Valikko
Kulttuuri

Ville Leinonen palasi lapsuutensa diskoiskelmiin ja Raul Reimanin sanoituksiin, joista löytyy koko ihmiselämä – ”Kuolema oli täysin uudenlainen kulma iskelmässä”

Muusikko halusi keskittyä Hei taas -levyllään sanoittajalegendan vakavampiin kappaleisiin Titanicin kaltaisten karaokehittien sijaan.

Ville Leinonen on sängyn alla. Kahdeksanvuotias Leinonen ei tosin tiedä, että se on täysin Raul Reimanin syytä.

”Minua ärsytti se kappale niin paljon, että piilouduin aina, kun se tuli. En halunnut kenenkään Mintun kanssa mitenkään olla. Meidän perhetuttu oli vieläpä Minttu”, 41-vuotias Leinonen naureskelee työhuoneensa sohvalla.

Hän puhuu tietysti Jonnan hittikappaleesta Minttu sekä Ville, joka voitti Syksyn sävel -kilpailun vuonna 1983. Biisin on sanoittanut Raul Reiman, tuottelias iskelmien tekstittäjä, joka kuoli 30 vuotta sitten.

Leinonen tuskin osasi aavistaa sängyn alla piileskellessään, että vuonna 2017 hän julkaisee levyllisen Reimanin sanoittamia kappaleita. Ensi viikolla ilmestyvä diskoiskelmälevy Hei taas! on jatkoa kymmenen vuoden takaiselle Hei!-albumille.

”Mikään ei ole sattumaa”, Leinonen kuittaa kysymyksen siitä, onko julkaisuajankohta tarkkaan suunniteltu.


Vain 36-vuotiaana kuollut Raul Reiman oli koulutukseltaan sähköasentaja, joka aloitti 1970-luvun loppupuolella iskelmien sanoittamisen. Alle kymmenessä vuodessa häneltä julkaistiin noin 900 tekstiä, muun muassa Kari Tapion Olen suomalainen ja Frederikin Titanic.

Reiman tekstitti paljon diskoiskelmiä, muun muassa Pentti Oskari Kankaan Seitsemän Seinähullua Veljestä -yhtyeelle. Leinosen isä soitti yhtyeessä hetken aikaa, ja kaikki suosikkibiisit ”isin bändiltä” löytyivät Tangorilla-albumilta, kuten Kaikki laivaan (In The Navy) ja Kelpaisiko seksi (Do You Think I’m Sexy).

Kappaleiden sanoittajaksi merkitty erikoinen sukunimi kiinnitti Leinosen huomion.

”Ne tekstit imeytyivät vähän liiankin varhaisella iällä psyykeen. Vanhemmalla iällä olen huomannut omassa elämässäni paljon yhtymäkohtia Reimanin sanoituksiin.”

Väistämättä kappaleet ovat myös Leinosta seuranneet. Kun hän yli kymmenen vuotta sitten oli tekemässä 70-luvun iskelmään keskittynyttä Hei!-levyä, häntä pyydettiin Toijalan Kellariteatterin Iskelmärunoilija Raul Reiman -musikaaliin esittämään sanoittajalegendan kappaleita.

”Soittivat ja kysyivät, että tiedänkö kuka on Raul Reiman. Vastasin, että no, satunpa tietämään”, Leinonen virnistää.

Reimanissa Leinosta kiehtoo erityisesti kaksijakoisuus.

”Hänellä on näitä Rensselit pykälään -tyyppisiä hoilotuksia ja myös vakavia, ihmiselämän kokoisia asioita käsitteleviä lauluja. Kuolema on vahvasti mukana monissa teksteissä, mikä oli aikanaan täysin uudenlainen kulma iskelmässä.”

Leinonen hahmotteli jo kymmenen vuotta sitten Hei taas! -biisilistaa, josta yli puolet päätyi levylle. Hän halusi keskittyä Reimanin vakavampiin biiseihin Titanicin kaltaisten karaokehittien sijaan. Mukana on niin Mona Caritan tunnetuksi tekemä Me emme laske viiteen kuin Jonnan Sadepisaroita.

”Kyllähän tämä oli parempaa kuin Judas Priest”, Leinonen miettii ja pyörittelee käsissään lapsitähden Tykkään susta -levyä vuodelta 1985.

”Kun kuuntelin tätä Jonnan levyä lapsena, luin samaan ­aikaan Judge Dredd -sarjakuvia, joissa Yhdysvaltain viimeinen presidentti ennen ydintuhoa muistuttaa itse asiassa pelottavan paljon Trumpia.”

Vaikka Leinosen levyä voisi kannen perusteella kuvata camp-henkiseksi hassutteluksi, Leinonen suhtautuu diskoiskelmään vakavasti. Levyn sanomakin on poliittinen.

”Ei tämä suoranaisesti ole vastalause mihinkään. Pikemminkin esisoittoa julistukselle, joka on vielä tulossa”, hän vihjaa, muttei suostu kertomaan enempää.

Paluu lapsuusmaisemiin merkitsee turvan hakemista.

”En tiedä helpottaako se yhtään tuskaa, mutta samanlaisissa tunnelmissa levyjä on tehty silloin. Maailman turvallisuus oli vaakalaudalla ja pelättiin, tuleeko ydinsota. Katselin tätä levyä tehdessä 80-luvun tuomiopäivän elokuvia päästäkseni kunnolla lopun aikojen fiilikseen.”

Leinonen on yhtä lailla kotonaan niin iskelmän kuin dystopiaa henkivän kokeellisen rockin parissa. Paras esimerkki tästä kontrastista on vuonna 2011 ilmestynyt albumi Auringon­säde / Pommisuoja.

”Siinä on ne kaksi puolta, joita koko ajan peilaan. On se synkkä bunkkeriosasto, joka on täynnä pelkoa ja ahdistusta. ­Auringonsäde on taas ikään kuin avoin maailma. Musta ja valkoinen, yö ja päivä.”

Siksi levyllinen diskoiskelmää ei yllätä. Reaktio on pikemminkin: miksi ei?

”Olen vähän äkkiväärä. Olen koko ajan hyökännyt jollain mahdollisimman odottamattomalla tyylillä.”

Leinosen iskelmäsaaga on nimetty Reimanin sanoittaman Hei-kappaleen mukaan. Biisissä on Leinosen mukaan kiteytetysti se, mitä hän haluaa sanoa.

Epävarmoina aikoina hän haluaa suunnata ihmisten huo­mion lähimmäisenrakkauteen.

”Koen tehtäväkseni laulajana, että täytyy laulaa lämpimistä tunteista ja rakkaudesta. Iskelmä keventää maailman painoa.”

Kuka?

Ville Leinonen


 Syntynyt 1975 Savonlinnassa.

 Opiskellut etnomusiko­logiaa Tampereen yliopistossa.

 Ensimmäinen levy Raastinlauluja ilmestyi vuonna 1997. Sen julkaisi kasettina Kulttuuriyhdistys KuuMaa.

 Toimii myös rumpalina Risto-yhtyeessä.

 Tunnetaan monipuolisena ja yllättävänä muusikkona, joka on levyttänyt niin kokeellisia äänikollaaseja, iskelmää ja jazzia.

 Perjantaina 10.3. ilmestyvä Hei taas! -diskoiskelmälevy on jatkoa 10 vuoden takaiselle Hei!-levylle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iskelmämusiikki
 • Musiikki
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää