Valikko
Kulttuuri

Elokuvatuottajien kärkeen noussut Miia Haavisto penää alan naisilta lisää määrätietoisuutta: ”Miehet eivät anna periksi”

Haavisto on tuottajana muun muassa Tom of Finlandissa ja Tuntemattomassa sotilaassa.

Miia Haavisto valittaa, että elokuvatuottajilta harvoin kysytään mitään. Yleensä haastatellaan ohjaajaa ja näyttelijöitä.

Mutta nyt kysytään, ja Haaviston ensimmäinen reaktio oli hämmästynyt: eikö voisi haastatella muita tuottajia samalla? Selväksi tulee heti, että tuottaja vaikuttaa taustalla ja mielellään pysyykin siellä.

Miia Haaviston tuotantoyhtiö on Helsinki-filmi, jossa hänen uraputkensa on ollut lyhyt ja vakuuttava.

Hän on noussut kuudessa vuodessa maan tuottajien kärkikaartiin. Hän on yksi juuri ensi-iltansa saaneen Dome Karukosken Tom of Finland -elokuvan kolmesta tuottajasta, Aleksi Bardyn ja Annika Sucksdorffin ohella, ja hän vastaa myös tulevan Tuntematon sotilas -elokuvan kokonaisuudesta Elokuvayhtiö Suomi 2017:n toimitusjohtajan roolissa.

Tänä vuonna Haaviston tuottamina tulevat vielä ensi-iltaan Zaida Bergrothin kolmas pitkä elokuva Miami sekä Inari Niemen draamakomedia Joulumaa.


”Itsekin välillä yllätyn siitä, että olen näin pitkällä”, hän sanoo, kun Tom of Finland on nyt päässyt ensi-iltaan asti.

Turha silti kuvitella, että Haavisto olisi vaatimaton. Hän arvelee, että häntä saatetaan pitää jopa aggressiivisena.

”Pitää olla tosi määrätietoinen, jos haluaa tehdä elokuvia, ja siitä tiivistyy paljon juuri tuottajaan.”

Mitä tuottaja tarkkaan ottaen tekee?

”Yleensä odotetaan, että tuottaja on se, joka kasaa rahat. Se on tietysti perusedellytys, mutta en koe, että se olisi päätyöni”, Haavisto vastaa.

”Tehtäväni on saattaa oikeat taiteilijat yhteen oikeiden aiheiden kanssa, ja sehän ei liity mitenkään rahaan.”

Tästä kauneimpia esimerkkejä on Tuulensieppaajat, Haaviston ensimmäinen dokumenttielokuva Helsinki-filmissä. Suomeniranilainen Amir Arsames Escandar halusi tehdä elo­kuvan brasilialaisista katutaiteilijoista. Haavisto ehdotti kuvaajaksi mustavalko­kuvaukseen erikoistunutta Peter Flinckenbergiä. Miehet eivät tunteneet toisiaan ennestään.


”Ja heistähän syntyikin sitten todellinen match made in heaven.” Tuulensieppaajat haali palkintoja ja leviää edelleen Youtubessa.

Haavisto opiskeli alun perin juristiksi ja päätyi Taideteollisen korkeakoulun dokumenttilinjan kautta Elokuvasäätiöön tuotantoneuvojaksi. Siellä hän oppi antamaan palautetta tekijöille.

”Pidin tärkeänä, että kommunikoin nopeasti tekijöiden kanssa. Samaan pyrin edelleen. Elokuvien tekeminen liittyy unelmiin, ja tuottaja on avainasemassa siinä, että ollaan realistisia ja ettei tule pettymyksiä.”

Tuottajan tehtäviin kuuluu myös tunnistaa toteutumiskelpoiset käsikirjoitukset. Kuten Antti Heikki Pesosen Päin seinää, jonka Haavisto ahmaisi yhdessä illassa kotisohvalla.

”Hyvää käsikirjoitusta lukee kuin romaania. Näkeehän nekin kuvina.”

”Käsikirjoituksissa haen kiinnostavia hahmoja, omaperäistä dialogia, rytmiä ja tietenkin kiinnostavaa aihetta. Ihmiskäsitys on yllättävän tärkeä.”

Elokuva on miesvaltainen ala tai niin ainakin luullaan. Tosi­asiassa taustalla vaikuttaa suuri joukko naisia ja yhä enemmän myös tuottajina. Haaviston mukaan alalla ei ole hyvä veli -verkostoja, joihin hän olisi onnistunut pääsemään sisään. ”En edes osaisi mennä sellaisiin.”

Myös Tuntemattoman sotilaan organisaatiossa on ”valtavasti naisia” mukana, muun muassa yhtiön hallituksessa.


Vähitellen naisia alkaa näkyä yhä enemmän ohjaajinakin, ja Haavisto hehkuttaa ”omiaan”, Zaida Bergrothia ja Inari Niemeä. Samalla hän antaa yleisellä tasolla pyyhkeitä naistekijöille.

”On paljon naisia, jotka eivät puske hankkeitaan eteen päin. He soittavat ehkä kerran ja sanovat, että mulla olisi tällainen. Jos en heti sillä kerralla vastaa, en ehkä kuule heistä koskaan uudelleen, ja koko hanke hä­viää jonnekin. Kun mies ottaa yhteyttä, hän ehdottaa heti tapaamista. Jos sanon, että ei kiinnosta, hän jatkaa ja jatkaa.”

”Väitän siis, että miehet ovat määrätietoisempia. Eivät heidänkään hankkeensa silti välttämättä mene läpi, mutta he eivät anna periksi.”

Haavisto suree, että sukupuoleen liittyy yhä liikaa vääryyden kokemusta.

”Se vie aikaa luovuuden prosessilta.”

Suurelle yleisölle suunnattu Tom of Finland merkitsee Haaviston uralla jälleen uutta askelmaa.

Ohjaaja Dome Karukosken kanssa hän on tehnyt ennenkin yhteistyötä. Kolmen tuottajan malli osoittautui hankalaksi, mutta nyt Haavisto on silmin nähden ylpeä elokuvastaan. Kuten aina.

Ohjaajan kanssa käytiin keskustelua muun muassa päänäyttelijästä. Karukosken valinta Pekka Strang oli Haaviston mielestä yllättävä mutta kiinnostava.

Miten Karukoski kuvailee tuottajaansa?

”Miia on näkemyksellinen ja eläytyvä tuottaja”, kehuu Karukoski. ”Ja vahvatahtoinen, minkä koin alussa vaikeaksi, koska olen tottunut johtamaan koko ryhmää aika itsenäisesti. Hän on myös todella luotettava: mitä on luvattu, se tapahtuu. Tämä kun ei ole mitenkään tyypillistä elokuvanteossa.”

”Miia ei pelkää mitään. Ei siis mitään.”

Miia Haavistolla on jo monta kokemusta palkinnoista ja festivaalihumusta, mutta hän korostaa, että tyytyväisyys ei tule niistä hetkistä.

”Se tulee arkipäiväisestä tekemisestä. Siitä että ihmiset saavat mut nauramaan. Siksi on tärkeää valita oikeat ihmiset, että heistä tykkää alusta lähtien ja ilahtuu aina, kun he soittavat.”

Suomalaisia elokuva­tuotantoyhtiöitä

 Helsinki-Filmi oy, perustettu 2002. Tuotantoja: Jättiläinen, Onnenonkija.

 Solar Films, perustettu 1995. Luokkakokous, Mielensäpahoittaja.

 Making Movies oy, perustettu 1996. Tyttö nimeltä Varpu, Miekkailija.

 Bufo Oy, perustettu 2007. Betoniyö, Armi elää!

 Matila Röhr Productions, perustettu 1990. Vadelmavenepakolainen, Järven tarina.

 Dionysos Films, perustettu 2008. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu, 21 tapaa pilata avioliitto.

Kuka?

Miia Haavisto


 Elokuvatuottaja, syntynyt 1972.

 Juristin koulutus. Opiskeli myös dokumenttielokuvaa Taideteollisessa korkea­koulussa.

 Suomen elokuvasäätiön tuotantoneuvojana vuosina 2004–2010.

 Helsinki-filmi oy:n toimitusjohtajana ja nyttemmin pelkästään tuottajana vuodesta 2010.

 Elokuvayhtiö Suomi 2017 -osakeyhtiön toimitusjohtaja.

 Haaviston tuottamia elokuvia: Tuulensieppaajat (2014), Presidentintekijät (2014), Päin seinää (2014), Tom of Finland (2017).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pitserian tuhopoltto Espoossa, poliisi ottanut useita henkilöitä kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää