Kulttuuri

Suomalaistaiteilija sai haltuunsa huutokaupassa myydyn taulunsa väärennöksen: ”On tämä kyllä taitavasti tehty”

Bukowskin huutokauppa pitää tapausta hyvin erikoisena, koska kyseessä on taulu, jota ei voi sanoa kalliiksi. ”Väärennöksissä on aina suuret taloudelliset intressit ja yleisesti kiinnostavia teoksia. Tässä on muotokuva, jonka hinta ei ole korkea”, sanoo huutokaupan toimitusjohtaja Jori Keckman.

Taulu on pieni, vain hieman aikuisen miehen kämmentä suurempi. Pieni on kankaalle maalattu lapsikin.

Lapsella on vaaleat hiukset, valkoinen pusero ja kasvoilla vakava ilme. Hän on Jessica, taiteilija Fritz Jakobssonin tytär.

Jakobsson maalasi taulun Vaasassa vuonna 1980, kun tytär oli kuusivuotias.

Seuraavaksi Jakobsson asettelee taulun viereen toisen yhtä pienen taulun, jossa on samanlainen muotokuva Jessicasta. Siitä, milloin tämä toinen öljyvärimaalaus on tehty, ei taiteilijalla ole tietoa. Teoksessa on kyllä Fritz Jakobssonin nimi, mutta se ei ole hänen itsensä signeeraama.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Taiteilijan mukaan taulu on väärennös. Se myytiin viime joulukuussa Bukowskin huutokaupassa Helsingissä.


”On tämä kyllä taitavasti tehty”, Jakobsson ihmettelee tutkiessaan väärennöstä ateljeessaan Vaasassa.

On kaiketi aika harvinaista, että taiteilija saa oman teoksensa väärennöksen käsiinsä. Miten se päätyi tänne?

”Löysin sen, kun eräs ystäväni kysyi, olenko nähnyt, että huutokaupassa myydään samaa taulua, joka minulla on kotona. Kaveri osti taulun puolestani 600 eurolla ja toi minulle”, Jakobsson kertoo.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Jakobsson on törmännyt taulustaan tehtyyn väärennökseen. Hän kertoo halunneensa tutkia sitä ja samalla saada väärennetyn työn pois markkinoilta.

Todellisuudessa moni väärennös jää tunnistamatta. Huutokauppatalot arvioivat, että tyypillisesti niitä paljastuu muutamia vuodessa. Yhteensä teoksia myydään tuhansia. Silloin kun niitä löydetään, ne palautetaan takaisin myyjälle.

Ennen pitkää teokset myydään jälleen uudestaan jossain. Jakobsson ei halunnut, että hänen taulustaan tehty väärennös jää elämään omaa elämäänsä.

”Kyllä oikein hätkähdin, kun näin tämän, että miten helkkarissa on mahdollista tehdä näin hyvin. Jos näkisin tämän teoksen vain ohimennen, luulisin, että se on minun”, Jakobsson sanoo.

Väärennöksessä on kuitenkin useita virheitä ja eroavaisuuksia, jotka erottavat sen alkuperäisestä teoksesta.

Ensinnäkin signeeraus on erilainen kuin originaalissa, sanoo Jakobsson. Samanlaista signeerausta Jakobsson kertoo kyllä käyttäneensä jossain muussa työssä.

Lisäksi väärentäjä on kirjoittanut tauluun teoksen nimen Jessica, vaikka alkuperäisessä maalauksessa näin ei ole.

”Hiukset on tehty eri tavalla, poski on pyöreämpi, kaula on maalattu eri lailla, myös paidan kaulus on erilainen ja kiilto silmässä. Myös kaikki värisävyt taustassa ovat erilaiset kuin alkuperäisessä teoksessa”, luettelee Jakobsson.

Väärennöksen tausta on sävyltään oranssinen, kun taas alkuperäisen teoksen taustassa on preussinsinistä.

Jakobssonin mukaan ei ole mitenkään mahdollista, että työ olisi esimerkiksi joku hänen vanha harjoitustyönsä. Tästä Jessican muotokuvasta ei Jakobssonin mukaan ole olemassa muita maalausversioita, eikä se ole edes myynnissä.

”Olen käyttänyt muotokuvia näyttelyissäni vain siksi, että ne saattaisivat herättää kiinnostusta tilata muotokuvamaalauksia”, Jakobsson kertoo.

Hänet tunnetaankin muun muassa siitä, että hän on maalannut paavi Johannes Paavali II:n ja Ruotsin kuningatar Silvian muotokuvat.

Jakobssonin merkittävimmät teokset ovat tunnettujen kotimaisten ja kansainvälisten henkilöiden julkisia muotokuvia.

Kuka tahansa on voinut nähdä aidon Jessica-teoksen joko näyttelyssä tai internetissä.

”Minua huolestuttaa, että jos tämä työ on tehty printtimenetelmällä, ja siitä on saatu jonkinlainen hahmotelma ja vain maalattu päälle. Silloinhan niitä on tehty monta”, Jakobsson pohtii.

Hän haluaisi tietää, kuka taulun on väärentänyt, mutta se ei välttämättä selviä koskaan.

Mutta miten on mahdollista, että Jakobssonin taulun väärennös meni läpi Bukowskilla?

”Asiahan on meillä vielä ihan kesken kaikin puolin, mutta se vaikuttaa hyvin epätavalliselta. Olemme nähneet toistaiseksi vain kuvat kahdesta teoksesta, ja ne ovat erittäin samanlaisia”, sanoo Bukowskin toimitusjohtaja Jori Keckman.

Epätavalliseksi tapauksen tekee Keckmanin mukaan se, että nyt puhutaan teoksesta, jota ei voi sanoa kalliiksi. Taulu myytiin huutokaupassa 600 eurolla.

”Vastaavaa tapausta meille ei ole tullut vastaan. Kun olen seurannut tätä väärennösasiaa, niin niissä on aina suuret taloudelliset intressit ja yleisesti kiinnostavia teoksia. Tässä on muotokuva, jonka hinta ei ole korkea.”

Bukowskilla aiotaan tutkia molempien taulujen materiaalinäytteet, verrata niitä ja selvittää, mitä väitetyn väärennöksen taustalla on.

”Hämmästelen suuresti, mikä tässä on, koska teos on niin samanlainen, kuulemma kangasta myöten. Kenellä on intressi, miksi joku tekisi sellaisen? Ilman muuta haluamme tutkia, koska tilanne on tällä hetkellä tiedossamme olevien seikkojen valossa erikoinen”, Keckman sanoo.

Miksi tämän taulun aitoutta ei tarkistettu ottamalla yhteyttä suoraan taiteilijaan? Se olisi onnistunut helposti ja nopeasti. Keckman ei halua kertoa yksityiskohtia siitä, miten muotokuvaa on tutkittu ennen sen päätymistä huutokauppaan. Elossa oleviin taiteilijoihin ei kuitenkaan olla automaattisesti yhteydessä teoksen aitouden varmistamiseksi.

”Tilanteesta riippuen osassa tapauksista niin toimitaan, mutta mikään automaatio se ei ole. Asiantuntijoilla on omat perusteensa, miten he teosta tutkivat, enkä halua avata yksityiskohtia”, Keckman sanoo.

”Emme esimerkiksi vielä tiedä, miksi taiteilija ei ollut meihin yhteydessä heti havaittuaan taulun huutokaupassa. Sen sijaan hän hankki teoksen itselleen joulukuussa ja otti meihin yhteyttä asiassa yli kymmenen viikkoa myöhemmin. Pyrimme luonnollisesti selvittämään syyt tällaiseen menettelyyn”, Keckman jatkaa.

Jakobsson kertoo hämmentyneensä tilanteesta.

”Minulla ei käynyt mielessä muuta tapaa”, hän vastaa.

Keckman kertoo, että aitousarvioinnissa käytetään apuna esimerkiksi teoksen näyttelyhistoriaa ja tehdään mahdollisia materiaalikokeita. Myös sillä on merkitystä, mikä taho teosta tarjoaa myyntiin. Jakobssonin tietojen mukaan hänen taulunsa väärennöstä myi luotettavaksi luokiteltu ulkomainen taho.

”On selvä, että sataprosenttista suojaa ei ole eikä tule koskaan olemaan. Se täytyy vain todeta”, Keckman toteaa.

Taideväärennöksistä on puhuttu mediassa paljon viimeksi sen jälkeen, kun taidekauppias Jouni Ranta julkaisi tammikuussa muistelmansa. Hän on kertonut olleensa vuosikymmenien ajan välittämässä väärennettyjä teoksia eteenpäin. Rannan arvion mukaan villeimpinä aikoina jokaisessa suomalaisessa huutokaupassa myytiin 20–30 väärennöstä, nyt enää vain 1–2.

Pian Rannan kirjan ilmestymisen jälkeen HS:n Kuukausiliitteessä julkaistiin lempääläisen taideväärentäjän Veli Sepän tarina. Seppä on kenties Suomen historian taitavin ja tuotteliain väärentäjä, joka huijasi taidemarkkinoita 30 vuotta.

Jakobsson pitää väärentäjien touhuja loukkauksena taiteilijoita kohtaan. Samalla se on myös jollain lailla hatunnosto taiteilijalle, Jakobsson sanoo.

”Että viitsii ruveta väärentämään minun työtäni. Jonkinlainen kummallinen kunnia siinä on olemassa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Taidehuijaus
 • Maalaustaide
 • Taide
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  9. 9

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää