Televisiovalmistajat ovat myöntäneet tappionsa, Sony, LG ja Samsung ovat kaikki päättäneet jättää 3d-televisioiden valmistuksen. Kolmiulotteisuus ei siis koskaan vedonnut kodeissa.

Elokuviin lasit päässä seurattava kolmiulotteisuus sen sijaan on tullut jäädäkseen.

Jos elokuvasta on tarjolla sekä kolmiulotteinen että perinteinen eli kaksiulotteinen versio, vähän yli puolet valitsee kolmiulotteisen version, elokuva-alan tilastot kertovat. Valintaan todennäköisesti vaikuttavat myös muut tekijät, kuten se minkälaisissa saleissa 3d- ja 2d-versioita esitetään ja mihin kellonaikaan.

Elokuva-alan toimijoiden yhteistyöjärjestön Filmikamarin tilastojen mukaan viime vuonna noin joka viides suomalainen elokuvateatterikäynti tapahtui 3d-näytöksessä. Suomessa käytiin viime vuonna elokuvissa vajaa 8,7 miljoonaa kertaa. Se tarkoittaa noin 1,7 miljoonaa kertaa kolmiulotteisessa näytöksessä.3d-näytökset alkoivat Suomessa loppuvuodesta 2008. Ensimmäisen laajalla levityksellä Suomessa nähdyn 3d-elokuvan 3d-näytös oli Vantaan Flamingossa. Elokuva oli Matka maan keskipisteeseen.

FS Filmin teatterilevityksestä vastaava Timo Räisänen muistelee ensi-iltaa melkein kymmenen vuoden takaa.

”Se oli huikea menestys. Se ei ollut elokuvana kovin hyvä, mutta siinä 3d:llä oli selkeää uutuusarvoa.”


Keskinkertaista seikkailuelokuvaa mentiin siis ihmettelemään nimenomaan uuden 3d-kokemuksen takia. Sen jälkeen valkokankaalla on nähty monenlaista 3d-elokuvaa.

”On ollut ylämäkiä ja alamäkiä, vähän kuin olisi oltu 3d-avioliitossa”, Räisänen muotoilee.

Kolmiulotteisuus itsessään ei ole enää pitkään aikaan riittänyt herättämään kiinnostusta.

”Se aika on ohitettu jo kauan sitten”, sanoo Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Koko elokuva-alaa kolmiulotteisuus ei ole mullistunut, vaan näytösten suosio on pikemminkin hienoisessa alamäessä. Suosio on laskenut vuodesta 2012, mutta kutistumista on vain noin 1,5 prosenttiyksikköä.

Myös 3d-ensi-iltojen osuus kaikista on pysynyt aika lailla samana, noin 30 ensi-iltaa noin 200:sta.Suomessa katsotaan keskimääräistä enemmän 3d-elokuvia.

”Maailmalla puhuttiin jokin aika sitten 3d:n suosion jyrkästä laskusta. Meillä sellaista ei ole näkynyt”, sanoo Tero Koistinen.

Suomalainen elokuvayleisö näyttää tietävän, mitä se haluaa. Teattereissa valitaan erityisesti 3d-näytös, jos kolmiulotteisuus on keskeisessä roolissa elokuvassa.

Finnkinon myytijohtaja Kalle Peltola mainitsee esimerkkinä Peter Jacksonin ohjaamat Hobitti-elokuvat vuosilta 2012–2014.

Hobiteissa 3d-katsojien osuus oli 70 prosenttia.”

Erityisesti elokuvia, joissa 3d on keskeisessä roolissa, käydään katsomassa 3d:nä. Peltola ottaa toisen esimerkin.

Gravity oli malliesimerkki elokuvasta, jossa 3d oli tärkeä osa kokemusta. Sen kohdalla 3d-katsojien osuus oli jopa 84 prosenttia. Tämä on ääriesimerkki.”

Kalle Peltolan mukaan 3d:n alkuvuosina nähtiin paljon turhanpäiväistä kolmiulotteisuutta.

”Yhdysvalloissa tilanne ylikuumeni, kun uusi tekniikka tuli. 3d:tä tungettiin elokuviin ilman perustetta ja 3d kärsi siellä inflaation.”

Suomessa inflaatiota ei Peltolan mukaan päässyt tapahtumaan.

”Meille ei tule kaikki elokuvat, joita Yhdysvalloissa esitetään.”

3d-elokuvan pahimman uhkan on ymmärretty olevan huonolaatuinen 3d, joka vain karkottaa asiakkaita. Nyt Hollywoodissakin mietitään tarkemmin, mihin 3d:tä kannattaa käyttää ja mihin ei.

Myös tekniikka on kehittynyt. Teattereihin 2000-luvulla tullut tekniikka käyttää ns. aktiivilaseja. Ne ovat raskaat, koska niissä on sisäänrakennettua elektroniikkaa, patterit, joilla elektroniikka toimii sekä erityiset linssit. Uudet passiivilasit ovat kevyemmät.

Peltolan mukaan Finnkinon 3d-teattereista yli puolessa on vielä käytössä aktiivilasit, mutta passiivilasien osuus kasvaa.

”Tekniikan ihmiset alan tapahtumissa visioivat jo projisointimalleja, joissa ei tarvittaisi laseja ollenkaan”, sanoo Timo Räisänen.

Kolmiulotteisuus ei ole ilmaista. Suomessa 3d-näytöksen lippu maksaa euron tai vähän alle euron enemmän kuin kaksiulotteisen näytöksen lippu.

3d-elokuvia lisää kustannuksia koko elokuvan tuotanto- ja jakeluketjulle. Isoin kustannus tulee tuotantoyhtiöille.

”Studiot tämän leikin maksavat. Tuotannossa on tietenkin enemmän kustannuksia, kun tehdään 3d-elokuvaa”, sanoo Räisänen.

Myös jakelijoiden ja levittäjien kustannukset kasvavat, kun elokuvista on enemmän versioita esitettävänä ja myytävänä.

”Mekin joudumme lokalisoimaan useampia versioita. Siinä on enemmän työtä ja lanseerauskustannukset nousevat.”, Räisänen sanoo.

3d tuottaa kuluja myös elokuvateattereille. Siksi varsinkin pienet toimijat jättävät joskus 3d:n kokonaan väliin, vaikka tekniikka salista löytyisi.


”Olen kuullut pienien teatterien edustajien sanovan, että he pyrkivät näyttämään 2d:tä, koska 3d:ssä on niin paljon vaivaa. Esimerkiksi lasien käsittely vie aikaa, ne pitää pestä ja puhdistaa jokaisen näytöksen jälkeen”, sanoo Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Suomalainen elokuva-ala uskoo 3d:n tulevaisuuteen. Saleihin ja tekniikkaan investoidaan.

Suomalainen elokuvateollisuus ei ole vielä lähtenyt kovin suuresti mukaan 3d-elokuviin. Angry Birds lienee tunnetuin edes osittain suomalainen elokuva, josta on maailmalle levitetty 3d-versio. Toinen menestysanimaatio Niko 2 levisi myös 3d-versiona.

Kovimmat 3d:n vastustajat löytyvät Koistisen mukaan elokuvaharrastajien parista.

”Aktiivisten elokuvaharrastajien piirissä voi olla hyvin periaatteellistakin voimakasta 3d-elokuvan vastustusta. Sitä pidetään elokuvan syöpänä. Kaikissa alakulttuureissa syntyy ryhmiä, jotka määrittävät paikkansa jyrkillä mielipiteillä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • 3D

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää