Valikko
Kulttuuri

Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa

National Geographicin kuvaajat Uri Golman ja Helle Olsen ovat kolunneet maailman kauneimmat paikat yhdessä. Myös Suomesta he löysivät jotain unohtumatonta

Edessäni istuu pariskunta, jonka tarina muistuttaa rakkauselokuvaa. Sellaista, jonka pääosassa ovat kahden ihmisen tunteet ja näyttämönä kesyttämätön luonto.

Päähenkilöt tapaavat laivalla keskellä luonnonpuistoa Grönlannissa. Luonnonpuisto on valtava, suurin ja pohjoisin maailmassa, eikä siellä ole pysyvää ihmisasutusta. Nainen on kuitenkin tottunut rankkoihin olosuhteisiin. Hän on vuosien ajan johtanut safareita Afrikassa ja retkikuntia Etelämantereella.

Nytkin hänellä on kivääri mukanaan.

Mies on varustautunut kameralla. Hän on kuvaamassa eläimiä. Puistossa elää myskihärkiä, jääkarhuja, mursuja ja harvinaisiakin lintulajeja.

Rakkaus syttyy ensisilmäyksellä. Pari menee naimisiin ja päättää omistaa loppuelämänsä uhanalaisten eläimien suojeluun.

Liian hyvää ollakseen totta?

”No jos tarkkoja ollaan kyseessä oli toinen tapaamisemme”, mies sanoo. ”Olimme tavanneet jo kahdeksantoista vuotta sitten, mutta silloin ei mitään suurempaa tapahtunut.”

Nainen nyökyttelee vieressä.

”Neljä vuotta sitten tapasimme uudelleen tutkimusaluksella Grönlannissa ja jouduimme jakamaan saman hytin. Se oli sitten menoa.”

Istumme Musiikkitalon kahvilassa, kaukana tummassa yössä karjuvista leijonista tai jäälautalla päivää paistattelevista jääkarhuista.

Nainen on nimeltään Helle Olsen. Mies on Uri Golman.

Molemmat ovat tanskalaisia, hyvinvoivan näköisiä ja ruskettuneita.

Heidän valokuvansa kertovat seikkailuista. On upea otos jääkarhusta hyppäämässä jäälautalta toiselle. On hellyttävä kuva kesken imetyksen tallennetusta vuorigorillavauvasta Kongossa.

Yhteistä kuvatuille lajeille on, että useimmat niistä ovat harvinaisia.

”Elämme parhaillaan unelmaamme, mutta samalla yritämme saada aikaan jotain hyödyllistä”, Olsen sanoo. ”Kaksi ihmistä ei voi pelastaa koko planeettaa, mutta olemme päättäneet ainakin yrittää jotain.”

Suunnitelma on jo valmiina.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Mennään planeetan pelastamissuunnitelmaan myöhemmin, mutta käydään ensin Suomessa.

Yllättäen eksoottisten kuvien joukosta löytyy myös tuttuja maisemia. Yhdessä kuvassa Olsen on kameransa kanssa vuolaana virtaavan kosken rannalla.

Se on heidän National Geographicia varten tehdyltä kuvausmatkalta Viiksimosta, Kuhmosta.

Suomalaiset metsät ja suot tekivät pariskuntaan pysyvän vaikutuksen.

”Rakastuimme Suomeen”, Olsen ylistää. ”Tunsimme olevamme niin vapaita täkäläisissä metsissä.”

”Olot tosin olivat aika tukalat.”

Tukalilla oloilla hän tarkoittaa esimerkiksi sietämättömän pieniä kuvauskoppeja keskellä suota. National Geographicin artikkelin aihe oli muinaissuomalaisten karhumyytti, ja se vaati kuvaa aivan oikean näköisestä karhusta.

Jopa kuudentoista tunnin kököttely parin kuution kopissa pani parisuhteen lujille.

”Minä kestän paikallaan oloa hyvin, mutta Helle oli välillä kuin murrosikäinen ja valitti koko ajan”, Golman paljastaa. ”Erityisen huonosti hän kesti hyttyset ja paarmat.”

Olsen vilkaisee miestään, mutta jättää kommentoimatta.

Lopulta kärsivällisyys palkittiin ja ihme tapahtui. Paikalle lönkytteli poikkeuksellisen kaunis uroskarhu, joka pyöri saniaisten seassa kiehtovan myyttisen näköisenä.

Sitten se nosti päätään ja katsoi Golmania suoraan silmiin.

”Se kesti vain joitakin sekunteja, mutta se riitti. Sain kuvaani myyttisen karhun.”

Valokuvaajat kiittelevät suomalaisia vieraanvaraisuudesta. Jälkikäteen pientä hämmennystä aiheutti tosin heidän paikallisoppaansa Kari, jota he pitivät tanskalaisiin verrattuna vaiteliaana miehenä.

”National Geographicin suomalainen editoritorimme ihmetteli myöhemmin käyttämäämme adjektiivia”, Golman nauraa. ”Karilla kun oli karjalaiset sukujuuret ja editorin mukaan hänen pitäisi siis olla Suomen puheliainta väkeä.”

Golman paljastaa myös eksyneensä metsään kuuluisan suomalaisen luontokuvaajan Heikki Willamon kanssa.

”Juttelimme kävellessämme ja luulimme molemmat, että toinen tuntee polut. Lopulta jouduimme käyttämään kompassia ja kännykkää löytääksemme pois. Se oli nöyryyttävää.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Sitten siihen suunnitelmaan. Pariskunta on luonut itselleen koko lailla ainutlaatuisen projektin. Neljän vuoden aikana he aikovat kiertää kaikki maailman seitsemän mannerta ja tallentaa viimeisiä luonnontilaisia alueita maailmassa.

Parinkymmenen kuvausmatkan tuloksena syntyy kirja. Se esittelee upeita paikkoja, jotka ovat katoamassa.

Kirjan he aikovat luovuttaa ympäristöministereille ja muille päättäjille kautta maailman. Lisäksi kirjan mukana seuraa pariskunnan itse suunnittelema, erittäin arvokas kuulakärkikynä.

”Toivomme, että joka kerta kun päättäjät tarttuvat kynään allekirjoittaakseen jonkun ympäristösopimuksen, he muistavat kirjan ja uhanalaiset alueet”, Golman selittää.

Toki kirjaa myydään myös kirjakaupoissa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Palataan sinne, mistä koko heidän yhteinen tarinansa alkoi, Grönlantiin. Jos Suomessa vaivana ovat ahtaat kopit ja hyttyset helppoa ei ole jääerämaassakaan.

Päiväkirjamerkinnät kertovat, kuinka pariskuntaa kuljettava alus etenee vaivalloisesti jäiden läpi. Lisäksi sumu tekee kunnon kuvien ottamisen mahdottomaksi.

Lopulta taivas aukenee lähes kolmen viikon odottelun jälkeen. Syntyi henkeäsalpaavan hienoja kuvia arktisista maisemista. Sellaisia, joissa valo on kuin toiselta planeetalta.

Pohjoisen eläimistä puhumattakaan. Safareita johtaessaan Olsen on joutunut niin leijonien leopardien, virtahepojen kuin norsujenkin hyökkäysten kohteeksi, mutta jääkarhut ovat hänen mielestään pedoista vaarallisimpia.

”Niissä on jotain arvaamatonta”, hän perustelee. ”Olemme kuitenkin luvanneet toisillemme, että valitsemme aina seikkailun. Sitä parhaat kuvat ja tarinat vaativat.”

Jääkarhut eivät kuitenkaan ole pelottavin asia Grönlannissa. Viime elokuussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Yhdysvaltain armeijan huippusalaista tukikohtaa suojellut jäätikkö sulaa ilmastonmuutoksen seurauksena.

Samalla vaarassa ovat paljastua armeijan jälkeensä jättämät radioaktiiviset jätteet.

”Se on aivan kauheaa”, Golman toteaa. ”On uskomatonta, että Tanskan hallitus antoi amerikkalaisille luvan työntää radioaktiivista materiaalia jään syvyyksiin.”

”On kuitenkin parempi yrittää tehdä jotain kuin vain kasvattaa vihaa itsessään”, Helle Olsen sanoo. ”Uskomme positiivisten kuvien voimaan. Ihminen suojelee sitä, mitä hän oppii rakastamaan.”

Uusi maksuton tv-kanava National Geographic aloitti Suomessa 1. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Luonto
 • Luontodokumentti
 • National Geographic
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  9. 9

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  10. 10

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  5. 5

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää