Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Oscar-ehdokas Raoul Peck voi pitää gaalan tulisimman palopuheen – Haitin entinen ministeri arvostaa Karl Marxia muttei Hollywoodia

Raoul Peck on tiukkapuheinen agitaattori ja Haitin entinen kulttuuriministeri. Hän on myös elokuvantekijä ja Oscar-ehdokas. Elokuvalleen hän antoi taisteluun kutsuvan nimen: En ole teidän neekerinne.

Parjaako näyttelijä Meryl Streep ensi yönä Oscareissa presidentti Donald Trumpia? Luultavasti.

Mutta jos pitää veikata, kuka on Oscar-gaalan tulisin palopuheen pitäjä, vastaukseni on Raoul Peck.

Peck on Suomessa monille tuntematon, mutta maailmalla hänellä on nimeä vasemmistolaisena elokuvantekijänä. Hän on tehnyt elokuvia Karl Marxista ja kongolaispoliitikko Patrice Lumumbasta. Peckin sydämenasiana on mustien asema ja rotukysymys, mustan Amerikan historia ja sen uudelleen kirjoittaminen. Ennen kaikkea Peck on kova agitaattori.

Usein Peck puhuu Hollywoodista mielikuvien muokkaajana, ideologian koneena. Tähän tapaan:
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Miksi musta on aina se, joka kuolee elokuvassa ensimmäisenä? Mustan rooli on kuolla, koska muuten tarina ei voi jatkua. Siksi, sama osa on usein naisella. Monissa westerneissä blondi on tapettava ensimmäisten kymmenen minuutin aikana, siten syntyy kostotarina”, Peck sanoo.

Näin Peck puhuu Hollywoodin historiasta, kun tapaamme Berliinissä viikkoa ennen Oscar-juhlaa. Siellä Peck on Streepin tapaan Oscar-ehdokkaana. Millaisen palopuheen aiot Oscareissa pitää?

”Luuletko, että sitä etukäteen paljastan?” Peck sanoo ja hymyilee itsevarmasti päälle.

Oscareita on moitittu siitä, miten usein vain valkoiset pääsevät siellä esiin. Peckin mielestä tämä ”Oscars so white” -keskustelu on vain sanahelinää. Hän siteeraa amerikkalaiskirjailija James Baldwinia, joka suomi 1960-luvulla Hollywoodin liberaaleja siitä, etteivät he käytä asemaansa asioiden todelliseen muuttamiseen. He eivät ota riskejä.

”Kaikki tietävät että tuotantokoneisto on se olennainen asia, kuka omistaa elokuvat. Et voi saada ehdokkuutta, jos et pääse tekemään elokuvaa. Oscarit vain ilmentävät sitä mikä on jo tapahtunut”, Peck sanoo.

Oscarit jaetaan Los Angelesissa varhain maanantaiaamuna Suomen-aikaa ja Peck on gaalassa ehdolla ohjaamastaan dokumenttielokuvasta, joka kertoo juuri kirjailija James Baldwinista (1924–1987). Essee-elokuvassaan Peck eräällä tavallaan kirjoittaa loppuun Baldwinilta kesken jääneen teoksen, jossa kirjailijan oli tarkoitus käsitellä mustien poliittisia johtajia: Martin Luther Kingiä, Medgar Evansia ja Malcolm X:ä. Baldwin ehti kirjoittaa kolmikon elämäkertaa 30 sivua.

Jo Peckin dokumenttielokuvan nimi on kuin kutsu luokkataisteluun. Nimeä ei ole käännetty suomeksi, mutta se voisi kääntyä näin:

En ole teidän neekerinne.

Alkuperäisnimi on I Am Not Your Negro. Peckin mukaan elokuva ei ole tarkoitettu pelkästään yhdysvaltalaisille. Enemmän kuin koskaan tämä elokuva on tarkoitettu Euroopalle, Peck sanoi Berliinissä. Suomessa elokuva nähdään maalis-huhtikuun vaihteessa Season Film Festivalin ohjelmistossa Helsingissä.

Dokumentin tekstit ovat Baldwinin kirjoista, sitaatteja lukee näyttelijä Samuel L. Jackson. Teksteihin yhdistetyt kuvat sen sijaan ovat Peckin valitsemia, hän on tehnyt elokuvaa kymmenen vuotta. James Baldwin kirjoitti 1960-luvulla mustasta historiasta ja mustasta kokemuksesta, Peck leikkaa nyt tekstien rinnalle kuvia Yhdysvaltojen viimeaikaisista mustien mielenosoituksista ja väkivaltaisista valkoisista poliiseista.

Ideana on Peckin mukaan se, että nuoret mustat ymmärtäisivät dokumentin myötä ja Baldwinin kautta omaa historiaansa ja löytäisivät kirjailijan ajattelun ja yhteiskunta-analyysin.

Peckin oma yhteiskunnallinen herätys tuli teini-iässä. Ensin Peck löysi James Baldwinin tekstit 17-vuotiaana ja muutamaa vuotta myöhemmin Karl Marxin. Baldwinista, mustien ja homojen ja muiden sorrettujen äänestä tuli hänelle tärkeä kirjailija samoin kuin yhteiskuntafilosofi Marxista.

”He kaksi muuttivat minut, tekivät minusta sen mikä olen”, Peck sanoo.

Ei yllätä, että Peck suomii myös Donald Trumpia, jonka kuvan hän on leikannut myös osaksi I Am Not Your Negro -elokuvaa.

”Trump on osa tätä amerikkalaista viattomuuden mytologiaa, sen täydellinen lapsi”, Peck sanoo. ”Voit tehdä kamalan rikoksen, ja sitten vain pyydät anteeksi ja jatkat uutena ihmisenä. Keskenkasvuisuudesta on tullut hyve, kuten Baldwin asian ilmaisi.”

Peck puhuu paljon mustasta kokemuksesta. Yksi avaintarinoista on hänen omasta lapsuudestaan. Peck syntyi Haitissa vuonna 1953 ja tarinassa hän on kahdeksanvuotias. Saarivaltioon on noussut diktatuuri ja Raoulin perhe on pakenemassa. Professorina toimiva isä ja äiti lentävät poikansa kanssa Kongoon. Nuori Raoul odottaa näkevänsä alkuasukkaita, jotka heiluttavat keihäitään ja tanssivat kehässä. Sellaisena amerikkalaiset Tarzan-elokuvat ovat Afrikan näyttäneet.

Otan puheeksi toisen matkan. Peckin idoli, James Baldwin vieraili aikoinaan myös Suomessa Mukkulan kirjailijakokouksessa vuonna 1964, ja Lahdessa häntä on usein pidetty yhtenä tärkeimmistä tapahtuman vieraista koskaan. Kirjailija sai tuolloin vastailla suomalaistoimittajien kysymyksiin ”neekerikirjailijana”.

Utelen Peckiltä, miten merkittävä Suomessa käynti mahtoi olla Baldwinille. Vastaus on paljon puhuva: Peck alkaa kertoa miten paljon Baldwin matkusti ympäri maailman, ja miten hän Ruotsissa tapasi elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin.

Peck ei ole pelkästään elokuvantekijä vaan hän on toiminut myös kotimaansa Haitin kulttuuriministerinä 1990-luvulla. Pesti kesti vähän yli vuoden. Ulkoisesti Raoul Peck menisi vieläkin ministeristä. Pikkutakki on mitä tyylikkäin, hihansuista loistavat kirkkaat kalvosinnapit ja kämmen ojentuu kerkeästi kättelyyn.

”Se oli ensimmäinen hallitus diktatuurin jälkeen. Emme olleet ammattipoliitikkoja. Ryhdyin siihen samasta syystä miksi päädyin taiteilijaksi: jotta olisin yhteisölle hyödyllinen. Houkutti nähdä sisältä käsin miten valta toimii. Kävi ilmi että politiikka on raakaa.”

Nyt Peck asuu Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa mikään ei oikein ole muuttunut Yhdysvalloissa Baldwinin ajoista, 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen vuosista.

”Meillä on Beyoncé ja mustia esiintyjiä televisiossa, mutta se on vain yksi viipale. Pitää katsoa, miten monta mustaa on vankiloissa, mikä on mustien asuntotilanne”, Peck sanoo. Asiaintilan muuttumattomuus ei ole Peckin mielestä ihme, sillä kansalaisoikeusliikkeen johtajat tapettiin. Peck muistuttaa, että samalla tapettiin myös liike.

”Olennaista on, että Martin Luther Kingille pystytettiin patsas, mutta ei Malcolm X:lle. Martin Luther Kingistä valittiin nostettavaksi esiin väkivallaton saarnaajakausi, mutta viimeiset kaksi vuotta hän oli radikaali, vihainen. Heistä tuli silloin vaarallisia kun he ymmärsivät miten kysymys on yhteiskuntaluokasta.”

”Elokuvani tärkein lause on tämä: valkoinen on vallan metafora”, Peck sanoo. Elokuvassa asia sanotaan myös toisin: Mustan Amerikan tarina on Amerikan tarina, ja se tarina ei ole kaunis.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Dokumenttielokuvat
 • Oscar-gaala
 • Oscar-ehdokkuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  4. 4

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  10. 10

   Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. Tunti sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. 2 tuntia sitten
  6. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  7. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  8. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  9. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  10. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  11. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  12. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää