Valikko

Kymmenen vuotta ja kymmenen kiloa kimallehilettä

Helsingin burleskifestivaali järjestetään ensi viikonloppuna kymmenettä ja viimeistä kertaa. Valokuvanäyttely Virka-galleriassa kertoo tapahtumasta, johon menee 30 000 paljettia ja kymmenen kiloa kimallehilettä.

Höyheniä, kimallusta, pitkiä tekoripsiä, karvaisia miehiä ja kaksimetrinen sininen pupu piikkikoroissa: valokuvaaja Minna Jerrmanin näyttely kaupungintalolla näyttää vilahduksia Helsinki Burlesque Festivalin lavalta.

Jerrman osoittaa kuvaa brittiläisestä Havana Hurricanesta, joka esiintyi Helsingissä viime vuonna. Pilvimäisessä vaaleassa peruukissaan ja kimaltavassa iltapuvussaan Hurricane on klassinen vamppi.

Kuva vastaa monien ajatusta burleskista, ja sellaisena burleski saikin 1800-luvun lopulla alkunsa. Nyt eletään kuitenkin uuden burleskin ­aikaa.

”Monilla on sellainen käsitys, ettei karvainen mies voi olla burleskia”, sanoo Jerrman.

Mutta samalla seinällä irvistää parrakas mies, Sir Willy Waterlily, joka tunnettiin yhtenä suomalaisen burleskin karismaattisimmista esiintyjistä. Jerrmanin näyttely tekee kunniaa viime syksynä kuolleelle tähdelle.

Ja burleskissa tähti voi olla kuka tahansa, jolla on riittävästi lavakarismaa. Mukana on eri-ikäisiä ja -kokoisia miehiä ja naisia, seksuaalisuuden kirjo laidasta laitaan, ja se on upeaa, Jerrman sanoo.

”Usein oletetaan myös, että burleski olisi kauhean totista touhua, strippaamista”, Jerrman jatkaa.

Se ei pidä paikkaansa. Erityisesti suomalaisessa burleskissa nähdään hetkutuksen, ketkutuksen ja viettelevän riisuutumisen lisäksi paljon huumoria. Festivaalien lavalle on kavunnut pölynimurikauppias, luonnontieteilijä, lihakauppias, karvainen apina balettitossuissa sekä beigeä rakastava Raija.

Usein ollaankin lähempänä performanssitaidetta kuin strippaamista. Moni esiintyjä kommentoi esityksillään esimerkiksi kauneuskäsityksiä, jopa päivänpolitiikkaa.

Suomalaisen burleskikentän ykköstapahtuma Helsinki Burlesque Festival järjestetään tällä viikolla kymmenettä ja viimeistä kertaa. Esiintyjiä on Suomesta ja ulkomailta, ja mukana on burleskin eläviä legendoja kuten vuonna 1961 aloittanut Satan’s Angel sekä Dirty Martini, joka näytteli yhtä päärooleista elokuvateattereissa pyörineessä burleskielokuvassa Tournée (2010).

Festivaalia järjestävän Bettie Blackheartin eli Petra Innasen mukaan kymmenen vuotta riittää, sillä festivaali on tehnyt tehtävänsä. ”Halusimme näyttää suomalaisille, että mitä burleski on”, Blackheart sanoo.

Toisin kuin kymmenen vuotta sitten, Suomessa järjestetään nyt myös muita burleskitapahtumia, harrastajia on tuhansia ja uusia esiintyjiä debytoi vuosittain. Laji on vakiinnuttanut itsensä.

Festivaali on myös luonut ulkomailla kuvan Suomesta burleskimaana. Blackheartin into­himoprojektista on muodostunut yksi Euroopan tärkeimmistä burleskitapahtumista, jolle kansainväliset esiintyjät haluavat mukaan.

”Esimerkiksi Satan’s Angel on kokenut, että täällä on vanhan ajan meininki jossa esiintyjiä arvostetaan”, Blackheart sanoo.

Vaikka festivaali loppuu, Blackheart järjestää edelleen muita burleskitapahtumia, joihin kutsutaan myös ulkomaisia esiintyjiä.

Minna Jerrman on kuvannut festivaaleja neljän vuoden ajan.

Parhaillaan hän suunnittelee uutta aluevaltausta: hän harjoittelee ryhmän kanssa ensimmäistä burleskiesitystään. Se on määrä esittää burleskitapahtumassa myöhemmin keväällä.

”Se on yllättävän vaikeaa”, Jerrman tunnustaa.

Burleski ei ole pelkkää rintojen tärisyttämistä tai vietteleviä lantionpyöräytyksiä, vaan se vaatii itsevarmuutta ja eläytymistä, joita ei opi ihan hetkessä.

Siksi Jerrman ei aio jättää päivätyötään. Hänet löytää kameran takaa myös burleskifestivaalilla.

Helsinki Burleski – Minna Jerrmanin valokuvia Virka-galleriassa (Sofiankatu 1) 26.3. saakka. Helsinki Burlesque Festival Gloriassa 3.–4.3. Tapahtuma on loppuunvarattu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  7. 7

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää