Valikko
Kulttuuri    |   Kommentti

JSN:ltä punnittuja ratkaisuja yksittäisistä jutuista – Yle-selvitysmiehen tehtävä on vaikeampi

Osaamista Yle-selvityksen tekevällä Olli Mäenpäällä riittää, toivottavasti tilaaja antaa hänelle siihen myös riittävän mandaatin, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Julkisen Sanan Neuvosto (JSN) julkisti torstaina harkittuja ratkaisuja, jotka kirkastavat vastuullisen median eettisiä pelisääntöjä. Ylen ja Suomen Kuvalehden toimintaa arvioidessaan neuvosto otti kantaa siihen, millä tavoin viestinten on kuultava henkilöä tai tahoa, joka on esitettävien tietojen myötä joutumassa kielteisen julkisuuden kohteeksi.

Neuvosto linjasi, että erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuvaa on ensisijaisesti kuultava samanaikaisesti. Tämä pätee myös digiajan verkkojulkaisuun, jossa nopeusvaatimus on kasvanut. JSN:n mukaan nopeusvaade jopa korostaa samanaikaisen kuulemisen tarvetta.

Tiedotusvälineen on myös osoitettava, että kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuvaa on aidosti pyritty kuulemaan samanaikaisesti. Mitään aikarajaa sille, kuinka pitkä aika haastateltavien tavoitteluun tulisi varata, neuvosto ei kuitenkaan ryhtynyt asettamaan.

Aiemmissa ratkaisuissaan JSN oli katsonut, että jälkikäteenkin kuuleminen on ollut riittävää. Jatkossa se ei riitä.

Suomen Kuvalehti sai Yle-uutisestaan JSN:ltä langettavan ratkaisun. Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen kannalta erittäin kielteisen jutun julkaisu keskellä yötä ei ollut niin merkityksellistä, että samanaikaisen kuulemisen olisi voinut sivuuttaa.

Vastaavasti Yle sai puhtaat paperit pääministeri Juha Sipilää käsittelevästä jutustaan. Tiedot eivät olleet Sipilän kannalta erittäin kielteisiä, tiedot oli kerrottu pääosin jo Kansan Uutisissa ja myös Sipilän sille antamat lausunnot oli siteerattu juttuun. JSN muistutti myös, että pääministerin tulee asemansa vuoksi kestää tavanomaista enemmän kriittistä julkisuutta.

JSN:n torstaina julkaisemat ratkaisut ovat tasapainoisia, punnittuja kannanottoja. Juuri sellaisia kuin vastuullisen median itsesäätelyelimeltä tuleekin odottaa.

Torstaiset JSN-ratkaisut kytkeytyvät kohuun jota Yleisradion ympärillä on käyty jo kolmen kuukauden ajan. Kyse oli tällä erää kuitenkin vain yksittäisistä jutuista ja siitä, onko niiden tekovaiheessa noudatettu hyvää journalistista tapaa. Todennäköisesti vielä vaikeampaa arviointityötä neuvosto joutuu tekemään maaliskuussa, kun se ottaa käsittelyynsä kaksi muuta ns. Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelukokonaisuutta.

Kantelujen pohjalta neuvosto arvioi sitä, onko Ylen sisällä rikottu journalistin ohjeita. Tapaukset koskevat Ylen verkkosivuilla 25. marraskuuta 2016 julkaistun, Sipilän ja Katera Steel -yrityksen yhteyksiä käsittelevän jutun korjailua sekä sitä onko Ylen johto ylipäänsä rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä.

Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli itse osallistunut Katera-jutun ensijulkaisun jälkeiseen käsittelyyn, ja uutisesta oli muun muassa poistettu Sipilään liittyviä tietoja.

Näissä tapauksissa ei ole enää kyse siitä, onko media kohdellut ulkopuolisia tahoja reilusti, vaan siitä, miten Ylen journalistinen riippumattomuus käytännössä toteutuu.

JSN käsittelee tätä kysymystä toimivaltansa rajoissa, eli keskittyy siihen, onko journalistin ohjeita noudatettu tai onko Ylessä mahdollisesti rajoitettu sananvapautta.

Tältä osin asetelma liittyy pitkälti siis siihen, onko Ylen johto antanut tavalla tai toisella periksi, kun pääministeri Juha Sipilä on yrittänyt vaikuttaa asioidensa julkiseen käsittelyyn.

JSN-uutisten varjoon jäi torstaina toinenkin Yleen liittyvä uutinen. Ylen hallitus oli päättänyt teettää talon journalistisesta päätöksenteosta ulkopuolisen selvityksen. Sen tekee Helsingin yliopisto hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Alun perin sekä Ylen hallitus että ylin johto olivat vastustaneet riippumattoman, ulkopuolisen selvitysmiehen kutsumista. Esimerkiksi hallituksen puheenjohtajana toimiva Thomas Wilhelmsson kertoi vielä tammikuun lopussa, ettei ulkopuoliselle selvitysmiehelle ole tarvetta.

Nyt näkemys on muuttunut, ja ulkopuolista selvitystä ovat tilaamassa Ylen hallituksen rinnalla myös Jääskeläinen ja muut Ylen vastaavat toimittajat.

Täyskäännöksestä voi päätellä, että paineet viikosta toiseen vellovan kriisin laannuttamiseen ovat valtavat. Toimitusjohtaja Lauri Kivisen johdolla tehty sisäinen tutkiskelu tai toimituksen esikunnan uudelleenjärjestely eivät ole Yleen työrauhaa palauttaneet, eikä myöskään JSN voi pelkästään toimivaltansa rajoissa tekemään laajempaa selvitystyötä Ylen sisäisestä tilasta.

Ylen tilanteessa on kyse ensi sijassa juuri sisäisestä kriisistä. Sipilä/Terrafame-jupakan myötä kolme eturivin toimittajaa, Jussi Eronen, Salla Vuorikoski ja Susanne Päivärinta, ovat voimakkain sanoin arvostelleet päätoimittaja Jääskeläisen johtamistapaa ja ohjelmien sisältöön liittyviä vaikutusyrityksiä.

Irtisanoutuneen kolmikon näkemys Ylen tilanteesta tuskin on ainoa oikea. Esimerkiksi Päätoimittajien yhdistys on omassa kannanotossaan muistuttanut siitä, että päätoimittajan yksiselitteinen velvollisuus on johtaa tiedotusvälineensä toimitusta, päättää ja olla vastuussa sen julkaisemasta sisällöstä. Päätoimittajan tekemät uutisointipäätökset tai uutisoimatta jättäminen eivät sinänsä rajoita tiedotusvälineen palveluksessa olevien sananvapautta.

Onkin aiheellista muistaa, ettei toimittajien työssään käyttämä sananvapaus ole heidän henkilökohtaista vapauttaan, vaan työnantajan sananvapautta. Toimittaja ei siten voi välineensä nimissä julkaista ihan mitä tahansa, vailla valvontaa ja vastuullista harkintaa.

Tämä kaikki vaatii totta kai luottamusta. Juuri siitä näyttää Ylen kohdalla olevan sisäistä vajetta.

Toisaalta se vaatii tietenkin myös meiltä muilta viestimissä työskenteleviltä entistä suurempaa avoimuutta ja myös journalististen prosessien läpivalaisua. Faktat eivät enää riitä; on uskallettava avata sitä, millaista tiedonhankintaa, valintoja ja näkökulmia jutut ovat syöneet.

Yle-selvitysmieheksi asettunut Mäenpää toivottavasti onnistuu haastavassa tehtävässään. Olennainen kysymys selvitettäväksi on se, onko Ylen valtio-omistajuudesta tai rahoituksesta tullut yhtiölle itselleen journalistinen ongelma. Onko viime kuukausien repivän, työntekijöitä ahdistavan ja journalistista uskottavuutta rapauttavan taistelun takana todellisia, aiheellisia merkkejä siitä, että Yle on alistunut poliitikkojen suunnasta tulevalle paineelle? Onko viime kädessä ollut kyse siitä, että valtaapitävät on haluttu pitää tyytyväisinä, jotta Ylen asema olisi jatkossakin turvattu?

Olennaista on se, millaisen selvityksen Mäenpää tekee. Ylen torstaina julkaisemien tietojen mukaan ”ulkopuolinen selvittäjä saa täydet valtuudet katsoa, mitä Yleisradiossa tapahtuu ja miten talossa tehdään päätöksiä”.

Toisaalta Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo kertoi tuoreeltaan, ettei selvityksessä ole tarkoitus käydä läpi yksittäisten toimitusten viimeaikaisia tapahtumia. Tarkoituksena on häneen mukaansa arvioida, millaisia asiasta annetut säännöt ja ohjeistukset ovat, miten niistä viestitään ja miten ne ovat läsnä päätöksenteossa.

Toivon mukaan hallinto-oikeuden professori menee työssään pintaa syvemmälle, eikä tyydy vain muodollisten ohjeiden auditointiin. Työrauhan palauttaminen vaatii myös tehtyjen ratkaisujen arviointia, Ylen henkilöstön riittävän laajaa kuulemista ja arkitodellisuuden läpivalaisua.

Viralliset ohjeet ja säännöt ovat totta kai hyvän, laadukkaan toiminnan kivijalka. Ne ovat kuitenkin vain paperia tai bittejä. Soveltaminen tapahtuu uutishuoneen arjessa. Nyt pitäisi päästä siihen käsiksi, ja parhaassa tapauksessa hälventää epäilykset myös siltä osin kuin ne kohdistuvat esimerkiksi vastaavan päätoimittaja Atte Jääskeläisen toimintaan.

Riippumaton, laadukas tiedonvälitys on keskeisiä suomalaisen demokratian peruspilareja. Julkisen palvelun yhtiönä Ylellä on tässä työssä erityinen tehtävä, myös sidonnaisuuksista vapaan, sananvapautta vahvistavan uutistyön saralla. Verovaroin kustannettuna yhtiönä sillä on joka päivä myös erityinen velvollisuus näiden pyrkimysten osoittamiseen käytännössä.

Myöskään Ylen osaava henkilökunta ei ole ansainnut sitä riepottelua, johon se on joutunut tahtomattaan osalliseksi. Siksi tätä momentumia ei kannata hukata tyytymällä puolivillaiseen kirjoituspöytäraporttiin. Osaamista Mäenpäällä riittää, toivottavasti tilaaja antaa hänelle siihen myös riittävän mandaatin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Julkisen sanan neuvosto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää