Kulttuuri    |   Kolumni

Kasmir uhkasi viedä tanssikilpailulta lumon ja viihteen – avoin ja nopea anteeksipyyntö olisi voinut pelastaa paikan ohjelmassa

Muusikko Kasmirin poistumista Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta pohdittiin MTV:ssa kaksi päivää. Asia ei siis ollut helppo.

Kun Kasmirin lähdöstä tiedotettiin, sisältöjohtaja Marko Karvo otti tiedotteessa esiin ”ohjelman luonteen”:

Tanssii tähtien kanssa on ohjelma tanssin lumosta ja viihteestä. Viime päivinä syntynyt keskustelu on ohjautunut pois ohjelmasta ja siihen liittyvistä tanssisuorituksista.”

Osallistuja, jonka nimi liittyy julkisuudessa seksuaalikumppanien salakuvaamiseen ja kuvamateriaalin levittämiseen, ei varmaankaan tätä ”lumoa ja viihdettä” lisää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Olisikin ollut hämmentävää – ehkä ahdistavaakin – nähdä Kasmir ensi sunnuntaina televisiossa tanssimassa ja juttelemassa mukavia.

Katsojan päässä se olisi rinnastunut oudosti tietoihin siitä, että hän 2015 keikkabussissa katseli bändikaverinsa Axl Smithin salakuvaamaa videota seksikumppanistaan.

Tästä salakuvaamisesta Kasmir eli Thomas Kirjonen todisti tiistaina 28. helmikuuta oikeudessa. Smith sai siitä yli vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Kasmiria ei siis syytetty mistään, ja oikeudessa todistaminen on velvollisuus, kuten hän itsekin julkisessa Facebook-päivityksessään tänään muistutti:

”Todistajana olen pyrkinyt auttamaan uhreja sekä oikeuden toteutumista kertomalla kaiken minkä tiedän.”

Se ei vain riittänyt, tietenkään.

Nykyisessä, moniäänisessä ja armottoman läpinäkyvässä maailmassa julki tulevat usein muutkin ikävät teot kuin ne, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkit.

Ne myös rinnastuvat toisiin tekoihin, joista perinteinen ja sosiaalinen media meille alttiisti kertovat. Ja sekin vaikuttaa.

Vain viikko sitten Casey Affleckin miespääosa-Oscar herätti pahennusta kautta maailman, sillä juuri palkintojen alla oli muistutettu, että häntä oli syytetty seksuaalisesta ahdistelusta 2010.

Kaksi Affleckin ohjaaman dokumenttielokuvan tekoon osallistunutta naista vaati miljoonakorvauksia, mutta lopulta asia sovittiin.

Tätä vasten Oscar-palkinto ei ollutkaan enää vain iloinen asia. Elokuvajuhlan ”lumo ja viihde” himmenivät.

Miten Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontajat olisivat suhtautuneet paljon lievempään Kasmir-kohuun? Miten he olisivat rupatelleet hänen kanssaan tanssien tauoilla?

Ja miten olisi valvottu katsojien ohjelmaan suoraan lähettämiä kommentteja?

Ne ovat jo nyt olleet sosiaalisessa mediassa karuja: Kasmir poistoon! Vadelmavene ulos!

Eikö miestä käy melkein sääliksi? Hänhän joutui syrjään suosikkiohjelmasta vain siksi, että oli katsellut salakuvia kaverinsa sänkykumppanista.

On hyvin mahdollista, että kohu seuraa ja hankaloittaa hänen musiikkiuraansa.

Lisäksi Kasmir kiirehti jo maanantaina twiittaamaan, että on pahoillaan ”uhrien puolesta” ja toivoo, että ”kaikki asiasta kärsineet saavat rauhaa toipumiseen”. Eikö se riitä?

Ei riitä, ei enää. Twiitistähän ei käynyt ilmi, pitikö Kasmir tekoaan edes vääränä.

Vasta tänään hän pyysi reilusti anteeksi ”asiatonta kielenkäyttöä ja kaikkea tuomittavaa käytöstä”, kertoi ymmärtävänsä, ettei ollut reagoinut oikein, ja kantavansa vastuun.

Jos nämä kommentit olisivat tulleet julki heti, voi olla, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa olisi edelleen yhdeksän paria ja Kasmirilla valssi vasta tulossa.

Oikaisu 3.3. kello 10.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Casey Affleck ei ole syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun, eikä tiedetä, maksoiko hän siitä syyttäneitä naisia hiljaisiksi. Ennen Oscar-palkintojen jakoa tuotiin esiin, että häntä oli syytetty seksuaalisesta ahdistelusta 2010. Lopulta asia sovittiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää