Valikko
Kulttuuri

Meksikolaistähti muutti viikoksi Turun Varissuolle – ”Suomalaiset muuttuvat humalassa kuubalaisiksi”

Suomalainen kylmyys ja synkkyys saivat meksikolaiset elokuvantekijät kuvaamaan nyrkkeilyelokuvansa Turussa.

Elokuvaohjaaja Kyzza Terrazas tutkii turkulaisen varastorakennuksen takapihalla olevaa lumikasaa. Lunta ei ole paljon, ja jäljellä oleva kasa on lumen ja hiekan sekoitusta.

”Siirtäkää rengas tuohon puhtaaseen kohtaan, ja pitäkää huolta, ettei kukaan kävele siitä”, Terrazas ohjeistaa kuvausryhmää.

Varaston ja lumikasan välissä on muutama vanha Toyota, ja varaston takana pilkottaa Turun linna.

Kaksi kuvausryhmän jäsentä siirtää suuren renkaan lumelle ja asettaa sen viereen rautalekan. Meksikolaissuomalaisen nyrkkeilyelokuvan Bayonetan ulkokohtauksen rekvisiitta on paikoillaan.

Meksikolainen Terrazas on ollut Turussa helmikuusta asti kuvaamassa ensi vuonna ensi-iltansa saavaa draamaelokuvaa. Bayonetan pääosassa on Luis Gerardo Méndez, joka tähdittää Suomen Netflixistäkin löytyvää jalkapallomaailmaan sijoittuvaa komediasarjaa Club de Cuervosia.

Bayonetan tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja Turkuun, joten mukana on useita suomalaisia näyttelijöitä, kuten Joonas Saartamo ja Laura Birn.

Miksi meksikolaiset ovat tekemässä elokuvaa Suomessa ja vielä tähän aikaan vuodesta? Terrazas kertoi ennen päivän kuvausten alkua, että Suomi toimii elokuvassa symbolisena päähenkilönä.

”Olemme Turussa kylmyyden ja synkkyyden takia. Halusimme tavoittaa tarinaan tunnelman, jonka vain Suomen tapaiset paikat antavat. Päähenkilö on henkisesti kadoksissa, joten hän on myös kadoksissa vieraassa ympäristössä. Täällä eristyneisyys voi olla absoluuttista”, Terrazas perustelee.


Bayoneta kertoo samannimisestä nyrkkeilijästä, joka asuu Turun Varissuolla. Pääosanesittäjä Méndez halusi päästä hahmonsa sisällä, joten hän asui Varissuolla viikon verran ennen kuvauksia.

”Minua varoiteltiin Varissuosta ja minulle kerrottiin, että se on varsinainen getto. Tutustuttuani paikkaan olin aivan ihmeissäni. Jos tämä on teidän mielestänne getto, teidän pitäisi tulla katsomaan Meksikoon todellista gettoa”, Méndez nauraa. Myös hän jutteli HS:n kanssa ennen kuvauksia.

Méndezille myös pahoiteltiin sitä, että vuokra-asunnon ikkunoista ei ole kummoista näkymää.

”Mitä vielä. Ikkunoista näkyi lumen peittämiä mäntyjä. Näkymä oli kuin maalaus”, Méndez sanoo.

Viikon aikana hän ehti tutustua varissuolaiseen naapurustoon ja suomalaiseen baarielämään. Kapakassa häntä kohtasi tuttu tunnelma.

”Te olette selvin päin niin hiljaisia. Muutaman oluen jälkeen muututte tanssiviksi ja huutaviksi kuubalaisiksi. Sitä minä rakastan!”

Ulkopuolisuus ja kahden kulttuurin kohtaaminen ovat elokuvan keskeisiä teemoja, onhan Bayoneta maahanmuuttaja. Kahden täysin erilaisen kulttuurin välille syntyy mielenkiintoinen kontrasti, mutta myös yhteisymmärrys.

”Ulkopuolisuudesta puhuminen on tärkeää, varsinkin nykypäivänä”, Méndez korostaa.

Ulkopuolisuus on meksikolaisille nyt konkreettinen huolenaihe, kun Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle suunnitellaan jättimäistä muuria. Suuri osa meksikolaisista elokuva-alan ihmisistä tekee töitä myös naapurimaassa, ja aiemmin normaalisti sujunut työmatkustus on vaikeutunut osalla jo huomattavasti.

Terrazas sanoo, että maiden välinen kiristynyt ilmapiiri ei ole kuitenkaan uusi ilmiö. Donald Trumpiin vaan henkilöityy vuosia kytenyt kriittinen suhtautuminen meksikolaisiin.

”Yhdysvallat ja Meksiko ovat integroituneet vuosien varrella niin työn kuin kulttuurin kautta, mutta integraatio on lähtöisin ihmisistä, ilman poliittista tahtoa. Itse asiassa integraatio on tapahtunut poliittisesta vastustuksesta huolimatta”, Terrazas sanoo.


Päivän kohtauksen harjoitus voi alkaa heti, kun valaistusryhmä on siirtänyt lumikasan viereen jättimäisen valoa heijastavan sermin. Kuvaaja Guillero Garza käyttää runsaasti luonnonvaloa, ja sermillä saadaan lumeen lisää hehkua.

Méndez lämmittelee juoksemalla edestakaisin, sillä hänen hahmollaan on kohtauksessa kuntoharjoitukset.

Parin minuutin pituinen kohtaus alkaa sillä, että Méndez hakkaa lekalla suurta rengasta. Äijämäisessä ähkimisessä on kaikuja Rocky-elokuvista, joissa Sylvester Stallone rämpi lumihangessa ja kantoi parrunpätkiä.

Ohjaaja Terrazas painottaa, että Bayoneta ei ole perinteinen nyrkkeilyelokuva.

”Pidän itse nyrkkeilystä, mutten niinkään itse lajista vaan nyrkkeilyelokuvista ja -kirjoista. Erästä kirjailijaa lainatakseni: Nyrkkeily kertoo sivilisaation rajoista.”

Myöskään Méndez ei ollut aiemmin innostunut lajista. Hän on treenannut nyrkkeilyä nyt viisi kuukautta, minkä aikana hän on laihtunut kymmenen kiloa.

”En vieläkään ymmärrä nyrkkeilyä, mutta arvostan sitä. Aion jatkaa treenaamista, sillä tämä on parempaa mielenterveydelleni kuin jooga tai terapiakäynnit”, Méndez nauraa.

Takaisin kohtaukseen. Bayonetan lekaharjoitus keskeytyy, kun nyrkkeilijän paras ystävä ( Saartamo) tulee ulos ja kävelee pihaan ajavan pakettiauton luokse. Autoa ajaa Sarita (Birn), joka on ehkä päähenkilön tyttöystävä. Seuraa lyhyt keskustelu, jonka jälkeen kohtaus on paketissa.

Meksikolaiset kehuvat kilpaa suomalaisia näyttelijöitä ja heidän motivaatiotaan. Terrazas on ihastellut suomalaisten ammattimaisuutta ja keskittyneisyyttä.

”Joskus aiemmin olen joutunut työskentelemään näyttelijöiden kanssa, jotka tekevät vain minimin”, Terrazas hymähtää.

Méndez kertoo ällistyneensä suomalaisten työmotivaatiosta jo ensi metreillä.

”Heillä oli saman tien selkeys roolihahmoistaan ja nälkä kertoa heidän tarinansa. Olimme varanneet ensimmäisiin lukuharjoituksiin kahdeksan tuntia, mutta nämä tarvitsivat vain kaksi”, Méndez paljastaa.

”Kun tapasin Laura Birnin ensi kerran, rakastuin hahmonani häneen, ja sama tapahtui Joonaksen kanssa”, hän jatkaa.

Renkaanhakkauskohtaus kuvataan ensin kolmeen kertaan, jonka jälkeen ryhmä ryhtyy kuvaamaan kohtauksen kuuluvia yksityiskohtaisempia lähikuvia.

Varaston takapihan lisäksi Bayonetaa on ehditty kuvata eripuolilla Turkua: Ruissalossa, Tuomiokirkossa, Ruotsin-laivalla ja tietenkin Varissuolla.

Parin viikon kuluttua ryhmä lähtee Meksikoon, jossa kuvataan elokuvan nyrkkeilykohtaukset. Niiden tapahtumapaikkana on tietenkin Turku, joten yleisöön on pitänyt pestata suomalaisen näköisiä avustajia.

”Onneksi Mexico City on suuri kaupunki”, tuottaja Johanna Enäsuo MRP Matila Röhr Productionsilta toteaa.

Fakta

Bayoneta


 Nyrkkeilyelokuvan ensi-ilta on ensi vuonna.

 Sen budjetti 2,3 miljoonaa euroa

 Päätuottajana toimii meksikolainen Woo Films. Elokuvan pohjoismaiset oikeudet omistaa MRP Matila Röhr Productions.

 Elokuvan kotimaista rahoitusta ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiö, Yle ja Länsi-Suomen elokuvakomissio.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turku
 • Nyrkkeily
 • Meksiko
 • Elokuva
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää