Kulttuuri    |   HS-analyysi

Ville Valo yhdisti Tapio Rautavaaran ja AC/DC:n – näin HIM-yhtye valloitti erilaiset yleisöt ympäri maailmaa

HIM-yhtye ehti kääntää parjatun suomalaisslaavilaisuuden edukseen. Jäähyväiskiertueen jälkeen yhtyeen jäsenet voivat ponnistaa itse kehittämästään herkkyyttä metalliin yhdistäneestä genrestä luontevasti moniin suuntiin.

”Se on tämä Tapio Rautavaaran Sininen uni meets AC/DC:n Back in Black”, Ville Valo arvioi HIM-yhtyeen kansainvälisen menestyksen salaisuutta Helsingin Sanomille vuonna 2004.

Resepti toimi pitkään. HIM-yhtye ehti urallaan saada listaykkösiä sekä single- että albumimarkkinoilla Suomesta Saksaan ja Itävaltaan. Se oli ensimmäinen kultalevyn Yhdysvalloissa saavuttanut suomalaisyhtye, ja vuoden 2005 Dark Light -albumista lähtien sen jokainen levy nousi Yhdysvaltojen albumilistalla vähintään sijalle 25. Parhaimmillaan oltiin sijalla 12 Venus Doom -albumilla vuonna 2007.

Vuoden 1999 Join Me (in Death) jäi yhtyeen suurimmaksi hitiksi, mutta maailmanlaajuinen suosio ei hiipunut edes ajoittaisiin sairasteluihin, pitkiin keikkataukoihin tai muihin vaikeuksiin.

Vaikka kolme ja puoli vuotta sitten ilmestynyt Tears on Tape -albumi tehtiin omalla riskillä Suomessa ja lisensoitiin kolmelle levymerkille eri markkinoita varten, sekin nousi listakakkoseksi Saksassa ja Suomessa, sijalle 7 Itävallassa ja sijalle 15 Yhdysvalloissa. Tears on Tape sai edelleen myös suotuisia neljän tähden arvioita mediassakin Guardianista lähtien.

Nyt yhtye on kuitenkin ilmoittanut jäähyväiskiertueestaan. HIM aikoo kiertää kesäkuusta joulukuuhun neljässätoista maassa Espanjasta Yhdysvaltoihin. Suomessa konsertoidaan ainakin heinäkuussa Helsingin Tuska-festivaalilla sekä Tuurin kyläkaupan Miljoonarockissa, ja lisää Suomen-konsertteja on vielä tulossa jäähyväiskiertueen kalenteriin.

Ehkä saamme siis vielä kerran myös perinteisen uudenvuodenkonsertin Tavastialla.


HIM oli Ville Valon bändi: hän oli keskeinen lauluntekijä ja karismaattinen keulakuva, jolla on hämmästyttävät äänivarat. Kun Valo on kunnossa, ääni toimii syvästä baritonista normaaliin keskialueeseen, Dingo-tyyliseen nasaalin pornahtavaan vibratoon ja huikean puhtaisiin falsettiääniin.

Tämä huomattiin jo ensimmäisen albumin singlestä Wicked Game. Chris Isaakin herkän hitin sovittaminen metallikitaravallin varaan saattoi aluksi tuntua vitsiltä, mutta viimeistään kertosäkeessä ihmiset joutuivat höristelemään korviaan: tämä poika herisytteli Isaakin romanttiset kärvistelyt yhtä luontevasti kuin Isaak itse.Valon
imago kierrätti hyväksi havaittua James Dean -kaavaa, jossa herkkyys ja särmä yhdistyvät ja kiehtovat niin nais- kuin miespuolisia faneja. Sama toistui Valon omissa sävellyksissä sekä Love Metal -termin ja Heartagram-symbolin keksimisessä. Herkkyys ja kovuus piti aina yhdistää, albumien nimiä myöten.

Valo teki HIM-laulut usein akustisella kitaralla, eikä sointupohja välttämättä poikennut perisuomalaisesta mollivetoisesta melankoliasta. Yhdistettynä gootahtaviin sanoituksiin, metallikitaravalleihin ja kosketinsoitinriffeihin saavutettiin kuitenkin hämmästyttävä crossover-potentiaali.

Esimerkiksi Saksassa samalla keikalla saattoi nähdä niin teinityttöjä, viiksekkäitä vanhan polven Scorpions-faneja kuin uusromantikkoja ja Depeche Mode -faneja. (Voit lukea HS:n reportaasin yhtyeestä Berliinin suurella Velodromella 2001 tästä linkistä.)

Tämän ei pitänyt olla mahdollista. ABBA:n manageri StigStikkan” Anderson selitti samana vuonna 2001 HS:lle, että Suomen musiikkivienti ei voinut vetää Ruotsin tavoin, koska kulttuurit ja musiikkimaut olivat niin erilaisia. Ruotsin pop kulki duurissa ja menestyi lännessä. Ruotsista itään alkoi hänen mukaansa toisenlaisen musiikkimaun vyöhyke Suomesta Pohjois-Venäjän, Siperian ja Mongolian kautta Japaniin. ”Suomalainen kaihomieli ei vetoa kaikkialla”, hän tähdensi.

HIM todisti Stikkanin teorian vääräksi. Kysyin Valolta vuonna 2004 Philadelphiassa, olisiko suomalaisslaavilainen iskelmällisyys kuitenkin yhtyeen salainen ase.

”Juuri se erottaa meidät joukosta!” Valo vastasi. ”Tarjoamme poronkäristystä, mutta saken kanssa. Eli yhdistämme standardit, joita ei yleensä ole yhdistetty.” (Koko reportaasi Philadelphiasta on tämän linkin takana.)


Ehkä syvimmillään slaavilaiset sävyt olivat vuoden 2005 Dark Light -levyllä. Under the Rose olisi melodiansa puolesta sopinut vaikka Puna-armeijan kuoron ohjelmistoon. (Vuoden 2005 HS-reportaasi HIM-yhtyeestä Las Vegasissa löytyy täältä).Valo on monilahjakkuus, joka soitti HIM-yhtyeen varhaisissa treeneissä vuonna 1991 bassoa ja vielä vuonna 1995 myös rumpuja demoäänityksissä. Yksin hän ei kuitenkaan menestystä luonut, vaan sai rinnalleen jo varhain tarpeeksi erinomaiset ja sitkeät bändikaverit. Basisti Mikko ”Mige” Paananen ja kitaristi Mikko ”Linde” Lindström olivat ajoittain mukana jo ennen kuin yhtyeen toiminta vakinaistui vuonna 1995. Rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen tuli mukaan vuonna 199 ja jätti yhtyeen vuonna 2015.

Kaveripiiri kesti osittain myös henkilövaihdokset: esimerkiksi alkuperäinen kosketinsoittaja Antto Melasniemi suostui mukaan kiertuekokiksi vielä vaihdettuaan soittamisen ravintola-alaan.


Paketin täydensi manageri Seppo Vesterinen, joka pääsi hyödyntämään Hanoi Rocks -vuosien aikana karttunutta ammattitaitoaan. Tavoitteena oli kestävä globaali suosio, ei yksittäisten myyntipiikkien napsinta.

Ahkera kiertäminen toikin tulosta, vaikka levy-yhtiöiden kanssa kaikki asiat eivät menneet putkeen. Yhtyeellä oli aluksi sopimus Suomen BMG:n kanssa, mutta Yhdysvaltain BMG ei halunnut julkaista yhtyettä maassaan, mikä viivytti Yhdysvaltain-valloitusta. Karenssiajan päätyttyä yhtye antoi vanhat levyt Universalille jaeltavaksi Yhdysvaltoihin. Kun HIM kuitenkin teki maailmanlaajuisen sopimuksen Warnerin Sire-merkin kanssa, Universal laittoi kolmoslevyn Deep Shadows and Brilliant Highligts ulos vain katalogijulkaisuna ilman markkinointia.

Yhdysvaltain-levymyynti saatiin kohdilleen Sire-sopimuksen myötä, mutta aivan odotettuja tuloja ei enää voinut saada suoratoiston yleistyttyä.

”Olemme rättikauppiaita”, Valo hymähti kiertueella, jolla merkittävä osa tuloista tuli keikkapalkkioiden sijasta yhtyettä mainostavien paitojen ja muiden fanituotteiden myynnistä. Sama koski tietysti myös muita kansainvälisiä menestyjiä.


Love Metal -resepti toimi pitkään, mutta yhtyeestä on paljon muuhunkin. Kitaristi Linde Lindström elvytti viime vuonna Daniel Lioneye -projektinsa, jossa mukana ovat myös HIM-yhtyeen basisti ja kosketinsoittaja. ”Leikittelynä alkaneesta sivujuonteesta on kasvanut vakavasti otettava yhtye”, HS:n Jarkko Jokelainen kirjoitti viime elokuussa neljän tähden arviossaan.

Valo taas on onnistunut toistuvasti ilman HIM-yhtyettäkin duetoimalla Natalie Avelonin kanssa vanhaa Summer Wine -iskelmää ja The Rasmus -yhtyeen Lauri Ylösen kanssa Apocalyptican Bittersweet-balladia.

Viime vuonna Valo ehti esimerkiksi The Mission -yhtyeessäkin soittaneen MGT:n eli Mark Gemini Thwaiten levylle ja videolle osoittamaan, että HIM-tyylin sovitus istuu myös ABBA-yhtyeen Knowing Me, Knowing You -klassikkoon.Joulukuussa julkaistiin Andy McCoyn Xmas Song, jossa Valo ehti laulamaan lapsuutensa sankarin taustalle stemmoja sekä näyttäytymään perin omalaatuisella videolla. Perinteisempää iskelmällisyyttä Tapio Rautavaaran ja Freemanin tapaan tarjosi puolestaan viime kuussa Emma-palkinnon parhaasta suomalaisesta musiikkivideosta saanut Olet mun kaikuluotain. Kappale on versio John Denverin 1970-luvun hitistä Annie’s Song.On jopa todennäköistä, että herkkiä melodioita ikuisen kitaravallin kanssa neljännesvuosisadan laulanut Valo haluaa jatkossa tehdä entistä enemmän tyylikokeiluja myös ilman raskainta kitarointia, onhan hän myös kova Rauli ”Badding” Somerjoki -fani.

Mutta sitä ennen, vielä yhdellä kiertueella, fanit saavat jättää idoliensa edessä lopulliset hyvästit nuoruutensa HIM-muistoille ja laulaa vielä kerran Join Me (in Death) -hitin avainlausetta siitä, että tämä elämä ei ole elämisen arvoista.


Oikaisu 7. maaliskuuta klo 16.05. Rumpali Mika Karppisen liittymisvuosi HIM-yhtyeeseen on korjattu. Hän liittyi mukaan 1999, ei 1995.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HIM
 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Ville Valo
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  5. 5

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  8. 8

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  9. 9

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  10. 10

   Naisena en ole koskaan kokenut vähättelyä – koen, että saan Suomessa erinomaista kohtelua nimenomaan sukupuoleni vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää