Kulttuuri

Arkkitehdin visio: Helsingin Kaartinkaupungista muotoilun ja arkkitehtuurin kortteli ja tyhjillään oleva Kaartin maneesi museoiden näyttelytilaksi

Vanha, kulttuurihistoriallisesti arvokas Maneesi pääsisi museona arvoiseensa käyttöön. ”Siitä tulisi suosittu turistipaikka”, uskoo arkkitehti Severi Blomstedt

Arkkitehti Severi Blomstedtilla on visio. Hän esittää, että Helsingin ydinkeskustaan Kaartinkaupunkiin luotaisiin muotoilun ja arkkitehtuurin kortteli, kahden toisiinsa kietoutuvan taiteenalan yhteinen näyteikkuna.

Se tapahtuisi niin, että tyhjillään oleva Kaartin maneesi Kasarmikadulla, Arkkitehtuurimuseota vastapäätä, kunnostettaisiin museoiden lisänäyttelytilaksi sekä designiin liittyvien yritysten käyttöön. Jos myöhemmin ympäröivät kadut rauhoitettaisiin kävelykaduiksi ja kävely-yhteys Olympiasatamasta luotaisiin, olisi uusi keskus vielä vetovoimaisempi matkailuvaltti.

”Kun puhutaan museoista, ajatellaan aina ensimmäiseksi jotain näyttävää ja räväkkää uudisrakennusta”, pohtii Blomstedt. ”Mutta jos lähdetään olemassa olevasta kaupunkirakenteesta, niin tyhjillään oleva Hampus Dahlströmin 1870-luvun maneesi tarjoaisi käytännöllisen ja luultavasti edullisemmankin ratkaisun”, Blomstedt arvelee.


Maneesi on kolmilaivainen ja kolmikerroksinen. Yksi laivoista voitaisiin Blomstedtin mielestä purkaa korkeaksi tilaksi. Lattiapinta-alaa jäisi silti noin 9 000 neliömetriä.

”Sisälle voitaisiin Turun Logomon tapaan tehdä uudet rakenteet: toimistoja, näyttelytilaa ja niin edelleen. Tulijoita vuokralaisiksi olisi varmasti alan järjestöistä ja suunnittelutoimistoista design-kauppoihin. Tämä voitaisiin toteuttaa suhteellisen edullisesti, koska näyttely- ja studio­tilat eivät vaadi kaikilta osin täysin viimeisteltyä tilaa”, ideoi Blomstedt.

Luonteva kaupallinen toiminta auttaisi myös keskuksen rahoituksessa. Designiin ja arkkitehtuuriin liittyviä mahdollisia vuokralaisia on paljon.

Kaartinkaupunkiin on jo syntynyt design-alue, mutta Blomstedtin ratkaisu jäsentäisi ja lisäisi toimintaa. Uusi ei aina vaadi uuden talon rakentamista, vaan tyhjillään oleva hieno, vanha rakennus voitaisiin nyt ottaa uuteen käyttöön.


Blomstedtin visiossa nykyisten museorakennusten vierestä rakennettaisiin Kasarmikadun alitse maanalainen yhteys maneesiin. Se voisi alkaa myös Design-museon edessä olevalta aukiolta. Museoiden välissä olevalle pihalle voitaisiin myös tarvittaessa rakentaa, vaikkapa Tuomo Siitosen ”Välipalaksi” ristitty lisärakennus vuodelta 1987. Tämä Siitosen kilpailun tuloksena syntynyt ehdotus ei ole Blomstedtin mukaan yhtään vanhentunut.

Sen piti olla vaihtuvien näyttelyiden tila myös muiden kuin muotoilun ja arkkitehtuurin tarpeisiin. Hanke kuitenkin hautautui kuten myös alan järjestöjen yhteinen Armi-keskus (Arkkitehtuurin ja muotoilun informaatiokeskus).

Armin piti tulla rannalle Katajanokalle suunnilleen nykyisten maailmanpyörän ja uimalan kohdalle. JKMM-arkkitehdit voittivat kilpailun Armi-talosta vuonna 2002, mutta toteutukseen ei uskallettukaan rahoitussyistä lähteä.

Blomstedtin mielestä Kaartin maneesin varaaminen museoiden käyttöön olisi käytännöllinen, luultavasti edullisin ja helpoin ratkaisu museoiden tämänhetkiseen surkeaan tilapulaan.

Arkkitehtuurimuseon rakennus oli ennen nykyistä käyt­töään yliopiston voimistelulaitoksen tilana. Design-museo taas on entinen koulu luokkahuoneineen.


Entä jos tällaisesta hankkeesta seuraisi museoiden yhdistäminen? Blomstedtilla ei ole mitään sitä vastaan, koska alat ja niiden historia ovat nimenomaan Suomessa syvästi sidoksissa toisiinsa.

Ja jos yhteistyömahdollisuutta ei löydy, voisi Maneesi toki olla vain toisen museon laajennus.

Severi Blomstedt on toiminut Suomen rakennustaiteen mu­seon eli nykyisen Arkkitehtuurimuseon johtajana ja hänet muistetaan näkemyksellisenä, alaa syvästi tuntevana ja kansainvälisesti verkostoituneena museojohtajana.

Juuri Blomstedt poimi muun muassa Zaha Hadidin näyttelyn museoon ennen kuin tämä oli tehnyt yhtään rakennusta.

”Tapasin Zaha Hadidin Brasiliassa. Hän oli aika kipakka lady. Halusi pistää näyttelyarkkitehtuurin uusiksi heti sisään astuttuaan, mutta lopulta hyväksyi suunnitelmamme.

Tuli mieleen, että hän on tottunut kamppailemaan asemansa puolesta.”

Blomstedt nosti kaudellaan näyttelyohjelmaan myös arkkitehtuurin lähihistorian, kuten Reima ja Raili Pietilän sekä Aarne Ervin tuotannon.

Jos Maneesi halutaan arkkitehtuurin ja designin käyttöön, asialla on kiire.

Jari Panhelainen Senaatti-kiinteistöistä kertoo, että Sotamuseo etsii edelleen rahaa voidakseen remontoida Maneesin omaan käyttöönsä.

Asia ratkaistaan suuntaan tai toiseen tämän kevään aikana, arvioi Panhelainen.

Tausta

”Ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen”

Kaartin maneesi on ollut tyhjillään jo vuosikausia. Sitä on suunniteltu pitkään lähinnä Sotamuseon käyttöön. Jossain vaiheessa Lidl-kauppaketju ilmoitti kiinnostuksensa, mutta asia ei edennyt.

Severi Blomstedtin visiossa rakennuksen ulkoarkkitehtuuri säilytettäisiin, mutta sisätilat voitaisiin remontoida uuteen tarkoitukseen kokonaan. Senaatti-kiinteistöt teetti 2013 Arkkitehtitoimisto Okuluksella rakennushistoriaselvityksen maneesista. Se on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena asetuksella vuodesta 1980. Julkisivuja ei saa muuttaa, mutta sisätilat voi muuttaa.

Selvityksessä maneesia luonnehditaan ainutlaatuiseksi ja poikkeukselliseksi koko Suomen rakennuskannassa, joten se sopisi hyvin alan museoiden käyttöön.

Kuka?

Severi Blomstedt


 Entinen Suomen rakennustaiteen museon (nyk. Arkkitehtuurimuseo) johtaja ja pitkäaikainen näyttelypäällikkö.

 Blomstedt etsi tilatarpeisiin ratkaisuja koko museojohtajakautensa ja kamppaili näyttelytarkoituksiin huonosti sopivan, liian pienen tilan kanssa vuosikymmeniä.

 Blomstedtin isä arkkitehti ja TKK:n professori Aulis Blomstedt oli rationalisti­sukupolven isähahmo ja vaikuttaja.

 Severi Blomstedt sanoo itse suojautuneensa aluksi isänsä vaikutukselta, eikä hän mennyt heti valmistuttuaan tämän toimistoon töihin. Välit olivat kyllä hyvät samoin kuin isovanhempiin, joiden kodin Ainolan remontoinnin hän aikanaan hoiti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Arkkitehtuuri
 • Designmuseo
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  6. 6

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  7. 7

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  8. 8

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  9. 9

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää