Valikko
Kulttuuri    |   Konserttiarvio

Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

Samalla syntyi suomalaista pophistoriaa: Aalto on ensimmäinen suomalainen, joka on laulanut Lontoon suurimmassa sisäareenassa.

Lontoo

Tämän voi sanoa aivan kirjaimellisesti: Saara Aalto kohosi omiin korkeuksiinsa, kun viime syksyn X Factor -finalistit esiintyivät lontoolaisyleisölle lauantaina.

Aallon entree esiintymislavalle oli päivän näyttävin ja myös rohkein. Hän kohosi esiin lavan alta, nappasi käteensä kolme jättimäistä ilmapalloa ja jatkoi nousuaan noin viisi metriä yleisön yläpuolelle. Ilmalennon aikana hän tulkitsi dramaattisesti It’s Oh So Quietin ensimmäisen säkeen ennen kuin päästi palloista irti ja palasi maan pinnalle.

Ei hän sentään ryminällä tullut alas. Tarkkasilmäiset huomasivat selkään kiinnitetyt vaijerit.


Omiin korkeuksiinsa Aalto kohosi myös musiikillisesti. Hänen monipuolisuutensa ei tullut yllätyksenä kenellekään laulukilpailun etenemistä seuranneelle, ja Lontoossa taidoista saatiin malliesimerkki: It’s Oh So Quietin huokauksista ja kirkaisuista hypättiin Bad Romancen uhmakkaaseen tanssipoppiin ja Winner Takes It Allin tunteikkaaseen pianoballadiin.

Yksi illan kohokohdista oli Diamonds Are Foreverin ja Diamonds Are A Girl's Best Friendin yhteen liittänyt sikermä, jonka Aalto aloitti yleisön keskellä laulaen. Sieltä hän ravasi läpi katsomon ennen kuin suurieleisesti valloitti lavan. Samalla hänen tulkintansa ei herpaantunut hetkeksikään.


Toivottavasti joku West Endin musikaaliteatterien kykyjenmetsästäjistä oli vaivautunut paikalle muutaman mailin työpaikaltaan itään. Tässä heille on sellainen kyky, joiden löytämisestä he unelmoivat. Tänä iltana tuli myös todistettua, että Aalto on valmis elävän yleisön eteen kaikkein isoimmilla estradeilla.

Laulukilpailun kakkoseksi sijoittuneella Aallolla oli konsertissa kaikkiaan keskeinen rooli: hän sai laulettavakseen viisi soolonumeroa eli yhtä monta kuin voittaja Matt Terry ja kolmonen 5 After Midnight. Niiden lisäksi hän oli mukana kolmessa yhteisesityksestä. Illan muut viisi laulajaa saivat tyytyä vähempään.

Kaikki konsertissa kuullut kappaleet olivat tuttuja jo syksyn tv-ohjelmista, joten yllätyksiä ei ollut luvassa. Ellei sellaiseksi lasketa sitä, että Aalto ei nyt esittänyt bravuuriaan, Sian kirjoittamaa Chandelieria, jonka avulla hän ensi kertaa voitti kilpailun tuomariston ja yleisön puolelleen.

Sen sijaan esiintymisten koreografiat oli laitettu kokonaan uusiksi. Toistamiseen Aalto pääsi hätkähdyttämään yleisöä konsertin loppupuolella, kun hän jälleen kohosi metrien korkeuteen lavasta Everybody Wants To Rule The Worldin aikana. Nyt apuna oli selkään kiinnitetty nosturi.


Produktio oli kaikkiaan näyttävä eikä tanssijoissa, valoissa, räjähteissä, liekeissä ja konfettisateessa säästelty. Kokemus tulee varmasti tarpeen, kun Aalto valmistautuu samalla ensimmäiseen omaan areenakeikkaansa, joka on Helsingissä 15. huhtikuuta.

Itse asiassa Aallolla on mahdollisuus laittaa Helsingissä vielä pykälää paremmaksi, sillä hän on luvannut esiintyä oikean taustayhtyeen säestyksellä. X Factor -konsertin suurin puute oli se, että kaikki musiikki tuli taustanauhoilta. Tästä johtuen tuntui hetkittäin kuin olisi seuraamassa poikkeuksellisen suurieleistä karaoke-esitystä.

Tuotantotiimillä olisi mietittävää myös konsertin rakenteessa, sillä nyt huippuhetket painottuivat alkupuolelle. Kilpailun voittaja Matt Terry nousi lavalle vasta viimeisen puolen tunnin ajaksi, ja hänen osuutensa jätti konsertista haalean jälkimaun.

Terry lauloi tunteella ja taiten, mutta puolenkymmentä samankaltaista popballadia ei varsinaisesti räjäyttänyt tunnelmaa salissa. Etupäässä lapsiperheistä koostunut yleisö pysyi maltillisesti paikoillaan loppuun saakka.


Ei siis tarvitse hirveästi liioitella, jos sanon, että Saara Aalto oli illan vakuuttavin esiintyjä.

Menestyksestä tulevaisuutta voi ennustaa poikabändi 5 After Midnightille, jonka esityksessä oli menoa, näyttävyyttä ja sympaattisuutta. Suurin yllättäjä oli puolestaan Ryan Lawrie, jonka tv-esiintymiset jäivät valjuiksi mutta keikalla hänestä näyttää löytyvän ihan uutta energiaa.

Ilmeiseksi pettymykseksi voi laskea lähiöräppäri Honey G:n, jonka viisitoistaminuuttinen vitsi alkaa olla ohi. Lavalla hölkkääminen ja hengästynyt räppäys eivät jaksaneet enää hymyilyttää.

Lauantai-iltapäivänä O2-areenassa tehtiin myös suomalaista pophistoriaa: Saara Aalto on nyt ensimmäinen suomalainen, joka on laulanut Lontoon suurimman sisäareenan yhtenä pääesiintyjänä.

Metalliyhtye Nightwish valloitti reilu vuosi sitten historiallisen Wembleyn areenan, mutta Aalto kohotti panoksia: O2-areenaan väkeä mahtuu lähes tuplasti enemmän, noin 20 000 henkeä. Kaiken lisäksi Lontoon-keikkoja oli kaksi, ensimmäinen lauantaina iltapäivällä ja toinen illalla, ja molemmat olivat lähes loppuunmyytyjä.

Torstaina käynnistynyt X Factor -kiertue tulee olemaan varmasti olemaan Aallolle ikimuistoinen. Kiertue pysähtyy 15 kaupungin suurimmissa sisähalleissa ja keikkoja on kaikkiaan 21.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää