Valikko

Kymmenen vuotta ja kymmenen kiloa kimallehilettä

Helsingin burleskifestivaali järjestetään ensi viikonloppuna kymmenettä ja viimeistä kertaa. Valokuvanäyttely Virka-galleriassa kertoo tapahtumasta, johon menee 30 000 paljettia ja kymmenen kiloa kimallehilettä.

Höyheniä, kimallusta, pitkiä tekoripsiä, karvaisia miehiä ja kaksimetrinen sininen pupu piikkikoroissa: valokuvaaja Minna Jerrmanin näyttely kaupungintalolla näyttää vilahduksia Helsinki Burlesque Festivalin lavalta.

Jerrman osoittaa kuvaa brittiläisestä Havana Hurricanesta, joka esiintyi Helsingissä viime vuonna. Pilvimäisessä vaaleassa peruukissaan ja kimaltavassa iltapuvussaan Hurricane on klassinen vamppi.

Kuva vastaa monien ajatusta burleskista, ja sellaisena burleski saikin 1800-luvun lopulla alkunsa. Nyt eletään kuitenkin uuden burleskin ­aikaa.

”Monilla on sellainen käsitys, ettei karvainen mies voi olla burleskia”, sanoo Jerrman.

Mutta samalla seinällä irvistää parrakas mies, Sir Willy Waterlily, joka tunnettiin yhtenä suomalaisen burleskin karismaattisimmista esiintyjistä. Jerrmanin näyttely tekee kunniaa viime syksynä kuolleelle tähdelle.

Ja burleskissa tähti voi olla kuka tahansa, jolla on riittävästi lavakarismaa. Mukana on eri-ikäisiä ja -kokoisia miehiä ja naisia, seksuaalisuuden kirjo laidasta laitaan, ja se on upeaa, Jerrman sanoo.

”Usein oletetaan myös, että burleski olisi kauhean totista touhua, strippaamista”, Jerrman jatkaa.

Se ei pidä paikkaansa. Erityisesti suomalaisessa burleskissa nähdään hetkutuksen, ketkutuksen ja viettelevän riisuutumisen lisäksi paljon huumoria. Festivaalien lavalle on kavunnut pölynimurikauppias, luonnontieteilijä, lihakauppias, karvainen apina balettitossuissa sekä beigeä rakastava Raija.

Usein ollaankin lähempänä performanssitaidetta kuin strippaamista. Moni esiintyjä kommentoi esityksillään esimerkiksi kauneuskäsityksiä, jopa päivänpolitiikkaa.

Suomalaisen burleskikentän ykköstapahtuma Helsinki Burlesque Festival järjestetään tällä viikolla kymmenettä ja viimeistä kertaa. Esiintyjiä on Suomesta ja ulkomailta, ja mukana on burleskin eläviä legendoja kuten vuonna 1961 aloittanut Satan’s Angel sekä Dirty Martini, joka näytteli yhtä päärooleista elokuvateattereissa pyörineessä burleskielokuvassa Tournée (2010).

Festivaalia järjestävän Bettie Blackheartin eli Petra Innasen mukaan kymmenen vuotta riittää, sillä festivaali on tehnyt tehtävänsä. ”Halusimme näyttää suomalaisille, että mitä burleski on”, Blackheart sanoo.

Toisin kuin kymmenen vuotta sitten, Suomessa järjestetään nyt myös muita burleskitapahtumia, harrastajia on tuhansia ja uusia esiintyjiä debytoi vuosittain. Laji on vakiinnuttanut itsensä.

Festivaali on myös luonut ulkomailla kuvan Suomesta burleskimaana. Blackheartin into­himoprojektista on muodostunut yksi Euroopan tärkeimmistä burleskitapahtumista, jolle kansainväliset esiintyjät haluavat mukaan.

”Esimerkiksi Satan’s Angel on kokenut, että täällä on vanhan ajan meininki jossa esiintyjiä arvostetaan”, Blackheart sanoo.

Vaikka festivaali loppuu, Blackheart järjestää edelleen muita burleskitapahtumia, joihin kutsutaan myös ulkomaisia esiintyjiä.

Minna Jerrman on kuvannut festivaaleja neljän vuoden ajan.

Parhaillaan hän suunnittelee uutta aluevaltausta: hän harjoittelee ryhmän kanssa ensimmäistä burleskiesitystään. Se on määrä esittää burleskitapahtumassa myöhemmin keväällä.

”Se on yllättävän vaikeaa”, Jerrman tunnustaa.

Burleski ei ole pelkkää rintojen tärisyttämistä tai vietteleviä lantionpyöräytyksiä, vaan se vaatii itsevarmuutta ja eläytymistä, joita ei opi ihan hetkessä.

Siksi Jerrman ei aio jättää päivätyötään. Hänet löytää kameran takaa myös burleskifestivaalilla.

Helsinki Burleski – Minna Jerrmanin valokuvia Virka-galleriassa (Sofiankatu 1) 26.3. saakka. Helsinki Burlesque Festival Gloriassa 3.–4.3. Tapahtuma on loppuunvarattu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   Kohdun hyvänlaatuisista kasvaimista ei juuri puhuta, vaikka niitä arvellaan olevan jopa 75 prosentilla naisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää