Valikko
Kulttuuri

Maria Jotuni kirjoitti naisen halusta suoraan jo 1900-luvun alussa – ja kertoo siitä nyt uutuusnäytelmän päähenkilönä

Kirsti Valve teki teatteria aikansa kohukirjailijan ajatuksista, nuoruudenromanssista ja väkivaltaisesta avioliitosta.

Kirjailija Maria Jotunin vaikea avioliitto on kuulunut Suomen kirjallisuushistorian puolijulkisiin salaisuuksiin. Siitä on puhuttu ja huhuttu läpi koko 1900-luvun.

Kun Jotunin 1930-luvulla kirjoittama romaani Huojuva talo julkaistiin postuumisti 1963, alkoi keskustelu siitä, perustuiko väkivaltaisen perhehelvetin kuvaus Jotunin (1880–1943) avioliittoon kirjallisuudentutkija Viljo Tarkiaisen (1879–1951) kanssa.

Keskustelu ei ole ohi vieläkään.

2000-luvun alussa Jotunin elämäkerran kirjoittanut tutkija Irmeli Niemi ei pitänyt Huojuvaa taloa omaelämäkerrallisena, mutta kirjailijan pojanpoika oli toista mieltä.

Valtionarkistonhoitajana työskennellyt historioitsija Kari Tarkiainen on kirjoittanut suvustaan useita teoksia, joiden tukena on ollut perhearkistoja.

Niistä on löytynyt esimerkiksi hänen setänsä veljelleen eli Kari Tarkiaisen isälle 1944 kirjoittama kirje, jossa puhutaan vanhemmista. Siinä muistellaan Viljo Tarkiaisen pahoinpidelleen Jotunia kerran niin, että tämän korvastaan halkesi rumpukalvo.

Viimeisimmän puheenvuoron keskustelussa on käyttänyt näyttelijä Kirsti Valve, jonka käsikirjoittama näytelmä Marian sydän saa tällä viikolla ensi-iltansa teatteri Kapsäkissä Helsingissä.

Kolmen näyttelijän esityksen on ohjannut Helena Kallio, ja siinä seurataan Maria Jotunin elämää 1900-luvun alusta vuoteen 1938, kypsään keski-ikään.

Muut henkilöt ovat Viljo Tarkiainen ja Joel Lehtonen, Jotunin kirjailijakollega ja nuoruudenrakastettu. Kaikki tutustuivat toisiinsa jo ylioppilaina, ja Jotunilla ja Lehtosella oli silloin romanssi.

Puolisoksi valikoitui kuitenkin ammatiltaan ja asemaltaan vakaampi Tarkiainen, Helsingin Sanomien toimittaja ja pian Helsingin yliopiston kirjallisuudenprofessori. Avioliitosta tuli pitkä – ehkä liian pitkä.

”Riidat ja väkivalta eivät kuitenkaan ole koko tarina Jotunin ja Tarkiaisen avioliitosta”, Valve sanoo. ”Sen tajuaa, kun lähestyy viittäkymmentä.”

”Näytelmässä tarkoitukseni on tutkia rakkautta ja rakkaudettomuutta, kahden lahjakkaan ihmisen toiveita ja sitä, miten ne eivät lopulta kohtaakaan.”

Marian sydämessäkin Tarkiaisen nyrkki heilahtaa, mutta tekijöistä se ei ole välttämättä ainoa kimmoke Huojuvaan taloon.

”Jotuni kirjoitti naisten kokemasta väkivallasta läpi tuotantonsa”, ohjaaja Helena Kallio muistuttaa. ”Hän oli joutunut todistamaan sitä jo lapsena.”

Marian sydän on Valveen debyytti draamakirjoittajana, mutta taustalla on pitkä ura näyttelijänä. Sen aikana Maria Jotunin tekstit ovat tulleet usein vastaan.

Tärkeitä teoksia ovat olleet paitsi Huojuva talo, myös näytelmä Tohvelisankarin rouva, samoin Kun on tunteet -novellikokoelma, jonka Viia-monologia hän on esittänyt paljon.

Sen karu kuvaus naisen alistumisesta miehelle on hyvä esimerkki Jotunin tyylistä. 1900-luvun alussa läpeensä realistinen, lakoninen ja ironinen proosa kohauttivat.

Teksteissä myös naisen seksuaalista halua kuvattiin suoremmin kuin ikinä, ja seurauksena oli pöyristystä. Myöhemmin Jotuni siirtyi draamaan ja kirjoitti komedioita, joissa on groteskia kärjistämistä. Niistäkin syntyi skandaaleja.

Aviomies pyrki suojaamaan vaimoaan kolhuilta, sillä Viljo Tarkiaiselle Maria Jotuni oli myös taiteellisen tutkimuksen, ateljeekritiikin ja manageroinnin kohde.

Uran yksi huipentuma oli juuri Marian sydämen lähtötilanne 1938, kun Jotunille myönnettiin Aleksis Kiven palkinto.

Kirjailija ei halunnut mennä vastaanottamaan sitä ja kirjoitti asiasta miehelleen paperilapun – perimätiedon mukaan Tarkiaiset kommunikoivat avioliittonsa viime vuosina vain lappusin, joita kuuromykkä kotiapulainen kuljetti edestakaisin.

”Olla rohkea, ajattelin, minun ääneni on se miksi sen luon. Että kirjailijoina mies ja nainen seisovat tasavertaisina taiteilijoina. Luovat maailmaa, rakastavat. Vapaus. Hän, ja perhe. Avioliitto”, Jotuni pohtii uraansa Marian sydämessä – ja jatkaa:

”Niin. Unohdin tärkeimmän: elämää ei voi hallita, lopulta.”

Tähän törmäävät kaikki näytelmän henkilöt, vaikka ovatkin moderneja ihmisiä, monessa suhteessa aikaansa edellä.

”Viljo Tarkiainenkin oli minusta ihan elävä mies, ei mikään pölyinen, pilkattava akateeminen ihminen”, näyttelijä Teijo Eloranta analysoi rooliaan. ”Hänellä oli hyviä pyrkimyksiä ja tarkoituksia, mutta myös musta puoli.”

Antti Korhosen esittämässä Joel Lehtosessa korostuu aviottomana lapsena syntyneen kirjailijan perimmäinen demoni: hylkäämisistä kasvanut depressio, jota sairaudet ja kivut pahensivat.

Lehtonen teki itsemurhan 1934, vain 52-vuotiaana.

Näytelmän nimihenkilö puolestaan etsii Kirsti Valveen mukaan omaa ääntä ja itsenäisyyttä, mutta joutuu sen takia myös luopumaan paljosta.

”Jotunin sielu olisi ollut vapaampi, jos hän olisi ottanut Tarkiaisesta ajoissa eron”, Valve arvelee. ”Lehtosen hahmo näytelmässä muistuttaa häntä siitä, että elämä olisi voinut mennä toisinkin.”

Toisaalta Jotuni poikineen muodosti perheessä tiiviin, keskinäisen huolenpidon ringin, johon isä-Viljolla ei ollut ikinä kunnolla asiaa.

Sekin katkeroitti tätä, ajoi ankaruuteen ja väkivaltaan.

Rakkauden näivettyminen ja kuuttakymmentä lähestyvän Jotunin elämänpettymys järkyttivät Kirsti Valvetta niin, että hän halusi omaan näytelmäänsä paljon musiikkia, huumoria ja teatterileikkiä.

Kaikki toteutetaan kolmen näyttelijän, kitaran ja huuliharpun voimin. Antti Korhonen on säveltänyt lauluja tuttuihin Aleksis Kiven, Eino Leinon ja Joel Lehtosen runoihin.

Näyttämöllä kuuluu myös savon murretta ja näkyy nopeaa pantomiimia ja tilannekomiikkaa.

Pohjalla on kuitenkin iso, raskas tarina naisen elämänvalinnoista, joka käy esiin sekä Maria Jotunin teksteistä että hänen omasta elämästään.

”Jotuni oli aikanaan merkittävä hahmo ja kirjailija, mutta hänenkin piti valita rakkauden ja turvallisuuden välillä”, Kirsti Valve sanoo.

”Avioero oli hankalaa ja naisen syyllistämisellä pitkä historia. Se oli reaalimaailmaa 1900-luvun alussa, eikä se ole vierasta vieläkään.”

Marian sydän. Käsikirjoitus Kirsti Valve, ohjaus Helena Kallio, skenografia Sari Salmela, musiikkidramaturgia Antti Korhonen. Rooleissa Kirsti Valve, Teijo Eloranta ja Antti Korhonen. Esityksiä teatteri Kapsäkissä (Hämeentie 68) 9. ja 11.3. klo 19, sen jälkeen myös muualla Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Suomalainen kaunokirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää