Valikko
Kulttuuri

Norjassa keksittiin keino nettikommenttien parantamiseksi: lukijoille laadittiin tietovisa juttujen sisällöstä

NRKbetan toimittajat uskovat, että nettikommenttien taso nousee, jos kaikilla on yhteinen käsitys keskustelun aiheesta.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tekniikkayksikkö on aloittanut uudenlaisen kokeilun parantaakseen juttuihinsa liittyvän nettikeskustelun tasoa. Asiasta kertoo Harvardin yliopiston journalismiyksikkö NiemanLab.

Uusiin medioihin keskittyneen NRKbetan toimittajat keksivät lisätä joidenkin juttujensa perään ”tietovisan”. Sen tarkoituksena on selvittää, onko lukija lukenut jutun ja myös ymmärtänyt lukemansa.

Vasta testin selvitettyään lukija pääsee kommentoimaan.

Toistaiseksi kysely koskee vain muutamia NRKbetan blogin juttuja, lähinnä sellaisia, joiden uskotaan houkuttelevan kommentoimaan myös muita kuin blogin aktiivisia, yleensä hyvin käyttäytyviä seuraajia.

Esimerkiksi pari viikkoa sitten blogissa julkaistiin juttu, jossa selitettiin Norjaan ehdotettua uutta digitaalista valvontaa koskevaa lakia.

NRKbetan tekijät arvelivat etukäteen, että aihe saattaa olla sellainen, joka kuumentaa keskustelun heti.

Siksi jutun perään laadittiin monivalintatehtävä, jossa kysyttiin kolmea perusasiaa artikkelin sisällöstä.

Vasta oikeiden vastausten jälkeen lukija päästettiin kommentoimaan.

Tällainen kysely oli:


Tulos oli yllättävä. Siinä missä normaalisti keskustelu olisi ehkä lähtenyt sivuraiteille, nyt kaikki kommentit olivat rakentavia ja kohteliaita. Kommentoijat jakoivat linkkejä aihetta käsitteleviin tutkimuksiin, kysyivät selventäviä kysymyksiä ja antoivat rakentavaa palautetta.

”Ajattelimme, että meidän pitäisi varmistaa, että ihmiset ovat kartalla asiasta ennen kuin he kommentoivat. Jos kaikki ovat samaa mieltä siitä, mitä artikkeli sanoo, heillä on paljon parempi lähtökohta alkaa kommentoida juttua”, kertoo NRKbetan toimittaja Ståle Grut NiemanLabille.

Norjalaistoimittajat uskovat, että pakottamalla ihmiset miettimään kommenttiaan hieman kauemmin, kommenttien sävy kaunistuu. Ylenmääräinen paasaaminen vähenee.

Kysely auttaa myös varmistamaan, että kaikilla kommentoijilla on sama käsitys jutun faktoista, joiden pohjalta he alkavat keskustella. Lisäksi toiveena oli, että kysely auttaisi pitämään keskustelun aiheessa.

NRKbeta tekee aktiivisesti kokeiluja pitääkseen keskustelun mahdollisena sivuillaan. NRK:n sisällä se on yksi harvoista yksiköistä, jotka enää nykyään mahdollistavat yleisön kommentoinnin.

Myös monet muut mediat maailmalla ovat poistaneet lukijoiden kommenttimahdollisuuden, kun keskustelu ei ole pysynyt siistinä. Monet ovat myös ohjanneet lukijakeskustelua toisaalle, esimerkiksi Facebookiin.

NRKbetan kyselyt ovat vasta kokeilua, eikä niitä ole ollut vielä kovin monen jutun perässä.

Tulokset ovat olleet kuitenkin niin hyviä, että nyt suunnitelmissa on lisätä kysely jokaisen jutun yhteyteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Vihapuhe
 • keskustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää