Valikko
Kulttuuri    |   Nyt.fi

Joonas Suotamo, 30, sai tyhjästä elämänsä tilaisuuden, josta haluaa luoda näyttelijänuran: suomalainen on nyt virallisesti Chewbacca

Tähtien sotien sankarin Han Solon nuoruusvuosista kertovaa elokuvaa kuvataan juuri nyt Lontoossa. Suomalainen Joonas Suotamo esittää elokuvassa wookiee-pilotti Chewbaccaa.

Viikko sitten netissä kohahti: nuoresta Han Solosta kertovasta Tähtien sota -leffasta julkaistiin ensimmäinen yhteiskuva.

Eokuvan ohjaajat (Lego Batmanista tutut Phil Lord ja Christopher Miller) ja päänäyttelijät poseeraavat avaruusaluksessa, jonka on melkein pakko olla aiemmista elokuvista tuttu Millennium Falcon.

Keskellä istuu itseoikeutetusti palkkionmetsästäjä Han Solo (Alden Ehrenreich) ja tämän ympärillä Han Solon kilpailija Lando Calrissian (Donald Glover), mentori (Woody Harrelson) sekä paras ystävä, karvainen Chewbacca.

Tiedotteessa piili toinen elokuvaa koskeva uutinen: Chewbaccaa esittäisi tässä elokuvassa yksinoikeudella suomalainen Joonas Suotamo, 30.

Suotamo twiittasi ilouutisen samana päivänä omalla Twitter-tilillään:Joonas Suotamo vastaa puhelimeen maanantai-aamuna jossain päin Lontoota.

”Juuri nyt olen auton kyydissä, menossa aamutöihin. Ihan perus työmatka”, hän sanoo.

Sen tarkemmin hän ei voi kertoa: työsopimus estää sen. Kun puhutaan Tähtien sodista, puhutaan sadoista miljoonista ja siksi jokaista tiedonmurua pantataan.

Joulukuussa 2015 Joonas Suotamo nousi julkisuuteen näyttelemällä osan Chewbacca-hahmon kohtauksista Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa. George Lucasin kehittelemä Chewbacca kuuluu wookiee-rotuun. Wookieet ovat Kashyyyk-planeetalta tulevia karvaisia, pitkiä ja ihmismäisiä olentoja.

Ensimmäisestä Tähtien sodasta (1977) lähtien Chewbaccaa oli näytellyt Peter Mayhew – 2,21 metriä pitkä brittinäyttelijä.

Mayhew ei huonon terveydentilansa vuoksi pystynyt enää tekemään kaikkia rooliin kuuluvia kohtauksia, joten roolittajat etsivät paikkaajaksi nuorempaa näyttelijää. Tismalleen samanmittainen Suotamo sai roolin kuukausia kestäneen roolitusrumban päätteeksi.

Suomessa Suotamon huippupestistä kirjoitettiin innostuneesti (mekin teimme tämän jutun), mutta maailmalla se ei noussut uutiseksi, koska siitä ei kerrottu virallisesti: Peter Mayhew oli edelleen se ainoa ja oikea Chewbacca.

Toukokuussa 2018 ensi-iltaan tulevassa, paraikaa kuvattavassa Han Solo -elokuvassa näin ei enää ole.

 


”Nyt voi todellakin sanoa, että mä olen Chewbacca eli esitän yksin tätä ikonista hahmoa”, Suotamo sanoo, selvästi helpottuneena.

”Kaikki kunnia tietysti alkuperäiselle näyttelijälle ja häntä tulemme kaipaamaan. Hieno siirtymä on tapahtunut.”

Viisivuotiaasta asti koripalloa pelannut Joonas Suotamo on aina halunnut näyttelijäksi. Lukiossa hän näytteli koulun näytelmissä ja oli ensimmäisenä jonossa, kun kesäleireillä oli mahdollisuus esiintyä.

”Olen ollut hirveän huomionkipeä aina. Tosin pituudestani en ole hirveästi kaivannut lisähuomiota”, hän kertoo.

Nyt Suotamo on tullut toisiin ajatuksiin. Saihan hän Chewbacca-roolinkin pituutensa ansiosta. Mayhew’n rinnalle etsittiin pitkää, vaaleaa miestä, joka voisi hoitaa osan Chewbaccan kohtauksista.

Elokuvantekijät kartoittivat pitkistä ihmisistä tutut kansainväliset koripallopiirit, ja sitä kautta löytyi Suotamo, sinisilmäinen suomalainen koripalloilija.

Kun Suotamo valittiin ”toiseksi Chewbaccaksi”, hän ja Mayhew kävivät lukuisia keskusteluja siitä, minkälainen Chewbacca on.

”Hän painotti juuri Chewien pääsääntöistä luonteenpiirrettä eli lojaaliutta: vaikka hän on välillä itsepäinen ja omistava mitä tulee Millennium Falconiin, Chewieen voi aina luottaa ja hän on aina ystäviensä apuna”, Suotamo kertoo.

The Force Awakensissa Suotamo esimerkiksi juoksi, kiipesi portaita, ampui energiajousiaseellaan ja kantoi muita hahmoja sylissään. Voisi ainakin olettaa, että virallisena Chewbaccana Suotamo pääsisi laajentamaan näyttelemisen skaalaa.

”Mä en voi oikein sanoa, kuinka paljon duunia tulee”, hän sanoo kierrellen.

Salassapitosopimus iskee jälleen väliin.

”Oon kyllä miettinyt paljon, millaisia juttuja tämä uusi tarina tulee tuomaan, miten oma hahmo sopii tarinaan ja miten se tulee suhtautumaan asioihin, joita tulee tapahtumaan”, hän jatkaa.

Hän ei myöskään saa sanoa yhtään mitään tulevana jouluna ensi-illan saavasta Star Wars: The Last Jedista (josta olemme kirjoittaneet aiemmin täällä). Disney ja Lucasfilm ovat ilmoittaneet, että Suotamo on Chewbacca tulevassa Han Solo -spinoffissa, eikä muista elokuvista ole annettu virallista tiedonantoa.

Suotamo asuu vielä Suomessa, mutta on nyt muuttanut Lontooseen kuvausten ajaksi. Ne alkoivat viikko sitten legendaarisilla Pinewoodin elokuvastudioilla, vaikka Suotamo on valmistautunut rooliin paikan päällä jo pari kuukautta.

Millaista oli tavata muut näyttelijät, kuten esimerkiksi ryhmäkuvassa mukana oleva, Game of Thronesin Daenerys Targaryenina tunnettu Emilia Clarke?

”Upeeta, kaikki olivat todella ystävällisiä ja kunnioittavia ja kaikkien kanssa tulee niin hyvin toimeen”, Suotamo hehkuttaa.

Kaikista suurimman vaikutuksen teki pitkän uran tehnyt Hollywood-tähti Woody Harrelson.

”Ihan mun koristaustanikin takia tää hänen koriselokuvansa Mustat donkkaa tykimmin on ollut kova, joten olin todella innoissani!”

Valinta Chewbaccaksi ei ole toistaiseksi poikinut muita työtarjouksia. Suotamo on kärsivällinen.

”Täytyy yrittää antaa kaikkensa tähän rooliin, että saisi muitakin rooleja sitten tulevaisuudessa.”

Joonas Suotamolla on näet pitkän tähtäimen suunnitelma: hän aikoo seurata näyttelijä Andy Serkisin jalanjälkiä.

Serkis nousi kuuluisuuteen esittämällä Taru sormusten herrasta -trilogiassa ja myöhemmin Hobitti-elokuvissa mahtisormuksen riuduttamaa Klonkkua. Hahmo luotiin liikkeenkaappauksen avulla: Serkis näytteli kohtaukset, jonka jälkeen Klonkku luotiin tietokoneella Serkisin liikkeiden, ilmeiden ja eleiden päälle.

Sittemmin Serkis on esittänyt saman teknologian avittamana muun muassa päähenkilöä King Kongissa (2005), Kapteeni Haddockia animoidussa Tintti-elokuvassa (2011) sekä pahaa Snoke-valtiasta The Force Awakensissa (2015).

Andy Serkis on tehnyt loistavan uran, vaikka hänen kasvonsa jäävät usein piiloon. Monen mielestä Serkis olisi ansainnut Oscar-ehdokkuuden Klonkun näyttelemisestä.

”Serkis on yksi esikuvistani, hän näytti, miten tärkeää liikehdintä on ja kuinka paljon se rooliin tuo”, Joonas Suotamo sanoo.

”Johonkin hänen uransa tapaiseen haluaisin pyrkiä, koska mulla ei ole hirveä hinku saada omaa naamaani esille. Toki jos sekin on mahdollista, lähdetään kokeilemaan.”

Sitä ennen kuvataan kuitenkin käsillä oleva Han Solo -spinoff, jonka nimeäkään ei ole vielä julkistettu. Kyseessä on toinen elokuva joulukuussa 2016 ensi-iltaan tulleen Rogue Onen jälkeen, joka ei kuulu numeroituun Star Wars -elokuvasarjaan.

Viikko sitten Star Warsin virallisella Twitter-tilillä todettiin elokuvasta näin:Vapaasti suomennettuna se voisi kuulua:

”Han Solo – Salakuljettaja. Hunsvotti. Sankari. Uusi Star Wars -tarina alkaa.”

Han Soloa ei näyttele enää Harrison Ford vaan 27-vuotias Alden Ehrenreich.

Miten Chewbaccaa on nuorennettu? Onko puku esimerkiksi erilainen kuin ennen?

”Wookieet elävät 400-vuotiaiksi. Tässä tapauksessa mennään taaksepäin se 20 vuotta, joten ei se hirveästi luultavasti muutu”, Joonas Suotamo sanoo.

Yksi on varmaa: virallinen päärooli Chewbaccana merkitsee suurempaa vastuuta miljoonien rakastamasta hahmosta.

Suotamo tietää, miten tarkkaavaisia fanit ovat.

”Kerran kirjoitin Chewbaccan rodun eli wookieen vahingossa yhdellä e-kirjaimella jossain twiitissäni ja se huomattiin heti”, hän sanoo.

”Korjasin sen hyvin nopeasti!”

Korjattu 8.42: Ensimmäisen Tähtien sodan ilmestymisvuosi on 1977, ei 1979, kuten aluksi jutussa luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Erityisavustaja ansaitsee yli 6 000 euroa kuussa

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  7. 7

   Päiväkoti silmittömän ilkivallan kohteena juhannuspyhinä Nurmijärvellä – vandaalit tuhosivat jopa lasten askartelut

  8. 8

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  9. 9

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”
  3. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Erityisavustaja ansaitsee yli 6 000 euroa kuussa
  4. Teemu Selänne iloitsi valinnastaan Hockey Hall of Fameen: ”Olen todella onnekas mies”
  5. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  6. Drag on muutakin kuin glitterpölyä ja Paula Koivuniemeä - uuden polven queenit kertovat, mistä dragissa on kyse
  7. Ravitsemusterapeutti tyrmää ”kauneusvitamiinin” käytön – Vain harva hyötyy ruokavalioon lisätystä biotiinista
  8. Kuristaminen on kiellettyä, mutta sormen tunkeminen snorkkeliin estää hengittämisen – näin rajua peliä on uppopallo
  9. Päiväkoti silmittömän ilkivallan kohteena juhannuspyhinä Nurmijärvellä – vandaalit tuhosivat jopa lasten askartelut
  10. Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä
  11. Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula
  12. Näytä lisää