Kulttuuri

Olisiko Oscar-moka mahdollista myös Suomen Jusseissa? – ”Kävelisin sinne ja huutaisin: ei ei ei!”

Kirjanpitäjät tuovat Jussi-juhlan tulokset punaiselle matolle Amerikan malliin – käsiraudoista luovuttiin, kun avain hukkui.

Arvovaltaisessa Oscar-gaalassa koettiin äskettäin moka, jota ei olisi koskaan voinut kuvitella tapahtuvan: gaalan päätteeksi julistettiin väärä voittaja.

Virheen tekijäksi on paljastunut tilintarkastusta, veropalveluita ja liikkeenjohdon konsultointia tarjoavan PricewaterhouseCoopersin osakas Brian Cullinan, joka ojensi vahingossa väärän kuoren palkinnon jakajille.

Tuloksena oli sekasorto lavalla ja melkoinen yllätyslopetus koko tuntikausia kestäneelle gaalalle.

Olisiko vastaava sekoilu mahdollista myös Suomessa, kotimaisen elokuvan Jussi-juhlassa?

”Mikään systeemi ei ole toki aukoton”, sanoo Jussi-juhlan järjestävän Filmiauran puheenjohtaja Manna Katajisto. Filmiaurassa ollaan jo valmistautumassa tulevaan, 24. maaliskuuta järjestettävään gaalaan.

Katajisto kuitenkin kertoo, ettei hän ole tietoinen minkäänlaisista virheistä äänestyksessä tai äänten ilmoittamisessa. Jusseja on jaettu vuodesta 1944 lähtien.

Katajisto uskoo että Sumessa homma toimii, koska ala on hyvin pieni. Kaikki tuntevat toisensa ja luottavat toisiinsa. Ihmisten vaihtuvuus Filmiauran hallituksessa on pieni.

Ennen kaikkea Katajisto sanoo luottavansa niihin ihmisiin, jotka äänestysprojektista vastaavat.

Kuten Oscareissa, myös kotimaisessa Jussi-juhlassa äänten laskennasta, äänten säilytyksestä sekä äänten tuomisesta juhlapaikalle vastaavat tilitoimiston työntekijät.

Suomessa asialla ovat tilitoimisto FaktaCountin kaksi kokenutta kirjanpitäjää.

Heistä Heikki Keskinen on ollut mukana jo parikymmentä vuotta. Hän on myös Filmiauran pitkäaikainen kirjanpitäjä.

Aiemmin Keskinen hoiti ääntenlaskun yhdessä Filmiauran puheenjohtajan kanssa, mutta vuonna 2009 tehtävä annettiin yksin hänelle sekä valitsemalleen kollegalle.

Muutenkin Jussi-juhlan äänestysmenettely etenee monin osin Amerikan malliin. Keskisen mukaan mallia onkin nimenomaan otettu Oscareista, tosin vain osittain.

Yhteistä on esimerkiksi se, että Suomessakaan lopputuloksesta eivät tiedä ennen kuoren avaamista ketkään muut kuin kaksi ääntenlaskijaa – eli kaksi tilitoimiston työntekijää.

Näin äänestys käytännössä etenee Suomessa:

Filmiauran hallituksen valitsema esiraati valitsee ensin Jussi-ehdokkaat.

Pian ehdokkaiden julkistuksen jälkeen Filmiauran yli 300 jäsenelle lähetetään lomake, josta saa ruksata omat voittajaehdokkaansa. Filmiauran jäsenet toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla.

Lomakkeessa pitää olla äänestäjän nimi, jotta saadaan varmistettua, ettei kukaan äänestä kahta kertaa. Nimi jää kuitenkin vain ääntenlaskijoiden tietoon.

Äänestäjät lähettävät lomakkeen postitse. Tänä vuonna lomakkeen voi ensi kertaa myös skannata ja lähettää sähköpostitse.

Heikki Keskinen ja kollegansa laskevat äänet muutamaa päivää ennen gaalaa. He laittavat tiedot voittajista kuoriin ja sulkevat kuoret. Tuloksia säilytetään hyvin vartioidussa paikassa.

Gaalapäivänä Keskinen ja kollega vievät kuoret juhlapaikalle lukitussa salkussa. Salkun avain on Filmiauran puheenjohtajalla.

Oscar-gaalassa virheen perimmäinen syy oli siinä, että voittajalappuja oli printattu kaksin kappalein. Suomessa kuoria on vain yhdet.

”Tosin minulla on juhlassa mukana äänestystulos siltä varalta, että joku yrittäisi lukea lavalla omiaan”, Keskinen sanoo.

Jos näin pääsisi käymään, Keskinen on miettinyt jo etukäteen, mitä tekisi: ”Sitten minä kävelisin sinne ja huutaisin: ei ei ei!”

Keskinen olisi selvästikin huomattavasti jämäkämpi kuin Cullinan tai tämän kollega Martha Ruiz, joita on syytetty hitaasta reagoinnista virheen korjaamisessa.

Oscar-gaalassa ääntenlaskijat ojentavat itse omin käsin kuoret voittajien ilmoittajille juuri ennen lavalle menoa. Suomessa ääntenlaskijat luovuttavat vastuun eteenpäin jo tullessaan gaalapaikalle.

Tuolloin voittajakuoret luovutetaan suoran tv-lähetyksen tuottajalle. Juuri ennen h-hetkeä hän antaa suljettuina pysyttelevät voittajakuoret palkinnon jakajille.

Vielä tässäkin vaiheessa Keskinen ja kollega ovat ainoat, jotka tietävät voittajat.

Onko Suomen systeemissä sitten mitään kohtaa, joka voisi olla altis virheille?

Keskinen ei siihen usko.

”Tietenkin kirjanpitäjänä luotan omaan ja kollegani laskutaitoon. Siinä ei ainakaan tule virhettä.”

Myös postin suoriutumiseen Keskinen uskoo, ja vaikka posti ei kulkisikaan, siihenkin on varauduttu.

Siinä vaiheessa kun kuoret luovutetaan tv-tuottajalle ja tämä laittaa ne järjestykseen, virhe voisi ollakin periaatteessa mahdollinen, Keskinen miettii.

”Mutta kuorissa lukee niin selvästi, mikä palkinto on kyseessä, etten usko, että siinäkään virhettä tulisi.”

Keskinen sanoo kuulleensa valituksia ainoastaan yhdestä virheestä vuosien varrella: ”Siitä, että äänestäjät ovat äänestäneet väärää elokuvaa.”

Ennen Jussi-juhlaa Keskinen aikoo tutustua ehdokkaana oleviin elokuviin ennalta.

Keskinen ei nimittäin ole sittenkään aivan tavallinen kirjanpitäjä: hän on elokuvaihminen ja Filmiauran jäsen siinä missä muutkin gaalavieraat.

Ennen siirtymistään kirjanpitäjäksi Keskinen työskenteli 25 vuotta elokuva-alalla: Pirkanmaan elokuvakeskuksessa, elokuva-arkistossa ja Suomen elokuvakontaktissa.

Ryhdyttyään äänestysvastaavaksi Keskinen lakkasi äänestämästä itse.

Gaalaillan koittaessa 24. maaliskuuta Heikki Keskinen kollegoineen pukeutuu juhlapukuun ja astelee punaista mattoa pitkin, salaperäinen salkku kädessään.

Samanlainen näytelmä nähdään Oscareissakin joka vuosi, mutta sillä erotuksella, että Yhdysvalloissa ääntenlaskijat ovat jo pienoisia julkkiksia. Heitä kuvataan ja haastatellaan, heistä tehdään juttuja jo ennen gaalaa.

Suomessa ääntenlaskijoista ei ole ollut kiinnostunut juuri kukaan, Keskinen tunnustaa. Mutta kyllä suuren maailman menoa on pikkuisen väläytelty meilläkin.

”Muutamana vuonna mentiin niin, että salkku oli kytkettynä käsiraudoilla ranteeseeni. Mutta silloinen Filmiauran puheenjohtaja Mika Siltala hukkasi avaimen. Sen jälkeen en ole enää uskaltanut rautoja laittaa”, Keskinen nauraa.

Onneksi Siltala oli sentään juuri ehtinyt avata raudat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jussi-gaala
 • Elokuva
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  9. 9

   Merkel syyttää Turkkia Interpolin väärinkäytöstä – Espanjan poliisi otti kiinni Erdogania kritisoineen saksalaiskirjailijan Turkin pyynnöstä

  10. 10

   Suomessa kuoli 10 000 vauvaa vuodessa – sitten ainutlaatuinen järjestelmä muutti kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää