Valikko
Kulttuuri

Aku Ankka herätti kohun housuttomuudellaan ja opetti monta sukupolvea lukemaan – nyt kääkättäjä palaa Helsingin Sanomiin

Katso, millainen on ensimmäinen Aku-strippi Hesarissa 14 vuoden tauon jälkeen.

Harva osasi ennustaa, ­että merimiesasuun pukeutunut housuton ankka tulisi pysyväksi osaksi suomalaista kulttuuria ja nostattaisi myös päivän puheenaiheita.

Rakastettu sarjakuvasankari tekee historiaa yli 80 vuotta ensimmäisen Suomen-esiintymisensä jälkeen, sillä Aku Ankka -strippi palaa Helsingin Sanomiin, osaksi Lasten uutisten tarjontaa.

Tällainen on ensimmäinen Aku-strippi:


Ilta-Sanomien sarjakuvatoimittajan, sarjakuvaneuvos Juhani Tolvasen mukaan Aku Ankka juurtui Suomeen hyvin yksin­kertaisella mutta haastavalla reseptillä.

”Aku Ankka tarjosi hyviä tarinoita. Jokaisessa numerossa oli Carl Barksin piirtämiä kertomuksia, jotka kohosivat nopeasti myös klassikkoasemaan”, toteaa Tolvanen, joka oli kokoamassa Aku Ankan 80-vuotisjuhla­näyttelyä vuonna 2014.

Juuri Carl Barks (1901–2000) loi Ankkalinnan monine sivu­hahmoineen, vaikka ei keksinyt Aku Ankkaa itse. Hän aloitti uransa Disney-yhtiössä animaattorina, mutta keskittyi pelkästään sarjakuviin piirrettyään ensimmäisen täyspitkän Aku Ankka -tarinan joulukuussa 1942.

Entä miten maailman tunnetuin ankka rantautui Suomeen? Syypäänä on Mikki Hiiri – ja HS:n päätoimittajana vuosina 1927–1938 toiminut Eljas Erkko.

Aku Ankka esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 1935 Helsingin Sanomien sivuilla Mikin oma sanomalehti -stripissä. Eljas Erkko piti sarjakuvasta ja antoi sen sihteerinään työskennelleen Sirkka Ruotsalaisen käännettäväksi. Siinä ankkahahmon nimi oli jo suomennettu Aku Ankaksi.

Sirkka Ruotsalainen suomensi Mikki Hiiren seikkailuja viidentoista vuoden ajan Helsingin Sanomiin. Myöhemmin hänestä tuli itsenäisen Aku Ankka- lehden ensimmäinen päätoimittaja.

Hyväsydämisen mutta lyhytpinnaisen ankan nimikkolehti rantautui Suomeen puoli vuotta ennen Coca-Colaa, sillä Aku Ankka -lehti alkoi ilmestyä Suomessa vuonna 1951 juuri Helsingin olympialaisten kynnyksellä.


Tuolloin elettiin uuden nousun aikaa, koska Suomi oli juuri saamassa päätökseen sotakorvausten maksun Neuvostoliitolle. Myös elintarvikkeiden säännöstely alkoi hiljalleen purkautua.

Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia julkaisseen Sanoma Osakeyhtiön silloinen toimitusjohtaja, ministeri Eljas Erkko halusi avata oven länteen, erityisesti Yhdysvaltoihin.

Hän hankki Walt Disneyn ideoiman Aku Ankan julkaisuoikeudet alkuvuodesta 1951 ja kutsui Valittujen Palojen toimitussihteeriksi siirtyneen Sirkka Ruotsalaisen lehden päätoimittajaksi. Ensimmäinen Aku Ankka – ja kumppanit ilmestyi vuoden lopulla noin 40 000 kappaleen suuruisena neliväripainoksena.

Juhani Tolvasen mielestä Aku Ankan menestys perustui myös siihen, että ”se oli selvästi sekä poikien että tyttöjen lehti – siihen asti sarjakuvalehdet olivat olleet meillä lähinnä pojille suunnattua seikkailua. Aku Ankassa oli sekä jännitystä että huumoria. Lisäksi se oli ensimmäinen täysvärillinen sarjakuvalehti.”

Kulttuuriselle ja kaupalliselle menestykselle oli myös muita syitä. Aku Ankka -lehden markkinointi oli ajanoloon poikkeuksellisen näkyvää ja synnytti vahvaa kysyntää.

”Sanoma Osakeyhtiön lehtitilauksia kaupanneille asiamiehille tarjottiin jättiporkkanaa: Aku Ankan puolivuotistilauksen hinta oli 300 silloista markkaa ja asiamiehille tarjottiin 100 markkaa tilausta kohden eli asiamiehen kukkaroon jäi palkkiona peräti kolmannes lehden täydestä tilaushinnasta! Lisäksi Aku Ankka oli varannut jokaisena lehden ilmestymispäivänä kolmanneksen tilan Hesarin etusivulta – tämä käytäntö jatkui miltei koko 1950-luvun”, Juhani Tolvanen toteaa.

Lehtenä Aku Ankka on myös toiminut sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien aapisena. Juhani Tolvanen muistuttaa, että Sirkka Ruotsalaisen tähtäimessä oli hyvä yleiskielinen ilmaisu. Samalla päätoimittaja myös suomalaisti lehteä niin paljon kuin puhekuplat antoivat myöten.

Näin myös aikuisista oli hauska lukea lehteä ja sitä oli helppo tilata lapsille kehittäväksi lukemistoksi.

”Esimerkiksi Ruotsissa Kalle Anka -lehden kääntäjä valitsi arkisen puhekielen ja turvautui slangiin, ja menestys jäi vaatimattomammaksi kuin Suomessa.”

Vuosikymmenten saatossa Aku Ankka -lehti on ruokkinut suomalaista kulttuuria ja tuottanut tasaiseen tahtiin myös uusia suomenkielisiä ilmaisuja. Muutamaan otteeseen Aku Ankka on hahmona synnyttänyt julkisia kiistoja, jotka jälkikäteen katsottuna näyttävät lähinnä hassuilta.

Helsingin nuorisolautakunta päätti 28. päivänä elokuuta 1977 pitämässään kokouksessa lopettaa Aku Ankka -lehden tilaamisen kaupungin nuorisotiloihin, koska Akun kekkuloi säädyttömästi vailla housuja ja eli susiparina Iineksen kanssa. Päätös synnytti mielipidekirjoitusten tulvan Helsingin Sanomissa.

Pääsääntöisesti niissä ihmeteltiin nuorisolautakunnan päätöstä. Kohu nousi uutiseksi myös maailmalla. Samoihin aikoihin Suomessa evättiin myös työlupa Sex Pistols -yhtyeeltä.

Lehteä vastaan oli hyökätty myös aiemmin. Kemin kaupunginhallitus oli lopettanut Aku Ankan tilaamisen kasvatusneuvolaan joulukuussa 1974, koska lehti oli liian länsimainen.

Aku Ankalla on niin ikään ollut iso merkitys suomalaiselle sarjakuvataiteelle. Esimerkiksi Fingerporista tunnettu Pertti Jarla tunnustaa, että on velkaa erehtyväisyydessään niin kovin inhimilliselle Aku Ankalle, Charles Chaplinin kulkurihahmon piirretylle hengenheimolaiselle. Fingerporin prototyypin nimi oli Karl Barks Stadt.

”Aku Ankka tutustutti minut pienenä monenkin tyyliseen sarjakuvalliseen tarinankerrontaan. Ajatus koomisesta, laajan henkilögallerian sisältävästä kaupungista sarjan aiheena tuli varmaankin sieltä”, Pertti Jarla muistelee.

Siinäkin mielessä Aku Ankka on elämää suurempi hahmo, että hänellä on kaksi syntymäpäivää. Kääkättäjän munintapäivä osuu nimittäin maaliskuun 13. päiväksi, kuoriutumispäivä on taas kesäkuun 9. päivä. Munintapäivä näkyy näkyy selvästi kalenterissa Sedän syntymäpäivä -animaatioissa.

Kuoriutumispäivä lasketaan puolestaan siitä, että Aku Ankka esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa Silly Symphonies -sarjaan kuuluvassa animaatiossa The Wise Little Hen (Viisas Kana Kananen) juuri kesäkuun 9. päivänä 1934.

Akun Ankan maailmanvalloituksen merkkipaaluja

1934

Aku Ankan hahmon loi Disney-studion animaattori Richard Lundy vuonna 1934. Prototyyppiä olivat luomassa myös Art Babbitt ja Dick Huemer. Samana vuonna Aku Ankka esiintyi Viisas Kana Kananen -animaatiossa.

1935

Sarjakuvasankari Aku Ankan ensimmäinen esiintyminen Suomessa 8. päivänä toukokuuta Helsingin Sanomissa sivulla 14 julkaistussa Mikki Hiiri -stripissä.

1941

Suomessa Akun Ankan sunnuntaistrippiä aletaan julkaista säännöllisesti Ilta-Sanomissa 25. päivänä tammikuuta.

1942

Piirtäjä Carl Barks luo Ankkalinnan monine hahmoineen ja tekee ensimmäiset sarjakuva­lehdet Aku Ankasta. Aku saa tyttöystäväkseen Iines Ankan ja kilpakosijakseen serkkunsa Hannu Hanhen.

1951

Sanoma Osakeyhtiö alkaa julkaista Aku Ankka -lehteä suomalaisena käännöksenä. Lehti on ensimmäinen nelivärinen sarjakuvajulkaisu Suomessa.

1975

Aku Ankka -lehti nousee luetuimmaksi julkaisuksi Suomessa, kun sen levikki kipuaa lähes 320 000 kappaleeseen.

2007

Vanha levikkiennätys menee rikki. Se lisääntyy noin 3 000 tilauksella.

2017

Aku Ankka palaa Helsingin Sanomiin – osaksi Lasten uutisia.

Fakta

Aku Lasten uutisiin


 HS:n Lasten uutiset ja Aku Ankka käynnistävät ­tänään 3. maaliskuuta yhteistyön.

  Lasten uutiset kasvaa painetussa lehdessä kolmesivuiseksi kokonaisuudeksi.

 Mukana on erityinen Ankkanurkka, josta löytyy joka viikko Aku Ankka -strippi ja Ankkavisa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aku Ankka
 • Sarjakuva
 • Lasten uutiset
 • Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  8. 8

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  9. 9

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää