Valikko
Kulttuuri

Hollywood-tähtien pojan levoton elämä vei tatuoijaksi Japanin mafialle, huumetaistoon Rane Raitsikan kanssa ja lopulta kirjailijaksi – ”Etsin suuta, josta huutaa tuskani ulos”

Swinglegenda Artie Shaw’n poika Jonathan Shaw jatkaa kirjailijana Charles Bukowskin perinnettä.

Parhaimmillaan elämä on tartuntatauti, joka idättää isoa satoa. Tämän tietää myös myöhempäin aikain kulkurina tunnettu amerikkalaiskirjailija Jonathan Shaw.

Hän on entinen messipoika, hanslankari, tatuoija, nisti, alkoholisti, retku, mustalainen, prätkäjätkä ja levoton hobo, joka on viettänyt yli puolet elämästään Brasiliassa, Kolumbiassa ja Meksikossa.

”Koti on siellä, missä kulloinkin olen. Tällä hetkellä se on tämä tuoli”, kertoo Jonathan Shaw, joka kävi toissa viikolla Helsingissä vuorokauden mittaisella pikavierailulla markkinoimassa nyt suomeksikin käännettyä läpimurtoromaaniaan Narcisaa.

Se on beathenkinen, hullu rakkausromaani, jossa voittajia ei juuri ole. Kiihko on sellaista, että se polttaa kulmakarvat ja silmäripset karrelle – sielusta puhumattakaan.

Tiukasti omaa linjaansa noudattava kirjailija on myös jättänyt sananmukaisesti jälkensä moniin muihin taiteilijoihin ja tähtiin. Tatuointiartistina legendaarisen jazzklarinetistin Artie Shaw’n poika on suunnitellut ja tehnyt esimerkiksi Johnny Deppin kaikki tatuoinnit. Sama pätee huippumalli Naomi Campbelliin.

Hajurako porvarilliseen elämään tuli jo varhain.

Myöhäisteininä Jonathan Shaw (s. 1953) nimittäin istui räkälöissä Los Angelesissa ryyppykaverinaan itse Charles Bukowski, joka ei vielä 1970-luvun alussa ollut ottanut lopareita postilaitoksesta eikä heittäytynyt yksin kirjailijaksi.

”Monessa mielessä Charles Bukowski on oppi-isäni ja mentorini. Silti Rolling Stone -lehden sinänsä mairitteleva väite, että olen seuraava Bukowski, on loukkaus Bukowskia kohtaan, ja saa minutkin tuntemaan oloni lähinnä vaivaantuneeksi”, tunnustaa Jonathan Shaw, joka ehti tehdä yhteistyötä myös Hubert Selbyn kanssa ennen tämän kuolemaa.

”Vuodet Bukowskin seurassa kuitenkin muokkasivat minua. Kirjoitin muutamiin under­ground-julkaisuihin, mutta sitten elämä otti toisen suunnan. Lähdin pakoon kaikkea – myös itseäni.”

Jonathan Shaw’n omat elämänvaiheet ovat sen verran värikkäät, että niitä olisi vaikea pitää uskottavina, jos niihin törmäisi kaunokirjallisessa romaanissa.

Yksi uskomattomimmista työkeikoista vei hänet toistakymmentä vuotta sitten To­kioon, jossa hän toimi yakuzan hovi­tatuoijana.

”Minulla oli täysin vapaat kädet, koska rikolliset halusivat saada sellaiset tatuoinnit, jollaisia kenelläkään muulla ei ollut. Keikka ei ollut pelottava. Harvoin olen tuntenut oloani yhtä turvalliseksi”, Jonathan Shaw paljastaa.

Hollywoodissa hänen asiakaskuntaansa ovat kuuluneet Johnny Deppin ja Naomi Campbellin lisäksi esimeriksi Marilyn Manson, Vanilla Ice, Iggy Pop, David Lee Roth ja Kate Moss.

Mutta takaisin alkuun, Jonathan Shaw’n lapsuuteen, koska juuri se on sanellut paljolti hänen elämäänsä ja hänen teke­miään valintoja tai valintojen karttamista.

Hän syntyi naisia jatkuvalla syötöllä elämäänsä haalineen Artie Shaw’n seitsemännessä avioliitossa, josta klarinetisti oli kiiruhtamassa jo seuraavaan liittoon. Hänen äitinsä oli Sinisessä Dahliassa ja Katkerassa riisissä näytellyt elokuvatähti Doris Dowling – alkoholisti hänkin kuten poikansa. Äidissä virtasi mustalaisveri.


Holly­woodin tähti­sumussa viihtynyt Artie Shaw ehti piipahtaa naimi­sissa myös Lana Turnerin ja Ava Gardnerin kanssa.

”Myönnän, että isä oli nero, lahjakas kuin mikä, mutta ihmisenä hän oli alamittainen. Hän oli puhdas narsisti. Eikä siinä kaikki. Hän oli myös täysiverinen sosiopaatti. Revi sitten siitä. Vanhempani erosivat jo vuonna 1956. Minä lähdin äidin kanssa Kaliforniaan, isä jäi New Yorkiin. Näin isäni seuraavan kerran vasta, kun olin jo lähes viidenkymmenen. Isäni oli tasapainoton”, Jonathan Shaw toteaa.

”Minulla ei ole oikein koskaan ollut isää. Tämän olemattoman isäsuhteen olen pystynyt käymään lävitse ja käsittelemään kirjoittamalla. Hän oli sitä mieltä, että minun ei olisi pitänyt koskaan edes syntyä.”


Tämä prosessi­ on tuottanut omaelämä­kerrallisen kirjan Scab Vendor – Confessions of a Tattoo Artist, joka ilmestyy Yhdys­valloissa tämän vuoden maaliskuussa. Muistelmateos itse asiassa synnytti myös erilaisia addiktioita kuvaavan romaanin Narcisan, joka ehti kirjamarkkinoille kaksi vuotta ennen emoteoksen julkaisemista.

Narcisa on Scab Vendorin paksu oksa. Muistelmien yhdestä omaelämäkerrallisesta jaksosta alkoi kasvaa fiktiivinen tarina, joka minun oli pakko kirjoittaa. Siinä vaiheessa panin muistelmateoksen jäihin”, paljastaa Jonathan Shaw.

Tapaaminen isän kanssa yli neljänkymmenen vuoden tauon jälkeen oli loppua ennen kuin se oli ehtinyt edes kunnolla alkaa. Jonathan Shaw halusi äänittää isänsä kanssa käymänsä keskustelut, mitä isä ei sallinut, vaan oli näyttämässä pojalleen kylmästi ovea. Lopulta uteliaisuus voitti torjunnan.

”Ei isä minusta puhunut. Hän puhui vain itsestään.”

Tatuoijana Jonathan Shaw oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan – toisin kuin lapsena.

Seilatessaan merillä ja kolutessaan satamakaupunkeja Etelä-Amerikassa hän alkoi hankkia lisä­tienistejä tekemällä tatuointeja aikana, jolloin niitä ottivat vain merimiehet, huorat ja linnakundit.

Kun hän palasi vuosikausia myöhemmin New Yorkiin, hänestä oli kehkeytynyt taiteilija omalla alallaan. Hän perusti Boweriin neo-tribaalikuvioista tunnetuksi tulleen Fun City -nimisen tatuointiateljeen vuonna 1987. Siellä viettivät aikaansa muun muassa Orlando Bloom ja Jim Jarmusch.

”Siinä vaiheessa moni Hollywood-tähti ja nouseva kyky halusi saada itselleen mahdollisimman hienon ja erikoisen tatuoinnin. Heistä tuli minun asiakaskuntani. Samalla minusta itsestäni tuli jonkinlainen myytti.”

Tässä vaiheessa viina ja kama veivät Jonathan Shaw’ta kuin pässiä naurussa: edessä alkoi häämöttää viimeinen suora, jonka lopussa liehui kuoleman ruutulippu.

Vainoharhojen iskiessä hän alkoi tajuta, miksi isä oli pitänyt asetta teipattuna tuolin istuinosan kääntöpuolelle. Vihollisia oli kaikkialla. Maailma oli kaatumaisillaan päälle. Hän halusi pelastautua elämälle. Ensimmäinen askel oli juuri isän kohtaaminen.

Artie Shaw oli tuolloin ylittänyt jo 80 vuoden rajapyykin.

Kuiville pyrkiessään Johanthan Shaw tutustui samoissa hommissa hikoilevaan Rane Raitsikkaan, joka asui Los Angelesissa vuoteen 2010. Rane Raitsikka oli Smackin kitaristi 1980-luvulla, nykyään hän soittaa Atomirotassa.

Shaw paljastaa, että hän ha­luaisi hänestä parhaillaan tehtävän dokumenttielokuvan ääniraidaksi juuri Atomirotan musiikkia. ”Loistavaa kamaa. Atomirotan musiikki kruunaisi dokumentin.”

Avoin poliittisuus ei ole ollut koskaan autuaaksi tekevä voima elämän kääntöpuolta kyntäneelle Jonathan Shaw’lle. Vapaus ei ole yhteiskunnallinen suure. Hän uskoo, että taiteilijoiden tehtävä on riisua yhteiskunta ilkosilleen. Hän ei suoranaisesti lähde syyttelemään politiikkaa itsessään, koska hänen mielestään politiikka heijastaa ihmisten omaa tietoisuutta, se on tavallaan heidän kuvansa peilissä.

”Ei Donald Trump ole ollut mikään yllätys. Ennusmerkit olivat nähtävissä. Jos syö sitä it­seään, paskaa, ei voi odottaa, että munisi kultamunia.”

Rankasta tematiikastaan huolimatta Jonathan Shaw ei sorru Narcisassa piehtaroimaan pahan pohjamudissa, koska hän onnistuu sukeltamaan prätkäjätkän ja huoran rimpuiluun addiktioiden verkossa niin, että teksti hengittää eikä vedä lukijaa upoksiin.

Narcisa kuvaa riisuttua maailmaa, jossa suurin salaisuus on se, että salaisuuksia ei ole. Tässä maailmassa palataan kotiin, mutta sinne päästyään ei välttämättä olla perillä yhtään missään. Se on se sama alaston lounas, josta myös William Burroughs puhui.

”Ihmisenä ja kirjailijana arvostan rehellisyyttä ja nöyryyttä. Etsin pitkään suuta, josta huutaa tuskani ulos.”

Jonathan Shaw: Narcisa – Tuhkien madonna (Narcisa: Our Lady of Ashes). Suom. Ilkka Salmenpohja. Like. 686 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Yhdysvallat
 • USA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  7. 7

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot ylivoimaisen markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  8. 8

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  9. 9

   Outo muinainen valoilmiö sai vihdoin selityksen – yön valaisi ilmahehku

  10. 10

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää