Valikko
Kulttuuri

Donald Trump saattoi antaa vahingossa vetoapua – voittaako Ruotsi Oscar-kisassa?

Oscar-pysteistä äänestettiin juuri, kun Trump alkoi puhua Ruotsin ”terrori-iskuista”. Mutta on Ruotsilla muutenkin poikkeuksellisen kova Oscar-edustus tänä vuonna.

Ruotsalaisilla on tänä vuonna tavallistakin enemmän jännitettävää Oscar-gaalassa.

Maa on ollut näyttävästi esillä Oscar-veikkailuissa jo viikkoja, sillä ruotsalaistekijöitä on ehdolla jopa kolmessa eri palkintokategoriassa.

Mutta aivan viime hetkillä maa sai vielä vetoapua suoraan suurvaltapolitiikan kärjestä, itseltään Yhdysvaltain presidentiltä. Täysin pyytämättä ja yllättäen.

Viime lauantaina, juuri kun Yhdysvaltain elokuva-akatemia oli äänestämässä Oscareista, Donald Trump nostatti puheillaan Ruotsin maailmankartalle.

Sillä voi olla vaikutuksensa.


Trump piti lauantaina kannattajilleen puheen, jossa hän perusteli tiukkaa maahantulopolitiikkaansa. Trump viittasi puheessaan Ruotsissa edellispäivänä tehtyyn ”terrori-iskuun”.

”Katsokaa mitä tapahtui Saksassa ja mitä tapahtui viime yönä Ruotsissa. Ruotsi, kuka olisi uskonut tällaista? He ottivat monta, heillä on edessään ongelmia, joita he eivät koskaan uskoneet mahdollisiksi”, Trump sanoi.

Myöhemmin Trump selitti viitanneensa Fox Newsin uutisointiin, jonka mukaan Ruotsi peittelisi maahanmuuttajien rikoksia

Trumpin Ruotsi-viittaus hämmästytti varsinkin ruotsalaisia itseään. Ruotsin lähetystökin otti yhteyttä Yhdysvaltojen ulkoministeriöön saadakseen selityksen Trumpin vihjailuihin.

Nyt esimerkiksi Dagens Nyheterin elokuvatoimittaja Helena Lindblad uskoo, että Trumpin heitto saattaa sataa suoraan ruotsalaisten laariin.

Monet Oscareista äänestävistä elokuva-akatemian jäsenistä vastustavat Trumpia tiukasti. On syytä uskoa, että Trumpin puheet lisäsivät äänestäjien kiinnostusta Mies, joka rakasti järjestystä -elokuvaan, Lindblad kirjoittaa.


Sitä paitsi elokuva on muutenkin kerännyt ihastuneita arvioita Yhdysvalloissa jo pitkin vuotta.

Esimerkiksi elokuvakirjoittaja Anne Thompson povasi jo loppuvuodesta, että mikäli elokuva päätyy Oscar-ehdokkaaksi, se saattaa voittaa.

Thompsonin mukaan näyttelijä Rolf Lassgårdin esittämä äksy vanha herra Ove menee samaan sarjaan Jack Nicholsonin About Schmidt -elokuvan roolin sekä Clint Eastwoodin Gran Torino -elokuvan roolin kanssa.

”Löysin itseni sekä vollottamasta että nauramasta”, Thompson kuvasi omia kokemuksiaan komedian äärellä.

Tunteisiin vetoavuuden lisäksi Thompson perusteli elokuvan mahdollista menestystä Oscareissa sillä, että se oli viime vuonna kaikkein katsotuin vieraskielinen elokuva Yhdysvalloissa. Myös elokuvalehti Varietyn toimittaja korosti muutama viikko sitten samaa: elokuvan suurta yleisösuosiota ja sen merkitystä kisassa.

Samoin kirja, johon elokuva perustuu, on todellinen bestseller. Fredrik Backmanin Mies, joka rakasti järjestystä on Ruotsin suurin kirjallinen vientivaltti sitten Stieg Larssonin Millennium-trilogian.

Ruotsalaiselokuvaa veikattiin voittajaksi jopa Yhdysvaltain katolisten lehdessä. Syy oli omintakeinen: America Magazine -lehden toimittajan mielestä Ove on kuin tyypillinen Trumpin äänestäjä.

”Ove on mielettömän viihdyttävä, mutta hahmo on myös poliittista valuuttaa. Tämä on liian ilmeistä edes Oscar-äänestäjien hukattavaksi”, lehden toimittaja kirjoitti.

Mies, joka rakasti järjestystä saa silti kovia kilpailijoita vieraskielisen elokuvan sarjassa.

Sarjan ehkä sittenkin vahvin ennakkosuosikki on iranilainen The Salesman. Elokuva on saanut näkyvyyttä, kun sen ohjaaja, Oscar-voittaja Asghar Farhadi ilmoitti boikotoivansa gaalaa Trumpin maahantulokiellon vuoksi.

Myös saksalais-itävaltalainen draamakomedia Isäni Toni Erdmann saattaa aivan hyvin menestyä.

Mies, joka rakasti järjestystä -elokuvan menestys Oscareissa ei jää vain yhteen ehdokkuuteen.

Rolf Lassgårdin muuntaminen vanhaksi, kaljuksi setämieheksi saattaa tuottaa myös maskeeraus-Oscarin. Taidokkaiden maskien ja peruukkien takana on ruotsalainen aviopari Eva von Bahr ja Love Larson.

Kaksikko oli ehdokkaana jo viime vuonna elokuvasta Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Ehkä heidän vuoronsa on nyt – tosin kilpailijoina on sellaisia suuren yleisön näyttävyyksiä kuin Suicide Squad ja Star Trek Beyond.

Elokuvan Mies, joka rakasti järjestystä olennaisin ja ulospäin näkyvin tekijä on kuitenkin Wallander-rooleistaan tuttu ruotsalaisnäyttelijä Ralf Lassgård.

Nyt Ruotsissa kohistaan siitä, että Lassgårdille ei riittänyt gaalaan lippua. Elokuvantekijät saivat yhteensä vain neljä lippua. Ne menivät kahdelle tuottajalle, ohjaaja Hans Holmille sekä tämän vaimolle.

”Skandal”, otsikoi Aftonbladet.

Lassgård ehti jo suuttua pahemman kerran, mutta ruotsalaiset maskeerausammattilaiset Eva von Bahr ja Love Larson lennähtivat paikalle pelastavina enkeleinä. Heiltä jäi yli yksi lippu, Lassgård saa sen.


Tämän vuoden suurin ennakkosuosikki Oscar-gaalassa on musikaalielokuva La La Land. Se sai ennätykselliset 14 ehdokkuutta.

Elokuvaa on kehuttu monesta eri syystä, mutta erityisesti katsojia ja kriitikoita on hämmästyttänyt yksi asia: elokuvan avauskohtaus.

Upeasti kuvattu kuuden minuutin kohtaus moottoritiellä on muuttunut jo ikoniseksi. Se loksauttaa leuat.

Ja kyllä, sen kuvaaja on ruotsalainen.

Linus Sandgren, 44, on juuri nyt Hollywoodin ehdottomasti kuumin ruotsalainen.

Aiemmin muun muassa Gus Van Santin elokuvan Promise Land ja David O. Russellin elokuvat Joy ja American Hustle kuvannut Sandgren asuu nykyään perheineen Santa Monicassa.

La La Land on vienyt häntä vuoden aikana gaalasta toiseen, ja erittäin menestyksekkäästi. Pystejä on tullut muun muassa Britannian Bafta-gaalasta.

Dagens Nyheter vieraili vastikään Sandgrenin kotona Yhdysvalloissa. Laajassa jutussa voi tutustua kuvaajan elämään, mutta samalla tuli kerrotuksi, kuinka tuo kuuluisa La La Landin avauskohtaus syntyi.

Hikeä on vuodatettu. Moottorirampilla 40 metrin korkeudessa ja 38 asteen kuumuudessa kuvattuun kohtaukseen tarvittiin sata avustajaa, 60 autoa ja 30 tanssijaa. Liikenne pysäytetitin pariksi päiväksi harjoitusten ja kuvausten ajaksi.

Sandgren kuvasi kaiken kolmella otolla.

Ensin hän oli nosturissa, lopuksi heiluttiin autojen ja tanssijoiden joukossa maan pinnalla. Lopputulos näyttää siltä kuin kaikki olisi kuvattu yhdellä otolla.

La La Land saattaa hyvinkin saada kuvaus-Oscarin, kaikkien muiden lisäksi.

Mitä muuta Oscar-gaalasta pitää tänä vuonna tietää? Lue täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Robbie Williams lähetti terroristeille uhmakkaan viestin Lontoon olympiastadionilta – elokuussa tämä keikka nähdään Tampereella

  9. 9

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  10. 10

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää