Valikko
Kulttuuri    |   Historia

HS helmikuussa 2017: Valtiovierailulle tullutta Gorbatšovia varoitettiin turhaan jäykistä suomalaisista – yhteistyö Koiviston kanssa päättyi vasta Neuvostoliiton hajoamiseen

Unto Hämäläisen lähihistoriaa käsittelevässä kirjoitussarjassa esitellään Suomen politiikan tapahtumia. 12-osainen sarja ilmestyy kuukauden viimeisenä sunnuntaina.

Finlandia-talon konserttisalissa oli aivan hiljaista, kun Mihail Gorbatšov nousi puhujapönttöön.

Hän seisoi hetken paikallaan ja katsoi yleisöä. Sali oli ääriään myöten täynnä.

Ensimmäisestä sekunnista alkaen Gorbatšov vangitsi kuulijansa. Hänellä oli loistava ääni ja koko esitys oli karismaattinen sekä hyvin vaikuttava.

Puhe huipentui lupaukseen, jonka suomalaiset palkitsivat myrskyisillä aplodeilla.

”Tahtoisin sanoa, että Neuvostoliitto tunnustaa varauksettomasti Suomen puolueettomuuden ja aikoo täydellisesti noudattaa sitä vastedeskin”, Gorbatšov sanoi.

Mihail Gorbatšovista oli tullut suomalaisten suosikkivaltiomies pian sen jälkeen, kun hän oli noussut Neuvostoliiton johtoon maaliskuussa 1985.

Hänen vierailuaan oli suunniteltu neljä vuotta ja kolme kertaa se oli peruuntunut hänen muiden kiireidensä takia.

Vierailu toteutui vihdoin viime lokakuun lopulla 1989. Naapurin päämies oli Helsingissä peräti kolme päivää ja kävi lopuksi vielä Oulussa.

Näin pitkä valtiovierailu oli suuri kohteliaisuus isäntää, presidentti Mauno Koivistoa kohtaan.


Koivisto oli jo syksystä 1984 ollut kirjeenvaihdossa Gorbatšovin kanssa ja käynyt Moskovassa monta kertaa.

Heidän yhteydenpitonsa oli ollut hyvin tiivistä ja vierailua oli valmisteltu suurella huolella.

Ennen vierailua Moskovan-suurlähettiläs Heikki Talvitie oli käynyt tapaamassa Gorbatšovia, joka oli jo tottunut siihen, että hän sai sankarin vastaanoton kaikkialla lännessä.

”Totesin, että suomalaiset ovat jäykkää kansaa. Jos suomalaiset eivät olisi yhtä innostuneita kuin muualla, niin se ei merkinnyt, ettemme arvostaisi Gorbatšovia”, Talvitie kertoo varoittaneensa.

Toisin kävi. Suomalaiset riensivät katujen varsille hurraamaan ja taputtamaan.

”Samanlainen tunnelma oli Koiviston ja Gorbatšovin välillä. Heidän kemiansa pelasivat. Sen sijaan näytti siltä, ettei Tellervo Koivisto saanut yhtä hyvää suhdetta Raisa Gorbatšovaan, joka tyylilleen uskollisena luennoi Neuvostoliiton oloista jopa kahdenkeskisissä rupatteluissa”, Talvitie muistelee.

Presidentti Mauno Koivisto ilmaisi moneen kertaan tukensa Mihail Gorbatšoville vuonna 1990 ja alkuvuonna 1991. Suomessa pelättiin Neuvostoliiton ajautuvan sisällissotaan tai vanhoillisten kommunistien kaappaavan vallan, jos Gorbatšov menettäisi lopullisesti otteensa.

Vanhoilliset kommunistit vaativat paluuta entiseen neuvostoaikaan. Boris Jeltsinin johtamat uudistajat halusivat purkaa koko Neuvostoliiton ja tehdä Venäjästä itsenäisen valtion.

Koivisto ja Gorbatšov tapasivat kesäkuussa lopulla 1991 Moskovassa. Kumpikaan ei voinut arvata, että se jäisi heidän viimeiseksi tapaamisekseen ja seitsemän vuoden yhteistyö päättyisi seuraavana syksynä ­– dramaattisella tavalla.

Koivisto halusi tavata myös Boris Jeltsinin, joka oli juuri voittanut Venäjän presidentinvaalit. Tapaaminen järjestyi.

”Jeltsinin tapaaminen oli sikäli ongelmallinen, että Jeltsin halusi suhteita Suomen ja Venäjän välille. Koiviston oli kuitenkin huomioitava Gorbatšov ja Neuvostoliitto. Ei hän voinut ottaa kantaa Gorbatšovin ja Jeltsinin kesken tai lähteä solmimaan suhteita Jeltsiniin ja Venäjään. Sovittiin, että Venäjä lähettää valtuuskunnan Suomeen näitä asioita pohtimaan”, Talvitie kertoo.

Elokuun lopulla vanhoilliset kommunistit yrittivät Gennadi Janajevin johdolla syrjäyttää Gorbatšovin. Jeltsin kukisti kaappaushankkeen ja hänestä tuli vahva mies.

Neuvostoliitto alkoi natista. Ensimmäisinä itsenäistymisestään ilmoittivat Viro, Latvia ja Liettua. Ne pyysivät muilta tunnustamista.

”Informoin Helsinkiä siitä, että meidän tulisi nyt olla etujoukossa tunnustamassa Baltian maiden itsenäisyys. Presidentin ja Esko Ahon (kesk) hallituksen pitkän istunnon jälkeen päädyttiin siihen, että palautetaan diplomaattisuhteet Baltian maihin. Venäjä tuki tätä, joten siihen ei sisältynyt mitään riskiä”, Talvitie kertoo.

Pian tämän jälkeen Koivisto ja Ahon hallitus käynnistivät kaksi suurta hanketta: Yya-sopimus haluttiin korvata uudella sopimuksella ja selvittää, voisiko Suomi hakea Euroopan yhteisön EY:n jäsenyyttä yhtä aikaa Ruotsin ja Itävallan kanssa. Ne olivat jo hakemuksensa jättäneet.

Koivisto otti yhteyttä Gorbatšoviin, ja yya-neuvottelut lähtivät liikkeelle kitkatta.

Samaan aikaan Gorbatšovin ja myös koko Neuvostoliiton asema horjui. Suomi ryhtyi rinnakkain kehittämään suhteitaan Venäjän johtoon.

”En usko, että Koivistolla oli sellaista ideaa, että hän tukisi Gorbatšovia henkilökohtaisista syistä. Tietyissä tilanteissa Koivisto halusi pelata varman päälle ja odotti ennen kuin vakuuttui siitä, että Suomi todella pelasi varman päälle”, Talvitie sanoo.

Niin siinä kävi, että aika loppui kesken. Valmiiksi neuvoteltu sopimus Neuvostoliiton kanssa jäi lopulta allekirjoittamatta, sillä Neuvostoliitto hajosi joulukuun lopulla 1991.

”Gorbatšov oli Neuvostoliiton loppuvaiheissakin tärkeä henkilö, sillä hän lakkautti Neuvostoliiton rauhanomaisesti ja vielä Leonid Brežnevin aikaisen perustuslain pohjalta”, Talvitie muistuttaa.

Venäjästä tuli Neuvostoliiton seuraajavaltio, jonka Suomi myös tunnusti. Mihail Gorbatšov siirtyi eläkkeelle.

”Meillä oli tuuria, että se Venäjän valtuuskunta, josta Koivisto ja Jeltsin olivat sopineet kesäkuussa, saapui tammikuussa 1992 Helsinkiin”, Talvitie arvioi.

Valtuuskunnan vierailun aikana saatiin allekirjoitettua Suomen ja Venäjän välille valtio­sopimus, joka oli lähes sanasta sanaan sama kuin Neuvostoliiton kanssa neuvoteltu sopimus. Samalla yya-sopimus mitätöitiin.

Pari kuukautta myöhemmin Suomi jätti jäsenhakemuksen Euroopan yhteisöön, nykyiseen Euroopan unioniin.


Mihail Gorbatšov ja Mauno Koivisto eivät ole enää myöhemmin tavanneet, vaikka tapaamista on yritetty järjestää.

Koiviston täyttäessä 75 vuotta marraskuussa 1998 Ulkopolitiikka-lehti julkaisi Gorbatšovin kirjoituksen, jossa tämä käsitteli suhdettaan Koivistoon.

”Koivisto puhuu venäjää sujuvasti ja tuntee meidät paremmin kuin tuskin kukaan muu merkittävä poliitikko länsimaailmassa”, Gorbatšov arvioi tuolloin.

Kirjoituksessaan Gorbatšov käsitteli myös Neuvostoliiton viimeisiä vaiheita vuonna 1991. Hän kertoi arvostaneensa Koiviston maltillista asennetta: ”Koivisto pysyi siinäkin tilanteessa uskollisena tiukalle toisten asioihin puuttumattomuuden periaatteelle.”

Fakta

Unto Hämäläinen kirjoittaa lähihistoriasta, osa 2


 HS:n Suomi 100 -historiasarjassa esitellään joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina Suomen politiikan lähihistorian tapahtumia. 12-osaista sarjaa kirjoittaa politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

 Ensimmäisessä osassa 29. tammikuuta käsiteltiin presidentti Mauno Koiviston ja presidentti George Bushin yhteydenpitoa, joka alkoi vuonna 1983 ja jatkui kymmenen vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Juha Sipilä ymmärtää Ritva Elomaan paluuloikkausta perussuomalaisiin – pääministerin mukaan eduskunnassa tarvitaan nyt tiukempaa ryhmäkuria

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  6. 6

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  7. 7

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  8. 8

   Näin Ultra Bra valmistautuu odotettuun paluukeikkaansa, johon on enää reilu viikko – Video Tavastialta näyttää, miten bändin treenit sujuivat

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Perussuomalaiset hajosi, hallitus oli kriisissä, mutta kuka selvisi tästä kaikesta voittajana – ”Halla-aho alkaa vaikuttaa keskitien kulkijalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  5. 5

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää