Valikko
Kulttuuri

Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa

National Geographicin kuvaajat Uri Golman ja Helle Olsen ovat kolunneet maailman kauneimmat paikat yhdessä. Myös Suomesta he löysivät jotain unohtumatonta

Edessäni istuu pariskunta, jonka tarina muistuttaa rakkauselokuvaa. Sellaista, jonka pääosassa ovat kahden ihmisen tunteet ja näyttämönä kesyttämätön luonto.

Päähenkilöt tapaavat laivalla keskellä luonnonpuistoa Grönlannissa. Luonnonpuisto on valtava, suurin ja pohjoisin maailmassa, eikä siellä ole pysyvää ihmisasutusta. Nainen on kuitenkin tottunut rankkoihin olosuhteisiin. Hän on vuosien ajan johtanut safareita Afrikassa ja retkikuntia Etelämantereella.

Nytkin hänellä on kivääri mukanaan.

Mies on varustautunut kameralla. Hän on kuvaamassa eläimiä. Puistossa elää myskihärkiä, jääkarhuja, mursuja ja harvinaisiakin lintulajeja.

Rakkaus syttyy ensisilmäyksellä. Pari menee naimisiin ja päättää omistaa loppuelämänsä uhanalaisten eläimien suojeluun.

Liian hyvää ollakseen totta?

”No jos tarkkoja ollaan kyseessä oli toinen tapaamisemme”, mies sanoo. ”Olimme tavanneet jo kahdeksantoista vuotta sitten, mutta silloin ei mitään suurempaa tapahtunut.”

Nainen nyökyttelee vieressä.

”Neljä vuotta sitten tapasimme uudelleen tutkimusaluksella Grönlannissa ja jouduimme jakamaan saman hytin. Se oli sitten menoa.”

Istumme Musiikkitalon kahvilassa, kaukana tummassa yössä karjuvista leijonista tai jäälautalla päivää paistattelevista jääkarhuista.

Nainen on nimeltään Helle Olsen. Mies on Uri Golman.

Molemmat ovat tanskalaisia, hyvinvoivan näköisiä ja ruskettuneita.

Heidän valokuvansa kertovat seikkailuista. On upea otos jääkarhusta hyppäämässä jäälautalta toiselle. On hellyttävä kuva kesken imetyksen tallennetusta vuorigorillavauvasta Kongossa.

Yhteistä kuvatuille lajeille on, että useimmat niistä ovat harvinaisia.

”Elämme parhaillaan unelmaamme, mutta samalla yritämme saada aikaan jotain hyödyllistä”, Olsen sanoo. ”Kaksi ihmistä ei voi pelastaa koko planeettaa, mutta olemme päättäneet ainakin yrittää jotain.”

Suunnitelma on jo valmiina.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Mennään planeetan pelastamissuunnitelmaan myöhemmin, mutta käydään ensin Suomessa.

Yllättäen eksoottisten kuvien joukosta löytyy myös tuttuja maisemia. Yhdessä kuvassa Olsen on kameransa kanssa vuolaana virtaavan kosken rannalla.

Se on heidän National Geographicia varten tehdyltä kuvausmatkalta Viiksimosta, Kuhmosta.

Suomalaiset metsät ja suot tekivät pariskuntaan pysyvän vaikutuksen.

”Rakastuimme Suomeen”, Olsen ylistää. ”Tunsimme olevamme niin vapaita täkäläisissä metsissä.”

”Olot tosin olivat aika tukalat.”

Tukalilla oloilla hän tarkoittaa esimerkiksi sietämättömän pieniä kuvauskoppeja keskellä suota. National Geographicin artikkelin aihe oli muinaissuomalaisten karhumyytti, ja se vaati kuvaa aivan oikean näköisestä karhusta.

Jopa kuudentoista tunnin kököttely parin kuution kopissa pani parisuhteen lujille.

”Minä kestän paikallaan oloa hyvin, mutta Helle oli välillä kuin murrosikäinen ja valitti koko ajan”, Golman paljastaa. ”Erityisen huonosti hän kesti hyttyset ja paarmat.”

Olsen vilkaisee miestään, mutta jättää kommentoimatta.

Lopulta kärsivällisyys palkittiin ja ihme tapahtui. Paikalle lönkytteli poikkeuksellisen kaunis uroskarhu, joka pyöri saniaisten seassa kiehtovan myyttisen näköisenä.

Sitten se nosti päätään ja katsoi Golmania suoraan silmiin.

”Se kesti vain joitakin sekunteja, mutta se riitti. Sain kuvaani myyttisen karhun.”

Valokuvaajat kiittelevät suomalaisia vieraanvaraisuudesta. Jälkikäteen pientä hämmennystä aiheutti tosin heidän paikallisoppaansa Kari, jota he pitivät tanskalaisiin verrattuna vaiteliaana miehenä.

”National Geographicin suomalainen editoritorimme ihmetteli myöhemmin käyttämäämme adjektiivia”, Golman nauraa. ”Karilla kun oli karjalaiset sukujuuret ja editorin mukaan hänen pitäisi siis olla Suomen puheliainta väkeä.”

Golman paljastaa myös eksyneensä metsään kuuluisan suomalaisen luontokuvaajan Heikki Willamon kanssa.

”Juttelimme kävellessämme ja luulimme molemmat, että toinen tuntee polut. Lopulta jouduimme käyttämään kompassia ja kännykkää löytääksemme pois. Se oli nöyryyttävää.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Sitten siihen suunnitelmaan. Pariskunta on luonut itselleen koko lailla ainutlaatuisen projektin. Neljän vuoden aikana he aikovat kiertää kaikki maailman seitsemän mannerta ja tallentaa viimeisiä luonnontilaisia alueita maailmassa.

Parinkymmenen kuvausmatkan tuloksena syntyy kirja. Se esittelee upeita paikkoja, jotka ovat katoamassa.

Kirjan he aikovat luovuttaa ympäristöministereille ja muille päättäjille kautta maailman. Lisäksi kirjan mukana seuraa pariskunnan itse suunnittelema, erittäin arvokas kuulakärkikynä.

”Toivomme, että joka kerta kun päättäjät tarttuvat kynään allekirjoittaakseen jonkun ympäristösopimuksen, he muistavat kirjan ja uhanalaiset alueet”, Golman selittää.

Toki kirjaa myydään myös kirjakaupoissa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Palataan sinne, mistä koko heidän yhteinen tarinansa alkoi, Grönlantiin. Jos Suomessa vaivana ovat ahtaat kopit ja hyttyset helppoa ei ole jääerämaassakaan.

Päiväkirjamerkinnät kertovat, kuinka pariskuntaa kuljettava alus etenee vaivalloisesti jäiden läpi. Lisäksi sumu tekee kunnon kuvien ottamisen mahdottomaksi.

Lopulta taivas aukenee lähes kolmen viikon odottelun jälkeen. Syntyi henkeäsalpaavan hienoja kuvia arktisista maisemista. Sellaisia, joissa valo on kuin toiselta planeetalta.

Pohjoisen eläimistä puhumattakaan. Safareita johtaessaan Olsen on joutunut niin leijonien leopardien, virtahepojen kuin norsujenkin hyökkäysten kohteeksi, mutta jääkarhut ovat hänen mielestään pedoista vaarallisimpia.

”Niissä on jotain arvaamatonta”, hän perustelee. ”Olemme kuitenkin luvanneet toisillemme, että valitsemme aina seikkailun. Sitä parhaat kuvat ja tarinat vaativat.”

Jääkarhut eivät kuitenkaan ole pelottavin asia Grönlannissa. Viime elokuussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Yhdysvaltain armeijan huippusalaista tukikohtaa suojellut jäätikkö sulaa ilmastonmuutoksen seurauksena.

Samalla vaarassa ovat paljastua armeijan jälkeensä jättämät radioaktiiviset jätteet.

”Se on aivan kauheaa”, Golman toteaa. ”On uskomatonta, että Tanskan hallitus antoi amerikkalaisille luvan työntää radioaktiivista materiaalia jään syvyyksiin.”

”On kuitenkin parempi yrittää tehdä jotain kuin vain kasvattaa vihaa itsessään”, Helle Olsen sanoo. ”Uskomme positiivisten kuvien voimaan. Ihminen suojelee sitä, mitä hän oppii rakastamaan.”

Uusi maksuton tv-kanava National Geographic aloitti Suomessa 1. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Luonto
 • Luontodokumentti
 • National Geographic

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää