Valikko
Kulttuuri

Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa

National Geographicin kuvaajat Uri Golman ja Helle Olsen ovat kolunneet maailman kauneimmat paikat yhdessä. Myös Suomesta he löysivät jotain unohtumatonta

Edessäni istuu pariskunta, jonka tarina muistuttaa rakkauselokuvaa. Sellaista, jonka pääosassa ovat kahden ihmisen tunteet ja näyttämönä kesyttämätön luonto.

Päähenkilöt tapaavat laivalla keskellä luonnonpuistoa Grönlannissa. Luonnonpuisto on valtava, suurin ja pohjoisin maailmassa, eikä siellä ole pysyvää ihmisasutusta. Nainen on kuitenkin tottunut rankkoihin olosuhteisiin. Hän on vuosien ajan johtanut safareita Afrikassa ja retkikuntia Etelämantereella.

Nytkin hänellä on kivääri mukanaan.

Mies on varustautunut kameralla. Hän on kuvaamassa eläimiä. Puistossa elää myskihärkiä, jääkarhuja, mursuja ja harvinaisiakin lintulajeja.

Rakkaus syttyy ensisilmäyksellä. Pari menee naimisiin ja päättää omistaa loppuelämänsä uhanalaisten eläimien suojeluun.

Liian hyvää ollakseen totta?

”No jos tarkkoja ollaan kyseessä oli toinen tapaamisemme”, mies sanoo. ”Olimme tavanneet jo kahdeksantoista vuotta sitten, mutta silloin ei mitään suurempaa tapahtunut.”

Nainen nyökyttelee vieressä.

”Neljä vuotta sitten tapasimme uudelleen tutkimusaluksella Grönlannissa ja jouduimme jakamaan saman hytin. Se oli sitten menoa.”

Istumme Musiikkitalon kahvilassa, kaukana tummassa yössä karjuvista leijonista tai jäälautalla päivää paistattelevista jääkarhuista.

Nainen on nimeltään Helle Olsen. Mies on Uri Golman.

Molemmat ovat tanskalaisia, hyvinvoivan näköisiä ja ruskettuneita.

Heidän valokuvansa kertovat seikkailuista. On upea otos jääkarhusta hyppäämässä jäälautalta toiselle. On hellyttävä kuva kesken imetyksen tallennetusta vuorigorillavauvasta Kongossa.

Yhteistä kuvatuille lajeille on, että useimmat niistä ovat harvinaisia.

”Elämme parhaillaan unelmaamme, mutta samalla yritämme saada aikaan jotain hyödyllistä”, Olsen sanoo. ”Kaksi ihmistä ei voi pelastaa koko planeettaa, mutta olemme päättäneet ainakin yrittää jotain.”

Suunnitelma on jo valmiina.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Mennään planeetan pelastamissuunnitelmaan myöhemmin, mutta käydään ensin Suomessa.

Yllättäen eksoottisten kuvien joukosta löytyy myös tuttuja maisemia. Yhdessä kuvassa Olsen on kameransa kanssa vuolaana virtaavan kosken rannalla.

Se on heidän National Geographicia varten tehdyltä kuvausmatkalta Viiksimosta, Kuhmosta.

Suomalaiset metsät ja suot tekivät pariskuntaan pysyvän vaikutuksen.

”Rakastuimme Suomeen”, Olsen ylistää. ”Tunsimme olevamme niin vapaita täkäläisissä metsissä.”

”Olot tosin olivat aika tukalat.”

Tukalilla oloilla hän tarkoittaa esimerkiksi sietämättömän pieniä kuvauskoppeja keskellä suota. National Geographicin artikkelin aihe oli muinaissuomalaisten karhumyytti, ja se vaati kuvaa aivan oikean näköisestä karhusta.

Jopa kuudentoista tunnin kököttely parin kuution kopissa pani parisuhteen lujille.

”Minä kestän paikallaan oloa hyvin, mutta Helle oli välillä kuin murrosikäinen ja valitti koko ajan”, Golman paljastaa. ”Erityisen huonosti hän kesti hyttyset ja paarmat.”

Olsen vilkaisee miestään, mutta jättää kommentoimatta.

Lopulta kärsivällisyys palkittiin ja ihme tapahtui. Paikalle lönkytteli poikkeuksellisen kaunis uroskarhu, joka pyöri saniaisten seassa kiehtovan myyttisen näköisenä.

Sitten se nosti päätään ja katsoi Golmania suoraan silmiin.

”Se kesti vain joitakin sekunteja, mutta se riitti. Sain kuvaani myyttisen karhun.”

Valokuvaajat kiittelevät suomalaisia vieraanvaraisuudesta. Jälkikäteen pientä hämmennystä aiheutti tosin heidän paikallisoppaansa Kari, jota he pitivät tanskalaisiin verrattuna vaiteliaana miehenä.

”National Geographicin suomalainen editoritorimme ihmetteli myöhemmin käyttämäämme adjektiivia”, Golman nauraa. ”Karilla kun oli karjalaiset sukujuuret ja editorin mukaan hänen pitäisi siis olla Suomen puheliainta väkeä.”

Golman paljastaa myös eksyneensä metsään kuuluisan suomalaisen luontokuvaajan Heikki Willamon kanssa.

”Juttelimme kävellessämme ja luulimme molemmat, että toinen tuntee polut. Lopulta jouduimme käyttämään kompassia ja kännykkää löytääksemme pois. Se oli nöyryyttävää.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Sitten siihen suunnitelmaan. Pariskunta on luonut itselleen koko lailla ainutlaatuisen projektin. Neljän vuoden aikana he aikovat kiertää kaikki maailman seitsemän mannerta ja tallentaa viimeisiä luonnontilaisia alueita maailmassa.

Parinkymmenen kuvausmatkan tuloksena syntyy kirja. Se esittelee upeita paikkoja, jotka ovat katoamassa.

Kirjan he aikovat luovuttaa ympäristöministereille ja muille päättäjille kautta maailman. Lisäksi kirjan mukana seuraa pariskunnan itse suunnittelema, erittäin arvokas kuulakärkikynä.

”Toivomme, että joka kerta kun päättäjät tarttuvat kynään allekirjoittaakseen jonkun ympäristösopimuksen, he muistavat kirjan ja uhanalaiset alueet”, Golman selittää.

Toki kirjaa myydään myös kirjakaupoissa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Palataan sinne, mistä koko heidän yhteinen tarinansa alkoi, Grönlantiin. Jos Suomessa vaivana ovat ahtaat kopit ja hyttyset helppoa ei ole jääerämaassakaan.

Päiväkirjamerkinnät kertovat, kuinka pariskuntaa kuljettava alus etenee vaivalloisesti jäiden läpi. Lisäksi sumu tekee kunnon kuvien ottamisen mahdottomaksi.

Lopulta taivas aukenee lähes kolmen viikon odottelun jälkeen. Syntyi henkeäsalpaavan hienoja kuvia arktisista maisemista. Sellaisia, joissa valo on kuin toiselta planeetalta.

Pohjoisen eläimistä puhumattakaan. Safareita johtaessaan Olsen on joutunut niin leijonien leopardien, virtahepojen kuin norsujenkin hyökkäysten kohteeksi, mutta jääkarhut ovat hänen mielestään pedoista vaarallisimpia.

”Niissä on jotain arvaamatonta”, hän perustelee. ”Olemme kuitenkin luvanneet toisillemme, että valitsemme aina seikkailun. Sitä parhaat kuvat ja tarinat vaativat.”

Jääkarhut eivät kuitenkaan ole pelottavin asia Grönlannissa. Viime elokuussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Yhdysvaltain armeijan huippusalaista tukikohtaa suojellut jäätikkö sulaa ilmastonmuutoksen seurauksena.

Samalla vaarassa ovat paljastua armeijan jälkeensä jättämät radioaktiiviset jätteet.

”Se on aivan kauheaa”, Golman toteaa. ”On uskomatonta, että Tanskan hallitus antoi amerikkalaisille luvan työntää radioaktiivista materiaalia jään syvyyksiin.”

”On kuitenkin parempi yrittää tehdä jotain kuin vain kasvattaa vihaa itsessään”, Helle Olsen sanoo. ”Uskomme positiivisten kuvien voimaan. Ihminen suojelee sitä, mitä hän oppii rakastamaan.”

Uusi maksuton tv-kanava National Geographic aloitti Suomessa 1. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Luonto
 • Luontodokumentti
 • National Geographic

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  4. 4

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää