Kulttuuri

Voin ja margariinin taistelu koetteli Suomen sananvapautta

Jokainen sukupolvi joutuu vuorollaan pohtimaan sananvapautta ja sen merkitystä. Kansalliskirjaston tuore Sananvapauteen-sivusto tarjoaa siihen työkaluja.

Voi on liikaa herkuteltuna terveysriski, mutta sama meijerituote on ollut myös yksi Suomen itsenäisyyden ajan pitkäaikaisimpia sananvapauden kompastuskiviä.

Vuonna 1957 Uuden Kuva­lehden päätoimittaja Ilmari Turja kirjoitti, että käsitys eläinrasvojen kolesterolista sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana on hylätty. Ja kas – seuraavassa numerossa oli Valion kokosivun mainos.

Keskustalainen voimanainen Marjatta Väänänen soitti puolestaan 1970-luvulla eräänä maanantai­aamuna Uuden Suomen toimitukseen ja uhkasi vetää Valion ilmoitukset pois lehdestä, koska lehden kakkuresepteissä käytettiin margariinia.

”Pellervolaisen Valion rasvasota kesti 1920-luvulta 1980-luvun lopulle. En olisi ymmärtänyt yhdistää sitä sananvapausasiaksi, ellei asia olisi tullut koko ajan esiin käydessämme läpi materiaalia”, sanoo Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.

Ekholm on vetänyt neljä vuotta Tiellä sananvapauteen -projektia. Tuloksena on liki 900 ly­hyen ja pitkän artikkelin kokoelma verkossa osoitteessa www.sananvapauteen.fi. Ala­otsikkonsa mukaan sivusto on ”suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja”.

Tarkoitus siis ei ole paasata, vaan muistuttaa – ja ehkä myös opettaa.

Valemedian aikakaudella vaikuttaa nimittäin siltä, että jokainen sukupolvi joutuu itse käymään läpi mielessään, mitä on sananvapaus ja sen merkitys.

Eläinrasvamonopolin ilmoituspolitiikka ei ollut pelkkää kiukuttelua, sillä lehdet ovat riippuvaisia ilmoittajista. Esimerkiksi Uuden Kuvalehden taival loppui vuonna 1963, kun margariini­sodan seurauksena lehden ilmoitustulot romahtivat.

Sensuuria on siis monenlaista. Osa on näkyvää ja osa ei. Filosofian tohtori Riku Neuvonen on jakanut sensuurin neljään pääluokkaan: ennakkosensuuriin, jälkikäteisseurauksiin, hiljennysvaikutuksiin sekä itsesensuuriin.

Valion strategia on malli­esimerkki hiljennysvaikutuksesta. Mikään laki ei velvoita yritystä ilmoittamaan tietyssä viestintä­välineessä, mutta ilmoittamattomuudenkin vaikutus on väkevä.

Ekholm ja Päivikki Karhula luonnehtivat sivuston johdantotekstissä sananvapauden häilyvyyttä, sillä sananvapaudelle ei ole olemassa standardia. Heidän mukaansa ei kannata kysyä, miksi meillä on sensuuria vaan millaista sananvapautta haluamme.

”Ei ole olemassa yhteiskuntaa, jossa vallitsisi täysin puhdas sananvapauden tila. Se merkitsee sietokykyä ja ristiriitoja, kyseenalaistamista ja kiinnostusta sananvapauden ilmiöihin ja historiaan.”

Aivomme toimivat kaksijakoisesti, tarkentaa Ekholm.

”Ihmismieli haluaa nähdä mustaa ja valkoista, hyvää ja pahaa. Sananvapaus operoi kuitenkin harmaalla alueella, jossa ­aivomme toimivat huonosti.”

Neljän hengen ydinryhmän lisäksi sivustolle on kirjoittanut juttuja kolmisenkymmentä avustajaa. Projektia on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö. Tekstejä varten on käyty läpi tuhansia artikkeleita.

Sivustoa varten on tehty kymmeniä henkilökuvia, joissa sananvapausmyrskyjen keskiössä olleet kertovat kokemuksistaan.

Sivustolle on koottu myös hykerryttäviä tarinoita siitä, kuinka viranomaiset, kirkko, media, poliitikot ja talouselämä ovat vaikuttaneet tai koettaneet vaikuttaa siihen, mitä on voinut sanoa ääneen tai kirjoittaa.

Hykerryttäviä siksi, että sananvapauden rajoittamisyritysten tai -toimenpiteiden seuraukset eivät Suomessa ole koskaan olleet yhtä dramaattisia kuin joissain diktatuurimaissa, joissa lehtijutun kirjoittaminen on voinut olla hengenvaarallista.

Tuttujen Salama-sodan, Emmanuelle-kohujen ja Lex Hymyn lisäksi työryhmä on kaivanut tapauksia, jotka ovat jo ehtineet monilta unohtua.

Vuonna 1935 Erkki Vala julkaisi Tulenkantajat-lehdessä otteita Jaroslav Hašekin romaanista Kunnon sotamies Švejkin seikkailut maailmansodassa. Seurauksena oli tuomio uskonnollisten arvojen rienaamisesta. Sen sijaan myöhemmin maailmankirjallisuuden kaanoniin nostettu kirja oli sallittu ruotsinkielisenä.

Pormestari Raimo Ilaskivi puolestaan hyllytti vuonna 1985 kaupungin kustantaman Kaupunki nuorille -lehden numeron koko painoksen, 18 000 kappaletta. Syynä oli talonvaltausta käsittelevä artikkeli.

”Saimme kiinni henkilön, joka oli vastuussa artikkelista. Hän oli vieläkin äärimmäisen traumatisoitunut eikä halunnut nimetään julkisuuteen”, sanoo Ekholm.

Finlandia-talon avajaisissa 1971 aiottiin esittää tsekkiläisen emi­grantin Jan Novakin sävellys Ignis pro Joanne Palach, joka oli omistettu polttoitsemurhan tehneen Jan Palachin muistolle. Taistolaisvetoisen Rauhanpuolustajien pääsihteeri Mirjam Tuominen kääntyi kuitenkin opetusministerin puoleen eikä sävellystä kuultu.

Sananvapauteen.fi kronikoi suomalaisia sananvapaustapauksia, mutta ei ota juuri kantaa tapahtumiin eikä kerro, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

”Emme ole halunneet ryhtyä miksikään totuuskomissioksi.”

Työryhmä löysi paljon aiemmin kartoittamattomia alueita muun muassa tieteen sananvapaudessa. Professori H. K. Riikosen artikkeli Väitöskirjat – ennakkotarkastuksia ja hylkäystuomioita on ensimmäinen aiheesta kirjoitettu teksti Suomessa.

Riikosen mukaan jokainen julkisesti väitöstilaisuudessa puolustettava väitöskirja joutuu ennakkosensuurin kohteeksi, joskin prosessia kutsutaan esitarkastukseksi.

Tieteen sananvapaudesta on kyse silloinkin, kun ravitsemustieteilijät saavat vihapostia.

Onko tästä kaikesta opittavaa?

”Jos kyynisesti sanoo, niin sivusto opettaa, ettei mistään ole oikein opittu. Samat trendit, kuten suhtautuminen alastomuuteen, toistuvat. Tästä halusimme muistuttaa.”

Täysin paikoillaan sanan­vapauden periaate ei ole kuitenkaan tarponut. ”Tietyt mekanismit, kuten median itsesääntely, ovat kau­hean hienoja asioita. Viestimet suhtautuvat itseensä ankarammin kuin laki.”

Myös ajan henki on muuttunut, sanoo Ekholm. Vielä 1960- ja 70-luvulla sananvapauden käyttäminen oli yksilölaji. Nykyisin sanomisen vapaus on keskustelun lähtökohta.

Vielä kun myös vihapuheen suoltajat ymmärtäisivät, että vapauteen liittyy myös vastuu.

Kekkonen, jumala, seksi -näyttely 10.3.–22.12. Kansalliskirjastossa, Unioninkatu 36. Näyttelyyn liittyy samanniminen kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Media
 • Sensuuri
 • Kansalliskirjasto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  3. 3

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  9. 9

   Helsingin Kalasatamassa kaksio maksaa lähes miljoona euroa – HS:n suora lähetys kello 8.50 näyttää, millaiset näkymät Suomen korkeimman asuinrakennuksen saunasta avautuvat

  10. 10

   Koulutus maksoi noin 4 000 euroa – Miksi ammattioikeuksien vahvistaminen kestää yli kolme kuukautta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää