Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Kuukautiset ylpeyden ja erityisyyden aiheeksi nostava mainos nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi, koska häpeän murtamiselle on edelleen tarvetta

”Jos miehillä olisi kuukautiset, he kehuskelisivat niiden kestolla ja vuodon määrällä”, kuuluisa feministi määrittelee.

Historian aikana nainen on tehty saastaiseksi ja saatu häpeämään kuukautisten takia – kulttuurista riippumatta.

Vaikka nykykulttuuri on murskannut tabun toisensa jälkeen, tiedolle ja keskustelulle kuukautisista on tarvetta. Tämän huomaa ennen kaikkea verkossa ja sosiaalisessa mediassa aiheesta leviävistä hashtageista, kampanjoista ja keskusteluketjuista, joiden määrä on kasvanut parissa viime vuodessa valtavasti.

Yksi esimerkki tästä on, miten internet innostui kuukautisista heinäkuussa 2013; tarkalleen ottaen kuukausittaisia kuukautissuojalähetyksiä myyvän yhdysvaltalaisen HelloFlo:n humoristisesta mainoksesta, jossa tyttö saa kesäleirillä ystäviä ja arvostusta kuukautistensa ansiosta. Video keräsi Youtubessa muutamassa päivässä neljä miljoonaa katselua. Nyt katselukertoja on lähes 12 miljoonaa.Mainoksesta kirjoittivat muun muassa Huffington Post, Buzzfeed, The Guardian ja Cosmopolitan. Jopa talouslehti Forbes kirjoitti mainoksesta otsikolla ”Like Santa for your Vagina” — eli ”Kuin joulupukki vaginallesi”.

Tärkeänä pidettiin etenkin sitä, että kuukautiset esitettiin mainoksessa ylpeyden ja erityisyyden aiheena. Laajalle levinnyt innostus kertoo ainakin sen, että olemme tulleet pitkälle kohtalaisen lyhyessä ajassa.

Suhtautuminen kuukautisiin on vaihdellut vuosituhansien aikana suurestikin, mutta useimmiten niitä on pidetty ”naisen osuutena uudelle elämälle”, kirjoittaa lääketieteen ja kirurgian tohtori, tietokirjailija Ervo Vesterinen tuoreessa Naisen ruumiin historia -kirjassaan.

Antiikin Kreikassa kuukautiset saatettiin käsittää paitsi merkkinä sukukypsyydestä myös uhrina jumalille, näkyvän ja näkymättömän väliseksi yhteydeksi. Kulttuurissa, jossa naisen tehtävä oli ennen kaikkea tehdä lapsia, pidettiin säännöllisiä ja runsaita kuukautisia olennaisina naisen terveydelle.

Kristinuskon levitessä yleistyi myös käsitys kuukautisista epäpuhtaina ja saastuttavina. Sanottiinhan jo Vanhassa testamentissa: ”Kun naisella on kuukautisvuoto, hän on epäpuhdas seitsemän päivää, ja se, joka sinä aikana koskettaa häntä, on epäpuhdas iltaan saakka (3. Moos. 15:19).”

Tässä tosin on huomioitava, etteivät kuukautiset olleet suinkaan ainoa saastuttava ruumiinneste, sillä myös mies tulee Raamatun mukaan siemensyöksystä ”epäpuhtaaksi iltaan saakka”.

Kuukautiset tekevät naisen tavalla tai toisella likaiseksi myös monissa muissa uskonnoissa kuin kristinuskossa ja juutalaisuudessa. Myös Koraani vaatii naista puhdistautumaan kuukautisten jälkeen ennen miehensä kanssa makaamista, ja tietyissä hinduyhteisöissä naiset eristetään edelleen koko muusta yhteisöstä kuukautisten ajaksi.

Vielä joulukuussa 2016 uutisoitiin siitä, että 15-vuotias tyttö kuoli Länsi-Nepalissa tällaisen eristämisen eli chhaupadin tuloksena huolimatta käytännön kieltämisestä maassa lailla yli kymmenen vuotta sitten.

Kuukautisia käsittelevän NE-kirjan maaliskuussa Sanna Seiko Salon kanssa julkaissut Rosa Meriläinen huomasi kirjaa tehdessään, miten vähän tietoa eri kulttuurien suhtautumisesta kuukautisiin on saatavilla.

”On sitä biologista faktaa, mutta ei esimerkiksi mitään päteviä lähteitä siitä, mitä kuukautiset merkitsevät romanikulttuurissa, eikä suomalaisissa vessoissa useinkaan huomioida sitä, että somalityttöjen pitää pestä alapäänsä kuukautissuojan vaihdon yhteydessä.”

Mutta on niitä hankaluuksia maallistuneella kantasuomalaisellakin. Ensinnäkin häpeä.

Kuukautisiin liittyvästä häpeästä kertoo muun muassa se, että kuukautissuojien mainoksissa veri oli sinistä vielä 2010-luvun alussa, eikä käytäntö ole vieläkään varsinaisesti poistunut. Pikemminkin kuukautissuojien mainonnassa on siirrytty poispäin suojien imukykyisyyttä korostavasta teknisestä kuvastosta kohti HelloFlo:n mainoksen kaltaista tarinallisuutta ja mielikuvia, jotka keskittyvät tyttöihin ja naisiin vapaina ja vahvoina myös kuukautisten aikana.

Toisaalta muun muassa kuukautisiin liittyvää keskustelua itsensä hyväksymisestä ja häpeän voittamisesta on alettu hyödyntää markkinoinnissa myös kuukautissuojamainosten ulkopuolella.

Esimerkiksi ruotsalaisen Hennes&Mauritzin vaatemerkki Monki juhlisti syksyllä 2016 10-vuotispäiväänsä tasa-arvo-teemaisella kampanjalla, jonka yhtenä osana oli video, jolla muusikko-aktivisti Kiran Gandhi kertoo miksi hän juoksi Lontoon maratonin vuonna 2015 ilman kuukautissuojaa.

Toinen kuukautisiin liittyvä hankaluus on kipu, jonka yksilöllisistä vaikutuksista ja ilmenemismuodoista on alettu puhua vasta parin viime vuoden aikana.

Kovin usein ei puhuta esimerkiksi siitä, että kivuliaat kuukautiset saattavat olla merkki endometrioosista eli kohdun limakalvon sirottumataudista, jota kuitenkin sairastaa noin joka kymmenes nainen.

”Pidin itse aiemmin esimerkiksi liikuntatunneilta lintsaamista kuukautisten takia tekosyynä”, kertoo Rosa Meriläinen, joka ei omien sanojensa mukaan ole koskaan kärsinyt erityisen kovista kuukautiskivuista. NE-kirjaa tehdessään hänelle kuitenkin selvisi, miten tuskallinen tilanne voi pahimmillaan olla. Esimerkiksi lukkopainin Euroopan mestari Elvira Karttunen kertoo kirjassa kivuista, jotka ovat niin kovat, että hän saattaa oksentaa.

”Ja kuitenkin mimmi vääntäytyy aina treeneihin”, Meriläinen sanoo, ihaillen.

Nämä hankaluudet, häpeä ja tietämättömyys, johtuvat paljolti siitä, että vain naisilla on kuukautiset. Tätä mieltä ovat ainakin lukuisat naiset, ja aiheesta on tehty myös useita enemmän tai vähemmän humoristisia juttuja ja kampanjoita otsikolla ”If men had periods”, eli ”Jos miehillä olisi kuukautiset”.

Kuuluisin –ja luultavasti ensimmäinen – juttu on todennäköisesti feministi ja journalisti Gloria Steinemin essee vuodelta 1978, jossa Steinem arvelee, että kuukautiset olisivat kadehdittava maskuliininen tapahtuma ja että miehet kehuskelisivat sillä, kuinka kauan heidän kuukautisensa kestävät ja kuinka paljon verta he vuotavat.

Ajatusleikki ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan lähes neljässäkymmenessä vuodessa: esimerkiksi tammikuussa 2016 WaterAid halusi Manpon-nimisellä kampanjallaan levittää tietoisuutta siitä, että 1,25 miljardilla naisella maailmassa ei ole kuukautistensa aikana pääsyä kunnollisiin saniteettitiloihin, joissa he voisivat huolehtia hygieniastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukautiset
 • Häpeä
 • Mainonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  4. 4

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  8. 8

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää