Valikko
Kulttuuri

Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

Ranskan viimeinen kuningas Ludvig Filip reissasi Lapissa ja maalautti itsestään tauluja saamelaisten kanssa. Vuonna 1865 yksi arvokkaista teoksista katosi. Toimittaja Ari Laakso löysi maalauksen äskettäin, ja pian sen voi nähdä Rovaniemellä.

Taulu oli kadoksissa 150 vuotta. Sitten se löytyi pökerryttävien sattumien kautta.

Maalaus esittää Ranskan viimeistä kuningasta Ludvig Filipiä (1773–1850) merimatkalla saamelaisten kanssa.

Taulun maalasi François-Auguste Biard. Hän matkasi Ludvig Filipin käskystä Norjan ja Suomen Lappiin maalaamaan kuninkaalle tauluja seuduista, joissa tämä oli viettänyt aikaa maanpaossa.

Taulu katosi Pariisissa 1865, eikä siitä ole sen koommin kuultu. Ennen kuin nyt.

Ja pian tämän löydetyn aarteen voi nähdä näyttelyssä Rovaniemellä.

Peruutetaanpas hieman, vuoteen 1795.

Ludvig Filip, tuohon aikaan Orléansin herttua, pakoili Ranskan valtapelejä. Ne olivat vallankumouksen myötä alkaneet käydä henkikullan päälle.

Herttua otti salanimen, suuntasi pohjoiseen ja pysähtyi Suomen Muonioon. Hän asui pappilassa kappalaisen Mathias Kol­strömin (1763–1829) vieraana.

(On mahdollista, että hert­tuan lemmenleikkien jäljiltä tunturilappilaisissa virtaa tilkkanen kuninkaallista verta, mutta se on toinen juttu.)

Matka pitkin maailmaa kesti 21 vuotta. Sen jälkeen Ludvig Filip palasi Ranskaan, jossa hänet kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1830.

Sitten kuusikymppinen kuningas lähetti luottomaalarinsa François-Auguste Biardin (1798–1882) Lappiin noutamaan matkamuistoja. Biard matkusti kuninkaan jälkiä vuonna 1839 ja maalasi yli 50 vesiväriluonnosta maisemista ja ihmisistä.

Luonnosten perusteella Ludvig Filip tilasi myöhemmin häneltä kolme suurta öljyvärimaalausta itsestään nuorena miehenä seikkailemassa Lapissa.

Teosten nimet kertoivat olennaisen: Orléansin herttua nauttii vieraanvaraisuutta saamelaiskodassa elokuussa 1795 ja Or­léansin herttua laskee Äijänpaikan kosken syyskuussa 1795.


Kolmannessa tilausteoksessa herttua nojaa pienen purren mastoon ruijalaisessa Tu-vuonossa, muutaman aironvedon päässä Nordkappin rantajäistä. Merisaamelaiset soutavat.

Biard maalasi teokset ateljeessaan Pariisissa 1840-luvun alussa. Vuonna 1848 Ludvig Filip syöstiin vallasta, ja hänen taidekokoelmansa hajosi.

Ensin mainitut taulut päätyivät Versailles’n linnan kokoelmiin, mutta kolmas huutokaupattiin vuonna 1865 Pariisin Hôtel Drouot’ssa.

Sitten se katosi.


Taulu pisti Ari Laakson silmään, kun hän astui museonjohtajan huoneeseen.

Elettiin kevättalvea 2014, Nevajoki oli jäässä. Laakso oli Pietarissa haastattelemassa Murmanskiin museoidun Lenin-jäänmurtajan miehistöä. Laakso toimii tiedetoimittajana Lapin yliopiston arktisessa keskuksessa.

Taulu roikkui Arktisen ja ant­arktisen museon johtajan Viktor Bojarskin työpöydän takana. Kaarevakattoinen huone sijaitsi entisen kirkon vintillä. Laakso istui jykevän neuvottelupöydän ääressä vastapäätä isäntäänsä ja silmäili taulua.

Jotain erikoista tuossa on, Laakso ajatteli.

Hän tunnisti veneessä istuvien saamelaisten värikkäät lapintakit. Perämiehen kädessä oli karvakinnas ja keulassa istuvan naisen päässä vanhanaikainen sarvilakki. Kaunis päähine, eikä sellaisia enää näe, Laakso ajatteli. Hän kuuluu Enontekiön saamelaisiin.

Ja keskellä kuvaa päsmäröi joku herra lierihattu kourassaan.

Laakso otatti valokuvaajallaan taulusta kuvan, ja palat­tuaan Rovaniemelle hän etsi maalausta netistä. Ei tulosta, vaikka maalauksen tyyli muistutti niitä kuuluisia tauluja, joita François-Auguste Biard oli maalannut Lapista.

Laakso unohti koko ­asian, mutta kuva jäi vaivaamaan. Yli puoli vuotta myöhemmin hän lähetti sähköpostia Victor ­Boyarskille kysyäkseen lisää tietoja taulusta. Vastaus: maalauksessa esiintyy ”Orleansin herttua” saamelaisten kanssa, ja että maalari on joku ”Bernard”.

”Orleansin herttua” kuulosti Laaksosta jotenkin tutulta. Sitten hän muisti professori Hannu Salmen. Laakso oli tavannut Salmen taannoin seminaarimatkalla Helsingissä. Ja kuullut häneltä tarinan Ranskan viimeisestä kuninkaasta ja tämän Lapin-reissuista.

Laakso kaivoi valokuvan tietokoneeltaan ja sähköpostitti sen Salmelle. Salmi ei osannut auttaa, mutta päätti kysyä apua kaveriltaan, historioitsija Osmo Pekoselta.

Yleensä dosentti Pekonen vastaa sähköposteihin hillitysti. Nyt tyyli oli toinen:

”Ällistyttävää!”

Perässä oli 78 huutomerkkiä.

Löytynyttä taulua juhlitaan huomenna, kun Rovaniemen taidemuseossa aukeaa Biardin Lappi-teosten näyttely.

Versailles’n linnasta näyttelyyn on onnistuttu saamaan Ludvig Filipin tilaustöistä kaksi. Suurenmoisen vaivan kautta, kertoo museon johtaja Hilkka Liikkanen.

Pohjois-Norjan taidemuseosta Tromssasta Rovaniemelle lainattiin maalaus, jossa Lars-Levi Laestadius opettaa saamelaisia. Saman Lapin-matkan satoa sekin. Lisäksi esillä on muun muassa aiheeseen liittyviä lito­grafioita. Biardin töistä näytteillä on kuusi öljyvärimaalausta ja akvarelliluonnos.


Osmo Pekonen on tunnistanut löytyneen taulun aidoksi, valokuvan perusteella. Hilkka Liikkanen ja intendentti Riitta Kuusikko ovat käyneet katsomassa taulua Pietarissa.

Aitoudesta kielivät teoksen materiaali, koko, aihe, tyyli ja signeeraus. Eikä Biard ollut ­aikansa himotuimpia taiteilijoita, varsinkaan Venäjällä. Miksi hänen maalauksiaan olisi siis väärennetty? Täysi varmuus vaatisi Liikkasen mukaan kuitenkin tarkat tyylilliset ja ke­mialliset tutkimukset.

Pietarilaiset kertoivat taulun nimeksi suurin piirtein: Orléansin herttua lappalaisten veneessä Nordkappissa. Vielä ei tiedetä, miten teos Pietariin päätyi.

Osmo Pekosen mukaan taulun löytyminen on ”erittäin merkittävä” tapaus.

”Se kiinnostaa myös Ranskan kuninkaallista sukua, joka on edelleen toki olemassa. Olen pitänyt heitäkin informoituina”, Pekonen sanoo.

Vaan vielä on yksi mutka, ennen kuin yleisö näkee herttuan saamelaisten veneessä.

Taulu on juuttunut Pietariin.

Venäläisen byrokratian ansiosta aarteen lainaaminen paljastuikin hyvin työlääksi, eikä se ehdi Rovaniemelle huomiseksi näyttelyn avajaisiin.

Museonjohtaja Liikkanen arvelee, että kyllä taulu ehditään esille saada. Näyttely on pystyssä kesäkuun loppupuolelle.

Mutta mikä tärkeintä: enää taulu ei ole kadoksissa. Ainoastaan pitkällä matkalla.

Siinäpä näköinen kuva maailmanmatkaajasta.

François-Auguste Biard: La Laponie mythique – myyttinen Lappi. Näyttelyn avajaiset Rovaniemen taidemuseossa ke 22.2. klo 18. Seminaari Biardin maalauksista kulttuuritalo Korundista 22.2. klo 12. Puhujina emeritusprofessori Juha Pentikäinen, tutkijat Baptiste Henriot, Osmo Pekonen ja Ari Laakso. Seminaariin on vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Taidemuseot
 • Lappi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää