Valikko
Kulttuuri

Susanna Helke, 50, uskoo dokumenttielokuvaan –”Dokumentaristin työ on epäglamoröösiä”

Professori, dokumentaristi Susanna Helke toivoo, että dokumenttielokuva vahvistaisi hiipuvaa yhteyttä ihmisten välillä.

Susanna Helken nuoruudessa hänen isänsä uskoi vakaasti, että tyttären olisi hyvä opiskella insinööriksi.

Tyttärestä tuli kuitenkin tunnettu dokumentaristi, taiteen tohtori ja vielä Aalto-yliopiston taiteellisen tutkimuksen professori. Sitä ennen hän oli dokumentaarisen elokuvan professorina 2010–2015.

Kaikkea tuota vasten Helken avausmiete yllättää: ”Dokumentaristin työ on epäglamoröösiä. Se ei tuo rahaa, mainetta eikä kunniaa.”

Keskiviikkona 50 vuotta täyttävä Helke saa lausuttua toisenkin mietteensä lähes loppuun, ennen kuin pokka pettää. ”Niin, ja 50-vuotishaastattelujakin tehdään vain kerran vuosisadassa!”

Elokuvat tulivat Tampereella kasvaneen Susanna Helken elämään jo varhain ja vahvasti.

”Bestikseni kanssa näin Akira Kurosawan vanhasta miehestä Siperiassa kertovan Dersu Uzalan (1975). Me ryhdyimme 11-vuotiaina koviksi Dersu-faniksi”, hän sanoo nauraen.

Steiner-koulun oppilaasta tuli sitten 13-vuotiaana hämy, joka maiharissaan ja violetissa intialaishuivissaan kulki Luonto-Liiton porukoissa ja piti luontokuvauksesta.

Tärkeä oli tamperelainen elokuvakerho Monroekin.

Nykyisten lempielokuviensa skaalan hän luettelee kulkevan Vittorio de Sican Polkupyörävarkaasta (1948) Jacques Tatin kautta Jean-Pierre ja Luc Dardennen Poikaan (2002).

Niin elokuvissa kuin elämässäkin Helke sanoo rakastuvansa ihmisiin, joilla on itseironian ja huumorintajua. ”Nauru on paras anarkian laji.”

Vuonna 1990 Helke pääsi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolle, mutta valokuvasta tuntui ilmaisumuotona sittenkin puuttuvan jotakin.

Hän koki elokuvan aistivoimaisemmaksi.

Vuonna 1993 valmistui Helken yhdessä opiskelukaverien Virpi Suutarin ja Marttiina Sairasen kanssa tekemä naisten aggres­sioista kertova dokumenttielokuva Joskus jopa hävytön.

Samalla alkoi Helken ja Suutarin 13 vuotta kestänyt ja monesti palkittu yhteistyö.

Koska kummallakaan ei ollut elokuva-alan koulutusta, ohjaajatyöpari opetteli monia perusasioita niitä tekemällä. Se tuotti koomisiakin tilanteita. Helke muistaa, mitä tapahtui esimerkiksi heidän alkaessaan kuvata lopputyötään Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996).

”Paikalle tuli iso rekka. Kun siitä purkautunut armeija pätevänoloisia ihmisiä alkoi pystyttää kaikenlaisia telineitä, mietimme Virpin kanssa, että liittyykö tuo jotenkin meihin.”

Helken ja Suutarin yhteistyö päättyi 2005. Kumpikin halusi tehdä omia projektejaan, ja elämä vei Susanna Helken asumaan Kaliforniaan.

Ohjaajana Helkeä innostaa tarinan takana oleva metakertomus, joka kertoo jostakin isommasta havainnosta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuvatussa dokumentissaan American Vagabond (2013) hän ei vain seuraa kahta koditonta homonuorta. Teos peilaa myös yhteiskunnallista murroskohtaa, liberaalien arvojen vahvistumista.

Taannoisten presidentinvaalien tulos tosin osoitti tuon kehityksen harhakuvaksi.

Asia tulee lähelle Susanna Helkeä, jolla nykyisin on kolmilapsinen perhe amerikkalaisen kumppaninsa Maryn kanssa.

”Ajassamme uhkaa kadota tunne siitä, mitä me ihmiset olemme yhdessä”, Helke murehtii. Sitten hän pohtii, josko dokumenttielokuva lajina voisi tässä tilanteessa toimia välittäjäaineena ja laventaa tapoja katsoa maailmaa.

”Sillä on kyllä potentiaalia kurottaa syvälle ihmisyyteen.”

Helken mukaan maailmaa ei voi ymmärtää vain tiedon kautta. Häntä itseään kiehtoo valo, joka tulee kuvattavista ihmisistä, mutta jota he itse eivät useinkaan tunnista.

”Upeinta on tavoittaa juuri se. Dokumenttielokuvahan ei ole maailman keksimistä vaan sen löytämistä”, hän summaa.

Kun Helke opettaa, vastuu painaa. Yhtäältä hän ei tiedä, minkälainen taiteilija kustakin opiskelijasta lopulta kasvaa. Toisaalta hän ei voi pönkittää harhaa siitä, että elokuva-alan koulutus johtaisi suoraan työpaikkaan.

Siksi hän korostaa, että jokaisen tulisi itse luoda elämänsä sellaiseksi, että elokuvanteko onnistuu.

Helken omalla kohdalla se vaati sitkeyttä. Onneksi sitä oli kertynyt jo lapsena äidin kanssa hiihtoladuilla.

Äiti lopetti jäljessään verenmaku suussa sivakoineen tyttärensä narinat yleensä kipakasti: ”Eikö sinulla ole yhtään sisua?”

”Se kasvatti luonnetta, mistä olen yhä kiitollinen”, sanoo Helke hymyillen.

Susanna Helke täyttää 50 vuotta 1. maaliskuuta.

Kolme nopeaa

Ohjeet dokumenta­ristiksi aikovalle


1 Mentaliteetti

”Tämä ei ole ammatti. Tähän tarvitaan seka­käyttäjän mentaliteettia eli oikeasti pakottavaa tarvetta tehdä elokuvaa.”

 

2 Tahtotila

”Projektiasi vie eteenpäin vain oma tahtotilasi. Ketään muuta ei kiinnosta, teetkö sen lop­puun vai jätätkö kesken. Ei ketään. ”

 

3 Keskittyminen

”Äidiltäni on tullut pa­ras ohje taiteen tekemi­seen: keskity vain omaan hiihtoosi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Syntymäpäivät
 • Dokumenttielokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää