Valikko
Kulttuuri

Ylen tilaama ulkopuolinen selvitys ei selvitä yhtiön viimeaikaista kuohuntaa – Professori Mäenpää tekee ”päätöksenteon auditoinnin”

Yle-selvitys keskittyy yhtiön päätöksenteon rakenteisiin ja sääntöihin, mutta voi käsitellä myös painostusta.

Yleisradion tilaama ulkopuolinen selvitys ei kata yhtiössä kuohuntaa aiheuttaneita viimeaikaisia tapahtumia.

”Nämä asiat ovat jo olleet esillä, [Ylen] hallitus on niitä arvioinut ja päätynyt siihen, että ne eivät anna tällaiseen aihetta”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo puhelimessa.

Professori Olli Mäenpään tekemä selvitys on tapahtumien selvittelyn sijasta rajattu koskemaan yhtiön nykyistä päätöksentekojärjestelmää. Ylen tiedotteen mukaan Mäenpää toteuttaa auditoinnin eli ”määrämuotoisen arvioinnin”.

Silvon mukaan kyse on journalistisen työn prosessien ja Ylen eettisten periaatteiden selvittelystä ja siitä, miten ohjeet päätöksenteossa toimivat.

Ulkopuolista selvitystä Ylen asemasta on vaadittu yhtiötä ravistelleiden journalistien vastalauseiden ja irtisanoutumisten jälkeen. Yhtiöstä irtisanoutuneet kolme journalistia ovat syyttäneet uutistoiminnan päätoimittajaa Atte Jääskeläistä erityisesti pääministeri Juha Sipilää (kesk) koskevan uutisoinnin tukahduttamisesta ja taipumisesta painostukseen.

Silvon mukaan selvitys ei tule tarkastelemaan laajempaa kehystä vaan keskittyy Ylen päätöksentekoon. Esimerkiksi Ylen hallintoneuvoston asemaa ei hänen mukaansa selvitetä.

”Tässä ei selvitetä hallintoneuvoston asemaa, sen on eduskunta selvittänyt”, Silvo sanoo. Kansanedustaja Arto Satosen johtama parlamentaarinen työryhmä toteutti tuoreimman Ylen asemaa linjaavan poliittisen työn, jossa myös hallintoneuvoston asema oli esillä.

Selvitystyön aloittavan Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan tehtävänannon ydin on journalistinen riippumattomuus. Hänen mukaansa myös mahdollinen painostus tai hallintoneuvoston asema voivat päätyä osaksi tarkastelua.

”Lähtökohta tässä kai on, että pitää Ylen pitää toimia journalistisesti riippumattomasti. Voi olla, että se tulee esille. Voi olla, että tulee ihan muita tahoja”, Mäenpää sanoo.

Mäenpään mukaan hän aikoo käydä selvitystä varten keskusteluja eri tahojen kanssa. Hän mainitsee esimerkkinä sekä vastaavat toimittajat että Ylessä toimitustyötä tekevät ihmiset, mutta tarkka menetelmä ei vielä ole selvillä.

Mäenpään mielestä hänen ei yksin olisi edes ollut mahdollista selvittää Ylen viimeaikaisia tapahtumia ja niiden kulkua.

Mäenpää on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuosina 1998–2003.

Aloitteen selvityksen tilaamisesta tekivät Ylen neljä vastaavaa toimittajaa eli uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava Jääskeläinen, julkaisujohtaja Silvo, luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén sekä ruotsinkielisestä sisällöstä vastaava Marit af Björkesten. Päätös selvityksen tekemisestä tehtiin yhdessä Ylen hallituksen kanssa.

Mäenpään mielestä ei ole ongelma, että hän laatii raportin päätöksenteon laadusta päätöksentekijöille itselleen.

”En pidä tätä ongelmana. Selvityksen laatu on minun vastuullani.”

Uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava Atte Jääskeläinen sanoo, että vastaavat toimittajat nostivat selvityksen uudelleen esiin, ”jotta tämä hullunmylly saadaan pysähtymään”.

”Talossa on tärkeätä, että journalistit saavat työrauhan. Heidän mieltään rasitetaan kerta toisensa jälkeen väitteillä, jotka mielestäni eivät pidä paikkaansa”, Jääskeläinen sanoo.

Yleisradion hallitus oli jo kertaalleen päättänyt, että Yleen ei teetetä ulkopuolista selvitystä, sillä sellaista ei tarvita.

Jääskeläisen mukaan päätarkoituksena on selvittää se, miten Yleisradio tekee eettistä journalismia ajassa, jossa perinteisiä tiedotusvälineitä nimitetään valeuutisten tuottajiksi.

”Elämme omituisessa ajassa, jossa laatujournalismin täytyy pitää huolta erittäin tarkkaan siitä, että sen etiikka on kunnossa.”

Jääskeläinen myös epäilee, että moni aiemmista ”erimielisyyksistä” Ylen sisällä on johtunut siitä, että eettisten käsittelytapojen esille nostaminen ”hieman sattuu”.

”Koska ihan kaikki ei ole aina kunnossa nykyisessä tavassa toimia.”

Mikä ei ole kunnossa?

”Kyllä perinteisenkin median on syytä katsoa itseään peiliin. Pitää katsoa, kestääkö toimintatapamme kriittisen tarkastelun. Jos tätä ei uskalleta tehdä, riskinä on se, että jäämme kiinni toimintatavoista, joista meitä voidaan perustellusti syyttää, että emme toimi eettisesti”, Jääskeläinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   EKP aikoo tehdä Britannian finanssialaan ison loven – haluaa vahvistaa keinoja valvoa euroissa käytävää johdannaiskauppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää