Valikko
Kulttuuri

Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

Niina Brandtin herkkä dokumentti Salainen metsäni vie katsojan autistisen nuoren miehen syvimpien ajatusten äärelle.

Siniset, tarkkaavaiset silmät liikkuvat kuvaruudulla. Se on ensimmäinen asia, jonka katsoja näkee Laurista.

Hän on hiljainen, hymyileväinen poika, joka kertoo tajunneensa jo varhain, että tulisi olemaan paljon yksin ajatustensa kanssa. ”Poistuuko elämästäni koskaan tämä rakkauden ääretön kaipaus?” hän kysyy.

Se on 20-vuotiaan Lauri Katajaisen elämän suurin toive, löytää rakkautta. Kukapa meistä ei haluaisi. Katajaiselle se on vain hieman tavallista vaikeampaa, sillä hän on autisti.

Hänestä kertovassa dokumentissa Katajainen epäilee voivansa edes toivoa miehen ja naisen välistä rakkautta.

”Suokoon luoja minulle rauhan, etten kaipaisi sitä rakkautta, jota ei ehkä ole minulle suotu”, hän sanoo.

Sanat ilmestyvät kuvaruudulle kirjoitettuina. Laurin omaa ääntä ei elokuvassa juuri kuulla, sillä hän ei pysty kommunikoimaan kovin hyvin puhumalla. Hän tarvitsee ajatustensa ja tunteidensa kertomiseen tulkkia.

Salainen metsäni -niminen dokumentti vie katsojan autistisen nuoren miehen syvimpien, harvoin kuultujen ajatusten äärelle.

Salainen metsäni on helsinkiläisen Niina Brandtin, 33, esikoisdokumenttielokuva, joka esitettiin tammikuussa Docpoint-festivaalilla Helsingissä.

Yleisö äänesti sen festivaalin parhaaksi kotimaiseksi dokumenttielokuvaksi.

Elokuvassa on intensiivinen tunnelma. Brandt vie kameran rohkeasti hyvin liki ihmistä, jonka lähelle ulkopuolisten on muuten vaikea päästä.

Autistinen Lauri puolestaan paljastaa herkkyytensä ja puhuu avoimesti kipeistäkin tunteistaan. Hän kertoo tunteneensa nuorempana suurta tuskaa ja epätoivoa.

”Kun olin niin syrjässä elämältä, eikä minun ollut edes mahdollista sanoa: kukaan ei ymmärrä minua. Kaikki ajatukset täyttivät pääni ja olisin halunnut huutaa ne ulos.”

Brandt tapasi Katajaisen vuonna 2009 erilaisten oppijoiden luovan kirjoittamisen ryhmässä. Katajainen oli siellä tulkkinsa kanssa, ja he alkoivat jutella.

”Näin Laurin silmät ja ajattelin, että niiden takana on tarina, tuli semmoinen olo”, Brandt kertoo.

Sitten Brandt sai luettavakseen Katajaisen kirjoituksen rakkaudesta.

”Minuun vaikutti kovasti se henkinen viisaus, joka kirjoituksesta tuli ilmi. Että hän pystyy pohtimaan niin laajaa teemaa kuin rakkaus niin monelta eri kantilta. Olin vaikuttunut hänen kirjoitustaidostaan ja ajattelustaan.”

Kun Brandt ehdotti dokumentin tekoa, Katajainen oli heti valmis. Hän tottui kameroiden läsnäoloon nopeasti, luotti ja päästi lähelle.

Autistit ovat hyvin herkkä ulkopuolelta tuleville ärsykkeille, ja pienikin häiriö saattaa järisyttää mielenrauhaa. Silloin autisti pakenee entistä voimakkaammin omaan maailmaansa, siihen sisäiseen kuplaansa, johon ulkopuolisilla ei ole pääsyä.

Niitä tunnelmia elokuvan äänimaailma ja visuaalinen kerronta onnistuvat ilmentämään taitavasti. Brandt kertookin hakeneensa elokuvaan ensisijaisesti tunne­dramaturgiaa äänien ja värien avulla.

”Kaikkein haastavinta oli juuri se, kun pyrin saamaan kaikkiin osa-alueisiin sen Laurin kaikkein syvimmän olemuksen. Siihen meni valtavasti aikaa.”

Dokumentissa Katajainen avaa sydämensä. Hän sanoo etsivänsä ikuisesti sielunveljeä, kuuntelevansa elämää ja odottavansa rakkauden tuloa. Hän tahtoisi löytää pelottoman tytön, joka näkisi miehen hänen autistisen kuorensa sisällä, miehen, joka on kiltti, lempeä, rohkea ja uskollinen.

”Unissani olen tavannut rakkauteni kohteen, mutta valveilla kadotan hänen kuvansa. Paljon olen ajatellut, paljon toivonut ja paljon rukoillut, että rakkaus löytäisi minun pienen elämäni”, Katajainen kertoo.

”Tajuan selvästi, että ulkoinen olemukseni ja autistinen käytökseni eivät aiheuta suuria intohimoja tytöissä. Pikemminkin he pelästyvät outoa kulkijaa, vaikka en ikimaailmassa tekisi pahaa kenellekään.”

Pohjimmiltaan jokainen ha­luaa tulla ymmärretyksi ja nähdyksi sellaisena kuin on. Omaa sisintään ei ole aina helppo paljastaa ja näyttää muille, vaikka osaisi puhuakin.

Katajainen sanoo pakahtuvansa päänsä sisällä oleviin asioihin. Mutta on vain yksi henkilö – toistaiseksi – jonka avulla Katajainen pystyy ilmaisemaan it­seään niin analyyttisesti ja syvällisesti sekä tuottamaan pidempää tekstiä.

Hän on tulkki nimeltä Pirjo. Kun tulkki koskee Katajaista käsivarteen, silloin hän rauhoittuu, ja tekstiä alkaa virrata.

”Ihmeellistä, miten Pirjon käden kautta virtaa voimaa ja suurta rauhaa minun tutisevaan olemukseeni. Muut tulkit eivät saa sitä rauhaa mieleeni, jonka Pirjo tuo tullessaan. En osaa kirjoittaa muiden kanssa.”

Katajainen haaveilee kirjoittamisesta ja siitä, että voisi saada rahaa omasta työstään, olla veronmaksaja kuten muutkin. Hän pohtii ja ihmettelee omaa paikkaansa maailmassa.

Luonto on paikka, jossa Katajainen viihtyy. Siksi metsällä on dokumentissa niin keskeinen rooli. Siellä Katajainen tuntee olonsa turvalliseksi. Siellä on hyvä olla ja rauhoittua.

”Lintujen mukana en olisi niin outo”, Katajainen sanoo. ”Minua ei outous häiritse, kun elän sitä koko ajan.”

Niina Brandt on opiskellut videokuvauksen ja leikkaamisen lisäksi muun muassa maalausta, valokuvausta ja graafista suunnittelua. Myös dokumentin monet metsäaiheiset kuvituskuvat hän sanoo tehneensä kuin maalaten, kerroksittain päällekkäiskuvilla.

Kuvituskuvien teko alkoi äänisuunnittelulla, jota tehtiin monen vuoden ajan. Brandt sai Katajaiselta tekstejä, joissa hän kertoi elämänvaiheistaan ja hänen niihin liittyvistä tuntemuksistaan. Brandt puolestaan kertoi niistä äänisuunnittelija Pinja Mustajoelle, joka teki Katajaisen tuntemuksia kuvaavia ääniä.

”Kun kuulimme, miltä äänet kuulostavat, teimme toisen kuvaajan Jari Linjalan kanssa niihin sopivat metsäkuvat. Samoin leikkaaja Tuula Mehtosen kanssa pohdimme paljon, miten saisimme Laurin syvimmän tunteen esiin.”

Eläytymiseen joka osa-alueella meni paljon aikaa, mutta se kannatti.

Kun dokumentin kuvaukset alkoivat vuonna 2010, Katajainen oli 20-vuotias. Kuvaukset päättyivät syksyllä 2016. Katajainen on kertonut kasvaneensa tuona aikana henkisesti nuoresta miehestä aikuiseksi.

Entä mitä Lauri Katajaiselle kuuluu nyt? Kysytään häneltä itseltään.

”Kuuluu hyvää, ja olen iloinen, kun niin moni on kommentoinut ja ollut ihmeissään. Olen iloinen, kun saan kirjoittaa ainakin yhden kolumnin yhteen lehteen keväällä”, Katajainen vastaa sähköpostiviestissään.

Katajainen on kirjoittanut viestin tutun tulkkinsa Pirjon kanssa. Hän saa toimia Kelan kautta Katajaisen tulkkina muutaman tunnin joka sunnuntai.

Dokumentissa Katajainen kertoi haaveilevansa kirjan kirjoittamisesta. Millainen kirja siitä tulee?

”Omaa elämääni kuvaan kirjassa. Aloitin innoissani muutama vuosi sitten, mutta nyt on ollut pitkä hiljainen kausi. Pääsin kirjassa kohtaan, jossa opiskeluni loppui, se oli suuri suru minulle. Tietysti siihen oli monia syitä. Ehkä jatkan kirjoittamista nyt, kun oloni on aika erilainen.”

Salainen metsäni -dokumentin maailmanensi-ilta oli marraskuussa Saksassa DOK Leipzig -elokuvafestivaalilla. Elokuva valmistui vain hieman ennen ensi-iltaa. Katajainen näki sen luonnollisesti etukäteen ensimmäisten joukossa. Mitä mieltä olet elokuvasta?

”Oli uskomattoman hieno dokumentti, minun autistiseen mieleeni sukellettiin syvälle. Oli outo tunne, että olin niin näkyvillä omien kiemuroitteni kanssa. Heräsi paljon kiinnostusta ihmisten mielissä, ja se oli hyvä, koska autistit eivät ole tyhmiä, vaikka niin usein luullaan.”

Miltä tuntui katsoa elokuvaa?

”Erityinen elämys minulle. Niin tuttu mies, mutta jonkun toisen näkemänä.”

Elokuvan esittelemä fasilitointi menetelmänä on kuitenkin kiistetty vahvasti. Neurologien mukaan se on vailla tieteellistä pohjaa, eikä tuota oikeaa tulosta. Fasilitoinnin taustasta voit lukea lisää tästä.

Juttua täydennetty fasilitoinnin taustalla ja menetelmän tieteellisen näytön puuttumisella 21. helmikuuta klo 17.30. Elokuvan seuraava esitys on kotimaisessa kilpasarjassa Tampereen filmifestivaaleilla 8.3. Myös Yle näyttää Salainen metsäni -dokumentin tämän vuoden aikana.

Kuka?

Niina Brandt


 Helsinkiläinen 33-vuotias ohjaaja, kotoisin Keski-Pohjanmaalta.

 Perustanut dokumenttielokuvaukseen erikoistuneen tuotantoyhtiön Double Back Documentariesin Saara Helene Murron kanssa.

 Opiskellut Heltechissä videokuvausta ja leikkaamista. Opiskellut myös piirustusta, valokuvausta, maalausta ja graafista suunnittelua sekä tv-dokumenttielokuvien tekoa.

 Salainen metsäni (2016) on hänen esikoisdokumenttielokuvansa. Se valittiin Helsingin Docpoint-festivaalilla yleisöäänestyksessä parhaaksi kotimaiseksi dokumentiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Autismi
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  8. 8

   Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi

  9. 9

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Mannerheimintielle ydinkeskustassa – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  10. 10

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää